Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogród cioci 19:18, 16 sty 2014

Do góry
Renia wcześniej pokazała moje lilie i ostróżki Ja pokażę teraz tulipany w 2012 roku. Były piękne ale część z nich okazała się jednoroczna No to z tęsknoty za wiosną
Ogród cioci 18:37, 16 sty 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Ale masz piękne lilie i ostróżki , sliczności a jak jeszcze posadzisz te nowe to dopiero będą widoki.Pozdrówka.

Nie mogę się doczekać tego sadzenia
Ogród cioci 18:35, 16 sty 2014

Do góry
Ale masz piękne lilie i ostróżki , sliczności a jak jeszcze posadzisz te nowe to dopiero będą widoki.Pozdrówka.
Ogród cioci 17:57, 16 sty 2014

Do góry
sikorka0 napisał(a)
Witam Cię zaglądam i podziwiam , szczególnie lilie przepiękne

Bardzo dziękuję Reniu Uwielbiam wszelkie kwitnące kwiaty ale lilie' tulipany i rododendrony to moje ukochane
Ogród cioci 15:39, 16 sty 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Lilie i ostróżki. Właśnie przekwitły

Witam Cię zaglądam i podziwiam , szczególnie lilie przepiękne
Dwa ogrody 23:09, 15 sty 2014

Do góry
Na koniec lilie, w tym roku będą nowe cebulki, to zasługa Małej Mi ... tak pięknie prezentowała swoje...

Piaskownia na zakręcie 19:49, 15 sty 2014

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Piękne zdjecia No i racja, ze chwile z wnukami sa bezcenne, to najwieksza radosc Pozdrawiam

Danusiu a ja u Ciebie wącham lilie
Krowy, staw i my... 16:03, 15 sty 2014

Do góry
Odnośnie sadzenia cypryśników decyzje musisz podjąć sama, ja przedstawiłem tylko swoje sugestie, podparte zostały one dyskusją, tak więc masz już wyobraźnie w tym temacie. Dodam, a jest to wyłącznie moja obserwacja, że cypryśniki najczęściej zachowują ładny kolumnowy/stożkowy pokrój rosnąc w kupie, w miejscu bardzo mokrym, o bardzo wysokim poziomie wody gruntowej bądź zupełnie w wodzie. Rosnąc na lądzie, o niższym poziomie wód gruntowych, stają się takimi mało atrakcyjnymi beczułkami. Ale to tylko moja sugestia.
Obserwując tempo wzrostu tych które sam sadziłem, to ok. 6 m na 8 -10 lat. 30 letnie rosnące obok mają od kilku do kilkunastu metrów - różnice w wzroście są spore. Wszystkie zachowują ładny stożkowy pokrój, z wiekiem będą łysieć dołem, a korona będzie zmieniać się w owalną bryłę.

Kosaćce dadzą uroczy efekt podczas kwitnienia, jednak krótko, na dalszą część sezonu ozdobą pozostaną mieczowate liście. One dopasują się do wielu roślin na brzegu, są kompozycyjne, ale na temat bylin lądowych i kompozycji to radzę udać się do kilku ogrodów o podobnych założeniach, z stawami, strumykami, no i oczywiście artykuły Danusi, innych użytkowników, czasem same zdjęcia obrazują niesamowicie ciekawe rozwiązania.
A my schodzimy w dół - przypuszczam, że stawik oscyluje, tak więc sadź grzybienie (lilie wodne) o kwiatach wyniesionych ponad powierzchnie wody, takie jak 'Texas Dawn', 'Sunny Pink', 'Colorado' ...
Jeszcze się odezwę ...

JUż jestem , kolęda duszpasterska odprawiona
Marlena, a jaka jest głębokość stawu i na ile oscyluje woda, to istotne przy doborze odmian. Odmiany zbyt silne na małej głębokości wypiętrzą liście i przysłonią przepych kwiatów.
Ania i róże i cała reszta :) 12:20, 15 sty 2014

Do góry
AniaDS napisał(a)

A to chyba zależy, jaki rezonans, ja miałam głowy, żadnej muzyki nie było, słuchawki i owszem, ale dużo i tak nie dały, ponad 40 minut był huk i huk, co kilkadziesiąt sekund zmieniał się tylko rytm i wysokość dźwięku, doświadczyłam dzwonienia, młota pneumatycznego, szurania, pękania i innych dźwięków. Tak były silne, że aż mi się kręciło w głowie, myślę, że po kilku godzinach przebywania w takich warunkach spokojnie można by przejść załamanie nerwowe a prościej mówiąc szło tam oszaleć.

Nie wolno mi było się ruszyć, nawet palcem, więc zdrętwiało mi wszystko co mogło, tym bardziej, że ze stresu byłam cała spięta i w takiej pozycji musiałam tyle czasu przeleżeć.

na serducho, a że nie można się ruszać to raz im przysnęłam gratki na 400 stronkę, róży Ci nie wstawię bo masz ładniejsze, ale lilie
Połowa działki - czyli mam powoli dość 20:15, 14 sty 2014

Do góry
Witaj!
Piękne są Twoje lilie, i te siwe trawy! - a jak twoje cebulki wiosenne? bo moje już wychodzą z ziemi i martwi mnie to, czy zobaczę tulipany tej wiosny...pozdrawiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:26, 14 sty 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Powojnikow w tym roku nie zamawiam, bo mi choroby grzybowe za bardzo je uszkadzały. Poszłam w purpurowe róże i lilie

Ten avatar masz cudny!!
Róże wybrałaś cudne, wiesz, ze mnie nimi kusisz/
A jak objawiała się ta choroba u powojników?
Połowa działki - czyli mam powoli dość 22:13, 13 sty 2014

Do góry
Hortensje, róże, lilie... wszystko piękne Pozdrawiam gorąco
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:49, 13 sty 2014

Do góry
Powojnikow w tym roku nie zamawiam, bo mi choroby grzybowe za bardzo je uszkadzały. Poszłam w purpurowe róże i lilie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:01, 13 sty 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Ja też wolę zmiany w ogrodzie niz w domu , to co w domu się dzieje dużo mniej cieszy a w ogrodzie zawsze jest radośc. Powojniki śliczne , Sieboldi wyjątkowy ale jak sie przykrzec to wiele wyjątkowych mozna znaleźc.

Masz rację, jak zaczęłam przeglądanie, to dopiero pokusy! no i Lilipol wysłał gazetkę, ale niektóre lilie piękne
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:03, 12 sty 2014

Do góry
bociek napisał(a)
Czesc Marzenie czytam, ze szalejecie w gorkach, super, zazdraszczam
I zakupy nowe kombinujesz a ja tez, lalalalala. Mam juz pozaznaczane co kcem. Tylko sie waham nad rodkami hmmm.

Buziaki zasylam z wietrznego, deszczowego, smutnego Mazowsza.

PS Futro linieje i nie ma apetytu, chyba zima odwolana

Coś moje kości czuja ze wiosna jednak w lutym będzie. Wieszczyli mrozy aż w Moskwie zakwitła przebiśniegi i krokusy..... Czas zatem już zakupy wiosenne czynić Lilie i róże mam już zamówione
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:40, 12 sty 2014

Do góry
Cudowne lilie A pieski koniecznie pokaż kiedyś Pozdrawiam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:58, 12 sty 2014

Do góry
O to Ci domowników przybylo a jak rasa? ladne lilie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:04, 12 sty 2014

Do góry
Lilie wśród traw

Orientalna rekordzistka z przypadku nawet takiej nie kupowałem , niestety nie zdobi bo schowana za wysokimi odmianami, a przesadzić zapomniałem
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:58, 12 sty 2014

Do góry
Miały być jeszcze lilie

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:12, 11 sty 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Łukasz u mnie z różami i liliami to samo co u Ciebie. Nie chcą rosnąc wyglądają do niczego i jak znalazłam w Tobie bratnią duszę pod tym względem to chyba je wyciepie i zastapie liliami.Czyli liliii trzeba znów dokupic.Pozdrawiam serdecznie.

Lilie może nie kwitną tak długo jak róże, ale są cudowne, pachnące i kolorowe. Róże też nie są efektowne zimą Przy odpowiednim doborze odmian u mnie kwitną półtorej miesiąca, a mimo piasczyste ziemi z odrobiną kompostu odmiany OT wyrastają do 2 metrów
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies