Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród na piasku i z wielkim murem 10:18, 23 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Urokliwa jesień. U mnie ambrowce bordowe, mają wszystkie liście ale dla odmiany trzmielina oskrzydlona goła już.

Miło Danusiu, że zajrzałaś U Ciebie jestem na bieżąco i podziwiam Was za pracowitość i determinację: Serdecznie pozdrawiam.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:09, 23 paź 2018

Do góry
ana10 napisał(a)
Witam
Od niedawana zaczęłam swoją przygodę z ogrodem(ciągle brak czasu), mam koło domu taki kawałek rabatki zupełnie nie wiem jak go ożywić może ktoś miałby jakiś pomysł, też chciałabym się pochwalić metamorfozą . Z góry dziękuje za propozycje.

Te pojemniki betonowe usuń, są bardzo brzydkie i niemodne. Zaśmiecają wizualnie ten ogród, dają poczucie, że żyjemy w PRL-u (nie obraź się ale muszę być szczera, jeśli się już wypowiadam)

Stożki są zbyt regularnie, regularnie zrób drzewa kuliste,zniwelują ogrodzenie i dadzą zieleń nad płotem. Następnie na płot daj bluszcz, zniweluje brązowy kolor, który przytłacza.

Poszerz rabatę. Przeorganizuj stożki, pomiędzy nie daj trzmielinę (nieco wejdzie na płot i da fajne złociste refleksy pomiędzy zielenią bluszczu. Niskie - daj żurawki lub pomieszane z turzycami plus cebulowe pomiędzy (krokusy i tulipany).

Usuń te kosteczki, nie pasują zupełnie a falki dają rozgardiasz, oko biega tu i tam, o co chodzi pyta?

Gdybyś dała rysunek tej rabaty z góry, to można powalczyć z tymi stożkami i dodać jeszcze hortensje bukietowe, które będą się wychylały z tyłu stożków.

Żywopłot strzyżony liściasty 08:40, 23 paź 2018

Do góry
Nie mam takiego porównania ale na logikę zielony szybciej rośnie. Tylko w zasadzie jak dasz super ziemię i podlewanie to będzie szybko rósł każdy buk
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:27, 22 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
a co.

Planuję na rok 2019 w skrzyniach nieco mniej warzyw, a więcej kwiatów. Byliny będę przesadzać stad wiosną, a teraz niech mają super ziemię na start.

Danusiu!

u mnie podobnie w skrzyniach z warzyw został szczypior i lubczyk do zupy
koperek na rabatach gościnnie siedzi
Cały warzywnik zajęty daliami

...i jak ja zazdroszczę Ci Witka Złota rączka razem obdarowani jesteście zdolnościami
Ogród na piasku i z wielkim murem 22:41, 22 paź 2018

Do góry
Urokliwa jesień. U mnie ambrowce bordowe, mają wszystkie liście ale dla odmiany trzmielina oskrzydlona goła już.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 22:37, 22 paź 2018

Do góry
Mira, rolki po papierze toaletowym też dawaj.
Za drzwiami do ogrodu... 22:33, 22 paź 2018

Do góry
Urokliwy kredensik zauważyłam...i beczkę Tworzysz nastrój
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:32, 22 paź 2018

Do góry
Ja też nie obcinam piwoniom liści, warto zostawić na jesień dla takich widoków
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:24, 22 paź 2018

Do góry
beata_m napisał(a)
Danusiu patrze na kosmosy, nagietki, dalie .. przywracasz im drugie życie. Mam 35 lat więc w sumie dużo nie dużo ale te rośliny kojarzą mi się wyłącznie z warzywnikiem mojej babci, jak sobie teraz pomyśle zresztą przepięknie skomponowanym, starannie wydzielonym od części gospodarczej, moja mam wielka miłośniczka zieleni już nie kontynuowała tego typu nasadzeń ... pewnie co innego było modne co innego udawało się zdobyć. Patrzę i zachwycam się jakie cuda potrafisz wyczarować
pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za dalsze działania
p.s. jakby Warszawa była bliżej to jak siedzę zrezygnowałabym ze swojej pracy i postawiła na praktykę u Ciebie

Kosmosy są kosmiczne na łące, wyrosły ponad miarę. A dzisiaj skubałam nasienniki i wytrzepywałam wysuszone nasiona mojej łąki, żeby ją nieco rozprzestrzenić
Ale mi się zeszło.

Nagietki uwielbiam- za zapach i użyteczność leczniczą.
Za cuda dziękuję, cuda się dzieją, ze mną i z ogrodem
Praktyki - możliwe.Dawaj.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:21, 22 paź 2018

Do góry
Ponieważ nie mam przekopanej póki co i wymieszanej z obornikiem i próchnicą rabaty - sadzę w warzywniku, a co.

Planuję na rok 2019 w skrzyniach nieco mniej warzyw, a więcej kwiatów. Byliny będę przesadzać stad wiosną, a teraz niech mają super ziemię na start.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:18, 22 paź 2018

Do góry
Anusia napisał(a)
Każda pora roku jest wyjątkowa a wiele zależy od aury. W tym sezonie mamy piękną jesień. Mogliśmy się nią nacieszyć.

To chyba była najwspanialsza jesień jaką przeżyłam w swoim życiu Warto powspominać te upały Wystarczy na całą zimę. Będę oglądać zdjęcia.
Żywopłot strzyżony liściasty 22:16, 22 paź 2018

Do góry
Wszystko jedno, zależy co lubisz. O kolor chodzi.
Ogród w budowie - nieustającej 22:15, 22 paź 2018

Do góry
Przybyłam z powodu dalii i astrów. Ten Calliope to chyba mam, pasuje z opisu. Dobrze że posadziłam z tyłu rabaty,bo wysoki jest. Też chętnie będę dosadzać astry.

Te najstarsze u mnie super rozrośnięte w dobrej glebie i pięknie poprzetykały się z sąsiadami Te świeżo sadzone - wyjątkowo obficie wyglądają. Kocham astry i jesień
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:06, 22 paź 2018

Do góry
Basiu, Aniu - jakże mi miło.

Dzisiaj sadziłam astry i floksy 'Narwiański Wir' (blady róż). Uwierzycie? Pachną jak maciejka, prawie, ale pięknie pachną. Jak je wiozłam to pachniało w samochodzie
Przedziwny Ogród 21:10, 22 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wpadłam "wybadać" tę ważkę, co masz na awatarze To dopiero biżuteria - najwyższych lotów

Ważka ma się dobrze ale jest bardzo samotna.... Teraz potrzebuję czegoś o niższych lotach

Po porządkach jesienno-ogrodowych wzięło mnie na wspominki...

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:51, 22 paź 2018

Do góry
To prawda Gabrielo, Aster frikartii 'Monch' zaczął razem z perowskią i do tej pory kwitnie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:27, 22 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja wyraźnie idę w astry.

Znakomity kierunek, popieram. Ja poszłam w astry już trzy lata temu, idę dalej i dlatego polubiłam jesień i nauczyłam się nią cieszyć. A i latem dodają niebieskości rabatom.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:24, 22 paź 2018

Do góry
Bardzo mi miło, że odwiedzasz
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:20, 22 paź 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Jak rycerz normański w armii Wilhelma Zdobywcy atakujący Anglię.

Normalnie "ryczymy" uradowani z tego porównania
Faktycznie - podobny
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:18, 22 paź 2018

Do góry
Balea napisał(a)

Wow ale ogromne cisy.

Ale dlaczego wsadzilas tego 3 kulowego cisa razem z doniczka w ziemie a nie bez?

mam taki problem, że prawie wszystkie wielkie topiary, które ważą koło tony, nie mają jeszcze docelowego miejsca. Gdybym wsadziła do ziemi, a potem przesadzała, musiałabym HDS wynajmować.
A tak, podważę, i wiozę avantem. Na razie powoli zagospodarowałam kilka stożków - już rosną w gruncie. Powoli wysadzamy drzewa.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies