Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Podwórkowa rehabilitacja 13:26, 25 kwi 2021

Do góry
Witajcie Gościnie
Dziękuję za dobre słowo.
Dla Was forsycja w całej swej okazałości.
Splotłam jej dawno temu dwie łodygi-teraz nóżki.

Haniu niczym ich nie wzmacniałam, jak się zmobilizuję to je dziś przepikuję do innej, kupnej ziemi. Jak nie ruszą to będę zasilać.
Jola szachownice rosną w siłę. Jednak ten gąszcz w przedogródku był dobrym miejscem. No i posadziłam ich tam 200 sztuk jesienią 2018.
Zuzanna na martagony chucham i dmucham czyli ze szpadlem za blisko nie podchodzę żeby przez przypadek nie uszkodzić. Niech Ci zdrowo rosną.
O te tulipany acuminata też dbam.
Zebrałam nawet nasiona i wysiałam ale nic nie wzeszło.
Mam tylko 5 sztuk, cztery w tym roku zakwitną płomiennie.

Sezon 2017 u Hanusi 13:23, 25 kwi 2021

Do góry
Powtórzyłam swój wpis z wątku Basi i Romka.

Jolu, jeszcze fasoli nie sieję. Posieję bliżej Zoski, Można skiełkować nasiona przed siewem w ciągu 2 dób. Ale nasiona już szykuję, tzn. wynosze do ogrodu, żeby mieć pod ręką. W tym zaplanowałam dużo tycznej. Mam jasia Dużego i jakąś cętkowaną, i fioletowostrąkową. Tę ostatnią miałam w ub. roku na siatce u sąsiadki przy jej kompostowniku. w cieniu, Udała się mimo późnego wysiewu. Powtarzam wysiew. Nasiona z Lidla, jakś niemiecka nazwa.

Jasia też kiedyś miałam, ale ten potrzebuje wyśzysch podpór, nie wiem czy 2 m mu wystarczą. No i tę o pstrych strąkach mam na wypróbowanie. Oprócz tego mam taką co nazywa się ozdobną- takie fioletowo białe nasiona. Ta kwitnie na czerwono. Dobra na wszelkie łuki i trejaże, Owoce też jadalne, ale trzeba gotować osobno, bo farba przechodzi do wywaru, i wywar wygląda jak breja.

Niedojrzałe strąki można używac jak szparagowe, tylko trzeba usunąć twardą żyłkę z obu stron strąka. Pokazywała to kiedyś Kasia Bellingham.

No i zwykła szparagowa, niska. Ta najszybciej wiąże strąki, I można ją wetknąć we wszystkie luki między bylinami.

A zdjęcia fasoli nie mam. Czemu? Sama nie wiem.

Własny Vengerberg 13:20, 25 kwi 2021

Do góry
Byłam zrobić zdjęcie tego przechodzącego od sąsiada.

Dodatkowo wywieźliśmy drewno z pociętych drzew. Okazało się, że przerzuciliśmy tonę drewna... A gdyby nam miasto dało zgodę na wjazd z innej strony na działkę, to te drzewa by sobie rosły (topola i brzoza).
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 13:18, 25 kwi 2021

Do góry

Te zurawki po prawej wkurzają
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 13:16, 25 kwi 2021

Do góry
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:12, 25 kwi 2021

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Ewa no pięknie. Sadzonki na nowej rabacie wypasione, mimo że siewki, więc efekt będzie od razu widoczny.
Mebelki wyglądają na bardzo wygodne, tak że dziś nadrabiaj braki w ich użytkowaniu.

Dziękuję Gosiu, te siewki stipowe tak szybko urosły, że szok, zawiało z tej rabaty koło ścieżki na rabatę z borówkami, gdzie jest lekkie przepuszczalne piaskowo - torfowe podłoże i widocznie mega im to sprzyja.
W lecie jak te siewki urosną będą dorosłej wielkości. Podobnie jeżówki, dostałam 1.5 roki temu od koleżanki sadzonki piwonii i widocznie w ziemi były nasiona jeżówek. Mam teraz jeżówkowe pole, kolorek ładny bo róż. Jak ktoś chce zapraszam do mnie, będę w tym roku miała milion siewek...
Właśnie się mebelkuję na tarasie w kurtce, bluzie i czapce... Pozdrawiam!

Miłkowo - sezon 2016-2022 13:11, 25 kwi 2021

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
No jak ja mogłam takich pięknych berberysów nie zauważyć jak byłam? Fajny klonik nowy nabytek. U Ciebie jednak dużo więcej kwitnie już. Przykre, że ślicznotka kicia chora, może uczulona na coś, mojej Kropce kiedyś po szczepieniu tak się stało. Powo, niech szybko wraca do zdrowia pozdrawiam

Danusia, naprawdę nie pamiętasz?? przecież to ogromne i z daleka widać.
Dziś słonecznie, ale znowu zimny wiatr wieje.
To Misia Danusiu, no biedna ona bardzo. Jutro jeszcze do mojego weta jadę,ale i w specjalistycznej klinice rezerwuję wizytę. Dostała zastrzyki, na usg nie zobaczyli, co to. Buziaki

Blaski i cienie nowego życia 13:00, 25 kwi 2021

Do góry
Bodziszek: już szaleje i nawet pochłonął tulipany. Będą musiały się przebijać

Wiem że do znudzenia pokazuję ale był rozwiązaniem na najgorsze gruzowisko
I trudne warunki, przy okazji sadzonki jego poszły na tyły jednej rabaty żeby zadarnić pustostan. A poza tym u mnie bardzo słomiasto wszędzie, takie eco nawet mi nie przeszkadza.

Jeśli ktoś lubi czosnek niedźwiedzi, lubi zacienione miejsce i wilgoć. Z jednej sadzonki 5 lat temu:

W starym kompostowniku sadzonki hortensji M.Candle i inne

Wzgórze chaosu 12:52, 25 kwi 2021

Do góry
Zaciemiernikowałaś sie w tym ro ku jak ja Ja chyba ponad 20 przytuliłam
A propos zawilców - Pan na sz na placu ma przepiekne wiosenne zawilce, chyba w Twoim typie - to te białe
Blaski i cienie nowego życia 12:52, 25 kwi 2021

Do góry
Jeszcze został temat wczesnowiosennych traw: najszybciej startuje turzyca palmowa i ta kępka przy donicy przypomina mi zawsze moją psinę,bo już w marcu się zaczajała żeby ją obgryzać

W kwietniu zaczyna Elata, pokazuje też czarne kłoski, będzie kwitła. Przed świętami ją dopadłam i dzieliłam. Za nią mam zawilce majowe.

Udane połączenie sesslerii z lawendą, bo zawsze miałam długo pusto i nieciekawie. Ale nie wiem kto kogo potem pochłonie: sessleria lawedę czy lawenda sesslerię. A może razem będzie duet? Lato pokaże.

Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 12:49, 25 kwi 2021

Do góry
Przez tydzień tak hosty poszły w górę ... i bodziszki i róże.

Chopin się pączkuje.

Ech ta pogoda.

Po obiedzie jadę chociaż na chwilę bo zwariuję w domu.
Rozmnażanie hortensji 12:45, 25 kwi 2021

Do góry
Ok podsumowując ten mały eksperyment - najlepsze szczepki wyszły z patyczków styczniowych- silne mocno rozkrzewione, te pobrane w listopadzie majà silny system korzeniowy ake są mniej rozkrzewione, te pobrane pod koniec marca bardzo kiepskie póki co.

Tutaj juz w ziemi patyk ze stycznia prowadzony od razu na hortensje na pniu. Patyk sięga do połowy uda wiec jest idealny na moje potrzeby ( jeszcze takich na pniu wyszło Ok 10 ze styczniowych i mniej więcej tyle samo z listopadowych

Czyli jak ktoś chce sue cieszyć ładnymi sadzonkami hortensji juz w pierwszym roku polecam wczesne pobieranie patyków na sadzonki - Np w styczniu.
Blaski i cienie nowego życia 12:44, 25 kwi 2021

Do góry
Z tematu drzewiastego cieszy mnie że magnolia już zaczyna wystawać nad żywopłot z tui Bez Palibin przetrwał najgorsze zalewanie i przesadzanie przed świętami i wypuszcza listki A grujecznik szczepiony śliczny, choć mały i drobny

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 12:40, 25 kwi 2021

Do góry
Fioletowe tulipanki:

Blaski i cienie nowego życia 12:40, 25 kwi 2021

Do góry
Brunerki-wdzięczny temat

Od lewej u góry: białozielona o szerokich liściaste fajnie przetrwała lenie dzielenie i zimę, szybko się rozrasta.

Z prawej u góry: śliczna jaskrawozielona, ale nie dzieliłam jej bo słabo przyrosła. Myślę że w tym sezonie pójdzie do podziału.

Z lewej na dole białozielona chyba najbardziej popularna: niestetychhba nie wszystkie sadzonki się przyjęły. W innym miejscu zauważyłam że coś jej liście zjada. Ale tylko tą?to trochę dziwne.

Z prawej na dole, wielkolistna. Jej nic nie jest, szaleje i zaczyna nawet kwitnąć mieszka na Anabelkowej

Osiedlowy ogródek 12:36, 25 kwi 2021

Do góry
Ta zielona plama to liliowiec rdzawy, mogę go tam przesadzić powinien dać radę. Może niezbyt pasuje do "lasu" ale jaśniejszą plama liści byłaby...
Albo jakaś duża hosta albo paproć...

Plamy na trawniku 12:27, 25 kwi 2021

Do góry
Dzień dobry,

Popełniłem klasyczny błąd posypując trawnik nawozem „z ręki” zamiast zaopatrzyć się w siewnik i trawnik nie był dobrze podlany po nawożeniu i efekt jest jak na zdjęciach.
Trawnik z rolki położony w marcu 2020. W zeszłym roku jego stan był idealny przez całe lato.
Nawóz do trawnika wieloskładnikowy Biopon.

Proszę o poradę co z tym robić- oprócz podlewania i wygrabienia, czy należy poczekać czy już wiadomo że nie odrośnie w tych miejscach i trzeba dosiać nową trawę?
Ponieważ nie znam mieszanki jaka jest używana w trawie z rolki, jak dosieję trawę będzie miał inny kolor.

Dziękuję z góry za pomoc!

Osiedlowy ogródek 12:18, 25 kwi 2021

Do góry
Wczoraj posadziłam zamiast pięciorniki cztery cisy kolumnowe David.
Z zimozielonych są jeszcze małe kulki ostrokrzewu bukszpanolistnego, reszta to krzewy. Derenie Sibirica, Aurea i Winter Beauty.
I z mniejszych tawuła Little Princess i forsycja Maluch.
Będą paprocie, turzyce i jeszcze jakieś drobiazgi.

Chodzi mi o to, co posadzić pod samym pniem, wykopałam z tamtąd pięciornika.
Z tyłu tam gdzie płyty betonowe będzie pęcherznica.

Myślałam o mahonii ale nie wiem, czy nie będzie za ciemna ta zieleń...
Bo przed rośnie cis...

Zaznaczone derenie i cisy.

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 12:10, 25 kwi 2021

Do góry
Dziękuję miło że się podobają.
I lecę oglądać Kazany.
Przedwczorajszy zachód słońca zostawiam

Osiedlowy ogródek 12:04, 25 kwi 2021

Do góry
Mam pytanie o kolejną rabatę
Ogródek leśny, rabata po świerkiem.
Chodzi o ten z tyłu po prawej stronie.
Od wschodu słońce do południa i później ok 15-16

Tak wyglądała jesienią, zostawiłam tam wtedy cztery pięciorniki, jednak dwa z nich padły.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies