Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W ogródku Martki 11:38, 03 maj 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Kiedy wolny dzień rozpoczynasz od prac malarskich a potem biegniesz do szpadla, to oznacza jedno: masz świra i nie potrafisz odpoczywać! Przesyłam Wam najładniejsze tulipany, jakie mam i zarazem jedyne reszta ani myśli ruszyć i mikrusy.

edit: Dziś pracowałam nad tą rabatą, zdarłam darń. Posadziłam hortensje bobo i cisy. Będzie jeszcze proso heavy metal w pobliżu świerka, trawy carrex frosted curls (drenaż z piasku przygotowany), może jakiś bodziszek? może jeszcze coś? na razie czekam na rośliny.

Tak było rano:

Tak jest teraz:

W dalszych planach zlikwidowanie starego warzywnika (widać z tyłu) i urządzenie rabaty wokół klonu Atropurpureum.

Lidka, dziękuję za uściski i ślę od-uściski, ależ u Ciebie rewolucja!
Życzę dobrego dnia

Ostro działasz fajnie jest i jeszcze taker opanowałaś,to przede mną dopiero.
Marta, pamietaj że to nie jest duża rabata, nie wciskaj za dużo, bo za 2 lata będziesz przesadzać
W moim małym ogródeczku - Dorota 11:31, 03 maj 2021

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Dortokpiękne Masz kolory w ogródeczku
Pozdrawiam Cię świątecznie.
I ściskam mocno w ten zimny dzionek:
Dziękuję cieszy mnie każdy rozkwitnięty kwiatuszek.
U mnie też zimnica, ale i ogród mi fajnie podlało.
Pozdrawiam

Ogród w dolinie 11:30, 03 maj 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Kokoryczka jest ładna, z pewnością znajdę gdzies dla niej miejsce
Tak wygląda ta rabata aktualnie, jest malutka, oczywiście wciąż ją mijam kręcąc się wokół domku, bo znajduje się przy wejściu ( na lewo od wejścia). Słonko jest tu od rana do południa, miejsce jest osłonięte okapem i wymaga podlewania, bo dociera tylko zacinający deszcz.

Po drugiej stronie wejścia jest taka sama, teraz robi za przechowalnik. Jest tam bardzo mało słonka, tylko trochę z rana, potem ganek zasłania.
Dodatkowym utrudnieniem są opory betonowe przy krawężniku i kostce, nie posadzę nic blisko kostki.
Ten róg gdzie stoi donica jest nieużytkowy przez oporujący beton :-/

Asiu, tu bym wszystko wywaliła i dała hortensje Anabelki, one takie warunki mało słoneczne uwielbiają. Do kontrastu hakonki Aeurola i koniec, bo to malutkie miejsce. Jak się rozrośnie jedna anbelka i jedna hakonka zakryją wszystko. Inna opcja, zimozielona, to mahonia. Poradzi sobie i możesz ją dowolnie formować
W moim małym ogródeczku - Dorota 11:26, 03 maj 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
Widzę rojniki lubię je u Ciebie, no i eszewerie, na ich pokaz czekam sobie
Eszewerie teraz wyglądają koszmarnie, zresztą po zimie zawsze są kiepskie. Swoje już wyniosłam do ogrodu, niech nabierają masy.

W moim małym ogródeczku - Dorota 11:22, 03 maj 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Dorotko, a ja zapytam o rojniki, czy w p[ojemnikach masz pod nimi kamienie i odpływ? Też musze coś podobnego zmajstrować, bo się rozlazły po całym ogrodzie.

A Twoje piękne, jak z wystawy w Botaniku. I nie tylko one, cały ogród do podziwiania. Gratuluję i wpraszam sie na następne pokazy.
Dziękuję za pochwałę moich rojników i reszty ogrodu.
Haniu mam kilka pojemników z rojnikami. Wszystkie pojemniki mają odpływ nadmiaru wody, w żadnym na dnie nie mam żwiru, ani keramzytu. Moja ziemia jest piaskowa, zazwyczaj daję tylko kompost i troszkę kupnej ziemi na wierzch. Kiedyś zgromadzę je w jedno miejsce i zobaczysz ile ich mam.
Będzie mi bardzo miło jak będziesz częściej zaglądać.

Własny Vengerberg 11:14, 03 maj 2021

Do góry
Yenna napisał(a)
Tworzę również listę roślin, które widzę w swoim ogrodzie. I zastanawiam się czy w tabelce powinnam uwzględnić coś jeszcze?

Kolorami oznaczam sobie kolor kwiatów.

Ja mam taką tabelę z terminami cięć i nawożeń.
W moim małym ogródeczku - Dorota 11:12, 03 maj 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Ale masz gęsto nasadzone, jak tam wchodzisz Dorotko?
Magnolia cudo, jaka wielka. No i te topiary, masz do nich rękę. Zimna wiosna, ale kwiecia masz dużo, kolorowo i wesoło
Dziękuję z miłe słowa
Irenko ja od lat nie wchodzę bez potrzeby na rabaty. Jeśli już muszę wejść to albo coś muszę wyrwać, albo przyciąć. Najgorzej jest w kwietniu bo nie wiadomo gdzie wychodzą lilie, a mam ich ponad 400 sztuk. Ja nie dziabię na rabatkach, wbicie łopaty graniczy z cudem. Dzięki gęstemu sadzenui roślin , nie mam chwastów, czasem wyskoczy jakiś pojedynczy.
Po zimie wszyscy tęsknimy za kolorem w ogrodzie, więc postarałam się, żeby było kolorowo.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:11, 03 maj 2021

Do góry
sarenka napisał(a)
Ewa,a jakie macie palenisko?

Stalowe, tu widać po lewo

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:07, 03 maj 2021

Do góry
Wszystkich którzy zastanawiają się nad losem mojego słomianego carexowiska uspokajam

Rośnie i ma się dobrze!

Emperorki mają swoje ostatnie chwile

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:04, 03 maj 2021

Do góry
Dzień dobry!
U mas dziś przestało padać!!! Juhuuu!

W moim małym ogródeczku - Dorota 10:59, 03 maj 2021

Do góry
Pola napisał(a)
Dorotko, tym warkoczem to mnie powaliłaś, człowiek się wciąż uczy.
Wiosenny ogród masz piękny, to moja słaba strona, mus to nadrobić
Warkocze z liści żonkili powstają ze względów praktycznych. Ja sadzę bardzo gęsto rośliny i żeby one mogły rosnąć muszę robić im miejsce na bieżąco. Żonkilom nie powinno wycinać się liści, więc je zaplatam.
Też miałam słaby efekt wiosennego ogrodu, chociaż miałam rośliny wiosenne, tylko były rozrzucone w różnych miejscach. Teraz gdy są w większości na jednej rabacie jest lepszy efekt.

Hortensjowo 10:56, 03 maj 2021

Do góry
Bardzo nam się spodobała ta rzeźba, chyba służy za palenisko?

Hortensjowo 10:54, 03 maj 2021

Do góry

Hortensjowo 10:52, 03 maj 2021

Do góry
W sobotę byliśmy w angielskim ogrodzie Danusi. Pogoda nam w ogóle nie sprzyjała, było zimno, z nieba leciała mżawka. Ale i tak z ogromną przyjemnością pospacerowaliśmy po ogrodzie i cieszyliśmy się, że powtórnie mogliśmy tam być.
Na pamiątkę wrzucam kilka fotek.

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 10:50, 03 maj 2021

Do góry
Kupiłem troszkę kompostu i wydawał mi się super, niestety . Bardzo mocno się zbryla w kulki ,które wydają się odpadem a po mocnym naciśnięciu okazuje się ze to kompost . Posypałem nim nawet trawnik i tez nie jestem zadowolony , dużo kuleczek jakby kamyki
Zostało tego sporo( około 1,5t) i szkoda wyrzucić .
Czy w związku z tym wrzucić go do nowego kompostowniki ( nie mam obecnie żadnego , może to czas żeby zacząć ), i dorzucać odpadki itp , a za rok lub na jesień będzie ok?
Szmaragdowy Zakątek 10:49, 03 maj 2021

Do góry
A teraz mój antydepresant na pochmurne dni !!!!

Wzgórze chaosu 10:48, 03 maj 2021

Do góry
Iwonka napisał(a)

Klimaty maturalne u mnie to i eseje się piszą
Byłam dziś u ciebie na dłuuuuugim spacerku wcześniej z doskoku tylko śledziłam, nie było czasu na komentsy. Jak ty masz ładnie, jest symetria, ale dużo luzu wokół. Cudną przestrzeń stworzyłaś w tak krótkim czasie.
Ogrodowy luz się przydaje U mnie po 20 latach żegnam dwa świerki conica, duże już stożki. Przędzior silniejszy ode mnie, trudno, idzie nowe

Mój romantico kącik Będę dorenboskę skubać z kory Uwielbiam, aż mnie ręce śwerzbią Przestało padać, zaraz tam idę na herbatkę.

Haha, to trzymam kciuki za syna
Powiem Ci, że czuję radość i dumę jak tak przez okno patrzę na nasz ogród. Kawał roboty i kawał kasy ale warto było, niczego nie żałuję...

Ja Conicę mam jedną od maluszki, szybko rośnie i mąż ja uwielbia więc jak przędziorki dopadną to on sobie ją pryska chemią.
Ja mam buksa tego wielkiego na głowie bo już robale ćmy bukszpanowej grasują... Jak przestanie padać i wiać (może jutro) to prysnę Lepinoxem.

Właśnie też muszę Doorenboski oskubać żeby ładne białaski były

Romantyczny zakątek pod brzozą...
Szmaragdowy Zakątek 10:47, 03 maj 2021

Do góry
Jeszcze troszkę koloru....

A teraz news...
Zakwitła moja Aleksandrina, która przez 5 lat strzelała focha i była tylko zielona. W tamtym roku przeprowadziłam z nią poważną rozmowę i postawiłam sprawę na ostrzu łopaty !!! Chyba zrozumiała, że jest dla mnie bardzo ważna i odwdzięczyła się zakwitając
Dziękuję Bogdziu...nareszcie się doczekam

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:42, 03 maj 2021

Do góry
Iwonka napisał(a)
Jak u ciebie ładnie, jak wiosennie Nacieszyłam oczy o poranku.
Meble na tarasie są CUDNE. Z dywanikami przytulnie Niech casto się w końcu ogarnie z tą ławeczką!
Ścieżka z desek wyszła rewelacyjnie, jakie teraz są materiały! Fajnie dałaś tak pod skosem, przestrzeń nabrała głębi.
Zakupy klonowe MEGA!!! Basen się szykuje! Ile się dzieje, super
Tatko przystojniak Fajnie macie razem! No i bez grilla lepiej, nie pasował już i chyba nie korzystaliście. Idzie nowe Elewacja Chociaż mnie się te fragmenty podobają, ładnie się foci na starym tynku.
Pięknie jest Effcia, ogród taki soczyście zielony, napakowany roślinkami. Ślicznie masz

Iwonko, dziękuję za tyle ciepłych słów
Widzisz, miałam w tym roku już zupełnie nic nie zmieniać w ogrodzie a tu co chwila jakieś niwe pomysły wpadają do głowy. Znasz to prawda?
Tatuś to wspaniały człowiek, jedyny taki, uczynny, kochany, nie dbający o siebie tylko o innych. Kocha ogród i ciężką pracę w ogrodzie. Tak myślę, że to po nim mam w genach rycie w ogródku Mama nie lubi prac ogrodowych. Oby żył ponad sto lat!

Dla Ciebie moja rozkwitającą Kiku

Szmaragdowy Zakątek 10:41, 03 maj 2021

Do góry
Wiosna w "Szmaragdowym"....

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies