O matko, ile ja musiałam nadrobić by być na bieżąco!
Trzymam kciuki za serby i tujki. Za swoje serby też trzymam .
Może jednak te klapnięte przyrosty i podsuszone gałęzie to wynik tych upałów i tego, że serby dopiero co sadzone i z gołym korzeniem były?
Z drzewami nie pomogę, nic innego mi do głowy nie przychodzi ponad to co zostało wymienione. Ewentualnie z kolumnowych to jeszcze graby mogą być (o ile ktoś już nie proponował a mi umknęło).
Kasia... one wyglądały dobrze. Myślałam, że już się zaaklimatyzowały
A tu nagle suche gałęzie w środku, a potem przyrosty zaczęły klapnąć.
Myślę, że gdyby to było od pogody, to po podlaniu powinno im się poprawić.
A im coraz gorzej.
Wczoraj pryskałam, a dzisiaj rano już padało.
POczekamy, zobaczymy.
Na graby kolumnowe już się prawie zdecydowałam. Pojechałam dzisiaj do swojego centrum ogrodo, bo miała być dostawa i z drzew przyjechały tylko katalpy.
Graby mają tylko zwykłe żywopłotowe. Były też brzozy fastigiaty i już prawie się zdecydowałam, ale cena mnie trochę odrzuciła
Wiśni Amanogawy nawet nie mieli... takie centrum.
No i przyjechałam do domu z niczym.
Świerki - problemem może być ukorzenienie, maj to dość późno, choć tegoroczny był chłodny. Przychodzi mi do głowy, że może coś by pomogło, gdybyś podlała trochę fosforu korzeniom? np. substrala "Magiczna siła nawóz plus ukorzeniasz"?
Edit: sąsiad po świętach zawsze sadzi w ogródku świerki różnej maści, mam poletko obserwacyjne, zazwyczaj startują jako drapaki, pierwszy sezon - nic, są i bardzo byle jak wyglądają, ale w następnym sezonie już nie do poznania.
Moim serbom na razie nic nie jest, odpukać. Ale to są drugie serby. Bo pierwsze mi zdechły. I co najlepsze, posadzone jesienią, zaczęły zdychać późną wiosną/wczesnym latem następnego roku. W lipcu bodajże było po zawodach. Te, które mam teraz to wsadzone w tym roku wiosną, z reklamacji. Mam nadzieję, że te nie zdechną.
Moje też kopane, tyle tylko że duże egzemplarze.
I dlatego tak sobie pomyślałam, że u Ciebie to może jednak od upałów. Uszkodzony kopaniem system korzeniowy nie daje rady utrzymać masy zielonej.
Graba mam jednego. Tnę go na walca
Dlatego graby brałam pod uwagę i były pierwsze na mojej liście.
ALe teraz te brzozy kuliste siedzą mi w głowie
Wiem, że świerki nie tak łatwo ukatrupić.
Miałam jednego takiego drapaka jak sadziłam u siebie. POszedł w kąt, bo myślałam że padnie tak słabo wyglądał. A on rośnie i się nawet zabudował
No zobaczymy.
Fosrof. Jak nie zapomnę to kupię