Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Wilcza Góra 21:54, 15 mar 2015

Do góry
mira napisał(a)
Chciałabym mieć taką synową
Ciemiernik cudniasty - pod brzozami ? nie mają tam za sucho? podoba mi się miejsce tylko nie wiem właśnie co z tymi warunkami

czytałam jeszcze, że Ci fotkę zwinęłi - jak to czytam to się gotuję jak można i po co? aż się odechciewa dzielić swoimi radościami, nie mam pojęcia jak to kontrolujesz i jak dochodzisz do tego pozdrawiam

nasz lasek to 400 m2 a obok niego cały ogród..wszyscy piszą...pod brzozami? nie za sucho ?
a moje brzozy były "zastane"...mocno ukorzenione
i jest to chyba cały sekret w sprawie...posadziłam przy nich około 30 hortensji i masę innych bylin...żyją ze sobą w symbiozie i nie widzę żadnych problemów...
ciemiernik malutki..na ile on może być ukorzeniony ? 20 cm ? sam się tam zadomowił...półcień i wilgoć non stop...a brzozy ? korzenie mają sporo głębiej...on pierwszy pije wodę deszczową ... mam rację ?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:37, 15 mar 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Kasiu, przy weekemdzie spokojnie się zrobiło. Od poniedziałku zapraszam do planowania wrzosowiska

Mam już trochę wrzosów posadzonych, nie wyglądają u mnie zbyt pięknie, a chciałabym je przesadzić pod brzozy. Chętnie zobaczę jak będzie u Ciebie.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:04, 15 mar 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
pomysł Any świetny, też popieram, że brzozy zygzakowato.

Cieszę się, że też Ci się podoba

Wygooglowałam sobie jarzmiankę, bo ja początkująca jestem, nie spamiętałam jeszcze tych wszystkich nazw:

http://www.zieloneprogi.pl/sprzedazroslin447.htm

Podoba mi się
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:52, 15 mar 2015

Do góry
pomysł Any świetny, też popieram, że brzozy zygzakowato.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:13, 14 mar 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Ładnie brzozy z tyłu się prezentują
A te choinki to co to? Mówiłaś że musisz zostawić przejście, myślisz że przejdziesz za "choinkami"? Z takich choinkowych ja lubię jodły bo nic nie potrzebują i nie chorują, chociaż czasem na forum ludzie piszą inaczej. Ale takie moje doświadczenie. Kosodrzewina wyglądała by ładnie w turzycy włosowatej...
A te krzaczki między choinkami to co?
Moim zdaniem ta choinka po lewo to się jakoś trzyma, ale z prawej strony ściany garażu to wróciłabym na twoim miejscu do pomysłu Danusii i jakieś ładne liściaste drzewo bym tam wsadziła

Jankosiu,
To cały czas mam dylemat z drzewem po prawo
A może jakaś wąska choina? Tylko jaka?
A jeśli nie za bardzo współgra z tymi jałowcami to co innego? (Co mnie podkusiło z tymi jałowcami - jak je kupowałam to brałam pod uwagę tylko ich wysokość - chciałam szybko zrobić zieloną ścianę nie zastanawiając się za wiele nad odmianą drzewa, o ja głuuupia)

Ach, teeee krzaczki to... jakaś wyższa trawa może ML?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:31, 14 mar 2015

Do góry
Ładnie brzozy z tyłu się prezentują
A te choinki to co to? Mówiłaś że musisz zostawić przejście, myślisz że przejdziesz za "choinkami"? Z takich choinkowych ja lubię jodły bo nic nie potrzebują i nie chorują, chociaż czasem na forum ludzie piszą inaczej. Ale takie moje doświadczenie. Kosodrzewina wyglądała by ładnie w turzycy włosowatej...
A te krzaczki między choinkami to co?
Moim zdaniem ta choinka po lewo to się jakoś trzyma, ale z prawej strony ściany garażu to wróciłabym na twoim miejscu do pomysłu Danusii i jakieś ładne liściaste drzewo bym tam wsadziła
Początki w Kruklandii 08:47, 14 mar 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Nie smuć się. Ty zamówiłaś w ciemno, a ja osobiście kupiłam takie 3 brzozy i 3 Nigry, że będę się nimi cieszyć na emeryturze chyba

Jak brzozy D. to szybko urosną!
Nigry jeszcze nie mam, to się nie wypowiadam

Ja kupiłam trzy Dorenboosy o wys. 80cm i po dwóch latach mam już 3m
Cienkie jeszcze są, ale pieńki na dole już białe.
Też myślałam, że się nie doczekam....a tu proszę... za dwa lata będą ładnymi drzewkami
I też kupiłam na Alle

Początki w Kruklandii 08:40, 14 mar 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

Cześć!
Zimnica dziś!
Wyjrzałam przez okno i zobaczyłam te badyle....humor mi się popsuł od rana.
Ale weszłam na Ogrodo i już trochę lepiej

Nie smuć się. Ty zamówiłaś w ciemno, a ja osobiście kupiłam takie 3 brzozy i 3 Nigry, że będę się nimi cieszyć na emeryturze chyba
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:02, 13 mar 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Pacanów, ten od Koziołka Matołka? Cudne te brzozy z trawkami! miodzio u mnie po deszczy krokusy przekwitły, leżą plaskato, buu
pozdrawiam!!!
tak jest tam fajne centrum bajki, taka atrakcja dla mniejszych dzieci po drodze w góry.
http://stolica-bajek.pl/centrum-bajki.php
Wokół mają ciekawy ogród
Moja codzienność - ogród Oli 20:50, 13 mar 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

Wszystkie drzewa są piękne.
Graby, buki, wiązy, lipy, brzozy, śliwy, platany...
Wszystko zależy od tego jak będziemy później dane drzewko prowadzić. Cięcie i formowanie to wyższa szkoła jazdy sztuki ogrodniczej. Czynnikiem podwyższającym walory takich drzew są również odpowiednio dobrane kompozycje z innych roślin. Często bywa również tak, że najpiękniejszy soliter posadzony jest nie tam gdzie potrzeba i już traci sporo ze swojego uroku.
Olu. Twój grab jest...
Nie będę zapeszał. Niech zdrowo rośnie.

Waldku zgadzam się ze wszystkim co napisałeś
Nie dziękuję zatem oby był zdrów
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:48, 13 mar 2015

Do góry
Pacanów, ten od Koziołka Matołka? Cudne te brzozy z trawkami! miodzio u mnie po deszczy krokusy przekwitły, leżą plaskato, buu
pozdrawiam!!!
Moja codzienność - ogród Oli 20:42, 13 mar 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

no właśnie jak nie kochać tak pięknych drzew

Wszystkie drzewa są piękne.
Graby, buki, wiązy, lipy, brzozy, śliwy, platany...
Wszystko zależy od tego jak będziemy później dane drzewko prowadzić. Cięcie i formowanie to wyższa szkoła jazdy sztuki ogrodniczej. Czynnikiem podwyższającym walory takich drzew są również odpowiednio dobrane kompozycje z innych roślin. Często bywa również tak, że najpiękniejszy soliter posadzony jest nie tam gdzie potrzeba i już traci sporo ze swojego uroku.
Olu. Twój grab jest...
Nie będę zapeszał. Niech zdrowo rośnie.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:24, 13 mar 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Renia, nie mam na razie dostępu do kompa więc z tej rabaty o której pisałam mogę ci wkleić tylko takie zdjęcie

Dalej były jeszcze inne trawy na które mam chęć ale na razie nie wiem co tam było... Pewnie jakieś trzęślice. Na tym zdjęciu ich prawie nie widać...

Jeśli chodzi o twój plan to fajnie że zostałaś przy brzozach ale... Ten kawałek jest długi. Rozmieszczenie roślin w ten sposób jeszcze go optycznie wyciągnie. Mam nadzieję że masz to na uwadze i na żywca takie działanie pasuje. Ja bym się nie trzymała sztywno reguły że wyższe to na tył a niskie z przodu. Można to łanami, falami rozmieścić. Ale zrobisz jak zechcesz bo brzozy nadają się do wszystkiego Jak stoją jak pod linijkę to wyglądają dobrze i jak są porozrzucane pośród kwiatów też wyglądają bajecznie
Ja bym na twoim miejscu więcej traw poszukała a nie tylko te miskanty i miskanty No i jeszcze nie byłabym sobą jakbym nie wtrąciła: hosty moim zdaniem nie będą tu pasować, one raczej to takich kątków o charakterze leśnym się nadają. To moje osobiste zdanie i nie chcę nikogo urazić
Miłego wieczoru.

Czemu zawsze musi być jakieś ale?
Jeśli mówisz, że w ten sposób wydłużę rabatę to może przesunąć bardziej na środek drzewa (czyli więcej miejsca wolnego tzn z trawami po bokach)
A jakie trawy inne byś polecała?
Hosty bardziej ze świerkami by się nadały?
Zdjęcie super
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:12, 13 mar 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Ostatnio o wysokości miskantów gdzieś była dyskusja (bo rozumiem, że ML, to miskant Morning light?). Zanotowałam, bo też będę sadzić - Ml- średnio 1,5m, a nawet 2m. Wyższy jest gracimilus. Wszystko zależy od warunków. U Ciebie za brzozami, więc mogą być duże

Tak 1,5m byłoby ok byle nie więcej, chociaż brzozy tez urosną
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:51, 13 mar 2015

Do góry
Renia, nie mam na razie dostępu do kompa więc z tej rabaty o której pisałam mogę ci wkleić tylko takie zdjęcie

Dalej były jeszcze inne trawy na które mam chęć ale na razie nie wiem co tam było... Pewnie jakieś trzęślice. Na tym zdjęciu ich prawie nie widać...

Jeśli chodzi o twój plan to fajnie że zostałaś przy brzozach ale... Ten kawałek jest długi. Rozmieszczenie roślin w ten sposób jeszcze go optycznie wyciągnie. Mam nadzieję że masz to na uwadze i na żywca takie działanie pasuje. Ja bym się nie trzymała sztywno reguły że wyższe to na tył a niskie z przodu. Można to łanami, falami rozmieścić. Ale zrobisz jak zechcesz bo brzozy nadają się do wszystkiego Jak stoją jak pod linijkę to wyglądają dobrze i jak są porozrzucane pośród kwiatów też wyglądają bajecznie
Ja bym na twoim miejscu więcej traw poszukała a nie tylko te miskanty i miskanty No i jeszcze nie byłabym sobą jakbym nie wtrąciła: hosty moim zdaniem nie będą tu pasować, one raczej to takich kątków o charakterze leśnym się nadają. To moje osobiste zdanie i nie chcę nikogo urazić
Miłego wieczoru.
Kosolkowa Pasja 19:49, 13 mar 2015

Do góry
O dzdzownicach się pomyśli.
Zdjęcia modrzewi? Nie wpadłam na to One takie nieogrodowe Znaczy- nas cieszą bardzo, bo nie ma już pustych miejsc, jest ładnie i równo. No i bardzo je lubię, takie są.. nieoczywiste Rosną jak im się podoba, gałązki powyginane, wiosną cudne jaskrawozielone, jesienią rude..i szyszki mi się przydają Uzupełnialismy drzewkowe braki. Na tyle drzew ile mamy trochę strat było niestety. Trochę się nie przyjęło, kilka w ubiegłym roku zalatwily nornice (!!), a teraz z kolei widziałam poobżerane brzozy i wierzby mandzurskie. Nie wiem kiedy te zwierzaki to robią. Stawiam na sarny. Ale nigdy ich tu tak blisko nie widziałam.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:45, 13 mar 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
ja mam Morning Light i rozplenicę ale nie wiem czy nie lepsza będzie jednak duża odmiana rozplenicy.
zobacz tutaj fota z wakacji (podpatrzone w Pacanowie) brzozy ML i Red baron. Ogród tam jest młody więc trzeba wziąć poprawkę na to, że ML podrosną

Cudne to jest! Niby niedużo, a efekt niesamowity
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 14:32, 13 mar 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
ja tez chce wszystko

bdan napisał(a)

Pokaż zdjęcia

Na razie one mają po 30-40 cm, więc nie ma co pokazywać. Za kilka lat jak już będą konkretne, to pokażę. Gdzieś w tamtym roku po posadzeniu było zdjęcie,ale nic ciekawego. Trzy brzozy, trawa i pięć rh.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:42, 13 mar 2015

Do góry
Kochani ja tez mam problem z rabata za domem. Nie wiem czym obsadzic wolne miejsca. Pod siatka rosnie deren rozlogowy. Bialy zwirek to miejsce na hustawke, te trzy "miotly" to wisnie umbraculifery, trzy kulki bokszpany, po calosci bedzie obwodka z bukszpanu. Chcialabym dac rododendron bialy, ale nie wiem gdzie co i jak. Utknelam na dobre, bede wdzieczna za wszelkie pomysly. Dalej gdzie brzozy ma byc wrzosowisko. i to no tyle
Dodam, ze jest to strona zachodnia od 15ej slonce.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:00, 13 mar 2015

Do góry
Inspirację z brzozami i red baronem widziałam wczoraj u Oli i spać przez nią nie mogłam cały czas mi w głowie siedzi i kombinuję gdzie ja mogę brzozy wcisnąć.

Ja też czekam na łany tulipanów
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies