Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:15, 15 paź 2015

Do góry
malkul napisał(a)

a w sumie nic nuda
no prawie bym rzekła...

skusiłam się na starość na mały drobiazg

a juz chciałam krzyczeć, że nie pokazałaś mi. Ładny bardzo, mały i subtelny,tylko ...bolesny.
Narodziny ogrodu Eweli 15:56, 15 paź 2015

Do góry
ewelaa74 napisał(a)
Mam dylemat i ostro się zastanawiam, czy magnolia po posadzeniu uschła, czy to mrozy chwyciły i liście zbrązowiały.... Może macie jakieś doświadczenie w tym kierunku ?
Ale jesień się zrobiła .... szaro, buro i ponuro

a kiedy sadzilas ?

moja magnolia od wiosne ale jakas kiepska i chorowala a teraz po mrozach tez listki zbrazowialy
Narodziny ogrodu Eweli 15:51, 15 paź 2015

Do góry
Mam dylemat i ostro się zastanawiam, czy magnolia po posadzeniu uschła, czy to mrozy chwyciły i liście zbrązowiały.... Może macie jakieś doświadczenie w tym kierunku ?
Ale jesień się zrobiła .... szaro, buro i ponuro
"W kolorze blue" 08:35, 15 paź 2015

Do góry
Trzymaj się Gosiu.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:29, 14 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

Tu jest fajnie z tymi wiśniami.
pod spodem kostki buksowe.
Z miskantem chyba za ciasno i potęguje 'wzdłuzność' tej rabaty- można się na to zdecydować, ale te kostki odbieram jakby miały właśnie robić robotę odwrotną.
Pomyślę nad nią jeszcze

Ja chyba zostawię na razie tylko wiśnie z kostkami i ice dance między kostkami i tam będzie żwirek tylko będę się zastanawiać czy sadzić cos miedzy te trójki bo tam będą odstępy
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:53, 14 paź 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Te biale kreski to "zamazanie" poprzednia naniesionych na rysunek

A z tego co pamietam to placyk po lewej ma byc brzozowym zagajnikiem.tyle w roli adwokata.reszte wyjasni gospodyni

to świetnie.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:50, 14 paź 2015

Do góry
ivo napisał(a)

Witaj sąsiadko agatko !
Ja na dwutygodniowym urlopie z planami ogrodowymi ale taki skwar że ciężko cokolwiek robić jak narazie to siędzę i robie przetwory z ogórków bo u mnie wysyp. W miedzyczasie cos tam nabazgralam. Im więcej myślę tym częściej zastanawiam się czy za tymi kostkami nie dac samej werbeny bez traw ML czy Gracilimus bo tam faktycznie wychodzi wąsko to jest ta opcja pierwsza. Albo zrobić tak jak u Madżen obwódki bukszpanowe a w środku werbena a w przerwach miedzy trojką drzew dać gracki rys. 2

Tu jest fajnie z tymi wiśniami.
pod spodem kostki buksowe.
Z miskantem chyba za ciasno i potęguje 'wzdłuzność' tej rabaty- można się na to zdecydować, ale te kostki odbieram jakby miały właśnie robić robotę odwrotną.
Pomyślę nad nią jeszcze
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:44, 14 paź 2015

Do góry
ivo napisał(a)

Na planie:

Obiecałam się wtrącić, to się wtrącam.
Układ z takim zębem jest wg mnie fajny, jednak niepokoi mnie pomysł na dwie równoległe scieżki po trawniku ( chyba że źle rozumiem ten plan)- jedna do warzywnika, druga do placyka.Z domu będzie to wydłużało i zwężało widok.
Jak robimy ząb, to może juz odpuścić białą scieżkę?
Pomysł na odcięcie warzywnika żywopłotem i miskantem przed nim, super- poprawi proporcje.
Placyk po lewej....a może zrezygnować z niego, albo dośc mocno go skrócić, a za to pokombinować rabatę przy tarasie ( nie wiem jak z otoczeniem tarasu, coś chyba juz jest wokół,ale niedużo)- może wyciągnąc rabatę przy tarasie w lewo, albo blisko tarasu zrobić rabatę od ogrodzenia w stronę domu ( tez prostokąt jakiś)

Drzewo w żwirze przy placyku leżakowym... Może miłorząb?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 17:47, 13 paź 2015

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Widzę, że o sadzeniu mimo wszystko myślisz, chyba więcej śniegu u Ciebie było, a magnolia się złamała?

nie ale gałązki biedne tak powyginane, że na ziemi leżą.
Gunnera - parzeplin 15:21, 13 paź 2015

Do góry
Teresa gunnera bez krzesła. To magnolia nie bez.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:13, 13 paź 2015

Do góry
Widzę, że o sadzeniu mimo wszystko myślisz, chyba więcej śniegu u Ciebie było, a magnolia się złamała?
Ogród niby nowoczesny ale... 09:53, 13 paź 2015

Do góry
Wiesz już że pięknie masz? No wiesz. To nie piszę , tylko buziaki zostawiam
Cmook
Spotkanie w ogrodach Kapias 10.10.2015 09:29, 13 paź 2015

Do góry
też myślę że fajnie Wam było.
Jeszcze bonus w postaci słodziaków Malkulowych, ech!
Przyjazny ogród 07:37, 13 paź 2015

Do góry
Obrodziła magnolia, zostawiłem owoce do wysiewu, zobaczymy co wylezie

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:41, 12 paź 2015

Do góry
Masakra piłą łańcuchową czy jakoś tak

hibiskusy i języczka

magnolia i piwonie

daturowe drzewa

Życie w wiejskim ogrodzie 19:05, 12 paź 2015

Do góry
Aleja stip gdzieś tam pod śniegiem
Rozplenice w ogrodzie warzywnym podobnie

Magnolia leży praktycznie przy samej ziemi Wszystkie trawy połamane Im wyższe tym w gorszym stanie

Kule z żywotników rozeszły się we wszystkie strony

Moja 6 letnia robinia akacjowa umbraculifera rozłamana Jej jest mi najbardziej żal

Wróciłem praktycznie przed chwilą z ogrodu Usunąłem zalegający śnieg z czego się tylko dało Przemokłem do suchej nitki Wciąż sypie Boję się co moje oczy zobaczą jak stopnieje ta pokrywa śniegu Chyba to ostatnie zdjęcia w tym roku
Mam nadzieję że u Was nie jest tak źle
Tu ma być ogród :) 11:17, 12 paź 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
o jeżu, jakie cudowne drzewowe miejsce Zazdroszę wizyty tam, i choc u mnie już miejsca niet, napewno coś bym przytargała. Co za zakupy poczyniłaś

Zakupy planowane od początku sezonu, więc trochę zeszlo do realizacji - ale jak mi to przywiozą to już będą prawie wszystkie drzewa jakie chcę.
Marzy mi się jeszcze magnolia Raspberry Fun lub Stellata Jane Platt- ale to już wiosną

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:42, 12 paź 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Marta, te zwykłe trzcinniki mają zielone kępy, ale stipa brachytricha są już całe słomkowe od 2 tygodni z grubsza.
U nas dziś ostro przymroziło. Brr...

trochę szybko na taki stan.
Ale to nie znaczy że nie żyją. Trzeba czekać do nowego sezonu,żeby ocenić.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:25, 12 paź 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)

Trzcinnikami sie martwię, bo jak puściły kłosy, to zrobiły się nagle całe słomkowe, trochę za szybko, mam wrażenie. Boję się, że uschły. Znów tak długo nie było deszczu, a ciepło się zrobiło... Wczoraj dopiero podlało dość ładnie wierzchnią warstwę.
Bukszpanom niektórym jeszcze bardzo dużo brakuje, ale część rzeczywiście wyłądniała. Drugie półkole ma skromne trawki, bo ciągle zarastało, nie nadążałam. Ciężko im było, ale teraz pierwsza część prosi o podział, więc wykorzystam to i zasilę słabe punkty w drugim pókolu.

A co byś jeszcze chciała zobaczyć, żeby się nasycić?

U nas wieczór zrobił się całkiem przyjemny, przestało wiać i od razu było przyjemniej. Wykorzystałam ten czas na zbiory.

a same kępy trzcinniki mają zielone, żywe?- może tak być że przyschły od suszy i widac to szczególnie w kwiatach, jednak powinny sobie poradzić.

co bym jeszcze chciała zobaczyć?- nie wiem sama, ale dobrego nigdy dość.

U nas już po tych kilku nocach mroźnych nie ma co zbierać. Udało się zebrać szpinak i ostatnie dynie z płotu od sąsiadów ( oni sieją, razem zbieramy), a także skrzynkę kiwano ( znasz?- Tymek je uwielbia, dostaliśmy jedną sadzonkę od znajomych)i resztę bazylii, jednak już jest gorzka. I papryki, ale dużo jest niedorośniętych.
Zmarnowaliśmy część pomidorów- myśleliśmy, że mróz nie wlezie do szklarni, a wlazł.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 23:03, 11 paź 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
P rany ale owoców...........no ale co sie dziwic, Zielona Góra to jeden z najcieplejszych rejonów Polski, wiec nic dziwnego że i brzoskwinie i winogrona udają sie nad podziw, oczywiście duża w tym zasłu=ga Was - ogrodników

Hortensje w takiej masie powalające, i do tego te kitki obok...slicznie.
U cioebie jednak cieplej, moja rozplenica moudry dopiero zaczyna kitkowac - ma 3 szt choc jest juz duża, boje sie że nie zdąży pokazac swojego uroku zanim nadejdą zimne nie tylko noce ale i dni....

Widziałam rabaty po rewoplucji i nowe "jajo", pokaz je z perspektywy, A masz je że tak powiem wzdłuz czy w poprzek trawnika? mnie na wiosne tez chyba to samo czeka, mam grupę niefortunnie nasadzony krzewów po środku trawnika i ciasno juz na rabtach i nieuchronnie bede musiała poprzesadzac robiąc jakąs "wyspę" nie wiem tylko jak to zaplanowac w kontekscie całego trawnika i ogrodu....

Małgosiu- ta rabata umiejscowiona bardzo niefortunnie, ale tak wyszło po dołączeniu miejsca gdzie stała magnolia. Powinno to jajo być równolegle do tujek , a nie jest. teraz jest taka wyspa ni z gruszki ni z pietruszki. W przyszłości będziemy wypełniać miejsce gdzie dziś jest trawa pomiędzy rabatą a tujami.
Rozplenice u mnie ładnie rosną i hortensje też, Cieplejszy troszkę klimat niż u Was choć u mnie troszkę "malarycznie, bo to taki teren i niektóre rośliny też późno startują.

Owoce to dzieło Grzesia i chwała za to naturze, ze nie pozwala wszystkiemu rodzić, bo bym na targu musiała miejsce wykupić.

A za pochwały bardzo dziękujemy pracy dużo i każde miłe słowo cieszy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies