Tak Kasiu, przesadziłam je w zeszłym roku z suchego cienia w bardziej jasne miejsce i widocznie im się spodobało W dużym cieniu zupełnie nie chciały mi rosnąć, a na nowej miejscówce nowe życie Okazuje się, że mam trzy odmiany, pomarańczową, różową i białą (wszystkie miały być białe) Największa jest pomarańczowa "Orange Konigin", mega wybiła na rabacie. Najmniejsze i najdelikatniejsze są białe ("Epimedium Niveum"), najpóźniej z tych trzech odmian miały kwiatki.
Walczyłam z wdzierającą się trawą na rabatę z różami. Ogólnie ogarniałam najbliższe okolice domku.
Wybierałam chwasty z nowej części półcienistej. Niestety nie skończyłam, a następnego dnia już popadało. Na pewno dosadzę tam hortensje bukietowe, bardziej z tyłu, w te miejsca jeszcze nie obrobione. Myślałam też o floksach, monardach, irysach syberyjskich, miodunce i brunerze. W tej części jest więcej słońca więc mogą tam rosnąć jeszcze inne rośliny.
pokaż bliższe kadry tych jasnych placków, czy przypadkiem to nie jest inny gatunek trawy...?
u mnie jest tego pełno, może to wiechlina roczna....
35mm to krótko kosisz, ja koszę na 50 mm i tylko 2-3 razy w sezonie obniżam koszenie aby trochę przewietrzyć trawnik
Chyba najstarszy na osiedlu około 30 letni bukszpan ukorzeniony z gałązki przez ŚP babcię po świętach Wielkanocnych
Kula z cisa wychodowanego z nasionka
W półcienistym zakątku turzyce Silver Sceptre już ładnie świecą.
Czeka mnie dzielenie molinii Variegata i host. Pouzupełniam nimi puste miejsca w cienistych zakątkach. Muszę tylko zaczekać na rozwój liści- w przypadku tych drugich.
Elisko, dzięki w imieniu ciurkadełka, gliniana bryła to dzieło siostry eMa
Pierwotnie woda spływała po kamieniach, a że były luzem, to ciągle spadały i miałam dość układania.
Takie było.
W tygodniu ma w całej Polsce padać i w sumie chłodno.
I jak zwykle na koniec ogólne widoczki. Mlecze pięknie kwitną, bo zdjęcie z samego rana. Teraz już częściowo wykoszone. I jak widać wielki kamień dalej jest wielki, tylko po zimie troszkę się rozwarstwił.