Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 05:04, 18 cze 2021

Kasya napisał(a)
Tu mi się szczególnie podoba

Dzięki
To jest przy samym tarasie, zresztą widać na zdjęciu kawałeczek tego najkrótszego pomostu.
Teraz jest tam biało ale wkrótce dołączy niebieski. Będą dzwonki i floksy.
April 05:10, 18 cze 2021

Alija napisał(a)

Pięknie, kolorowo, bujnie, cudne bodziszki i hosty.
Urocze zdjęcie ze strażnikiem lasu, jaki on dostojny!
Parzydło w promieniach słońca, jak z koronki.

Bardzo lubię to parzydło, jest wielkie. Chciałam je na wiosnę podzielić i dać jeszcze w dwa miejsca ale nie zdążyłam. Faktycznie daje mega efekt jak ma słoneczko. Szkoda tylko że tak muszę o nie walczyć z gąsienicami. Czasem wystarczy jedna noc, żeby opitoliły pół krzaka.
Kocur ciągle mnie pilnuje w ogrodzie i ocenia moje prace
Zorientowałam się czemu tak chętnie kładzie się w brachytrichę. Lubi sobie od czasu do czasu skubnąć kawałek trawki
Winowajca z trawą na nosie

April 05:16, 18 cze 2021

Juzia napisał(a)
Świetne te twoje takie tamy

DObrze masz z tymi drzewami. Możesz sadzić rośliny bez obaw, że je spali na wiór w jeden dzień

Juzia, wiesz jak jest, każdy pragnie czegoś czego nie ma. Ja chciałabym więcej słonka, więcej możliwości sadzenia kwiatów, ozdobnych drzew owocowych. Więcej traw na słońce. A tu muszę kombinować gdzie wcisnąć magnolię żeby cokolwiek zakwitła. No i mimo że cień to u mnie susza, piasek jak na Gobi. Brak mi tylko terenów skalistych.
April 05:22, 18 cze 2021

Kasia_CS napisał(a)

Ale magiczna fota!!! Piękne światło uchwyciłaś...

A Te fioletowe kwiaty to bodziszek? Co o nim powiesz więcej?

Kasiu
Ten bodziszek to magnificum. Uwielbiam go i bardzo żałuję że kwitnie tylko raz i to niezbyt długo. Dwa, może trzy tygodnie jak nie ma wielkiego upału. Ale warto na niego czekać. Jest kępowy, nie pokłada się. Chyba, bo u mnie między sesleriami. Ok 60cm, niebieski przechodzący w lekki fiolet, kwiaty całkiem spore. Po przekwitnięciu wycinam tylko pędy z kwiatami, one są na osobnych gałązkach, a reszta wygląda przyzwoicie. Polecam
Gosiek33 06:03, 18 cze 2021

Po czym poznać, który bodziszek który? Zupełnie mnie to przerasta

Chyba przydałby Ci się pomarańczowy kolor w ogrodzie, kolorystycznie. Futra pokazują to za każdym razem gdy nieustannie chodzą za Tobą Na zdjęciach to widać

Możesz je jako testery koloru w różnych fragmentach ogrodu fotografować... nigdy ich za wiele
inka74 06:11, 18 cze 2021

April napisał(a)

Agnieszko, u mnie to Rabata Północna, wzdłuż podjazdu. Frontowej nie pokazuję bo nie umiemy się dogadać. Nic mi na niej nie rośnie, fakt że to malutki kawałek otoczony chodnikami. Pewnie za dużo betonu dali na obrzeża, do tego wielka sosna w samym środku. Reasumując nie ma się czym chwalić. Do frontowej zaliczam też dwie murowane donice o różnej wysokości. Mam tam hortensje Polar Bear i rozplenice Vertigo. Ale to jeszcze nie ich czas.
W sumie nieważne nazewnictwo, a ja się rozpisałam. To dlatego że ostatnio była o tym dyskusja u Mrokaśki
Dzięki za pochwały mojego buszu
Spać nie mogę i już od 4 rano go podlewam i zbieram ślimaki
teraz wiemy co dla ciebie jest frontową
Juzia 08:17, 18 cze 2021

April napisał(a)

Juzia, wiesz jak jest, każdy pragnie czegoś czego nie ma. Ja chciałabym więcej słonka, więcej możliwości sadzenia kwiatów, ozdobnych drzew owocowych. Więcej traw na słońce. A tu muszę kombinować gdzie wcisnąć magnolię żeby cokolwiek zakwitła. No i mimo że cień to u mnie susza, piasek jak na Gobi. Brak mi tylko terenów skalistych.

No wie, wiem.
ALe masz słoneczną rabatę przeca
A pod drzewami też masz kwiaty
Z drzewami owocowymi tylko kłopot.

Mgduska 08:28, 18 cze 2021

April napisał(a)

Bardzo lubię to parzydło, jest wielkie. Chciałam je na wiosnę podzielić i dać jeszcze w dwa miejsca ale nie zdążyłam. Faktycznie daje mega efekt jak ma słoneczko. Szkoda tylko że tak muszę o nie walczyć z gąsienicami. Czasem wystarczy jedna noc, żeby opitoliły pół krzaka.
[/img]

A dzieliłaś już kiedyś parzydło? Pytanie jest podchwytliwe oczywiście, chodzi o to, że bez porządnej piły/siekiery/chłopa nawet nie ma co próbować. Chyba, że masz jakiś patent?

Mi też brak miejsca na drzewa owocowe. Sad mi się marzy, a mam ledwo parę wisienek. Od frontu chłopaki wsadzili sosnę i nie dadzą zamienić na jabłoń, tacy są
tulucy 10:24, 18 cze 2021

Ja dzieliłam parzydło i na pewno bez ciężkiego sprzętu.

Jolu mi Północna nie pasowała na frontową, bo ona jest u Ciebie jak u mnie, podjazdowa a frontową przed domem jarzyłam, tyle że bez zawartości właśnie. Pewnie że względów, o których pisałaś, że ciężka.
U Ciebie brachytricha, u mnie stipa jest wielką miłością psicy. Niestety taką aż do śmierci stipy. Wyciąga i dzięki mi na pojedyncze źdźbła.
MiluniaB 10:27, 18 cze 2021

April napisał(a)

Milunia, misy są też mniejsze, nawet od 80cm. Wszędzie wciśniesz
Jednak ty masz jeszcze większą misę wodną, nawet cały basen
To dopiero fajna miejscówka

Hi hi Aprilku uśmiałam się z mojej misy
A widziałaś moje nowe fotki? Zapraszam