Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:58, 30 lip 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Bordowa zimowała, bo zimy nie było.

No właśnie, jak zestawić Graet Star????? Burza mózgów, proszę. Moja nie może wiecznie w donicy na komposcie stać, plizzzzzzz.

ja mam swoje ( dwie od wiosny, jedna od 3 lat) bez niczego- na płaskim kawałku z irgą i grupkami tawułki Red Sentinell

Z czym łączyć?- z czymś co będzie dobrym tłem, albo da akcent wiosną. Teraz powinna móc dominować.
np na tle traw wysokich.
albo w szpalerze.

Kurka- nic odkrywczego nie napisałam czego byś już nie miała...
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:57, 30 lip 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

nic o tym nie wiem. Nie można?

no własnie sie pytam ensaty bo poddałą w watpliwość
Ensata napisał(a)
Mgnolia u mnie nie chce bazylia rosnąć a uwielbiam. Pokaż mi swoja trzmielinę minimus, masz podobno? Oliwę mrozisz??? daj przepisa
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:55, 30 lip 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
ensata a co nie można mrozić oliwy?

nic o tym nie wiem. Nie można?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:44, 30 lip 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

i tak ładna

Mi się bardzo podoba, ale rozjechałam się w oczekiwaniach kolorystycznych.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:44, 30 lip 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
skleroza, nie pamiętam nazwy. Sklep na B, zamarażaka z lodami. Pudełko a w nim po 4 chyba pojemniczki , takie ok 7 x7 cm. Tam sa chyba sorbety. czy dobre nie wiem- lodożercom smakują,ja nie za bardzo lubię lody.

Jak mrożę bazylię- bazylia do blednera- ile wlezie, nawet z pędami jak nie są stare. Oliwy na oko- nie wiem, tak żeby zblendowana masa była taka aksamitna, nie sypka. Do pojemnika i mrożę.
Potem jak wyjmuję to dodaję oliwy, soli, czosnku, uprażonych pestek słonecznika , parmezan i do makaronu. Moi lubią takie pesto.
Ono nadaje się tez do sałatki jako sos i do kurczaka żeby go w tym wytytłać i zgrilować, upiec/usmażyć.
A ja i O. lubimy tez to na kanapki

matulu ale mi w brzuchu zaczęło burczeć. Już wiem co dzis na obiad będzie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:42, 30 lip 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Myślałam, że bardziej niebieska niż fioletowa.

i tak ładna
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:42, 30 lip 2015

Do góry
a z chili muszę spróbować
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:41, 30 lip 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Uwielbiam pesto bazyliowe, też robię taki makaron. Doskonałe jest z pietruszki, szpinaku i rucoli. Zasada taka sama jak z bazylii. Czasami daję płatki chilli z M@S, moje ulubione. fajnie podkręcaja smak i ładnie kolorystycznie wygladają. Pszczółka mówiła, ze u niej bordo zimowała

u nas inne pesto też mają wzięcie.
A bazylia Ci padła może dlatego że w zbyt ciężkiej ziemi, albo ma za mokro? Za rok może spróbuj w sporej donicy, albo w skrzynce po jabłkach ( trzeba na targu kogoś zauroczyć i masz skrzynkę)
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:28, 30 lip 2015

Do góry
ładna ta drakiew, faktycznie. A jaka powinna być?- ciemniejsza fioletowa?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:27, 30 lip 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
AAAAAAAAA, jaka piekna, chyba ja chcę, bordową też chcę. Znowu liste trzeba bedzie zmieniać

bordowa nie chce zimować.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:26, 30 lip 2015

Do góry
skleroza, nie pamiętam nazwy. Sklep na B, zamarażaka z lodami. Pudełko a w nim po 4 chyba pojemniczki , takie ok 7 x7 cm. Tam sa chyba sorbety. czy dobre nie wiem- lodożercom smakują,ja nie za bardzo lubię lody.

Jak mrożę bazylię- bazylia do blednera- ile wlezie, nawet z pędami jak nie są stare. Oliwy na oko- nie wiem, tak żeby zblendowana masa była taka aksamitna, nie sypka. Do pojemnika i mrożę.
Potem jak wyjmuję to dodaję oliwy, soli, czosnku, uprażonych pestek słonecznika , parmezan i do makaronu. Moi lubią takie pesto.
Ono nadaje się tez do sałatki jako sos i do kurczaka żeby go w tym wytytłać i zgrilować, upiec/usmażyć.
A ja i O. lubimy tez to na kanapki
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:15, 30 lip 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
pojemniczki po lodach , same lody zostaną pożarte przez lodożerców juz dzisiaj.A zgrabne pojemniczki - kwadratowe pudełeczka jak znalazł do pesto.

Tak, zrozumiałam Chodziło mi o nazwę loda, zebym mogła ocenić wielkość zamrażanej porcji.

Z dzielżanem jakby co daj znać kiedy chcesz.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:12, 30 lip 2015

Do góry
i dzwonek cudny- wędrowniczek.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:11, 30 lip 2015

Do góry
pojemniczki po lodach , same lody zostaną pożarte przez lodożerców juz dzisiaj.A zgrabne pojemniczki - kwadratowe pudełeczka jak znalazł do pesto.

Z tym dżelżanem sie wstrzymaj- nie mam pomysłu gdzie by on do mnie.... chyba nie mam na niego pomysłu. dzięki

Jakie graby na bukszpanowo- montanowej!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:49, 30 lip 2015

Do góry
przy domu rabata tez juz znaczna, widoczna- bardzo ładna.
tam masz jakie hortki?- Little Lime, czy mylę?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:47, 30 lip 2015

Do góry
Great Star jest cudna- jeśli nie najulubieńsza dla mnie to w pierwszej trójce. Taka krzywa, nierówna...tylko duuży krzak, silna.

Tawuły się spotkały ze sobą na wjazdowej?- tzn stykają się już?- bardzo ładne, krągłe.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:45, 30 lip 2015

Do góry
dżielżany... a wysokie są, czy te troszkę niższe?

Widzę ziółka- bazylii masz sporo?

Ja wczoraj zrobiłam pojemniczki ze zblendowaną bazylią z oliwą na zimę. Dziś muszę kupić lody w pojemniczkach z B.- bo są idealne ( te pojemniczki ) do mrożenia właśnie, a ciąg dalszy bazylii czeka na sianokosy. Potem na zimę do sosu w sałatce, do makaronu-3 minuty i pesto bazyliowe gotowe.
Także jak masz bazylię w nadmiarze- polecam mrożenie 'pulpy' bazyliowej
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:19, 30 lip 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Gabrysiu, są lepsze wzorce do naśladowania, bo u mnie to taka wolna amerykanka, wszystko na czuja, metodą prób i błędów Tu czymś pokręcę, tam coś przestawię, widzę w którą stronę się zmienia, więc albo kręcę dalej, albo się z tych ustawień wycofuję. Oj przydałby mi się dobry kurs fotografowania, tylko z tym "dobry" może być w rozsądnej okolicy ciężko. Potrzebuję takiej konkretnej osobowości do podzielenia się wiedzą i spostrzeżeniami, bo ja analizatorka całe życie jestem i mam sporo przemyśleń, o które bym pytała pewnie zamęczając tą osobę

ja myślę Aga że masz dośc niespotykaną zdolność samodzielnej obserwacji i samodoskonalenia- wszystko sama, po kroku, metodą prób i.... i wychodzi!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:58, 30 lip 2015

Do góry
Aga, jak pięknie, jakie foty śliczne!
Niesamowite ujęcie lawednowo- różanej. I ognista robi się gęsta i bujna- łanowa. Arcydzięgli zazdroszczę- moje maja po kilka liści ale kwitnąc nie zamierzają- dam im jeszcze jeden sezon.
I dżielżany- masz najładniejszy kolor jaki może być w nich.

Jeżówy się chyba baardzo rozrosły na ognistej, co?
A drakiew maz jaką?- ładna jest
"W kolorze blue" 00:31, 30 lip 2015

Do góry
Ensata napisał(a)

Szukam
Rozchodnika Matrony
Seslerii Jesiennej
Trzcinnik Krótkowłosy
Czyściec Wielkokwiatowy
Trzmielinę Minimus

W sumie to nie zdziwię się, że tego szukasz
Matrona i Trzcinnik też figuruje na liście mej
Tą trzmielinę chyba Magnolia ma, o ile pamiętam. Ciekawa roślina
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies