Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Glina i zielsko 21:27, 20 sie 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Nowa trawka po koszeniu

Lidka, nic tylko pociąć w pasy, zrolować i na handel
Glina i zielsko 21:20, 20 sie 2024

Do góry
Nowa trawka po koszeniu
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 21:06, 20 sie 2024

Do góry
Paczta jaki fajny pomysł - koniczyna na rabacie jako obwódka (rabata przy jednym z biurowców w centrum) . Dla mnie bomba!
Przerwa na kawę... 20:02, 20 sie 2024

Do góry
Gosia, sprzęt jak to sprzęt. Trzeba dobrać do potrzeb i umiejętności a apetyt rośnie wraz ze wzrostem tych drugich

Ogrodowo u mnie w końcu PADA!!! Może trawa wróci do normalności. Przyznać się wam do czegoś? Przez cały sezon, od marca licząc, podlewałam ogród może z 5 razy. A było gorąco! Nie włączałam podlewania na trawnik. Podsechł, wraca powoli do życia. Z roślin padła mi jedna sosna przesadzana na wiosnę (ale ona i tak już miała wszystko w nosie) i jeden rododendron kupiony w przypływie jakiegoś zaćmienia. Jednak one nie chcą u mnie rosnąć i koniec. Szkoda. Wszystkie inne rośliny żyją!!! Chyba moje dążenie do ogrodu wymagającego ograniczonej obsługi zaczyna przynosić jakieś efekty .

A poza ogrodem sporo wędruję z aparatem. Między innymi w takie miejsca

Miłego wieczoru
Plamy na trawniku 20:00, 20 sie 2024

Do góry
Dzień dobry,
uwielbiam to forum i nie raz szukałam tu już rad i pomocy, bo mam problem z trawnikiem, dopiero uczymy się dbania o niego (założony w maju 2024), niestety nawieźliśmy tu ziemię pełną nasion chwastów i większość lata poświęciliśmy na ręczne wyrywanie chwastnicy, aktualnie tak wygląda trawnik kilka dni po nawiezieniu nawozem yara mila, proszę o pomoc, według mnie wygląda na przesuszony, a przede wszystkim nierówno nawieziony, ale spieram się z chłopakiem, który uważa, że to wina ziemi, co powinniśmy zrobić, aby poprawić jakość trawnika? Będę wdzięczna za wskazówki, pozdrawiam serdecznie
Anna i Ogród 2 19:40, 20 sie 2024

Do góry
Polon napisał(a)

A masz może zdjęcie od dołu zalanego słupka?

To słupek który pękł więc tak wygląda

Dół

Góra i tu wkręca się kran

30 cm jest wkopywane w ziemię i pod ziemią jest dopływ wody.
Kostrzewa Gautiera usycha z dnia na dzień 19:20, 20 sie 2024

Do góry
Zachodniopomorskie. Tak, pod kamieniami jest włóknina a miejsce jest od rana w cieniu a od 14-15 w słońcu. Opadów w porównaniu z poprzednim latem jest więcej. Podlewana z lini zazwyczaj wieczorem.
W maju wyglądało to tak i pięknie rosło.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:14, 20 sie 2024

Do góry

Posadziłam pare piwonii, dzis kupilam tez 2 od pani Eweliny Wajgert która mam w wiosce obok

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:11, 20 sie 2024

Do góry

Sezon 2017 u Hanusi 19:03, 20 sie 2024

Do góry
Ja borówki tnę na wyczucie. Te co owocowały, i miały mało owoców tnę teraz 10 cm nad ziemią, Te które majką jeszcze szansę miec dobry plon i mają zielony kolor kory lekko przycinam. Na starych krzakach,

czasami WYPADA PRZYCIĄĆ WSZYSTKO. STOSUJĘ ZASADE- NIGDY NIE WYCINAM WSZYSTKIEGIO NA JEDNYM KRZEWIE, NAJLEPIEJ U MNIE SPRAWDZA SIĘ DWULETNIA REGULACJA. w TYM ROKU POŁOWE, NA DRUGA JESIEŃ KOLEJNA.

Jak masz kilka krzaków, to nie odczujesz ubytku plonu. Cięcie przeprowadź po opadnięciu listków, Będziesz widziała, które pędy są bardziej do wyrzucenia. O torfie i zakwaszaniu siarką już nie wspomnę, bo już pisałam.

Choroby i szkodniki wiśni, wiśnia - Prunus 18:53, 20 sie 2024

Do góry
Brix0n napisał(a)
Witam. Posiadam śliwo-wiśnie pisardi. Niektóre listki są podziurawione oraz są na niej zielone kuleczki po której chodzą mrówki. Posiadam 3 takie rośliny a tylko na jednej jest ten problem. Dodaje zdjęcia i proszę o pomoc.

moja wisnia royal burgundy tez wyglada podobnie cala w dziurach?to grzyb czy owad? ktoś tu jeszcze zagląda czy wszyscy przenieśli się na instalacje?
Choroby i szkodniki platanów, platan - Platanus 17:41, 20 sie 2024

Do góry
Dzień dobry.
To mój pierwszy raz na tym forum ponieważ szukam pomocy przy platanach szczepionych.
Platany sadzone na jesieni, w maju dostaly w pupe przez przymrozki. Przyciete pomarzniete galazki. Odzyly mimo iż w to nie wierzyłem. Mialy sie swietnie do zeszłego tygodnia gdy zaczęły usychac liscie jak na zdjeciach.

Gleba ciezka, gliniasta, slabo przepuszczalna. Podlewanie automatyczne raz, gora dwa razy w tygodniu jeśli nie pada i jest patelnia.
Na glebie cienka warstwa kamienia rzecznego.

W lipcu byly o wieeeele wieksze opady i ani listek sie nie zazolcil.

Przeczytałem caly watek ale różne sa opinie do w miare podobnych objawow.

Macie pomysl co tu się dzieje?

Pozdrawiam serdecznie
Jarek

Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku 16:46, 20 sie 2024

Do góry
Żeby nie być gołosłowną zapraszam na krótką (4-letnią) podróż w czasie. Naprawdę sporo się tu działo. Nazywam ten czas czasem rabat wędrujących
Niecierpliwa jestem, wprowadziłam się na długo zanim cokolwiek w domu było skończone bo nie wiadomo tak naprawdę było jak długo nam zajmie urządzenie się. Wiosna 2020 czyli chcemy zamówić płytki do łazienki - COVID, fabryka stoi, sklepy zamykane. Mieliśmy tak pod górkę jak tylko się da. Dlatego chciałam się wprowadzić …a reszta jakoś się ułoży. Posiałam trawę byle była, żeby dzieci nie biegały po błocie. Bajzel wszędzie, wszystko na wariackich papierach ale jak przyjemnie wreszcie być u siebie

Pierwszy warzywnik, full profeska

Ale jednak coś wyrosło

Ciąg dalszy nastąpi
Ogród w malinówkach 16:33, 20 sie 2024

Do góry
Chwila, bo się gubię. W tym wąskim miejscu (bok domu) miały być drzewa kolumnowe tylko i wyłącznie. Na pewno grab Frans Fontaine był brany pod uwagę.

Ewentualnie świdośliwa Lamarcka, ale jedna.

Taki widok chcę zasłonić.

Ambrowiec to w stronę narożnika działki, tam by miał miejsce
Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku 15:55, 20 sie 2024

Do góry
Magdic napisał(a)
Nieśmiało coś zasugeruję, a Wy ewentualnie skorygujcie - rabaty przy tarasie powinny być w całości albo wyrównane do poziomu tarasu albo do poziomu trawnika. W pierwszej wersji rabaty na styku z trawnikiem są wyższe i zabezpieczone murkiem, kamieniami itp. w drugim przypadku rośliny na rabacie zasłaniają krawędź tarasu, która jest wyżej niż rabata.

Druga opcja zakłada, że nie biegają tam żadne maluchy, które mogłyby regularnie zsuwać się z tarasu i skręcać kostki. To akurat moje zbocz*nie zawodowe matki wielodzietnej .

No właśnie dzieci biegają i stąd brak stopni, murków i kamieni. Młodsze moje miało rok jak się wyprowadziliśmy i te plotki przy tarasie to taka pomoc i przypominajka, że tu można chodzić a tam nie można

Równanie rabaty „do góry” do tarasu wymaga palisady czyli kupę roboty a mój M ogłosił strajk na wieść o kolejnych zmianach w ogrodzie. On już prawie wysypki dostaje jak mnie widzi jak spaceruję z miarką po ogródku

Równanie w dół tak samo problemowe bo deweloper robił taras i tłucznia i innych betonów jest tyle w ziemi, że ciężka by była przeprawa żeby to wybrać.

Ja się w ale nie przejmuję, że gdzieś jest wyżej a gdzieś niżej bo i tak jest ta górka do obsadzenia. Dobrze się ma sesleria, szałwia, rozchodniki i siewki stipy też mam wszędzie. Jakby dosadzić więcej traw żeby było gęściej to całkiem ładnie będzie, tak myślę.

Bardziej mnie zastanawia jak poprowadzić inne rabaty żeby mieć ten efekt różnych stref i zakamarków i żeby po przejściu przez furtkę nie było widać od razu całego ogródka.
Kostrzewa Gautiera usycha z dnia na dzień 15:53, 20 sie 2024

Do góry
Dzień dobry,
Przeglądam forum od jakiegoś czasu i widzę sporo trafionych diagnoz i wiele uratowanych sytuacji. Jestem początkującym "ogrodnikiem" i świadomy swoich ułomności postawiłem na w miarę łatwe okazy do pielęgnacji.
Od dwóch lat mam przed domem mały pas z nasadzeniami. Posadziłem kostrzewy i trzy sosny na pniu.
Gleba ciężka gliniasta ale przed założeniem zmiękczona i użyżniona. Założona jest w tym miejscu linia kroplująca ale delikatna na jednej lini przez cały szpaler i podlewane raz na dwa trzy dni zależnie od temperatur. Problemy zaczęły się w tym roku. Jedna sosna całkiem padła - jakby uschła mimo podlewania. Stwierdziłem, że może przypadek ale proces zaczyna postępować i atakuje kostrzewy. Zaczynają dziwnie usychać mimo podlewania. Zostały w tym sezonie przycięte po kwitnieniu - oberwane kwiatostany i lekkie przycięcie dla estetyki. Podobnie z kostrzewą siną. Może ktoś miał podobną sytuację i poradzi jak ratować resztę roślin? Dziękuję
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 15:25, 20 sie 2024

Do góry
Pan Mirek magic mi popoprawiał gabiony które siè poosuwały. Wszystkie są proste teraz

Zostaly 4 doorenbosy do posadzenia, jutro
Wzgórze chaosu 15:25, 20 sie 2024

Do góry
Iwonka napisał(a)
[img [img

Co to za hortensja?
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 15:24, 20 sie 2024

Do góry
8h grabkowania I wybierania chwastów. A I tak słońce bylo tylko pol dnia.

Jutro powtórka buahaha

Dzięki Sylwia

Jutro kopiemy staw buahaha
Ogródek Gosi 15:00, 20 sie 2024

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies