Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 14:17, 20 sie 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

A to jak masz fotkę dokładnie tych sadzonek to spoko
Mam, Pan mi postawił 3 obok siebie, przypasowały mi. Edytowałem post powyżej, bo to ważne, że Edyta chwaliła te, co tam kupiła.
Judith 14:33, 20 sie 2024

Marcin, to Ty w okolicach Wrocławia rezydujesz! . Jakoś mi to umknęło .
Drzewa drogie są bardzo. Kupienie wszystkich w tym samym czasie to spore obciążenie finansowe. Rozplanuj to sobie na spokojnie, nie musisz realizować wszystkiego w tym sezonie.
Poza tym teraz drzewa są w pełni życia, najlepiej się prezentują, dlatego są najdroższe. Może warto kupić jesienią lub wiosną?
Marcin89 14:38, 20 sie 2024

Zanim coś znajdę to będzie jesień. Właśnie rabaty zacznę od drzew. Bo przy moim niezdecydowaniu będzie problem. A tak jak drzewa posadzę, to reszta na jesień i wiosnę, będę zmuszony dopasować do drzew. A bez drzew stanę w martwym punkcie - będzie myślenie, gdzie dać trawę, a gdzie hortensję. Taki plan
Polon 15:33, 20 sie 2024

Mam graby Fastigiata posadzone w szpalerze właśnie jako osłona od sąsiada. Od granicy ogrodzenia rosną około 1 do 1,5m. Rabata ma szerokość około 3,5m. Moim zdaniem bardzo dobrze się wpasowały. Ta odmiana Lucas podobno bardzo zbliżona, więc może warto kupić i zapomnieć o temacie.
Judith 16:16, 20 sie 2024

Polon napisał(a)
Mam graby Fastigiata posadzone w szpalerze właśnie jako osłona od sąsiada. Od granicy ogrodzenia rosną około 1 do 1,5m. Rabata ma szerokość około 3,5m. Moim zdaniem bardzo dobrze się wpasowały. Ta odmiana Lucas podobno bardzo zbliżona, więc może warto kupić i zapomnieć o temacie.

I to jest bardzo dobra koncepcja. Na ten niezbyt szeroki pas obok domu nie ma co na siłę sadzić drzew, których korony docelowo są rozłożyste. No pewnie, ze można ciąć, ale po co?
Rojodziejowa 16:20, 20 sie 2024

Fastigiaty w opisach mają do 4m. Wiec za jakis czas będzie z nich ściana.
Marcin89 16:33, 20 sie 2024

Chwila, bo się gubię. W tym wąskim miejscu (bok domu) miały być drzewa kolumnowe tylko i wyłącznie. Na pewno grab Frans Fontaine był brany pod uwagę.

Ewentualnie świdośliwa Lamarcka, ale jedna.

Taki widok chcę zasłonić.

Ambrowiec to w stronę narożnika działki, tam by miał miejsce
MagdaLenka 16:52, 20 sie 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Fastigiaty w opisach mają do 4m. Wiec za jakis czas będzie z nich ściana.

To są wymiary po 10 latach, ale potem one osiągają spokojnie 6m i więcej (ostatnio taki egzemplarz widziałam w Wojsławicach) Anda też ostrzegała, że to wcale nie jest wąska odmiana.
Polon 16:54, 20 sie 2024

Chyba tak, rabata wzdłuż boku domu
Moje mają jakieś 7 lat chyba, w najszerszym miejscu mają ze dwa metry i w tym najszerszym korony się zaczynają stykać. Dla mnie to jest ok., bo o ścianę drzew mi chodziło. Liczę na to, że jeszcze trochę szerokości nabiorą. Na wysokość mają z 5 m, ale to tak licząc do samej góry, do tego szerokiego miejsca to ze 3m jest
Tu Ania wrzucała zdjęcia z wiosny
https://www.ogrodowisko.pl/watek/8001-ogrod-ponad-miare-czyli-trudne-poczatki?page=411
JoanNa 17:27, 20 sie 2024

anuska2507 napisał(a)
Jak nie masz daleko, to może warto tam zajrzeć. Asia z 30 arów wietrznej pustyni właśnie tam kupowała. Nie wiem jak ceny, ale wybór na pewno mają. A takie pospolite jak Pissardi często widywałam w centrum Kwiaton. Ja kupowałam na Leśnicy, ale jest drugi na Opolskiej we Wrocławiu. Może mają podobny asortyment.

Marcin jesli mieszkasz blisko Wrocławia, to tak jak Ania mówi podjedź na Bielany do Kaczer... wg.mnie mają duży wybór i sadzonki ładne.