Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hankaandrus_44 22:56, 16 sie 2024

Jolu, Miałam kiedyś jeżynę bezkolcową w ogrodzie. Przez kilka lat byłam zadowolona, Potem tak się rozrosła, że wyrzuciliśmy ją precz, Jeżeli ją posadzisz i ograniczysz korzenie, to będzie ok. Ale jeżeli pozwolisz korzeniom wędrować po ogrodzie, to zaczną odrastać nowe jeżyny, w dodatku z kolcami, Tak było u nas. Sadzonki bezkolcowej należy ukorzeniać z wierzchołka dwuletniego pędu, Wtedy one nie mają kolców. Jak pozwolisz odrastać z korzenia, masz problem.
Aktualnie do mnie jeżyna zawitała po posadzeniu jeżyny przez sąsiada. Właśnie z wierzchołka dostałam nową roślinę. Pnie się po siatce. ale pędy są długości 4-5 m.

Jeżeli chcesz ją posadzić, sadź w blaszanym pojemniku. Grzebanie w ziemi obok rośliny wyzwala u niej pierwotny instynkt, ogólnie odradzam -sąsiadka ma trawnik obok, ale ja za płotem mam
borówki. i chyba wykopię ją z tego miejsca póki czas. Owoce zebrałam. Czas na rozstanie.
Corocznie po owocowaniu wycinać trzeba stare pędy, które owocowały. Jest z tym problem. Nawet z jednym krzakiem.
Dojrzałam też do tego, żeby zmienić miejsce dla malin. Mam je prawie przy wejściu. I już się tam zestarzały. Czyli rewolucje czas zacząć.

Owoce smaczne, ale chyba nie potrzebuję takiej uprawy, na ryneczku w sezonie można kupić bez problemu. Przeanalizuj potrzebę przed kupnem.

Joku 09:39, 17 sie 2024

Wyleczyłaś mnie z chęci zakupu jeżyny. Lepiej się nie pchać w przygodę z nią. Nie na nasze areały, sił też nie przybywa.
hankaandrus_44 09:52, 17 sie 2024

Ano właśnie. Musimy te swoje siły hołubić, żeby jeszcze nam trochę posłużyły.

Miłego weekendu. Dziś i jutro -odpoczywam. Codzienne zaliczenia 10000 kroków trochę mi dokuczyło, ale nic groźnego, niech się tylko nie "rozzuchwali".)

A kroki razem z dojściem i pracą w ogrodzie były, i skutkowały pozbyciem opuchlizny i nadmiarem limfy w kostkach. Znakiem tego: Mus trenować!
Basieksp 16:12, 17 sie 2024

hankaandrus_44 napisał(a)
Ano właśnie. Musimy te swoje siły hołubić, żeby jeszcze nam trochę posłużyły.

Miłego weekendu. Dziś i jutro -odpoczywam. Codzienne zaliczenia 10000 kroków trochę mi dokuczyło, ale nic groźnego, niech się tylko nie "rozzuchwali".)

A kroki razem z dojściem i pracą w ogrodzie były, i skutkowały pozbyciem opuchlizny i nadmiarem limfy w kostkach. Znakiem tego: Mus trenować!

Trzymam kciuki I gratuluję poprawy kondunycji Ja też musiałam się za siebie trochę wziąść, bo po zrobieniu badań okazało się, że coś tam jest do poprawienia. A myślałam, że przecież pewne rzeczy mnie dotyczą Trzeba o siebie dbać
hankaandrus_44 16:41, 17 sie 2024

Basiu, całe życie byłam niezależna, samowystarczająca, i dbająca o innych. Teraz czas zadbać o siebie. Przecież nikt nie wie, jak się czujesz po otwarciu oczu rano.

Jak mówiła moja mama: Dbaj o siebie! Co nie wyklucza dbałości o swoich domowników.

zbigniew_gazda 17:02, 17 sie 2024

Oooo koga jak widzę! Hania wróciła. Pozdrowienia , a co do chodzenia - to jest konieczność życiowa. Na szczęście mam jeszcze Barusia który w lecie rano o 5 jest przy łóżku i nie ma zmiłuj się. Trzeba wstawać i maszerować.
hankaandrus_44 20:31, 17 sie 2024

Zbyszku, ja nie mam już chęci na nowego psa. Chociaż spacery w pojedynkę, też mi nie służą, chyba że do celu.
Czekam jeszcze do zmiany księżycowej fazy i może do lasu się przejadę. Ponoć jest masa grzybów, a mnie tam nie ma. Pogoda też nie była dla mnie- za gorąco. Ale po niedzieli u mnie folga, może choć za opłotki koszalińskie się "kopnę".

Ogród już nie potrzebuje takiego doglądu- doglądałam, owoce zbierałam. A teraz już tylko relaks. Zaczynam powoli wyrzucać na kompostownik wyrośnięte byliny, może uda się sprzątnąć ogród do czasu zimy.

Na zachętę własną- ubiegłoroczny zbiór...

ElzbietaFranka 01:21, 20 sie 2024

hankaandrus_44 napisał(a)
Elu, w tym roku urodzaj był, kwiaty nie zmarzły, część po przycięciu odrodziła się młodymi pędami. W tym roku tnę kolejne, bo już czas na nie.
Znowu będę miała pół zbioru w przyszłym roku. Ale potem 4 lata spokoju z cięciem.

Dziś zebrałam ostatnie owoce. To co zostało na krzewach, będzie dla ptaków.

Teraz mam maliny, jeżyna już po owocowaniu. Brzoskwinie pauzują, pigwa też zmarzła, pigwowce, tez w odstawce. Piękna jesień bez przetworów!

Pomidory z pierwszego rzutu, już zebrałam, Dojrzewały równomiernie. W drugim rzucie wysiałam pomidory 1 czerwca. Szybko wzeszły, ale nie dopuściłam do zawiązania większej ilości gron, pozostałam przy jednym I to był dobry wybór. Owoce już są, teraz czekam na wybarwienie. Myślę, że zbiory zakończę w połowie września, bo i winogrona dojrzewają.

Haniu bardzo ładnie się wybarwia u mnie zaczyna. Wczoraj od miesiąca zaczęło u nas porządnie lać. Najpierw przeszła burza z obfitymi opadami na niebie czarno. Pozniej ok godz 20 zaczęło padać i pada do tej pory. To już coś bo u nas wszystko wysuszone gdzie nie podlewane nawet drzewa usychają.

Ciekawe wiadomości w temacie Jeżyn. Kupiłam w zeszłym roku 3 krzaki jeżyn i zapomniałam o nich były zadołowane. Myślę sobie posadzę do donic. Jak dobrze, że ich nie posadziłam jeszcze. Z tego co piszesz to trzeba je posadzić w jakiś kotłach metalowych. Garnki ocynkowane by się nadawały. Albo w ogóle zrezygnować z uprawy.

Ten rok wyleczył mnie z uprawy pomidorów, papryki i ogórków. Nie warto więcej się tym zajmować. Papryka, ogorki po 3 zł kilogram, pomidory po 4 zł i jeszcze się proszą.
Tutaj centrum ogrodnicze owoce, warzywa jak malowane u znajomego gospodarza kupuje od lat.
Jedynie zasiewy pietruszki, selera, buraków to mi jeszcze wychodzi.

Ale chciałam się Haniu zapytać odnośnie borówek. Mam młode krzaki ale też i starsze i te starsze ledwo kwitną to trzeba je teraz przyciąć po owocowaniu, aby jeszcze wypuściły młode pędy, czy wczesną wiosną. Nigdy nie wiem kiedy przycinać.
U ciebie te borówki tak obficie owocują.
Czy mam przyciąć przy ziemi albo ile cm od ziemi.

Jak będziesz miała troche czasu to proszę napisz.
hankaandrus_44 19:03, 20 sie 2024

Ja borówki tnę na wyczucie. Te co owocowały, i miały mało owoców tnę teraz 10 cm nad ziemią, Te które majką jeszcze szansę miec dobry plon i mają zielony kolor kory lekko przycinam. Na starych krzakach,

czasami WYPADA PRZYCIĄĆ WSZYSTKO. STOSUJĘ ZASADE- NIGDY NIE WYCINAM WSZYSTKIEGIO NA JEDNYM KRZEWIE, NAJLEPIEJ U MNIE SPRAWDZA SIĘ DWULETNIA REGULACJA. w TYM ROKU POŁOWE, NA DRUGA JESIEŃ KOLEJNA.

Jak masz kilka krzaków, to nie odczujesz ubytku plonu. Cięcie przeprowadź po opadnięciu listków, Będziesz widziała, które pędy są bardziej do wyrzucenia. O torfie i zakwaszaniu siarką już nie wspomnę, bo już pisałam.

ElzbietaFranka 21:56, 20 sie 2024

Dziękuję Haniu.
Wytnę pół krzaka bo one już starszawe, a w przyszłym roku następne pół krzaka. Trzeba je odmłodzić.
Ja stosuję fusy z kawy. Każdy tydzień przynoszę wiaderko fusów. Dziewczyny u Maji na Terapii Zajęciowej mi zbierają.
Z tą siarka to przeczytam dokładnie jak się z nią obchodzić.

U nas lało za wszystkie czasy. Mam nawodnione. Może jeszcze jutro popada.

Pozdrawiam