Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Moja działka na Dębowym Lesie 21:04, 24 wrz 2018

Do góry
U mnie na osiedlu duzo krzewow pigwy czy pigwowca nie wiem nigdy jaka nazwe zastosowac. Moze jutro pozbieram bo podobno dobre drzemy sa i nalewki.

Aniu a co ty robisz z pigwy.
Zimno sie zrobilo, ale na szczescie bedzie cieplej ten wiatr najgorszy. U nas lało cala noc wiec troche ziemia nasiakla.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:04, 24 wrz 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Piekny ognik, tak misie podobaja, a u mniecos nie moze sie zadomowic. Nie kwitnie jakis dziwolag. Widzac twoj musze przesadzic w inne miejsce, albo kupic jakas inna odmiane bo byl o czerwonych owocach.

Elu może mu pączki wiosna umraża? Ja mam trzy ogniki, ale jeden jeszcze nie kwitł bo mały, może w następnym sezonie się uda, a drugi ma tylko kilka koralików w tym roku i po raz pierwszy właśnie
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:55, 24 wrz 2018

Do góry
Piekny ognik, tak misie podobaja, a u mniecos nie moze sie zadomowic. Nie kwitnie jakis dziwolag. Widzac twoj musze przesadzic w inne miejsce, albo kupic jakas inna odmiane bo byl o czerwonych owocach.
Ogród Małej Mi 2017 20:50, 24 wrz 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Tak, red sansed

To sie ciesze, ze taki dobry zakup zrobilam. W przyszlym bede miala kolorowo na tle brzoz derembos.

Najgorszy ten piekielny wiatr. Ma ustac. W słońcu bardzo cieplo.
Ogrodowe kreacje 20:47, 24 wrz 2018

Do góry
Aurelia to fakt werbena mroluje nad wszystkimi kwiatami. Pokaz ta jablonki oni tam robili, duzo scieli. Ja musze podciac brzozy nad altanka bo wysokie a pozniej jeszcze bedzie gorzej.
Jak tam u ciebie cieplo.
Bylinowa łąka 20:40, 24 wrz 2018

Do góry
Gosiu witam dlugo nie bylam. Podziwiam twoja walke z chwastami przy robieniu nowych rabat. Musisz miec duzo werwy, ja bym sie poddala.
Ale przyznam masz mnostwo roslinnosci. Za 2 lata to bedzie piekna laka bylinowa.
Gosiu gdzies wyczytalam aby sie pozbyc przynajmniej tej gornej warstwy zielonej trawnika to przykryc ciemna folia i slonce wypali spod.

Teraz sobie przypomnialam, jak robilam oczko i trzeba bylo folie rozciagnac aby byla gietka bylo mocne slonce lezala pol godziny na trawie i po polgodziny trawa byla ugotowana. Moze wyprobujesz ten sposob aby sobie ulatwic.

Jesien juz przyszlam u naszaledwie dzisiaj 10 STOPNI wiatr wieje, ze glowe urywa, przeblyski slonca grzeje bardzo mocno w zacisznym miejscu.

Pozdrawiam
Ogród Małej Mi 2017 20:39, 24 wrz 2018

Do góry

Tak, red sansed
Ogród Małej Mi 2017 20:01, 24 wrz 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Jesień idzie.. nie ma na to rady...
Klony w większości pogubiły liście (susza i mączniak), reszta się przebarwia..

Aniu czy to klon "red sansed", ew jak sie nazywa. Pieknie sie przebarwia, kupilam 3szt w tym roku.
Kwiaty we włosach 23:28, 23 wrz 2018

Do góry
Goniu zajrze jutro oczy sie juz kleja

Dobranoc
Ptasi gaj 23:20, 23 wrz 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Cześć Ela u mnie też krzewuszki kwitną, ostróżka pierwszy raz zakwitła, kuklik ma kwiatki. Teraz u nas pada.Mam jeszcze trawnik do koszenia.Sypałaś nawóz jesienny?
Jeszcze kolorowo u Ciebie, nie widać nadchodzącej jesieni. Trawnik masz taki zieloniutki.Pozdrawiam.W ub.r. też miałam własne grzybki, muszę zobaczyć co pod sosnami.

U nas nie pada, ale leje mocno. Deszcz bardzo potrzebny wszystko zeschniete jak nie podlewane.
Pogoda ze skrajnosci w skrajnosc. W piatek nie do wytrzymania bardzo goraco a za 12 godz 14 stopni mniej.

Wczoraj eM krotko trawnik skosil mial nawozic, ale za duzy wiatr. Dzisiaj rozsial nawoz florowit jesienny troche pozno, ale trawa sie nie domagala dobrze wyglada no i te upaly wiec wstrzymywalismy sie z nawozeniem.

Taka miednice zbieram co drugi dzien. Paluchy mnie bolą od obierania rece brudne bo to maslaki. Czesc susze i zamrazam a od jutra bede marynowac.
Juz sporo zebralam lubie te moje grzybki siedza w trawie pod drzewami siesze sie jak je widze. Nie musze chodzic do lasu.

W zeszlym ruku mikoryze grzybowa wszczepilam w ziemie w przyszlym powinny sie juz pokazac borowiki.
Rosnie u mnie duzo innych grzybow ale z blaszkami nie zbieram bo sie nie znam. EM mowi, ze to rydze ale nie ma pewnosci.
Popada to moze kanie sie pojawia.

Horty ladnie sie przebarwiaja teraz niektore kwiaty to bordowe i zaczynaja kwitnac mlode biale.

Trawy zaczynaja sie przebarwiac patrzylam dzisiaj na afrykanska od spodu lapie pomaranczowy kolor. Jak mrozu nie bedzie to bedzie dobrze.

Ogród Małej Mi 2017 19:54, 23 wrz 2018

Do góry
Aniu moje brzozy też bardzo sypią najgorsze że na oczku liście plywaja. Wczora robiłam porządki w oczku scinalam tatarak i pałkę no u liście żółte lilii wyciągałam. Chce siatkę rozłożyć.
Już miałam wychodzić z oczka poślizgnęłam się o kamień i wywaliłem się do oczka aż do szyi. Kolano sine na szczęście trochę boli.
Idę działać dalej.
U nas jeszcze zielono.

Pozdrawiam

No to u mnie chociaż lilii w tym roku nie ma bo szarynka zżarła wszytko ..

Za to jaszczurzec i inne zielsko się tak rozrosło, że szok.. jakoś wiosną pasuje to oczyścić .. i to tak z połowę lub lepiej. Jak to eM powiedział, nie widać już że jest woda w oczku.. a lilii brak Szarynka wiedziała co robi

Za to lotos jeszcze 2 kwiaty miał

Ptasi gaj 18:02, 23 wrz 2018

Do góry
CD

Na koniec grzybki z własnego ogrodu

Ptasi gaj 17:57, 23 wrz 2018

Do góry
Dzisiaj byli lepiej w pogodzie niż wczoraj 16 stopni ale bez wiatru nie padało.

U mnie kwitnie krzewuszka ma dużo Paczków więcej niż wiosna.

Ogród Małej Mi 2017 14:59, 22 wrz 2018

Do góry
Aniu moje brzozy też bardzo sypią najgorsze że na oczku liście plywaja. Wczora robiłam porządki w oczku scinalam tatarak i pałkę no u liście żółte lilii wyciągałam. Chce siatkę rozłożyć.
Już miałam wychodzić z oczka poślizgnęłam się o kamień i wywaliłem się do oczka aż do szyi. Kolano sine na szczęście trochę boli.
Idę działać dalej.
U nas jeszcze zielono.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 14:51, 22 wrz 2018

Do góry
Wczoraj upał dzisiaj o tak ale nie pada 17 na plusie

Ogród z koniczynką 09:56, 22 wrz 2018

Do góry

Ogladam od konca i ciae czytam o koniczynce, ale piekna. Widoki masz piekne. Pomysly dekoracyjne nje z tej ziemi. Mnie sie podobaja te miotly witki chyba brzozowe. Bede obcinala brzozy musze pomyslec o takich dekoracjach.
Nje trzeba duzo wydawac forsy grunt to pomyslunek i jest pieknie. Wszystkie dekoracje piekne. A roze wprost nie do wiary, ze z patykow.
Czy ta czerwona powtarza kwitnienie?

Masz tez piekne floksy bardzo je lubie i mam kilka, ale w tym roku po raz pierwszy dostaly maczniaka i bardzo zle to wygladalo juz u mnie sciete i opryskalam aby grzyb sie nie rozprzestrzenił.

Masz tez duzo bukszpanow i zdrowe? Bo na forum pisza o inwazji cmy. Mam jednego bukszpana dosyc dobrze rosnie i wiecej nie chce bo jakby cma je dorwala bym sie pociela. Widzialam taki wygryziony tylko badyle mial.

Ptaszki piekne, musza miec dobrze i spokoj u ciebie. Widocznje mama i tata ptak sie tam dobrze czuja.

U mnie nazwa "ptasi gaj" bo tez u. Mnie ptakow od groma w tujach pelno gniazd. Tez maja wszelkie warunki aby pedzic spokojny tryb zycia. Woda, pa dokola wlasciciele dzialki jak przyjada to intruzi. Lataja przez pol godziny i wrzeszcza jak w ptasim radiu po jakims czasie sie wszystko uspokaja i cisza lataja. Porozumiewaja sie, ze blogostan sie skonczyl sa wlasciciele.

Znowu ryby od bramy slysza, czuja nie wiem jak to nazwac przyywaja do swojego kata w oczku i czekaja na karme. Robilismy obserwacje, ze cos jest na rzeczy eM brame otwieral one do roga podplywaja i tam czekaja.

Ja to odpisuje tasiemce.

Jeszcze zainteresowalo mnie rozmnazanie roz wazonowych/cietych z patyczkow. Sa takie piekne od serca dane musze tez wyprobowac to rozmnazanje.
Ja to nie mam cierpliwosci ale wyprobuje. Wole leciec do ogrodniczsgo tam Oczy naciesze i przy okazji cos kupie.
W tym roku posadzilam do piasku kilka patykow. Chyba 3 zielone ale lisci nje wypuszczaja boje sie je ruszac najwyzej na zime przeniose do garazu.

Ide patrzec dalej.

Witaj Elu w moich progach...Dziękuję za słowa uznania, zaczerwieniłam się...
Dekoracje ogrodowe robię z różnych rzeczy, jak zresztą zauważyłaś... Lubię naturę i pasujące do niej zużyte przedmioty...Ostatnio napatoczyłam się na złom w cudzym ogrodzie i przygotowany do wyrzucenia stary kociołek, który już widziałam oczami wyobraźni w moim ogrodzie z rosnącymi w nim rojnikami...Jednakże nie mogę trafić na obecność właścicieli i nic z tego raczej nie będzie... Wywiozą złom i tyle z mojej wyobraźni...
Co do róż, to wszystkie powtarzają kwitnienie, ale już słabsze niż pierwsze...W tym sezonie było za sucho na rozmnażanie, bo planowałam nawtykać patyczków różanych i gdyby się przyjęły, mogłabym obdarzyć chętnych...Ale to nic straconego, w następnym roku jak nie będzie suszy, to tak zrobię...
Floksy natomiast, by ustrzec przed mączniakiem robię oprysk z gnojówki pokrzywowej rozcieńczonej wodą 1:10, w fazie liściowej, sporo przed kwitnieniem i na ogół to wystarcza na cały sezon, czasem trzeba powtórzyć jak liście zaczynają pokrywać się nalotem...Po przekwitnieniu floksów nie ścinam za szybko, gdyż czekam by nasionka dojrzały i wysiały się same, one tak fajnie strzelają, nawet dostałam tym w oko...
Z bukszpanami nie robię żadnych zabiegów oprócz cięcia...pilnuję jedynie, by był to suchy dzień...Oprysk Topsinem dostały chyba tylko raz w swoim 12-letnim życiu (te w koniczynce, bo inne młodsze, to już bukszpanowe "dzieci")
Ptaszków jest całe mnóstwo i jak widać nie przeszkadza im nasze towarzystwo...Mam tylko nerwa na kosa, który regularnie rozgrzebuje korę na rabatach, no i pożera wszystkie owocki, które pojawiają się w ogrodzie: borówki, jagodę kamczacką oraz aronię...nie zdążyliśmy spóbować..., nie kradnie jedynie malin....
Rozpisałam się, ale muszę znaleźć czas, by ponownie na dłużej zagłębić się w Twoim niesamowitym ogrodzie...Kaszebszczi płezdrówczi łestawiam dla Ce...
Ranczo Szmaragdowa Dolina 08:29, 22 wrz 2018

Do góry

Normalne zjawisko w przyrodzie wczesna wiosna. Liscie z kasztanowca oblecialy jest cieo i drzewo kwitnie.

U mnie hortensje puszczają nowe pędy z kwiatami.

Wydaje mi się, że przez tą suszę rośliny zgłupiały i potraktowały ją jako zimę.....
Ranczo Szmaragdowa Dolina 08:27, 22 wrz 2018

Do góry
Sylwia w mojej wyobrazni widze oczko (moze byc plytkie) po brzegach bagienko.

Dzisiaj moje oczko czyscilam lilie z zoltych lisci i na brzegach przycinalam palke bo trzeba bedzie siatke rozlozyc jak maja byc wichury wszystkie liscie w wodzie sie znajda.
I wiesz co misie przydazylo. Mialam juz wychodzkc poslizgnelam sie na sliskim kamieniu i wlecialam po szyje do wody. Natluklam kolano cale szare. Dobrze, ze nikt tego nie widzial, piekna pogoda dobrze, ze woda ciepla.
Jutro dej dzialam, aby zdarzhc przed nadejsciem frontu.

Pozdrawiam

O czymś takim myslałam Elu właśnie, tylko nie wiem czy uda mi się zrealizować....przy temperaturach takich jak w tym sezonie to mam obawy, że mi to bagienko z dnia na dzień może wysychać, a nie chciałabym roślin marnować....zobaczymy

Czyli już sprzątanie oczek zaczynamy przed zimą? Bo ja jeszcze nie planowałam.....
Ranczo Szmaragdowa Dolina 00:19, 22 wrz 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
W Krakowie kwitną kasztany, u mnie zakwitł biały lilak, na Dębowym lesie kwitnie jaśmin - dziwne rzeczy.
Twoja rafa koralowa bardzo interesująca, no i reszta zdjęć bardzo ciekawa. Szybko się uczysz i robisz już bardzo ładne zdjęcia.

Normalne zjawisko w przyrodzie wczesna wiosna. Liscie z kasztanowca oblecialy jest cieo i drzewo kwitnie.

Umnie hortensje puszczaja nowe pedy z kwiatami.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 00:15, 22 wrz 2018

Do góry
Sylwia w mojej wyobrazni widze oczko (moze byc plytkie) po brzegach bagienko.

Dzisiaj moje oczko czyscilam lilie z zoltych lisci i na brzegach przycinalam palke bo trzeba bedzie siatke rozlozyc jak maja byc wichury wszystkie liscie w wodzie sie znajda.
I wiesz co misie przydazylo. Mialam juz wychodzkc poslizgnelam sie na sliskim kamieniu i wlecialam po szyje do wody. Natluklam kolano cale szare. Dobrze, ze nikt tego nie widzial, piekna pogoda dobrze, ze woda ciepla.
Jutro dej dzialam, aby zdarzhc przed nadejsciem frontu.

Pozdrawiam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies