Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 20:18, 01 mar 2021

Do góry
Powracam do sprawy mojego iglaka, udało się zahamować zniszczenie (pewnie przędziorek bo środek na tego szkodnika zadziałał) ale co teraz zrobić - czy wyciąć uszkodzone gałązki czy też czekać aż igły odrosną? jak go zregenerować?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:17, 01 mar 2021

Do góry
Yamina

kolejne
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:16, 01 mar 2021

Do góry
Rubin już na całego

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:15, 01 mar 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Wczoraj było słonecznie, ale chłodno. Do ogrodu na poszukiwania wiosny zabrałam nasze staruszki

a to wyniki naszych poszukiwań

Ale komuś się, zabawnie język do nosa przykleił żeby nie było, trzeba zasłaniać nosy fajne psiaki
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:14, 01 mar 2021

Do góry
ten który namarzł puszcza nowe kwiaty

idą narcyzy

kwitną przebiśniegi

fajnie wyglądają cuchnące
Ogród z uśmiechem 20:14, 01 mar 2021

Do góry
Znowu mi się pomyliło .... dzwoniec mnie pogoni
a w ogrodzie go pełno, karmniki jego, a niech no ktoś spróbuje go z niego wygonić...

Dzwoniec

Pani dzwońcowa, elegancka jak zawsze"

Pan dzwoniec, opychający się jak zawsze

Przychówek dzwońcowy:

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:11, 01 mar 2021

Do góry
Wczoraj było słonecznie, ale chłodno. Do ogrodu na poszukiwania wiosny zabrałam nasze staruszki

a to wyniki naszych poszukiwań

Przerwa na kawę... 20:09, 01 mar 2021

Do góry
mam dwie takie i u mnie to koszmary raczej są )) Jedną uśmierciłam sama...

to jest mniejsza, w sensie młodsza wersja tej umbry. Nie mogę znaleźć zdjęcia większej. 2 dobre rady rady - jak je sadzisz to rób min. 3,5 metra odstępu miedzy pniami - one naprawdę duże rosną. I druga rada - kupuj z prostym pniem wysoko szczepione min. na 2 metrach. Lepiej nawet na 2,2 m. Im potem ten pień dosyć mocno grubieje. Jak kupisz za nisko szczepioną to potem będziesz miała takie przysadziste i nieproporcjonalne drzewa, brzydko to wygląda. A Umbry się z reguły nie tnie. Może cięcie mocno odchorować.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:00, 01 mar 2021

Do góry
Rozpakowałam wreszcie przesyłkę, którą otrzymałam półtora miesiąca temu.

Sprawdziłam, czy się nada. Okoliczności przyrodnicze nad wyraz ascetyczne, ale uruchomiłam wyobraźnię i pomysł uznałam za dobry.

Trzy paliki zastąpiły drewnianą pergolę, która rozebrałam w styczniu. Pergola straciła rację bytu, bo dwie posadzone przy niej róże Zephirine odmówiły współpracy.
Potrzebowałam czegoś, co subtelnie podeprze posadzonego na skarpie doktorka. Nie wiem, na ile w górę wyskoczy ten doktorek. Najwyższego palika zostawiłam na wierzchu z zapasem. W razie czego docisnę.

Przy okazji na skarpę trafił motylek. Kolorystycznie współgra z pałętającą się słomą i suchelcami na rabatach.

Do zapamiętania!
Nie wieszać karmnika nad rabatami!
Pół popołudnia walczyłam z usuwaniem ton słonecznikowych pestek, kasz i płatków. Spodziewam się srylionów siewek słonecznika.

Rabaty wzdłuż ogrodzenia zostawiam sobie na koniec. Teraz pora ogarnąć rondo i dwie półksiężycowe. Są na nich jakieś cebulowe i trzeba je szybko uporządkować.

Część łodyg miskantów pocięłam na drobne części i taką rozdrobnioną słomą wyściółkowałam truskawki. Truskawki wcześniej opieliłam i nawiozłam granulowanym obornikiem końskim. Uff! Cieszę się, że mam to już za sobą. Niestety, rozdrabniacze ze średniej półki nie radzą sobie z mieleniem traw.

Ogród z uśmiechem 19:50, 01 mar 2021

Do góry
Gil
Lubię tego grubaska. Jak siada na pęcherznicy to nie odleci dopóki są na niej jeszcze jakieś owoce

Proszę Pana, pora na odchudzanie

Pani też niczego sobie
Przedogródek pod dębem 19:46, 01 mar 2021

Do góry

Mój, najbardziej okazały ciemiernik wyległ. Obfite łodygi, sterczące do jesieni, obecnie leżą na ziemi. Boję się je podnieść i podeprzeć ale chyba tak należy zrobić.
Doradźcie co począć. Czy podnieść je już teraz? Czy czekać na ocieplenie? Boję się, że się połamią. Łodygi mają około 70 cm.
Niektóre liście im zbrązowiały.
Przedogródek pod dębem 19:39, 01 mar 2021

Do góry
U mnie Przedogródek jeszcze śpi.
Dopiero przebiśniegi startują. Wychodzą żonkile i kosaćce.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:37, 01 mar 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Gruszeczko czy trawa przy ciemiernikach to carex ID?
Czy ta trawa nadaje się przy bukszpanach strona południowo-wschodnia.

Rododendrony masz okazałe, będą cudnie kwitnąć. Ja je będę sadziła wiosną

Rododendrony dopieszczam, bo rosną w reprezentacyjnym miejscu.
Dostają końską kupę, hemoglobinę i zestaw minerałów na początku sezonu, a w lipcu siarczan potasu na bujne kwitnienie. Podsypuje je sosnowymi igłami i dębowymi listkami.

Trawka ze zdjęcia to turzyca Silver Sceptre. Idealna na zacienione stanowiska.Późnym latem i jesienią cudownie je rozjaśnia.

Ogród z uśmiechem 19:20, 01 mar 2021

Do góry
No to ptasiego alfabetu ciąg dalszy:
Wczoraj coś mi się pomyliło i opuściłam droździka.(jeszcze się pogniewa i więcej nie przyleci)

Droździk

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:16, 01 mar 2021

Do góry
Kokesz napisał(a)
I jakie masz zdanie na temat ostrokrzewów?
Mam kilka sztuk, jesienią kupione.
Wydaje się że moje to dwie odmiany, jedne będę ciąć w kulki a dwa inne pasują mi pokrojem na stożki.

Zawsze waham się czy ciąć Ice Dance. Wyglądają idealnie jak na razie

Ostrokrzewy ciężko zagęścić. W porównaniu do cisów i bukszpanów mają grubsze gałęzie i rzadziej umiejscowione listki.
Turzyce świetnie wyglądały po zimie, ale już wiem, że jeśli ich nie przytnę teraz, to za dwa miesiące będę płakała, że tego nie zrobiłam.

Na froncie mam sporo turzyc. Opitoliłam wszystkie, i ID i SS. Przycięłam też trzmieliny.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:14, 01 mar 2021

Do góry
Agania napisał(a)

Ach wiosna jeszcze przed chwilą była tu tafla lodu

Po zimie ani śladu, cudowny widoczek
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:59, 01 mar 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)

Muszę zacytować ponieważ bardzoooooooo lubię przebiśniegi, których niestety w ogrodzie nie mam.
Nie dosyć, że są piękne to jeszcze pięknie je przedstawiasz na zdjęciu - brawo Ty

Kiedyś szukałam ich na próżno w ogrodzie, przesadziłam i podzieliłam kępkę i chwyciły się
Milunia chcociaż przebiśniegi cieszą, jak się przyłożę to fotka czasami się uda

Czekam na krokusy, zielone ogonki już są

ale kret też brr
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:46, 01 mar 2021

Do góry
popcorn napisał(a)
Ale piękna wiosna Bedzie dobrze Agatko! Buziaki

Karola fajnie jak już nie ma śniegu
Czekam na auto obiecali w warsztacie, że w piątek do odbioru,
oby tylko zastępczaka przedłużyli do dnia odbioru i finito
Plany inwestycyjne wywróciły mi życie do góry nogami.
W pracy ognisko COVID 19, trzecia fala atakuje, jeżdżę do pracy, póki co dobrze się czuję, zdrowie najważniejsze.
Dziewczyny chłopaki pilnujcie się
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:29, 01 mar 2021

Do góry
April napisał(a)

Jak po jednym weekendzie można mieć większość uprzątnięte. Ja już dwa weekendy pracowałam a potrzebuję jeszcze z pięć. To niesprawiedliwe. Albo ja jestem taka słaba

Aprilku ja mam tak samo, nie ubywa, tak sobie dłubię dla przyjemności
TAR napisał(a)

kiedys pisałam, mimo duzej roznorodnosci mam ogrod praktycznie bezobsługowy. zostały mi do przyciecia hakonki, z ktorymi poczekam do polowy marca i do wykonania prace w lezakowni, tam pod nóż pojda horty, kilka pecherznic, kilka traw i kilka bylin i ogarne zawilce bym mogla naszykowac do wysylki. reszta zrobiona. pozegnałąm sie z sekatorem, nozyce elektryczne ulatwiaja mi robote. to co zazwyczaj we dwoje robilismy w 3 weekendy zrobilam sama w jeden weekend. i nadgarstek cały a rownie duza przyjemnosc. na przyszly sezon zeby sobie ulatwic zainwestuje w rebak. 2 godziny ciecia a 4 upychania w wory, niewygodne, traci sie mnostwo czasu i energii. a tak wepchne wszystko do rebaka i jeszcze z pozytkiem dla ogrodu bedzie.

Ha, ha a ja sobie właśnie kupiłam sekator ten polecany przez Ewcię Felco 2
Wszystkie gubię na ogrodzie, ten jest czerwony będzie widoczny
Czekam na eMa żeby się rozkręcił, bo gałęzi do mielenia ma sporo, my nie mamy rębaka tylko rozdrabniacz,
super sprawa, wszystko wraca do ogrodu w sposób naturalny, tylko z tona tego jest...
Z rębakiem była ekipa u sąsiada rok temu, powiedzieli, że za 1500 tysia zrobią,
za mniej to im się nie opłaca przyjeżdzać, to za drogo, dobra inwestycja, ale za duży sprzęt i nie ma gdzie przechowywać...
Mam swoje koszyki i tak z nimi latam na komopst

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:20, 01 mar 2021

Do góry
Mam tych kępeczek coraz więcej są przemiłymi białymi akcentami o tej porze

Muszę zacytować ponieważ bardzoooooooo lubię przebiśniegi, których niestety w ogrodzie nie mam.
Nie dosyć, że są piękne to jeszcze pięknie je przedstawiasz na zdjęciu - brawo Ty
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies