Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Moja "przyziemna" :) pasja 19:37, 10 paź 2014

Do góry
I co, lepiej się oddycha, jak widzisz, ze brzózki takie same?

Pomyśl jakie będziesz mieć spokojne zasypianie, a jakby Cię "dusiło", gdybyś nie wymieniła brzozy
Początki w Kruklandii 19:36, 10 paź 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Jak to wszystko ruszy wiosną, to będzie pięknie, tzn. już jest naprawdę efekt widoczny, ale wiem, że zawsze marudzisz, że masz małe rośliny.
Brzozy widzę fachowo palikowane, mnie to czeka. Moje są chyba mniejsze .

No liczę na to, że wiosną otworzę w końcu szeroko japkę

Brzozy się mega wyginały, bo u nas wygwizdów Nie pamiętam ile Twoje mają...ale moje już mają ponad 3m...napisałąm u Cię
Początki w Kruklandii 19:02, 10 paź 2014

Do góry
Jak to wszystko ruszy wiosną, to będzie pięknie, tzn. już jest naprawdę efekt widoczny, ale wiem, że zawsze marudzisz, że masz małe rośliny.
Brzozy widzę fachowo palikowane, mnie to czeka. Moje są chyba mniejsze .
Mój ogród nad rzeką... 09:45, 10 paź 2014

Do góry
Hej widok przed domem urzekający, a z tyłu szkoda wycinać brzozy, ale czasami trzeba zrezygnować z dobrego dla lepszego nie czas chorób niestety utrudnia pracę więc zdrowiejcie szybko Słońce zostawiam
Moja "przyziemna" :) pasja 09:37, 10 paź 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Oj zaszalałas zakupy i takie spacerki relaksacyjne cudnie ja byłam u Kapiasa tyle razy a w ogrodach to chyba z 5 lat temu i wtedy było jeszcze inaczej ...z wiosny sobie obiecuje ze znajde czas
Regeneracja ... I sadz dziewczyno i pokazuj te brzozy przybywa u Ciebie pieknych duzych drzew

Pierwszy raz byłam w zeszłym roku, ale przyznam że zwykle wpadam na zakupy i szybko wracam. Wczoraj miałam miły przystanek. Przy zagajniku jest ogród trawiasty, warto pojechać teraz , przepięknie wyglądają kwitnące trawy, namawiam Cię .
Moja "przyziemna" :) pasja 09:34, 10 paź 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Moje brzozy juz drugi rok grzyb zjada... W tym roku jakaś tragedia...

Bardzo mnie zmartwiłaś...
Moja "przyziemna" :) pasja 07:13, 10 paź 2014

Do góry
Oj zaszalałas zakupy i takie spacerki relaksacyjne cudnie ja byłam u Kapiasa tyle razy a w ogrodach to chyba z 5 lat temu i wtedy było jeszcze inaczej ...z wiosny sobie obiecuje ze znajde czas

Regeneracja ... I sadz dziewczyno i pokazuj te brzozy przybywa u Ciebie pieknych duzych drzew
Ogród u stóp klasztoru 23:08, 09 paź 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Po tylu wczorajszych wpisach muszę zaglądnąć co się u Ciebie działo
pomysł Danusi z wyspą Magnoliową fajny, ale o ile pamiętam to zawsze narzekałaś na trawnik z tej strony z powodu wysychania. Może zostałabym przy ścieżce. I wiem że wrzosy są ładne i koniecznie bym je zostawiła...mało tego zrobiłabym samo wrzosowisko. A wysadziłabym z wrzosów wszystko inne.

To tyle żeby Ci jeszcze pomieszaćA tak naprawdę rób jak Ci serce dyktuje, Ty najlepiej znasz to miejsce.

no własnie to serce to mi głupwke wprowadza , bo mnie się FFFSZYSTKO podoba ....to tak apro -po serca

zbigniew_gazda napisał(a)
Głosuję za pomysłem Danusi. Wprowadza ład i ogranicza ilość gatunków. Słup w trawniku najmniej boli.

TAK JEST --melduje że wyciepałam co się dało a i tak jeszcze zostało sporo ...
na słupa coś kupie ( czyt.upoluję )

07_Rene napisał(a)
na słup moze dławisz okrągłolistny?

No własnie Rena ..i ładnie w jesieni wygląda .ale za bluszczem przemawia zimozieloność

Nikita napisał(a)
A mnie się podoba trawiasta "rzeka"... i wtedy słup tak nie razi.
Winobluszcz bardzo szybko rośnie, ale i masakrycznie się rozrasta... na rabacie nie dasz rady go okiełznać. Ja mój traktuję kosiarką, bo włazi na trawnik... brrrr, brrrr i już po winobluszczu, ale wyrywać go z pomiędzy innych roślin... koszmar. Nie zmienia to faktu, że słup trzeba czymś obsadzić, ale czym.... nie mam pojęcia... może zasłonić go milinem amerykańskim... albo inaczej... posadzić jakiś kwitnący krzak ???

Masz nie lada problem, czeka cię burza mózgu... pozdrawiam słonecznie... będę monitorowała poczynania. Pa pa

właśnie mam winobluszcz przy tarasie i wiem co on oznacza w przedogródku . wrzosów teraz nie byłoby spod liści widać , co ja pisze kostki by nawet nie było widać ..wiem ,wiem ...z niego nie ma nic . co dzień zamiatam albo odkurzacz włączam i cały czas są liście ..masakra

ewa004 napisał(a)
Alinko pozdrawiam cieplutko
Widzę że i u Ciebie zmiany ,tez spokojnie nie możesz usiedzieć

Ewka a kto tu może siedzieć spokojnie . nawet nie wiesz jak się cieszyłam na te wykopy ,bo wiedziałam że mam pretekst do dziubania łopatą

Agania napisał(a)
Ale u Ciebie się zmienia

Agata ,kiedy możesz wpaść?czekam

Malgosik napisał(a)
Witaj

Piękny masz busz.
Ale przyszłam tu, bo wygooglałam Twoje nadstawki na palety pod warzywa.
Możesz pokazać jak one teraz wyglądają?
Jakie masz wymiary i jak się ogólnie sprawuję?

Gosiu nadstawki już nieaktualne .nie zdały egzaminy .trzeba było podlewać , bo podniesione rabaty tego wymagają , a ja nie podlewam w ogrodzie , zastała tylko jedna na cukinię , bo ogromnie się rozrasta i dużo miejsca zajmuje. ofocę w niedzielę i pokażę. ale co do wytrzymałości to są super , bo wykorzystałam je do budowy jeszcze jednej komory kompostownika i trzymają się bez zarzutu od jesieni 2013.

malgorzata_szewczyk napisał(a)
No i co??? Pracujesz Alinko w ogrodzie? Poprawki?

Gosia fajrant ,jak to się mówi na śląsku ..

Pszczelarnia napisał(a)
Szerzej wyprostuj linię trawiastej ścieżki. I sama sobie zrób listę gatunków a zobaczysz, czego za dużo. Ja bym wrzosowisko nawet rozbudowała o elementy iglaków (sosny, słupowi bym porządne brzozy dostawiła, co mu krzywdy nie zrobią). Ale to tak na marginesie rozważań. Na tej rabacie jest generalnie iglakowo-trawiasto - rhowo i może warto to utrzymać (bez buksów?)

Ewka słupowe nieszczęście tak mi głowę zaprzątało , ale już ją sobie oczyściłam . życie jest jedno i zbyt krótkie żeby go na takie głupoty marnować . słup jest i koniec , nie ma nad czym debatować .wrzosowisko zostało ...lubię go .buksy uformuję w różne wielkości na wiosnę . teraz wszystko takie poszarpane , wiesz ..jak po przesadzaniu . traw jest tam dużo ...w sumie 6 gatunków.

co do prosa to trzymam się opisu z jakiegoś bloga ...już nie pamiętam . to co przywiozłam z Wojsławic zaczyna przebarwiać się na bardziej czerwono . moje bardziej żółto -pomarańczowe .

Gardenarium napisał(a)
A ja myślę, że Twój ogród całkiem na bukszpany się nie nadaje, to nie ten styl, robienie na siłę zywopłocików i sadzenie kulek to nie Twój ogród, Zawsze miał swój styl i tego bym się trzymała

Wiem , wiem , ale myślę że mogę tak podzielić ogród na przedogródek bardziej utrzymany w stylu ogrodowiskowym ?( hmmm- czy tylko tak mi się wydaję ?)
i ogród tylni bardziej naturalistyczny. choć Dana nigdy nie odważyłam się nazwać stylu w moim ogrodzie , bo do dziś nie wiem jak go nazwać .
dziękuję ci za poradę . zerknęłaś i już mam w głowie jaśniej. masz racje i teraz to lepiej odbieram jak patrzę.

Ozz napisał(a)

A ja właśnie mam problem by w swoim misz-maszu z prosami wyznaczyć które to Heavy Metal a które Prairie Sky Nie wiem jak je rozróżnić... zwłaszcza, że może się okazać, że mam tylko jedno z nich, bo oddawałam niektóre odmiany znajomym

ty oddałaś znajomym a ja dokupiłam to co nie chciałam a mam w ogrodzie to co myślałam że nie mam ...rozumiesz coś z tego ..

MarekW napisał(a)
Alinko podziwiam za pracowitość, a u mnie dłuższy przestój z wszelkimi pracami i pomysłów brak bo czasu niet

Marek rób tak jak Sebek mówi . zacznij a pomysły same przyjdą . przerabiałam ten przedogródek 4 razy ...uwierzysz .

Moja "przyziemna" :) pasja 22:53, 09 paź 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
A przy okazji pobytu w Goczałkowicach, pochodziłam sobie po ogrodach pokazowych. Stwierdziłam, że nie mam się co spieszyć, bo w domu i tak będę za późno na rozpoczęcie prac.

Pusto było, cicho, ciepło. Posiedziałam w Doorenbosowym zagajniku chyba z pół godziny . Rośnie tam prawie 100 brzóz, a że miałam ze sobą "metr", z łatwością zmierzyłam, że posadzone są co 160cm .

Jedno co mnie zmartwiło, to niestety grzyb na liściach, wszystkie brzozy w pokazowych były zaatakowane .

Moje brzozy juz drugi rok grzyb zjada... W tym roku jakaś tragedia...
Moja "przyziemna" :) pasja 19:23, 09 paź 2014

Do góry
A przy okazji pobytu w Goczałkowicach, pochodziłam sobie po ogrodach pokazowych. Stwierdziłam, że nie mam się co spieszyć, bo w domu i tak będę za późno na rozpoczęcie prac.

Pusto było, cicho, ciepło. Posiedziałam w Doorenbosowym zagajniku chyba z pół godziny . Rośnie tam prawie 100 brzóz, a że miałam ze sobą "metr", z łatwością zmierzyłam, że posadzone są co 160cm .

Jedno co mnie zmartwiło, to niestety grzyb na liściach, wszystkie brzozy w pokazowych były zaatakowane .
Moja "przyziemna" :) pasja 19:13, 09 paź 2014

Do góry
aleksandra_g napisał(a)
no i gdzie te posadzone brzozy ja się pytam?

uff nadrobiłam

Jutro Kochana, jutro, bo ja mam urlop!!!!!! Taki pomysł mi dziś wpadł .
Moja "przyziemna" :) pasja 14:10, 09 paź 2014

Do góry
no i gdzie te posadzone brzozy ja się pytam?

uff nadrobiłam
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:16, 09 paź 2014

Do góry
Hej,
- postaram się zrobić zdjęcia ..może dzisiaj...
- brzozy mam kupione )))) trzy szt. uwaga uwaga : jedno metrowe
Kupowałam jak jeszcze nie byłam ich pewna, bo mam alergie sezonową na brzozę a były po 5 zł więc ... a za płotem rosnie chyba z 5 zwykłych więc stwierdziłam że nie bedzie różnicy dla nosa a potrezbowałam pięknej ażurowej korony i białego pnia
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:00, 09 paź 2014

Do góry
O brzozy widzę, to mój etap . Kup wszystkie w jednym miejscu, bo później najeździsz się jak ja .

Witam się, pewnie z bliska .
Angielski ogród - chciałabym... 11:45, 09 paź 2014

Do góry

wczesnoporanny widok z tarasu.
Zabrałam się za rabatę przy brzozach. Jedna została usunięta- pomimo swoich 3 lat była jakoś nad wyraz rozrośnięta i teraz mamy problem z usunięciem jej korzenia. W miejscu tej brzozy będzie rosła magnolia kompaktowa i hortensje VF. Mam nadzieję że do niedzieli wyrobimy się z tym założeniem.
na ostatnim zdjeciu zmieszczam moje tawuły- może ktos podpowie mi jak ciąć je aby stały się kulkami.
Moja "przyziemna" :) pasja 08:45, 09 paź 2014

Do góry
Magda70 napisał(a)

Ha ha...szybka jesteś
Albo ja za wolna!

Taka szybka, że aż za , mogłam przemyśleć i nie kupować w innym miejscu, ale doczekać się nie mogłam .

Dziś chyba jednak nie wytrzymam i pojadę po trzecią do kompletu . Tłumaczę sobie, że przecież w weekend będzie tam tłok, jutro popołuidniu już też i że jeszcze pech mnie dopadnie i wszystkie brzozy mi wykupią. W końcu niektórzy tworzą zagajniki z 10/20/50 brzóz .
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:20, 09 paź 2014

Do góry
ka1sia napisał(a)
Aga, ale Luki ci fajnie doradził, te brzozy będą super!
U ciebie koniec cebulowego szaleństwa, ja dopiero w sobotę przymierzam się do sadzenia, narazie udało mi się tylko krokusy i szafirki posadzić, reszta czeka
pozdrówka cieplutkie zostawiam

To trzymam kciukasy za sprawne wsadzanie .
Ale pogoda ma być jak drut więc to będzie sama przyjemność
Towarzystwo dla świerków serbskich 22:33, 08 paź 2014

Do góry
Brzozy już rosną w szpalerze - ok 2,5 m przed nimi będzie szpaler świerków i przed świerkami te inne nasadzenia

Te danusiowe nasadzenia w moim przypadku się nie sprawdzą, to muszą być spore rośliny, żeby też zasłaniały

Brzozy już rosną kilka lat, te zwykłe najzwyklejesze, ale są posadzone po stronie firmy , po drugiej stronie płotu, więc będzie je dzieliła spora odległość od świerków i nawet, jak te urosną ogromne to nie będą się stykały z brzozami.
Towarzystwo dla świerków serbskich 22:28, 08 paź 2014

Do góry
Zastanowiłabym się nad sadzeniem świerków przed brzozami. Raczej poszłabym w kierunku: szpaler brzóz i szpaler świerków, a przed nimi jakieś nasadzenia.
No i jak już, to wolałabym świerki i przed nimi brzozy. Jakie brzozy wsadziłeś? Jak duże urosną? Świerki to olbrzymy docelowo. Będziesz ciął?

Zapytaj Danusię koniecznie.

Przepraszam za te chaotyczne zdjęcia. Poprawię się niebawem. Ten temat też mnie interesuje.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 22:21, 08 paź 2014

Do góry
Aga, ale Luki ci fajnie doradził, te brzozy będą super!
U ciebie koniec cebulowego szaleństwa, ja dopiero w sobotę przymierzam się do sadzenia, narazie udało mi się tylko krokusy i szafirki posadzić, reszta czeka
pozdrówka cieplutkie zostawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies