Ta trawa nie miała czasu się dobrze ukorzenić. Dostawca za przeproszeniem p.... Głupoty.
Jak są takie upały nie należy kosić tak często. Trawa musi urosnąć wystarczy raz w tygodniu a teraz to co widzę odczekać z dwa tygodnie. Trawa wyżej skoszona daje cień i tak ziemia nie wysycha.
Koszenie minimum 5 do 6 cm. 4 cm na takie upały to za krotko.
Podlewaj teraz 1 raz rano zobacz czy da rady ok 45 minut. Ja bym dała jeszcze nawóz jak nie nawoziles ziemi pod trawnik czy trawnik po położeniu, ale zrób to z umiarem bardzo delikatnie jeszcze letnim a w połowie lub pod koniec września jesiennym to wszystko zależy od kondycji trawnika.
Nic nie tracisz nawożąc trawnik może tylko zyskać. Na opakowaniu masz dawki daj połowę dawki na M2 rozsiewaj ręcznie florowitem letnim albo jakimś innym. I podłej, aby nawóz nie pozostał na źdźbłach trawy.
Jeszcze jest taka możliwość aby trawnik spryskać nawozem w płynie. Jest tego od groma w sumie np magiczna siła.
Nie wiem ile masz tego trawnika ale jak nie wiele to warto podlac magiczna siła rozpuścić w konewce.
Wróciłem po urlopie i chwastnica ma się dobrze.
Dziś jak nie bedzie sie na burze zbierało to popryskam jeszcze raz tą Pumą.
Jak nic nie pomoże to chyba trzeba bedzie kuzynkę w Szwajcarii poprosić aby kupiła
DICOMIL ROYAL ULTRA
Napisałam w odpowiedzi na wpis Ren... Pisała, o wertykulacji dopiero co zasianego trawnika. Wertykulację robi się nie wcześniej jak po roku i to zależy w jakim stanie jest trawnik.
Nie trzeba robić wertykulacji jeżeli trawnik nie ma tzw filcu (resztki trawy opadają po koszeniu obroni się filc).
Nie znam twojego trawnika ani TOmka więc trzeba mieć zdrowy rozsądek jak nie trzeba to po roku lepiej dobrze wygrabić trawnik a drugim roku dopiero wertykulacja.
Ale nigdy w pierwszym sezonie po wysianiu powyrywasz trawe razem z korzeniem.
Też dużo zależy od kosiarki, od skoszenia jeszcze pozna jesienia.
My przed wertykulacja kosimy trawnik jak najniżej aby noże dobrze również wzruszyły ziemię.
Mam trawnik 5 letni i przeprowadzamy wertykulację tylko wiosna i trawa rośnie jak szalona.
Wstawiam fote po wertykulacji
Na forach widać, że to mijanki nawozowe jak ma rosnąć jak nie nawieziona. Po następnym skoszeniu nawiez recznie dokładnie po tych bladych miejscach z umiarem.
Wypalone są w ciemnej trawie moglo z siewnika więcej wyrzucić lub przydeonakes trawę po nawodnieniu.
Jak tak szybko rośnie to koś tylko pamiętaj o upałach lepiej wyżej kosić na 5 lub 6 , jeszcze lepiej raz w tygodniu.
Poniżej kilka zdjęć z bliska - te jaśniejsze pasy wolniej rosną albo wzrost wręcz się zatrzymał. Trudno określić bo pozostałe miejsca rosną tak, że trawę trzeba kosić co 2-3 dni
A tu przykład kilku miejsc chyba zupełnie wypalonych jakie się pojawiły - jest ich 3-4 na całości.
Przeczytałam analizę to jest dosyć zrozumiałe. Pisze z telefonu i nie mogę wracać do tej Analizy przeczytaj jeszcze raz Tomek. W opisie oni tam przeliczają ile czego na 1 ar i kiedy masz siać.
Może Pani Danusia coś pomoze. Pewnie tobie chodzi o gotowy nawóz aby miał wszystkie te składniki o których piszą.
Zobacz jeszcze jaki jest skład np florovitu, jara i innych oni podają składy i przelicz. To jest do opanowania.