Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Pitz 18:35, 03 sie 2018

Dzień dobry,

5 tygodni temu położyłem w ogródku trawę z rolki. Ziemię wcześniej kilkukrotnie przekopałem, oczyściłem z korzeni i śmieci, zwalcowałem.

Położyłem trawę. Pierwsze dwa tygodnie super. Trawa rosła jak szalona.
Wg zaleceń dostawcy trawy, ze względu na upały, podlewałem ją 3 razy dziennie.

Zauważyłem jasne, brązowe przebarwienia przy glebie. Ziemia była wilgotna, miała konsystencję plasteliny. Po konsultacji miałem dalej kosić i podlewać i wszystko powinno byc ok.

Trzy dni temu postanowiłem skosić trawę nisko i oto co z niej zostało. Dostawca rozkłada ręce, mówi, że prawdopodobnie trawa przelana. Co robić? Proszę o pomoc.

Marian79 20:56, 03 sie 2018

Na pewno należy ograniczyć podlewanie trawnika
Piotr_K 23:51, 03 sie 2018

Przy takich upałach, koszenie trawnika nisko też nie było dobrym pomysłem. Myślę że minimum 50 mm powinno być. I koszenie 2x na tydzień.

I trawy nie podlewaj w południe.
eVka 00:04, 04 sie 2018

Pozwolilabym trawie sporo urosnąć min. do 7-8 cm, podlewała rano co drugi dzień i zgłosiła odrobinę dosłownie 1-2 cm i tak w kółko
Pitz 09:51, 05 sie 2018

Dzięki za rady. Czy stosować jakiś nawóz? Miejscami widzę coś jakby pleśń. Nie ma tego dużo. Czy stosować jakiś nawóz?
waldek727 11:51, 05 sie 2018

Pitz napisał(a)
Dzięki za rady. Czy stosować jakiś nawóz? Miejscami widzę coś jakby pleśń. Nie ma tego dużo. Czy stosować jakiś nawóz?

Od czerwca do końca sierpnia nie powinno się zakładać trawników ani z siewu ani z ,,rolki". To nie czas, zwłaszcza w ostatnich latach na ukorzenianie się roślin. Nie stosuj przy tych upałach żadnych nawozów bo pogorszysz sytuację. Ogranicz podlewanie do wczesnoporannego i daj trawie odżyć. Ustaw noże kosiarki na wysokość 4 cm i nic nie zmieniaj do ostatniego koszenia.
ElzbietaFranka 13:10, 05 sie 2018

Ta trawa nie miała czasu się dobrze ukorzenić. Dostawca za przeproszeniem p.... Głupoty.
Jak są takie upały nie należy kosić tak często. Trawa musi urosnąć wystarczy raz w tygodniu a teraz to co widzę odczekać z dwa tygodnie. Trawa wyżej skoszona daje cień i tak ziemia nie wysycha.

Koszenie minimum 5 do 6 cm. 4 cm na takie upały to za krotko.
Podlewaj teraz 1 raz rano zobacz czy da rady ok 45 minut. Ja bym dała jeszcze nawóz jak nie nawoziles ziemi pod trawnik czy trawnik po położeniu, ale zrób to z umiarem bardzo delikatnie jeszcze letnim a w połowie lub pod koniec września jesiennym to wszystko zależy od kondycji trawnika.

Nic nie tracisz nawożąc trawnik może tylko zyskać. Na opakowaniu masz dawki daj połowę dawki na M2 rozsiewaj ręcznie florowitem letnim albo jakimś innym. I podłej, aby nawóz nie pozostał na źdźbłach trawy.

Jeszcze jest taka możliwość aby trawnik spryskać nawozem w płynie. Jest tego od groma w sumie np magiczna siła.
Nie wiem ile masz tego trawnika ale jak nie wiele to warto podlac magiczna siła rozpuścić w konewce.
dojlidy 15:26, 05 sie 2018

Wg mnie trochę niech trawa odpocznie od wody.jest przelana. Miałem podobnie jak sam kładłem trawę z rolki 2 lata temu. Ja osobiście nawóz dałem dopiero jesienny, na świeżo położoną trawę nie dawałem.
marcinek03 16:50, 05 sie 2018

Witam, byl ładny trawnik i cos sie dzieje niedobrego. Pojawilo sie duzo brazowej trawy w trawniku. W szczecinie mamy co prawda straszną susze, od trzech miesiecy deszcz spadl cztery razy, ale mam od trzech lat automatyczne podlewanie. Podlewam tera codziennie ok 45 minut. Jakiś czas temu podlewalem codziennie. Moze za czesto. Moze to buc jakis grzyb. Ogolnie wyglada to jak.suszka, ale trawnik jest mokry i ta brazowa trawa tez. Noz ostry, trawa nie zerwana, nawozona co 4 tygodnie. Poradzcie
ElzbietaFranka 17:44, 05 sie 2018

Za często nawoziles kwiecień, czerwiec koniec początek lipca i później jesiennym sierpień koniec początek września jesiennym bez azotu.

Podlewanie ok 1 godziny co drugi dzień.
Kilka razy pisałam.

Trzeba czytać w tym wątku wszystko jest napisane.

Brązowienie a może sypales nawóz i nie podlales woda dobrze
Przegrab go. Ponakluwaj widłami lub czymś ostrym.