Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

ElzbietaFranka 22:55, 31 lip 2018

jaRek napisał(a)
ElzbietaFranka , dzieki za odp.

Poniżej kilka zdjęć z bliska - te jaśniejsze pasy wolniej rosną albo wzrost wręcz się zatrzymał. Trudno określić bo pozostałe miejsca rosną tak, że trawę trzeba kosić co 2-3 dni

A tu przykład kilku miejsc chyba zupełnie wypalonych jakie się pojawiły - jest ich 3-4 na całości.

Na forach widać, że to mijanki nawozowe jak ma rosnąć jak nie nawieziona. Po następnym skoszeniu nawiez recznie dokładnie po tych bladych miejscach z umiarem.
Wypalone są w ciemnej trawie moglo z siewnika więcej wyrzucić lub przydeonakes trawę po nawodnieniu.
Jak tak szybko rośnie to koś tylko pamiętaj o upałach lepiej wyżej kosić na 5 lub 6 , jeszcze lepiej raz w tygodniu.
jaRek 23:32, 31 lip 2018

No to nieźle... Byłem przekonany, że jest odwrotnie
Ale fakt - pierwszy trawnik to wszystko jest nowością
Tomek85 07:16, 01 sie 2018

Mary napisał(a)

Nie wiem, czy można je mieszać. Może ktoś inny się wypowie.
Znalazłam tylko coś takiego
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mieszanie_nawoz%C3%B3w

Witam czy ktoś pomoże? bo dziś chciał bym rzucić nawoz
ren133 08:33, 01 sie 2018

Tomek85 napisał(a)

Wlasnie nie wiem nic? ja placilem ok 70zl.
Prosze reszte forunowiczow O pomoc
Witam czy jakaś dobra dusza podpowie mi co robic, żeby cieszyć się ładnym trawnikiem? Dziękuję i pozdrawiam

Przy glebie zbyt zasadowej (mam podobny wynik badania) stosuję od kilku lat siarczan amonu i mam piękną soczystą zieleń trawnika ... rozsypuję ręcznie ... jakiekolwiek "niedosypki" widać po 5 dniach (jasna zieleń) i wtedy koryguję.
Nie ma sie co zastanawiać tylko działać Ale pamiętaj żeby po nawożeniu podlewać zawsze więcej niż zwykle
Tomek85 08:42, 01 sie 2018

ren133 napisał(a)

Przy glebie zbyt zasadowej (mam podobny wynik badania) stosuję od kilku lat siarczan amonu i mam piękną soczystą zieleń trawnika ... rozsypuję ręcznie ... jakiekolwiek "niedosypki" widać po 5 dniach (jasna zieleń) i wtedy koryguję.
Nie ma sie co zastanawiać tylko działać Ale pamiętaj żeby po nawożeniu podlewać zawsze więcej niż zwykle

Czyli co radzisz? Ja mysle siarczan potasu teraz a za 3 tyg siarczan amon albo sie mylę
ren133 09:04, 01 sie 2018

Tomek85 napisał(a)

Czyli co radzisz? Ja mysle siarczan potasu teraz a za 3 tyg siarczan amon albo sie mylę

Ja bym dała najpierw siarczan amonu
ren133 09:12, 01 sie 2018

Aaa i koś trawnik na najwyższym poziomie i pokaż zdjęcia po ... coś mi się jeszcze wydaje, że może potrzebna wertykulacja ... można ją robić nawet jesienią
Tomek85 09:38, 01 sie 2018

ren133 napisał(a)
Aaa i koś trawnik na najwyższym poziomie i pokaż zdjęcia po ... coś mi się jeszcze wydaje, że może potrzebna wertykulacja ... można ją robić nawet jesienią

Ok tylko w zalecenia nawozowym nic nie było o siarczanie amonu dlatego stąd moje pytanie, wertykulacja byla robiona w kwietniu
ren133 11:26, 01 sie 2018

Nie namawiam ... możesz przecież zastosować co polecają czyli siarczan potasu ale zobacz azotu tez masz bardzo mało. Dla porównania mój wynik:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=273
Tomek85 11:44, 01 sie 2018

ren133 napisał(a)
Nie namawiam ... możesz przecież zastosować co polecają czyli siarczan potasu ale zobacz azotu tez masz bardzo mało. Dla porównania mój wynik:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=273

Dziękuję teraz rzuce fosforem A za 3 tyg azotem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies