Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Tomek85 07:08, 02 sie 2018

Witam dziś zobaczyłem cis niepokojącego mianowicie jak by pajeczynka z plessni na trawie, w miejscach w których wczoraj dość mocno wygrabilem
Gardenarium 08:07, 02 sie 2018

Mokro, gorąco, upały, to jest przyczyna.

Instagram Ogrodowiska
Tomek85 08:36, 02 sie 2018

Gardenarium napisał(a)
Mokro, gorąco, upały, to jest przyczyna.

Jakoś z tym działać czy poporostu zostawić?
Marian79 08:43, 02 sie 2018

Witam serdecznie forumowiczów Ogrodowiska

Znalazłem na Waszym forum wiele cennych informacji i porad dot. prawidłowej pielęgnacji trawnika.
Nie ustrzegłem się jednak przed błędami i mój trawnik zaatakowała pleśń / grzyb.
Uważam, że przyczyną tego było zbyt intensywne podlewanie oraz wysoka w ostatnim czasie temperatura.

Trawnik jest bardzo młody, został założony w maju br. wraz z systemem nawadniania.
Kłopoty pojawiły się w połowie lipca, kiedy zauważyłem z rana kilka symetrycznych kręgów pleśni na trawie. Po południu pleśń znika natomiast w miejscach jej wystąpienia trawa jest zdecydowanie słabsza i przerzedzona, niektóre źdźbła są brązowe.
Ograniczyłem podlewanie, wygrabiłem z martwej trawy miejsca występowania pleśni oraz zaaplikowałem Polyversum na cały trawnik, ze szczególnym uwzględnieniem miejsc zmienionych chorobowo - niestety nic to nie dało.
Próbowałem również z olejkiem herbacianym ale podobnie bez efektu.
Trawnik jest aktualnie porażony w ok. 20% a miejsc występowania pleśni przybywa z dnia na dzień.
Dzisiaj zauważyłem również ogniska pleśni przy samej ziemi, u podstawy źdźbeł.

Bardzo proszę forumowiczów o poradę jaka może być to choroba trawnika, jak postępować w tej sytuacji?
Czy trawnik jest w ogóle do odratowania?

matys84 09:00, 02 sie 2018

za dużo wody, za gęsto wysiana trawa. Bedzie niesteyty obumieracć i sie przerzedzać, ale po jakimś czasie zagęści się tak jak jej "pasuje". zmniejsz podlewanie na co drugi dzien.
jaRek 09:04, 02 sie 2018

U mnie to samo co na powyższych zdjeciach. Gorąco, wilogoć i chyba to jest własnie przyczyną, że trawa się gotuje
Gardenarium 15:01, 02 sie 2018

Tomek85 napisał(a)

Jakoś z tym działać czy po porostu zostawić?

Nie wiem, to nie są normalne temperatury dla Polski, w Egipcie inne gatunki traw rosną a u nas teraz jak w Egipcie. Cokolwiek byś nie robił. i tak nie masz na to wpływu. Od oprysku nie zniknie. Trawnik się gotuje po prostu.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 15:10, 02 sie 2018

Podlewać rano nie wieczorem bo trawnik jest rozgrzany i jak pójdzie woda a potem noc, to nie wyschnie i pleśń od razu się rozwija.

Topsinem opryskać. Ale nie gwarantuje to poprawy sytuacji, jedyna poprawa być może jak obnizy się temp.

Instagram Ogrodowiska
ElzbietaFranka 23:52, 02 sie 2018

Marian79 napisał(a)
Witam serdecznie forumowiczów Ogrodowiska

Znalazłem na Waszym forum wiele cennych informacji i porad dot. prawidłowej pielęgnacji trawnika.
Nie ustrzegłem się jednak przed błędami i mój trawnik zaatakowała pleśń / grzyb.
Uważam, że przyczyną tego było zbyt intensywne podlewanie oraz wysoka w ostatnim czasie temperatura.

Trawnik jest bardzo młody, został założony w maju br. wraz z systemem nawadniania.
Kłopoty pojawiły się w połowie lipca, kiedy zauważyłem z rana kilka symetrycznych kręgów pleśni na trawie. Po południu pleśń znika natomiast w miejscach jej wystąpienia trawa jest zdecydowanie słabsza i przerzedzona, niektóre źdźbła są brązowe.
Ograniczyłem podlewanie, wygrabiłem z martwej trawy miejsca występowania pleśni oraz zaaplikowałem Polyversum na cały trawnik, ze szczególnym uwzględnieniem miejsc zmienionych chorobowo - niestety nic to nie dało.
Próbowałem również z olejkiem herbacianym ale podobnie bez efektu.
Trawnik jest aktualnie porażony w ok. 20% a miejsc występowania pleśni przybywa z dnia na dzień.
Dzisiaj zauważyłem również ogniska pleśni przy samej ziemi, u podstawy źdźbeł.

Bardzo proszę forumowiczów o poradę jaka może być to choroba trawnika, jak postępować w tej sytuacji?
Czy trawnik jest w ogóle do

Gdzie ten trawnik posiany w cieniu, w miejscu slonecznym czy czesc w sloncu czesc w cieniu?
Marian79 06:56, 03 sie 2018

Elu,
trawnik jest posiany w miejscu nasłonecznionym, nie ma na nim miejsc zacienionych.

Plan naprawczy jaki przygotowałem przewiduje:
1. niskie koszenie
2. wygrabienie całego trawnika
3. oprysk chemiczny
4. nawożenie nawozem zagęszczającym trawę

Bardzo proszę o Wasze opinie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies