Berberysy już w listkach drugi sezon nie przycięte, muszę w lecie ciachnąć, choć wtedy mi szkoda zawsze bo już owocki są, ale wiosna taka mokra, że nie było jak, od razu by miały grzyba
wrzośce lepiej mi rosną chyba niż wrzosy....przynajmniej w niektórych miejscach, szkoda, że na wiosnę są drogie, a te jesienne u nas nie zimują
zmiana barw na rabacie z niebieskiego na żółty
te mnie wiosną zawsze za serce ilością kwiatuszków łapią
Pierwszy tulipan botaniczny.
Uśpiony
Ten już kwitnie. Muszę podzielić, bo go lubię. Ula buźka dla Ciebie.
Pierwsza sasanka zakwitła - ta samosiejka. "Matki" jeszcze w pąkach.
U mnie belki 12x12 przy odległości 2,4m wystarczą dwie przy 4,20 to raczej trzy albo jak u mnie nie na brzegach. Zależy też z której strony opiera się dach. Mój taras ma 4x4
Jak już zobaczysz to usunę zdjęcie co by nie zaśmiecać
Z każdym dniem pojawiały się pierwsze oznaki wiosny. Pierwsze zwiastuny wiosny w większości trzeba na kolanach focić. U mnie wiosna bardzo opóźniona w porównaniu do innych ogrodów na ogrodowisku. Nawet tych co są niedaleko. Irysy reticulata mam w trzech kolorach i bardzo je lubię.
Styl boho niesamowicie przyjemny
Dywan fajny jak ci się podoba to kup
Fajne są też te jutowe okrągłe plecione, widziałaś?
Rzut okiem z góry i wszystko jasne gdzie
Już nie mogę się doczekać
Już nie mogę doczekać się takiej prawdziwej wiosny, a później lata. Na majówkę zacznę przygotowania altany. Trzeba tam wreszcie posprzątać, ale chyba ciepła to jeszcze nie będzie. Sprawdzałam prognozy pogody i stwierdziłam, że przed 12 maja nie ma co kupować roślin doniczkowych.
Ja duże kępy ciemierników kupiłam i od razu porozrywałam na kilka mniejszych. Przez kilka lat zdążyły się rozrosnąć, ale to taki gatunek. Mam też z takich niższych, ale one nie przyrastają tak ładnie. Róże musiałam wiosną poprzycinać, bo mróz je uszkodził, ale wszystkie żyją na szczęście.
Wróciłam do zdrowia po kowidzie, mam taką nadzieję.
Troszkę jeszcze nad nią popracuję To ta trzecia po prawej.
By troszkę koloru było na początek w marcu wsadziłam żonkile. Sa tam też posadzone wcześniej, ale dopiero kły pokazywały.
Dzielę i wsadzam w różnych miejscach przebiśniegi. Dostałam kiedyś dwie kępki i dzielę namiętnie. Kropla w morzu potrzeb
To jest Alchemilla epipsila. On jest prawie tak duży jak mollis, ale się aż tak strasznie nie pokłada. Spokojnie daje radę w pełnym słońcu. Szałwia to Caradonna.
Te rośliny na pewno świetnie wyglądałyby przy tej rdzawej ozdobie
Ja narzekam na zmniejszenie ilości wolnego czasu Co do fotek to postaram sie poprawić jak będzie więcej słońca