Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Pomóżcie wyczarować mi ogród 20:51, 24 cze 2014

Do góry
Ja mam w głowie taki niezrealizowany pomysł, a mianowicie posadzenie brzóz razem z dereniem białym 'Aurea'. W czasie sezonu mamy połączenie zieleni z żółtym, a w zimie kontrast białych pni i śniegu z czerwonymi pędami derenia . Jednak nigdy tego pomysłu nie zrealizowałem.

U Ciebie Wiolu można by podsadzić brzozy np. 3 sztukami dereni, dodać coś ładnego z brzegu. I jak najbardziej wciągnąć brzozy w rabatę. Może jakoś pomiędzy nimi ścieżka. Dobrze myślisz.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 12:41, 24 cze 2014

Do góry
Asiu, dziekuję Ci, ze tak dokladnie wczytujesz się w mój wątek. Pewnie już wszystko przeczytałaś, to tylko czterdzieści parę stron. Tuje szmaragdopodobne (chyba kolumny) pod tym żółtym budynkiem wczesną wiosną wymieniłam w środkowej części na 7 tuj spiralis i chyba jeszcze wymienię po dwie z każdej strony. Tak żeby ostatecznio było 3 kolumny, jakaś roślina kontrastowa może bordowa, 11 spiralisów, znowu coś kontrastowego i znowu 3 kolumny. I na środku tego wszystkiego posadziłam 3 doorenbosy, które chcę zamienić w jakiś przyjemny zakątek, coś dosadzić, jeszcze drzewa, czy krzewy??? Zastanawiam się czy brzozy wciągnąć w rabatę razem z tymi nasadzeniami z tyłu czy zrobić jakiś spacerniaczek. Osobiscie podobają mi się takie zakątki jak u Ciebie i chyba wolałabym tam ścieżkę miedzy spiralisami a brzozą. Odległosc między tujami i pierwszą środkową brzozą to okolo 2m 80 cm, a miedzy brzozami tak okolo 2m. Teraz jest zbyt geometrycznie, nie wiem , chyba mi rozum odjęło, że tak posadziłam. Miało być inaczej, a wyszło jak wyszło
Ogród cichy i przytulny 23:53, 23 cze 2014

Do góry
Viola napisał(a)
Jesteś mistrzynią ! We wszystkim, w kompozycjach roślinnych, tworzeniu klimatu, nawet w układaniu głazów/kamieni w ogrodzie. Ja mam kilkanaście sporych, ale nie wiem co mam z nimi zrobić, narazie schowałam za kompostownikiem, żeby mi nikt nie ukradł . I jak do mistrzymi, mam do Ciebie pytanie/prośbę. Posadziłam m swoim ogródku (pustym na razie, chociaż jest juz tu ponad 100 roślin) trzy brzozy doorenbos z nadzieją na utworzenie w przyszłości zagajnika. Teraz jest jeszcze pusto i nieciekawie to wygląda, ale wiem, że będę musiała jeszcze coś dosadzić. Nie wiem jaki kształt nadać rabacie (łezka/ owal??), czy dołaczyć ją do nasadzeń na granicy działki czy oddzielić kamienną ścieżką, żeby wokół można było przejść. Poza tym jakoś nie podoba mi się układ w jakim posadziłam drzewa. Miało byc nieregularnie, ale wyszło jakby w trójkącie równoramiennym (około 2 m od każdego drzewa). Chcę jakoś rozbić tę geometrię poprzez nasadzenie jeszcze dwóch brzóz i innych roślin. Mogłabyś mi coś zasugerować Asiu? To nie pilna sprawa, mam dużo ważniejszych rzeczy na głowie teraz, ale to miejsce z brzozami to głowny punkt ogrodu (widok z tarasu i sypialni ) Strona 38 i 46. Dziękuję z góry

Violu, jeszcze chwileczkę jestem w trakcie zgłębiania Twojego wątku
Jest tego troszeczkę ale dam radę ogarnąć
Pomóżcie wyczarować mi ogród 23:42, 23 cze 2014

Do góry
jambosana napisał(a)

Jak ogród naturalistyczny, to żywotniki szmaragd raczej średnio pasują, zwłaszcza w takim szpalerze przerywanym dereniami. Nie wiem jaki chcesz efekt osiągnąć, będziesz coś przed dosadzać, robić szerszą rabatę ? Szkoda, że nie zdecydowałaś się na świerki serbskie, żywotniki jednak nie dadzą takiego efektu, bryła budynku sąsiada nadal bije po oczach i dominuje w ogrodzie i niestety tak będzie jeszcze długo. Mały świerk Nana nie zdominuje tej bryły wg mnie. Jak naturalistycznie, to raczej brzozy (widzę że masz je za płotem), przy tym nie te pospolite, ale ogrodowe dorenboos, czy fascination podsadzone np. dereniami, które lubisz i trawami, miskantami, czy lepiej trzcinnikami. Ważne jaką masz ogólną koncepcję ogrodu, gdzie widzisz rabaty o jakim kształcie, potem zapełnisz je stosownymi roślinami, w określonym stylu. Uwierz mi, mieć koncepcje to podstawa, ja jej nie miałam przez wiele lat i płaczę z tego powodu gorzko. Czasami jak się ma dobrą koncepcję, a kasy nie, to warto też poczekać na tą kasę...
To takie moje przemyślenia, może nietrafne... Pozdrawiam

Ja mam naturalistyczny i szmaragdy mam i myślę, że pasują a cała rabata jest bardzo zróżnicowana - dla mnie świetnie Idę dalej
Ogród cichy i przytulny 00:11, 23 cze 2014

Do góry
Viola napisał(a)
Jesteś mistrzynią ! We wszystkim, w kompozycjach roślinnych, tworzeniu klimatu, nawet w układaniu głazów/kamieni w ogrodzie. Ja mam kilkanaście sporych, ale nie wiem co mam z nimi zrobić, narazie schowałam za kompostownikiem, żeby mi nikt nie ukradł . I jak do mistrzymi, mam do Ciebie pytanie/prośbę. Posadziłam m swoim ogródku (pustym na razie, chociaż jest juz tu ponad 100 roślin) trzy brzozy doorenbos z nadzieją na utworzenie w przyszłości zagajnika. Teraz jest jeszcze pusto i nieciekawie to wygląda, ale wiem, że będę musiała jeszcze coś dosadzić. Nie wiem jaki kształt nadać rabacie (łezka/ owal??), czy dołaczyć ją do nasadzeń na granicy działki czy oddzielić kamienną ścieżką, żeby wokół można było przejść. Poza tym jakoś nie podoba mi się układ w jakim posadziłam drzewa. Miało byc nieregularnie, ale wyszło jakby w trójkącie równoramiennym (około 2 m od każdego drzewa). Chcę jakoś rozbić tę geometrię poprzez nasadzenie jeszcze dwóch brzóz i innych roślin. Mogłabyś mi coś zasugerować Asiu? To nie pilna sprawa, mam dużo ważniejszych rzeczy na głowie teraz, ale to miejsce z brzozami to głowny punkt ogrodu (widok z tarasu i sypialni ) Strona 38 i 46. Dziękuję z góry

Pojawiłaś się u mnie chyba na dniach. A teraz miałam troszeczkę mało czasu i nie wpadłąm do Ciebie z rewizytą ale w tygodniu nadrobię zaległości
Przeczytam wszystko z uwagą i postaram się napisać - narysować i coś doradzić
Tymczasem życzę dobrej nocy
Ogród cichy i przytulny 22:51, 22 cze 2014

Do góry
Ogród od zera 21:50, 22 cze 2014

Do góry
Witam wszystkich Miło że mnie odwiedzacie

A odpowiadając na pytanie o styl mojego oggrodu: lubię ład i porządek,idealnie równy trawnik. Działka jest w dość uczęszczanym miejscu więc chciałbym ją maksymalnie odizolować od świata. Duzo wysokiej i kolorowej roślinności na obrzeżach. Ponieważ jesteśmy dość zapracowanymi osobami, więc na poczatek będę szukać roślin ładnych, kolorowych ale przede wszystkim wieloletnich i niezbyt trudnych w obsłudze. Działka ma pełnić funkcję miejsca zabaw dla całej rodziny po pracy więc duży trawnik na środku obowiązkowo. W ogrodzie chcę wydzielić strefę tylko ozdobną (iglaki, krzewy, kwiaty, skalniak, ...), ozdobno rekreacyjną (plac zabaw + ławeczka w przytulnym zakątku otoczona kwiatami), owocowo-warzywną (warzyw niewiele ale dużo krzaków owocowych: agrest, borówka amerykańka, maliny, truskawki, poziomki itp). W to wszystko muszę wkomponować mały domek (ok 3x4m) z dużym tarasem (minimum 3x4m), zagospodarowane miejsce na ognisko i brzozę. A nawet 3 brzozy. Uwielbiam lasy brzozowe i ustaliliśmy że na działce musimy sobie zrobić namiastkę lasu brzozowego. 3 drzewa to już prawie las

Ogólny plan ogrodu juz zrobiłam. Mam wszystko rozrysowane. Jestem amatorem więc plan jest amatorski ale wymiary sa przemyślane i sprawdzone w rzeczywistości. Ołówkiem na kartce papieru. Postaram się go zeskanować i wrzucę tutaj. Od tygodni siedzę i myślę i jak coś wymyślę to dorysowuję na planie. Na planie nie ma naniesionych typów roslin, bo to jest rzecz którą muszę dokłądnie zgłębić i przemyśleć. I liczę że Ogrodowisko mi w tym bardzo pomoze. Szukam pomysłów na rośliny w waszych ogrodach

PERKA napisał(a)
Jola, tylko się nie zrażaj! Historia mojego ogrodu zaczynała się podobnie, pole porośnięte nie wiadomo czym, pełno gruzu, śmieci. Do dzisiaj znajdujemy "skarby" w ziemi a ogród tworzymy piąty rok.
Życzę powodzenia i zapału bo efekty Waszej pracy będą Was podbudowywać.
A na marginesie, jakie ogrody podobają Ci się najbardziej? Pytam o styl, charakter.
Marzenie o ogrodowym zaciszu... 00:46, 21 cze 2014

Do góry
bartek_luberda napisał(a)
Róże lawendy rodek super Juki u mnie nie chcą rosnąć Coraz ładniej też mam taką wygiętą brzozę od wiatru Pozdrawiam

Brzozy mają swój urok nawet takie wygięte Pozdrawiam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:10, 20 cze 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
BUkszpany i brzozy po cięciu

i bonica , która oszalała, zeżre mi magnolię....

Uwielbiam oglądać zdjęcia z Twojego ogrodu, ma się ważenie jakby rośliny miały zaraz wyskoczyć z rabat taki tam ścisk.
I tak jest naaajpiękniej
Pomóżcie wyczarować mi ogród 15:09, 20 cze 2014

Do góry
Przemyślałam za namową Marcina kolorystykę nasadzeń i o ile nie mogę poddać się sugestiom co do wprowadzenia ciemniejszego koloru na płocie, to oczywiście mogę to zrobić na żółtym granicznym budynku. Sama chciałam przełamać jednolity kolor obecnych nasadzeń białymi dereniami, ale niestety one też okazały się być zbyt "monotematyczne". Postanowiłam wymienić derenie na coś bordowego: może pęcherznice (niezbyt lubię), a może na coś większego 2 śliwy albo brzozy Rubra (purpurea). Oczywiście jest to dopiero "rama" ogrodu - pierwszy rząd nasadzeń więc nie zależy mi od razu na jakiś skończonych kompozycjach.
Na dzień dzisiejszy wygląda to tak:

Piaskownia na zakręcie 09:53, 20 cze 2014

Do góry
Kasiu, Agatko, świerka mogę zamienić na coś innego, ale musi to być coś co rośnie wysokie, to drzewo ma dać cień. Podkreślam to południowy zachód. Też mam obawy, że pod nim roślinki bedą miały sucho. Zapewne lepsza byłaby sosna. Chcę zimozielone, żeby zimą nie było łyso w górnej partii nasadzenia. Podoba mi się Daglezja, ale boję się że zmarznie i nie wiem jak się korzeni. Może być też jodła, ona chyba korzeni się palowo. Podjadę dzisiaj do co i zobaczę jakie mają jodły. Podjęłam decyzję, świerka stąd wysadzę, brzozy plus dwa świerki to za bardzo obsuszy teren.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:57, 20 cze 2014

Do góry
BUkszpany i brzozy po cięciu

i bonica , która oszalała, zeżre mi magnolię....
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:13, 19 cze 2014

Do góry
dzisiaj robiłam 'remanent' ogrodowy i doszłam do wniosku, ze mój ogród jest hmmm niezgodny z projektem... praktycznie nic się nie zgadza poza linią trawnika... SZOK! no jedna mała rabatka jest zgodna jota w jotę czyli miłorząb mariken, który otacza bukszpan przy tarasie.
- na rabacie z brzozami powinien być buk, trawy, bergenie i cyprysiki. Są brzozy, jabłoń, trawy, hosty, świerki-tyłek teściowej, bergenie, krwawnik i hortensja
- na rabacie za domem powinny być limki, gracki, cyprysiki, hosty, żurawki, runianka i wrzoścce. Są limki, gracki, variegatusy, cisy, róża, cyprysiki, jakieś trawy(nie znam nazwy) żurawki, trzmielina, hosty, runianka, begonie
- na froncie przy stożkach różni się najmniej bo zamiast wrzoścców jest oregano aurea
- przy płocie nie powinno być klona, bergenii, miskantów, żurawek, grujecznika, wrzoścców, hortensji...
łójjjj pała mi się należy...
a największa niezgodność jest na tyłach gdzie plac zabaw i pergola, tam tylko śliwa wiśniowa się zgadza, serb, hortensje i rh...
nie wspomnę o wszystkich bylinach...
Brzoza - Betula 17:05, 19 cze 2014

Do góry
Wczoraj byłam w szkółce w Żorach i sprzedają tam brzozy Doorenbos. Zaskoczyło mnie to, że były szczepione na zwykłej brzozie. Czy to tak ma być? Tak właśnie się je prowadzi? Trochę zgłupiałam jak je zobaczyłam.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 13:20, 19 cze 2014

Do góry
Jakiś zarys planu mam w głowie, a styl ? - taki ogrodowiskowy. Korzystam z Waszych sugestii co do polecanych gatunków, no i zdecydowanie nie idę w pojedyncze sztuki. Mam 22 cisy, 7 spiralisów, 11 tuj Goldperle, 10 szmaragdopodobnych, 3 brzozy doorenbos, 3 serby, 3 aurea nana, 3 berberysy bordowe, 3 zielone, 3 żółte Maria, narazie 3 żurawki, 3 jałowce płożące jakieś-tam, 3 jałowce blue star,idę w trójki jeśli coś kupuję z mniejszych krzaczków . Pojedyńcze sztuki to tylko drzewa: na zdjęciach poniżej.

Na zasłonięcie kompostownika od przodu też mam pomysł , prosty do zrealizowania. Ale jeszcze nie teraz. Poza tym mój kompostownik jest piękny HA,HA. Z boku pewnie klon się rozrośnie i go przysłoni. Nie wszystko uda mi się zrealizować w tym roku, rok temu na mojej działce nie rosło jeszcze nic, nie miałam nawet trawy, sama w to nie mogę uwierzyć. Dziś mam ponad 100 roślin - pisałam już o tym, ale to dla mnie sukces więc się cieszę

Pierwsze zdjęcie - wiąz syberyjski Aurea i jarząb pospolity.
Drugie zdjęcie - ambrowiec balsamiczny/amerykański.
Trzecie zdjęcie - cyprysiki Yvonne.
Czwarte zdjęcie - klon kaukaski Aurea.

Ogród Sylwii od początku cz.II 21:36, 18 cze 2014

Do góry
Twoja brzozowa jest cudna. Sama chciałabym taką mieć. A co ile masz wsadzone brzozy?
Ogród, który ciągle zmieniam 20:30, 18 cze 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
Jaguś niech sobie piją tyle wody ile chcą, ale urody nikt im nie odmówi . Masz tyyyyle miejsca na inne rośliny, że niech sobie rosną zdrowo . Jak byłam małą dziewczynką to huśtałam się na gałęziach takich wierzb

Kasiu ja je też uwielbiam podobnie jak brzozy ,których myślę ,ze mam 50 ,ale muszę je policzyć ta są drzewa naszego polskiego krajobrazu i naszego dzieciństwa ,dlatego je tak kochamy
Moja "przyziemna" :) pasja 23:00, 16 cze 2014

Do góry
Viola napisał(a)
Mospilan i Topsin też u mnie aktualnie na topie. Topsinem cisy i świerki traktowalam, a Mospilanem brzozy bo mszyce je zaatakowały. A teraz czekam na wylęg misecznika, ale opryskiwacz juz czeka w pogotowiu. Larwa wylezie, a ja ją łup... W zasadzie nic innego nie robię tylko walczę ze szkodnikami

Viola nie łam się, taki nasz żywot . Dobrze, że czuwasz i reagujesz, będzie ok. Ja dla odmiany dziś wykorzystałam opryskiwacz do nawożenia, choiny i resztę moich iglastych podkarmiłam Pinivitem .
Moja "przyziemna" :) pasja 22:55, 16 cze 2014

Do góry
Mospilan i Topsin też u mnie aktualnie na topie. Topsinem cisy i świerki traktowalam, a Mospilanem brzozy bo mszyce je zaatakowały. A teraz czekam na wylęg misecznika, ale opryskiwacz juz czeka w pogotowiu. Larwa wylezie, a ja ją łup... W zasadzie nic innego nie robię tylko walczę ze szkodnikami
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:32, 15 cze 2014

Do góry
Kasiu tak już mam, że zawsze byłem dla siebie bardzo krytyczny jedna rzecz, z której byłem bardzo zadowolony to mój pokój, ale to było ponad rok planowania i kombinowania, aby mieć wszystko co chce i na dodatek zmieścić się w budżecie, a i tak na kilka dodatków brakło, ale te w swoim czasie. Co do ogrodu... w zeszłym roku miałem olbrzymi kryzys bo praktycznie 3 lata pracy nie przynosiły pożądanych efektów, ale teraz jestem juz bardziej pozytywnie nastawiony i wszystko zmierza w dobrym kierunku, a plany na przyszły rok mam wielkie... już się doczekać nie mogę, oby tylko miasto się uwinęło z kanalizacją bo to mnie najbardziej blokuje

Ewo i o coś takiego mi chodziło każda opinia jest cenna, jutro będe dalej przestawiał, aż skończa mi się pomysły.
Dlaczego prawie?? tutaj tylko czasu potrzeba, aż wszystko podrośnie do pożądanych rozmiarów, ale niech sobie rośnie, poczekam Niedługo zaczną kwitnąć lilie i liliowce to nie będę zwracał uwagi na niedoróbki i braki.

Marzenko kiedyś może ja posadze Ci żurawki
Tajemnice by nie zapeszać, ale w skrócie napisze. U siebie mam w planach brzozy, buksiki z hostami i czerwonymi akcentami, obok bylinówka w czerwono-fioletowych odcieniach, nieopodal hortensje z trawkami i nowe różaneczniki, a wszystko to dopieszczone ferią barw aby pasowało do reszty. Druga tajemnica to projekt ogrodu od siostry, który spróbuje zrobić sam... ma być zielono biało różowo z domieszką niebieskiego i fioletu, proste linie, a w inspiracjach połowa twojego ogrodu. CO z tego wyjdzie to nie wiem, ale jesienią busem po buksiki

Ula też widze dziury, a płot mnie okropnie drażni, ale roślinki go zasłaniające już rosną, bluszcz w jednym miejscu i trawki też będą, ale jak gdiześ znajde bo przez internet nie zamówie... mam do takich zakupów wyjątkowego pecha

Jagoda szkoda, że nie zrobiłem zdjęć 2 lata temu jak zrobiłem taką sporą kompozycje na taras lub stół z rojników. Miała zaledwie 2 dni, bo pewein osobnik na drugim gazie się zachwiał nadępnął ii po kompozycji
Wystarczy wypatrzeć ładną ceramiczną podkładke pod donice i zaszaleć z rojnikami, ziemi one dużo nie potrzebują więc czują sie w takim miejscu idealnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies