Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 07:44, 10 cze 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Madzia z obserwacjo ogrodu mojego, Noemi, Wieloszki i Gabi mogę napisać, źe dobrze radzą sobie: pissardi, wisnie umbracullifery, oczywiście graby (męczą się po posadzeniu, ale potem już bardzo dobrze rosną), brzozy doorenbos , surmie, perukowce. Natomiast utopiły mi sie : wiśnie amanogawy, sosny a dziewczyny mają problemy z swierkami serbskimi i cisami.
Teraz testuję ambrowce i buki ale dam znać za rok jakie efekty. I takie tereny lubią trawy w szczególności rozplenice i miskanty

Buki niestety nie radzą sobie dobrze z mokrym gruntem. Straciłam 3 przez ostatnie 3 lata. Powolutku umierają tam, gdzie podniósł się poziom wody w gruncie.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 06:22, 10 cze 2014

Do góry
Brzozy tnie się późnym latem/jesienią, bo płaczą mocno. To czy masz ciachać zależy tylko od Ciebie. Jak utniesz będzie prosty pień z czysto białą korą, a jak zostawisz to będzie gęstsza od dołu.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 05:25, 10 cze 2014

Do góry
Magda70 napisał(a)
Madżen...ja wiem , że już ileś tam razy pisałaś ale mnie nie wszystkie wiadomości były potrzebne...i teraz okazało się , że muszę się coś dowiedzieć.
Ty masz podmokły teren więc napisz proszę, które drzewa rosną najlepiej? Muszę coś zaproponować znajomym, którzy mają działkę również na podmokłym terenie.

Szukam coś szczepionego na ok 2 metrach...i kulistego chyba...

Madzia z obserwacjo ogrodu mojego, Noemi, Wieloszki i Gabi mogę napisać, źe dobrze radzą sobie: pissardi, wisnie umbracullifery, oczywiście graby (męczą się po posadzeniu, ale potem już bardzo dobrze rosną), brzozy doorenbos , surmie, perukowce. Natomiast utopiły mi sie : wiśnie amanogawy, sosny a dziewczyny mają problemy z swierkami serbskimi i cisami.
Teraz testuję ambrowce i buki ale dam znać za rok jakie efekty. I takie tereny lubią trawy w szczególności rozplenice i miskanty
Pomóżcie wyczarować mi ogród 00:31, 10 cze 2014

Do góry
Poczekaj z tym cięciem brzozy do jesieni Co to za brzoza ?jest sliczna to moje ulubione drzewka
Pomóżcie wyczarować mi ogród 00:31, 10 cze 2014

Do góry
Poczekaj z tym cięciem brzozy do jesieni Co to za brzoza ?jest sliczna to moje ulubione drzewka
Mała Eleczka 13:15, 09 cze 2014

Do góry
Aga, dzięki za wykład o mszycach. Zauważyłam mszyce i mrówki na młodych listkach brzozy. Nie wiedziała co to za zależność, teraz już wiem
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:37, 08 cze 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Nie da rady ciąć w tym słońcu... Można udaru dostać.... Kilka chwastow wyrwałam, posadziłam tojeść, festuca golden toupee i o mało wylewu nie dostałam. Tylko zimny prysznic mnie uratował
Sebek świetnie pisze. Moja świecznica ma nogi w cieniu gabionów i brzozy a kwiaty są w pełnym słońcu, gdyż są wyższe niż gabiony.

Bocius zatem selserię muszę nabyć i naparstnicę. Ale nie teraz, bo autentycznie nie mam już miejsca w ogrodzie. Jesienia bedę na jednej lub dwóch rabatach robić rewolucję to sobie posadzę.

Julka teraz odpoczywam bo czekam na brownie z nutellą i orzechami w wykonaniu córki, to sobie poczytam co u Was słychać

strasznie gorąco, też robiłam podchody i unik, teraz podlewanie, posadziłam trzmieliny, cos przesadziłam...
Marzenko, chyba jeszcze raz przyjadę i posadzę tobie te żurawki, może wezmę coś ze swoich i naparstnice i firletki i werbeny
bardzo chce aby świetnie u ciebie rosły
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 16:27, 08 cze 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Nie da rady ciąć w tym słońcu... Można udaru dostać.... Kilka chwastow wyrwałam, posadziłam tojeść, festuca golden toupee i o mało wylewu nie dostałam. Tylko zimny prysznic mnie uratował
Sebek świetnie pisze. Moja świecznica ma nogi w cieniu gabionów i brzozy a kwiaty są w pełnym słońcu, gdyż są wyższe niż gabiony.

Bocius zatem selserię muszę nabyć i naparstnicę. Ale nie teraz, bo autentycznie nie mam już miejsca w ogrodzie. Jesienia bedę na jednej lub dwóch rabatach robić rewolucję to sobie posadzę.

Julka teraz odpoczywam bo czekam na brownie z nutellą i orzechami w wykonaniu córki, to sobie poczytam co u Was słychać

Szalona kobieto, przy takiej pogodzie to tylko basen i zimne napoje, a nie praca w ogrodzie.
Myślę nad tą świecznicą bo u mnie na tej rabacie patelnia.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:40, 08 cze 2014

Do góry

Pomóżcie wyczarować mi ogród 23:41, 07 cze 2014

Do góry
Czy można teraz brzozy ciąć? Nie wiem czy mam zostawić niskie gałązki (ok. 60 cm nad ziemią) czy lepiej je ciachnąć, żeby rosły "w siłę" ?

Agnieszkowy ogródek 20:11, 07 cze 2014

Do góry
Witaj Agnieszko . Mam pytanie odnośnie Twojej brzozy Schneverdingen Goldbrike. Otóż chodzi mi o to, że uwielbiam rośliny o takich seledynowych liściach i chcę właśnie kupić sobie brzozę. Zastanawiam się między tą właśnie odmianą, a brzozą omszoną aurea. Czy pamiętasz jakiej wielkości sadzonkę kupowałaś i ile mniej więcej kosztowała? I czy jej listeczki faktycznie są takie seledynowe? A może mogłabyś mi poradzić na którą, z tych dwóch odmian się zdecydować? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:05, 07 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Możesz przycinać, wczoraj widziałam w okolicy Gabika trzy brzozy na białym pniu, ale korony w kształcie jajka, niesamowite wrażenie na mnie zrobiły. Normalnie brzozy z kosmosu

Bomba . Dzięki Danusiu .
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:58, 07 cze 2014

Do góry
Możesz przycinać, wczoraj widziałam w okolicy Gabika trzy brzozy na białym pniu, ale korony w kształcie jajka, niesamowite wrażenie na mnie zrobiły. Normalnie brzozy z kosmosu
Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:14, 05 cze 2014

Do góry
Witam Jolu! U mnie tak jak widzisz ledwie początki ogrodu, ale brzozy kocham nade wszystko ( jesienią trochę mniej, ha, ha). Mam wiele w swoim otoczeniu, a w moim ogrodzie parę dni temu posadziłam 3 doorenbosy i mam zamiar dosadzić jeszcze kilka w przyszlości. Zdjęcia wktótce. Pozdrawiam.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 14:54, 05 cze 2014

Do góry
Witaj Violu! Obejżałam sobie Twój ogród i widzę jak się pomalutku zmienia. Dobrze że pytasz o zdanie innych, ja tego nie zrobiłam i swój najchętniej juz dzisiaj bym zmieniła, tylko że sił mi brak. Sadziłam chaotycznie to, co mi ktoś podarował lub w danej chwili mogłam kupić i popełniłam wiele błędów.Piszesz że mam podmokły teren, więc sadź brzozy, osuszą go i dadzą Ci dobrą energię gdy się do nich przytulisz....pozdrawiam sedecznie
Ogródek pod sosną :) 14:05, 05 cze 2014

Do góry
Witam
nazwa wątku wzięła się z tego, ze kiedyś mieliśmy mały ogródeczek na wsi, pod oknem, a w jego centralnej części królowała sosna czarna. Reszta podwórka jak to na wsi, zajęta była pod gospodarstwo i niewielki sadek. Z biegiem lat jednak zniknęła krówka, klaczka i kurczaki, więc ogród zaczął się rozrastać, aż w końcu się rozpanoszył na całą powierzchnię Najpierw trzeba było wyciąć kilkanaście starych modrzewi (z bólem) ale stanowiły one zagrożenie a po większym wietrze całe podwórko było usłane ich drobnymi gałązkami. Odeszła także stara lipa (bardzo żałuję), klony, dzika grusza i masa rożnych dzikich krzewów. Ze starszych drzew zostały dwie czarne sosny i jedna pospolita, jako szkielet przyszłego ogródka. Są także dwa około 30-to letnie świerki kłujące, a reszta to nasadzenia powstałe w ciągu ostatnich dziesięciu lat. Ciągle coś się dosadza, przesadza, rozsadza i dokupuje. Najbardziej lubię ozdobne sosny i brzozy, różaneczniki, wrzosy oraz lilie (tego nigdy u nas za wiele ) ale moim zdecydowanym numerem jeden jest lilia złotogłów To jest moja ulubienica, która rozsiewa się sama po ogrodzie i czasem znajduję jakąś kiedy dopiero kwitnie. To są dopiero miłe niespodzianki! Osobnego hopla mam na punkcie kamieni Pozdrawiam i mam nadzieję, ze komuś się trochę u mnie spodoba
stąd wszystko się zaczęło rozrastać:

trochę dalej:

Wygląd z bliska tej rabatki:

te pnie to pamiątka po modrzewiach

inne rabatki:

w tej większej kuli po lewo co roku lęgnie się makolągwa

[img

żółta sosna:

tulipanowiec:

gloria polonica czeka na własne miejsce

coś się znalazło:

korzenie, patyki i kamienie oprócz funkcji dekoracyjnej służą osłanianiu roślin przez stado mojej szarańczy, która sika gdzie popadnie. Choć są już na tyle kulturalni, ze nie wchodzą na rabaty. Czasem zdarzy się tylko jakaś duża złamana gałąź na rododendronie, ale jeśli już, to koniecznie kwitnącym
Oto mój najdroższy i najulubieńszy szkodnik w akcji:

kielichowiec też już zakwitł

paprotka i języcznik
funkie

jakaś jodła

tak kwitła magnolia gwiaździsta

liliak palibin

modrzewie

sosna oścista

brzoza golden cloud

brzoza wiśniowa

pożyteczna

Ermana

klon palmowy

wintergold
jedna z choin
sosna austriacka

sosna nieznana (ktoś wie ?

pięciorniki już zaczynają kwitnąć
Ogród dla Agusi 12:43, 05 cze 2014

Do góry
akanta napisał(a)
Agatko młode pnie wierzby tak jak i brzozy mają taką "skórę"-łyko a z wiekiem tworzy się kora narasta i ciemnieje.

dziękuję

znów sobie pospacerowałam u Ciebie, ach! i och! wszystko piękne, a róże zachwycają już bujnością i pełnią kwitnienia

wszystko zdrowe? jak to robisz?
Piaskownia na zakręcie 20:40, 04 cze 2014

Do góry
Powstaje pierwsza rabata zwana "leśną"

Są tu dwie brzozy, dwa świerki i wierzba szczepiona hakuro. Będą jeszcze inne roślinki. Ależ to wszystko małe, ledwo to widać.

Ogród dla Agusi 19:56, 03 cze 2014

Do góry
Agatko młode pnie wierzby tak jak i brzozy mają taką "skórę"-łyko a z wiekiem tworzy się kora narasta i ciemnieje.
Moja bajka 20:56, 01 cze 2014

Do góry
Nallar napisał(a)
Widzę że podjęłaś już decyzję ale...za nim ją wywalisz to może przytnij je na podobieństwo bonsai. Drzewa z takimi dojrzałymi konarami mają swój urok. Na dolną część rabaty będzie docierało więcej słoneczka, a jeśli Ci nie wyjdzie zawsze możesz ją ściąć ja bym najpierw poeksperymentowała. Jeśli zamieszałam to przepraszam

Ewuś nigdy nie mieszasz, wszak każda rada bezcenna. Ale wiesz jak jest, koko dżambo i do przodu Nie ma razy jak się baba uprze Jeszcze jej nie wycinam, bo nie zdecydowałam jaki gatunek brzozy posadzę, a nawet jak zdecyduję to najpierw muszę sprawdzić czy u mnie w szkółkach taką dostanę. No a potem...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies