Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy Kalejdoskop 14:43, 24 lis 2020

Do góry
Świat gna jak szalony, a my razem z nim. Cieszmy się chwilą. Choć jestem nawet w swoim wątku ostatnio rzadko to niezmiernie cieszy mnie fakt że czasem ktoś tu zagląda
Milka jeśli tylko możesz to ciesz się Ogrodowiskiem. Piękne zdjęcie
Ela dziękuję.
Ja jak komuś nie odpowiem to oby tylko się nie obrażał, wpisy widzę jak już zawitam
Dziś wstawiam kilka zdjęć jesieni z ostatnich kilku tygodni i pierwsze zdjęcia ogrodu w tym roku w minusowej temperaturze. Uwielbiam taki ogród.
Dużo prac porządkowych zrobione ale cały czas pracuję nad rabatą różaną. Róże i krzewy posadzone, a teraz męczę się z trawą bo nie wszystko udało mi się zrobić we właściwej kolejności
Ale mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie co oglądać.
Działka prawie w Borach Tucholskich 11:16, 24 lis 2020

Do góry

Ogród do odnowy 10:42, 24 lis 2020

Do góry
Ogród do odnowy 10:33, 24 lis 2020

Do góry
azalia japońska thekla

Ogród do odnowy 10:30, 24 lis 2020

Do góry
mchowo i paprociowo, cieszy mnie ten czas u Vernoni

a to aster

Ogród do odnowy 10:26, 24 lis 2020

Do góry
te zebrane liście grujecznika po wysuszeniu w domu nie pachną jak te leżące pod drzewem

Ogród do odnowy 10:23, 24 lis 2020

Do góry
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 10:08, 24 lis 2020

Do góry
vita napisał(a)

Przeczytałam właśnie, że u Ciebie są jednak niskie zimowe temperatury.
U mnie w ostatnich latach zdecydowanie cieplej, ale niszczących pąki hortensji przymrozków, trudno uniknąć. Staram się o pozyskanie hortensji kwitnących na pędach jednorocznych, mam takie czekające na dorosłość patyczki, od Moni, od Ani, od Mirki, z Rzucewa Pozyskanych na zasadzie: ale mi się spodobały!
Hortki z Rzucewa, jeszcze ławka do skopiowania

U nas lokalny biegun zimna (Wysoczyzna ), ale ostatnie dwie zimy rzeczywiście były ciepłe, wydaje się, że ta zima też taka będzie Rośliny się gubią...
Czasami coś kupujemy od czapy i rośnie, a innym razem wybieramy w męczarniach i nie chce rosnąć
Ławeczka romantyczna
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 09:40, 24 lis 2020

Do góry
Roocika napisał(a)
Mam ogrodówki w donicach, kupiłam bo ładnie kwitły Poprzedniej zimy były zadołowane i przetrwały, mam nadzieję, że teraz też dadzą radę. Chociaż wydaje mi się, że one kwitły częściowo na nowych pędach, niestety nie znam odmian

Pozdrawiam serdecznie

Przeczytałam właśnie, że u Ciebie są jednak niskie zimowe temperatury.
U mnie w ostatnich latach zdecydowanie cieplej, ale niszczących pąki hortensji przymrozków, trudno uniknąć. Staram się o pozyskanie hortensji kwitnących na pędach jednorocznych, mam takie czekające na dorosłość patyczki, od Moni, od Ani, od Mirki, z Rzucewa Pozyskanych na zasadzie: ale mi się spodobały!
Hortki z Rzucewa, jeszcze ławka do skopiowania

Sezon 2017 u Hanusi 06:57, 24 lis 2020

Do góry
Agnieszko, dzięki za miłe słowa/. Warto się starać dla takiej opinii. Miłego dnia.

Za drzwiami do ogrodu... 23:34, 23 lis 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Aniu cieszę się, że jeszcze ten twój piękny ogród zobaczyłam w tych późno jesiennych barwach.
Trawy już masz zjawiskowe.
a jak te nowe się rozrosną, to będzie na drugi rok bardziej trawiasto, zwiezie i cudnie.
Lilie wciąż ci pięknie kwitną.
Warto było je nawet w lipcu kupować i sadzić.

Aniu fajnie, że mogłyśmy się znów spotkać i pogadać o zielonym i nie tylko
Trawy urozmaicają jesienny ogród. Na różne drzewa i krzewy nie mam już miejsca, to chociaż one... Ogród już znowu do ogarnięcia. Resztę liści do pograbienia, rojników w doniczkach i wszelkich dekoracji nie zabrałam jeszcze z ogrodu na taras, znów nie wyrabiam na zakrętach życiowych. Nawet nie byłam sprawdzić jakie skutki pozostawił po sobie przymrozek. Lilie które nie zakwitły pewnie już nie rozkwitną. Nawet te zabrane do domu kilka dni temu do domu do wazonu, nie dały rady...Ale cieszy, że większość jednak zdążyła zakwitnąć
Migawki z ogródka 22:31, 23 lis 2020

Do góry
W trakcie. Ale już jestem przerażona wielkością. Zwłaszcza że będzie stał dokładnie na wprost bramy wjazdowej. Częściowo zasłoni go cieplarka, od prawej jego strony, ale od lewej muszę czymś tę kolubrynę zasłonić. Stanie pewnie na strzyżonym żywopłocie z buka. Takim ekranie 1,5*1,5m.

Szerokość jednego segmentu to 1,06m. Sama sobie tłumaczę, że przecież chciałam trzy komory mieć.
Bylinowa łąka 22:24, 23 lis 2020

Do góry
Wyniki mojej sobotniej pracy. Przerobiony kawałek ziemi, wybrane chwasty, wymieszana ziemia z 3 taczkami piasku i odrobiną ziemi liściowej. Posadziłam tam jak widać róże. Na razie nie wygląda to ładnie, ale mam nadzieję, że wiosną się zasieleni.

Jeszcze dużo pracy mnie czeka, ale powoli idę do przodu. Może nie umiem tego oddać na zdjęciach, ale z roku na rok jest więcej kwiatów. I to bardzo cieszy.

Jak pogoda i zdrowie pozwolą, to jeszcze coś podziałam w tym roku.
Na razie tyle się u mnie podziało.

Pozdrawiam zaglądających.
Bylinowa łąka 22:11, 23 lis 2020

Do góry
cd
trawy trochę rozjaśniają krajobraz, a memory świeci w słońcu.

widok z tarasu

Nie ma u mnie zimozielonych akcentów. Ale też ich nie potrzeba. Podobają mi się te wyraźne zmiany pór roku.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:11, 23 lis 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Hania, a ta roślinka? Coś mi przypomina, ale nie mogę skojarzyć?

Największy problem mam z zasłonięciem kompostowników. Słońce jest tam do godziny 12. Od strony starego ogródka pewnie kiedyś rododendrony je osłonią.
Muszę wymyślić jakąś przesłonę, żeby patrząc na wprost, choć trochę je ukryć.
Czyli krzewy po bokach ale wysunięte na ok 1,50 m do przodu, żeby powstała wnęka, bo to takie trochę robocze miejsce.
Bylinowa łąka 21:59, 23 lis 2020

Do góry
Ostatnia świdośliwa zachowała jeszcze liście.

Szałwia

i narecznica czerwonozawijkowa. Zielona jak inne paprocie już dawno zbrązowiałe.

Reszta już taka szaro-bura

Bylinowa łąka 21:40, 23 lis 2020

Do góry
Po przymrozku szukałam jeszcze koloru. Ta chryzantemka to twardzielka.

Ostrogowce lubię coraz bardziej. Zielone od wiosny do jesieni.

penstemon i różyczka

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:19, 23 lis 2020

Do góry
Ten widok jest od krótszego boku kompostownika. Po prawej rośnie róża Rose de resht, a po lewej piwonia Bowl of beauty. Za nimi, przy samym kompostowniku, rosną jeszcze dwie róże.

Plecy kompostownika przesłania rząd cisów, a drugi bok to bukowy żywopłot.

Bardzo dobre rośliny wybrałaś do leśnego zakątka. We wszystkich porach roku będzie atrakcyjnie.
Tu ma być ogród :) 21:07, 23 lis 2020

Do góry

Tu ma być ogród :) 21:04, 23 lis 2020

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies