Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

W cieniu - zacieniona 12:59, 28 lut 2013

Do góry
...nasionkowo...zaczęło się kiełkowanie... Szałwia trójbawna...na pewno będą siewki na grządkach...ale u mnie późna wegetacja i te samosiejki słabiej się wybarwiły
Nachyłek dwubarwny Złoty Karzeł -jednoroczny,w ubiegłym roku pikowałam do doniczek po kilka roślinek i były ładne kępki kwitnące do późnej jesieni. Lobelia przylądkowa...też sprawdzona u mnie,w tym roku posiałam białą,jasnoniebieską i ciemnoniebieską. Wolno wschodzi Rudbekia purpurowa -bylina. ...przyniosłam z piwnicy...moja jedyna dalia...oczywiście biała...ładnie przezimowała,ale musiałam już wsadzić do doniczki. ...lilie kupione w tym roku jak zwykle pędzą...na razie kupiłam 7 nowych odmian...ale chyba na tym się nie skończy...uwielbiam je...
Mazury i mój kawałek ziemi 11:32, 28 lut 2013

Do góry
Robert tak z tymi kwiatami jest kupiłam lilie to też kiełki 2 cm mają ale pewnie to już i pora na niektóre że one tak kiełkują. Dzięki za wiadomość
Liliowo i kolorowo:) 07:43, 28 lut 2013

Do góry
Martuś u Ciebie jest dobra ziemia a nie taka jak u mnie i jeszcze te nornice, nie mam doswiadczenia w uprawie bo lilie mam dopiero trzy lata i wiem , ze w polcieniu u mnie nie będa rosly i lubia słonce i jeszcze sadze je do donic bo nornice zjedza wszystko wiec nie wiem w jakiej ziemi by im bylo najlepiej no i Martus Twoje zdjecie to dowod, ze jak sie kocha kwiaty to kwiaty to odwzajemniaja) a co do nazw to nie kataloguje ich, niektore pamietam sadze je bo mi sie podobaja, zachwycaja mnie kwiaty i zapach i daje mi to wielka radosc i nie zaprzatam sobie glowy i tak obciążnej nadmarem spraw zapamietywaniem kazdej lilii i jej nazwy bo i po co mi to?) Dla mnie lilie są wyjątkowej urody i lubią slonce
Przyjazny ogród 06:35, 28 lut 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)
większości mam irysy jest tam pałka ale słabo rośnie lilie mam tam trzy białą żółtą i bordową ale wiem dlaczego słabo rośnie bo jest za głęboko wsadzona bo jest na 15 metrach podoba mi sie to które dałeś zdjęcie na swoim wątku ja nie mam pojęcia na temat roślin wodnych i bagiennych i aranżacji oczek niestety A chciałbym zrobić oczko i strumień bardziej naturalistyczny niż jest strumiń muszę przerobić bo jest na klepisku i wszystko się zapadło nie mam pojęcia jak to zrobić

Końdzio, dziesiątki roślin ciśnie mi się na papier, tak więc przycupnę przy kompie i przez weekend oddam się twórczości - będziesz miał z czego wybrać.
A strumyczek rozszerz, zrób nieregularny, na gumie (geoguma), EPDM, zasyp żwirkiem z kamieniami. Stwórz w nim miejsca do sadzenia roślin - będziesz miał filtr korzeniowy. Ale to porozmawiamy jeszcze u Ciebie. Pozdrawiam i życzę miłego dnia
Liliowo i kolorowo:) 22:36, 27 lut 2013

Do góry
Danusiu,Kasiu ja na liliach zupełnie się nie znam i nie śmiem nawet doradzać-tylko że u mnie dobrze się mają zupełnie na kwaśnym podłożu,obok rododendronów i borówek amerykańskich,ktore zasilam kwaśnym nawozem,no ale może Danusiu są to te orientalne? Jestem w szoku toż ja byłam pewna że lilie muszą lubić kwaśne podłoże i takie warunki im stwarzałam-ale te lilie jakieś mądre były bo nic se z tego nie robiły

w borówkach:

W rododendronach:

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:16, 27 lut 2013

Do góry
monteverde napisał(a)

tu na końcu stronki masz pokazane jak zoja to robiła i opis http://zojalitwin.wordpress.com/2010/12/29/lilie/

Z nieba mi spadłaś z tą stronką! Przez trzy miesiące w temperaturze 20 stopni i schłodzić.
Dobiorę się wobec tego jesienią do jednego martagona. Wielkie dzięki

Martek, jeszcze nie doszło do spotkania zakupowego. Kto wie jednak czy szybko dojdzie. Zajrzałam dzisiaj tu i ówdzie- same dalie i mieczyki. We Florexpolu jeszcze takiej biedy nie było. Trzeba będzie chyba odczekać bliżej wiosny, jak ruszą ogródki. Chociaż w jednym sklepie można się było obłowić. Zapraszamy Cię gorąco

Kondziu, wszystko w swoim czasie. Moje murki powstawały przez kilka lat, etapami. A ogród, wiadomo, potrafi wchłonąć każde pieniądze

Aldonko, czyli będzie wielkie sianie czosnku słoniowego. Ciemiernikami chętnie się pochwalę, niech no tylko zakwitną.
Dzisiaj kupiłam kolejnego

Liliowo i kolorowo:) 21:54, 27 lut 2013

Do góry
ale rododenrony moga za duzo cienia im dawac a one lubia slonce no i ziemia moze byc za kwasna, ewentualnie orientalne kwasna ziemia, sadze lilie do ziemi kwiatowej....
Liliowo i kolorowo:) 21:21, 27 lut 2013

Do góry
GosiaJoanna napisał(a)
Lilie są piekne a jak pachną mogę zaryzykować stwierdzeniem że prawie tak intensywnie jak hiacynty

Dużo mocniej) szczegolnie wieczorami
Liliowo i kolorowo:) 21:00, 27 lut 2013

Do góry
Lilie są piekne a jak pachną mogę zaryzykować stwierdzeniem że prawie tak intensywnie jak hiacynty
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 18:59, 27 lut 2013

Do góry
Aniu u mnie lilie w ogrodzie są od niedawna ale zagościły i tylko mam ich coraz wiecej bo zachwycily mnie swoją urodą i zapachem. Kocham kwiaty, lubie codziennie na każdy popatrzec, obserwowac jak zakwitaja to taki spektakl dla mnie nie jest ważne jak sie nazywa katologowo bo dla mnie ważne jest jak zakwita pozdrawiam
Liliowo i kolorowo:) 18:00, 27 lut 2013

Do góry
Piękne te lilie .Pozdrawiam
Mój kawałek raju II 01:47, 27 lut 2013

Do góry
Dziękuję No a teraz chyba dobranoc, bo wszyscy już śpią

Wklejam tu jeszcze zdjęcie tulipanów w bliskim sąsiedztwie z liliami, otóż wyczytałam, że lilie trzeba sadzić jak najdalej tulipanów ich towarzystwo nie jest dobre
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 23:30, 26 lut 2013

Do góry
vita napisał(a)
Nie wyszło, jak i sianie nasion. Nadzieja w tych przybyszowych.

tu na końcu stronki masz pokazane jak zoja to robiła i opis http://zojalitwin.wordpress.com/2010/12/29/lilie/
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:34, 26 lut 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Ale fajna książka! Też - zimą właśnie - sporo czytam i oglądam obrazki A w sezonie nie ma czasu
Fajny ten groszek w fioletowych strąkach, ciekawe czy smaczny?

Ciekawa jestem czy ta zimująca cebula ładnie przezimuje?

A masz chyba lilie martagony, jak one u Ciebie zimują, przesadzasz je co jakiś czas? Coś je lubi ze szkodników?pozdrawiam!!

Mam nadzieję, że groszek w smaku nie różni się w niczym od zielonego. Pożyjemy, zobaczymy.
Martagony zimują bez problemów, ale ich uprawa jest trochę trudniejsza od innych lilii. Na pewno romnażanie jest trudniejsze. Czego ja już nie robiłam. Ze dwa razy siałam nasiona (jednego roku tak pięknie obrodziły na białych martagonach), próbowałam rozmażania z łusek, tej jesieni dobrałam się do cebulek przybyszowych. dobrze, że były. Chyba w końcu dam spokój i poczekam z dziesięć lat.
Szkodniki? No pewnie, wszystkie gryzonie je lubią.
Liliowo i kolorowo:) 21:22, 26 lut 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Zrobiłam wiele błędów z ich sadzeniem i teraz jak ich mam ok120 to muszę jesienią zrobic z nimi porządek , dobierz je grupami i kolorami jak i wysokoscia na tle czegos

Danusiu masz mnóstwo pięknych roślin i ciekawych pomysłów, super kompozycji - no nie wiadomo co najpiękniejsze. ale lilie,lilie to masz przecudne. Marzą mi sie i kiedyś będę miała, ale na spokojnie aby błędów było jak najmniej (ja jestem z tych co najpierw muszą przeczytać, dowiedzieć się i przemyśleć malo intuicyjnie niestety). Lilie są jak królowe (choć mówi się że róża). W rodzinie mojej - mój dziadek był ogrodnikiem - amatorem ale z ogromnym umilowaniem - kochał najpierw róże - miał ich cały ogród, pielęgnował i pieścił niemalże, sadził, szczepił... Potem zakochał się w liliach i miał połowę ogrodu lilii i połowę róż. Mieszkałam z nim - czasami do dzisiaj wydaje mi się że czuję ten zapach, i widzę je oczyma pamięci choć byłam tylko dziewczynką niewielką. Do końca życia dziadek kochał te kwiaty i pracował w ogrodzie - a miał 89 lat. Sorry że tak się u Ciebie rozpisałam, ale mi te lilie na zdjęciu wspomnienia obudziły (choć tamte pewnie były calkiem inne), miłe wspomnienia więc dziękuję Pozdrawiam Cię Danusiu i życzę dobrej nocy.
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 21:04, 26 lut 2013

Do góry
Hej, Aniu

asc napisał(a)
Poczytałam i tyle ciekawostek.. ozar kwitnie..bomba... mój ma pojedyncze kwiatki.. , zakupiłaś kolejną lilie himalajska.... wooow.. będę kibicować.. i jedziesz do Krynicy...... to po drodze chyba Może na kwusię postój ?????

Miałam nawet taki zamiar, bo z powrotem było po drodze. Ale jaka to była droga! W piątek wracaliśmy, ślisko i zamieć, im bliżej domu, tym gorzej. Szczęśliwie udało się. Przez tę nową obwodnicę, to nawet nie można rzucić okiem na wasz słynny pomnik. A tak lubię! hi hi
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 16:56, 26 lut 2013

Do góry
Marta a są to wrzosy? bo tak patrze na nie co prawda w słabszych okularach ale cos mi te kwiatki nie pasuja albo moze ich nie przycinasz wiosna? u mnie przez 6 lat niczym nie przykrywalam i bylo ok dwa lata temu byla mrozna zima i nie bylo sniegu no i wszystkie mi wymarzly no i postanowilam od nowa zrobic wrzosowisko zainwestowalam w ziemie,sadzonki i kore i już nie ryzykowałam tylko wszystkie okryłam igliwiem i pomimo bardzo mroznej zimy nic im nie bylo i tez kwitnace jeszcze okrywam...a lilie sliczne
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 20:29, 25 lut 2013

Do góry
Asia napisał(a)
Marta, ja tez serdecznie pozdrawiam, dziś u nas było już słoneczko i zrobiło sie jakby wiosennie mam takie pytanie do Ciebie, masz może u siebie takie "starodawne" białe lilie, które przecudnie pachną, mają małe kielichy i małe liście. niestety nie mam ich zdjęcia a bardzo chciałąbym kupic choc jedną cebulę dobrego wieczoru

Asia Bogusia Ci już napisała co to mogą być za lilie,ja się na odmianach lili zupełnie nie znam,ale mam jedną białą,co cudownie pachnie,ale ona jest wysoka,okazała,ale wiesz co zapytam mojej koleżanki z pracy,ona ma chyba ze 100 lili,może ona będzie mieć i wtedy pogadamy
Liliowo i kolorowo:) 20:15, 25 lut 2013

Do góry
Ewa4 napisał(a)
Czekam na fotki ze słupem obrośniętym ja itak czerpię z Twojego ogrodu inspiracje tak podglądam Cię ale jak najbardziej podsówaj mi pomysły chociaż mam już sporo dzięki O.a powiec mi te lilie to tak bardziej w grupie posadzić odmianami tz.tu orientalne tu trąbkowe a tu azjatyckie czy jak żeby był efekt bo do tej pory to sadziłam gdzie stałam i tak może przy trawach w tle jak sądzisz? wpadnę jeszcze do Twego ogrodu i podejrzę co nie co

Zrobiłam wiele błędów z ich sadzeniem i teraz jak ich mam ok120 to muszę jesienią zrobic z nimi porządek , dobierz je grupami i kolorami jak i wysokoscia na tle czegos

Liliowo i kolorowo:) 19:55, 25 lut 2013

Do góry
Czekam na fotki ze słupem obrośniętym ja itak czerpię z Twojego ogrodu inspiracje tak podglądam Cię ale jak najbardziej podsówaj mi pomysły chociaż mam już sporo dzięki O.a powiec mi te lilie to tak bardziej w grupie posadzić odmianami tz.tu orientalne tu trąbkowe a tu azjatyckie czy jak żeby był efekt bo do tej pory to sadziłam gdzie stałam i tak może przy trawach w tle jak sądzisz? wpadnę jeszcze do Twego ogrodu i podejrzę co nie co
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies