Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek

Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek

bogumila 19:40, 25 lut 2013

Asia napisał(a)
Marta, ja tez serdecznie pozdrawiam, dziś u nas było już słoneczko i zrobiło sie jakby wiosennie mam takie pytanie do Ciebie, masz może u siebie takie "starodawne" białe lilie, które przecudnie pachną, mają małe kielichy i małe liście. niestety nie mam ich zdjęcia a bardzo chciałąbym kupic choc jedną cebulę dobrego wieczoru
Myślisz chyba o liliach św.Antoniego {tak je u nas nazywano}.Miałam kiedyś ale je wyrzuciłam...bardzo chorowały,listki brązowiały.Bałam się,że na te nowo zakupywane mogłoby coś przejść.Nie wiem ,czy tylko u mnie tak się działo,pytałam znajomej,mówi,że u niej podobnie....pozdrawiam.Słoneczka u nas brak,ale cleome na nowo posiałam.
Marta7 19:59, 25 lut 2013

Ewa4 napisał(a)
Martuś dzis kwiatek dla Ciebie.

Ewuś,ale trafiłaś,u mnie w tym roku w ogrodku będzie na różowo,zasiałam dzisiaj rózowe werbeny i różowe gazanie i od Ciebie dostałam różowego kwiatka w różowej doniczce
Marta7 20:15, 25 lut 2013

Anabell napisał(a)
Witaj Marto!! jesteśmy jeszcze obie jako nowe na ogrod. nie ma szybkiego sposobu zapoznania się. Trafiłam z innej strony przywołana podpisem, jak wiele innych.wszystko z zachwytem widzę, gratulacje zaczyny. Zacznę od kiciusia jaki piękny jak półpers.szkoda że tak daleko jesteś, czekałabym na malutką taką kicię.
Roślinki chowałam i chowam dalej pod krzakami nowo kupione. to nie nowość!.......ale tak i inni robią. to też bawi.nie zawsze zapamiętam gdzie schowane jak dzień po dniu kupione a miejsca przeznaczenia nie mają.
Piszesz nikt nie doradza, to może ja podsunę myśl , tu gdzie sosna duża na zdj. str. 20 trzmielina i otoczone kamieniami.
Trzmieliny podcinaj w kulę, a sosny podciąć dla korekty krzewu będzie węższy.
Piękny widoczek pod budynkiem dwie beczki prawdziwe, na tym w misie kwiaty, a winobluszcz robi swoje wrażenie.Pozdrawiam

Anabell dzięki za miłe odwiedziny i dobre rady,część z nich spożytkuję
Tam pod tą sosną rosną tawułki,ale ich też można w kulki poobcinać
A z kotkiem rzeczywiście szkoda,bo zawsze jest kilka do rozdania-tylko niekoniecznie podobnych do mamy
Serdecznie pozdrawiam,zaraz idę na spacer do Ciebie,no po prostu wpraszam się
Marta7 20:29, 25 lut 2013

Asia napisał(a)
Marta, ja tez serdecznie pozdrawiam, dziś u nas było już słoneczko i zrobiło sie jakby wiosennie mam takie pytanie do Ciebie, masz może u siebie takie "starodawne" białe lilie, które przecudnie pachną, mają małe kielichy i małe liście. niestety nie mam ich zdjęcia a bardzo chciałąbym kupic choc jedną cebulę dobrego wieczoru

Asia Bogusia Ci już napisała co to mogą być za lilie,ja się na odmianach lili zupełnie nie znam,ale mam jedną białą,co cudownie pachnie,ale ona jest wysoka,okazała,ale wiesz co zapytam mojej koleżanki z pracy,ona ma chyba ze 100 lili,może ona będzie mieć i wtedy pogadamy
Marta7 20:55, 25 lut 2013

bogumila_bienko napisał(a)
Myślisz chyba o liliach św.Antoniego {tak je u nas nazywano}.Miałam kiedyś ale je wyrzuciłam...bardzo chorowały,listki brązowiały.Bałam się,że na te nowo zakupywane mogłoby coś przejść.Nie wiem ,czy tylko u mnie tak się działo,pytałam znajomej,mówi,że u niej podobnie....pozdrawiam.Słoneczka u nas brak,ale cleome na nowo posiałam.

Bogusiu no to będziesz miała jeszcze więcej cleome
Ja dzisiaj posiałam 2opak.werbeny,różową gazanię,petunie i same różowe astry(astry chyba za wcześnie)
posadziłam 4szczepki pelargonii,gipsówkę różową,flosy pmarańczowe,różowo-zielone i czerwone,jedną funkię i 5 liliowców-więcej grzechów nie pamietam
danuta_szwajcer 21:06, 25 lut 2013

Martuś ales Ty pracowita) ate funkie i liowce to z przesylki i do donicy? nigdy tak nie probowalam, masz doswiadczenie?
Ewa4 21:22, 25 lut 2013

Moja mała ogrodniczka Olga ma 5 lat też wysiała astry pomyłkowo jak siałam inne kwiaty córcia pytała a ja nie spojrzałam i przytaknełam no i już wykiełkowały bo to już 2 tygodnie temu było a ten różowy kwiatek to jej dzisiejszy zakup ale dała mi fotkę zrobić fajnie że pasuje do całości
danuta_szwajcer 21:25, 25 lut 2013

A okrywasz te wrzosy na zime igliwiem? przycinalam sosny jesienia od z podu bo juz mocno opadaly i wykorzystalam gałezie na ich przykrycie a rok temu ze swierku no i byly super
bogumila 21:36, 25 lut 2013

Marta7 napisał(a)

Bogusiu no to będziesz miała jeszcze więcej cleome
Ja dzisiaj posiałam 2opak.werbeny,różową gazanię,petunie i same różowe astry(astry chyba za wcześnie)
posadziłam 4szczepki pelargonii,gipsówkę różową,flosy pmarańczowe,różowo-zielone i czerwone,jedną funkię i 5 liliowców-więcej grzechów nie pamietam
Też zaczęłam trochę siać...lubię astry,ale u mnie się nie udają...za dużo cienia...
Marta7 21:37, 25 lut 2013

danuta_szwajcer napisał(a)
Martuś ales Ty pracowita) ate funkie i liowce to z przesylki i do donicy? nigdy tak nie probowalam, masz doswiadczenie?

Danusia-tak liliowce,funkia,floksy i gipsówka z przesyłki-posadziłam do doniczek-tak mi poradziła Bogusia-ja w tym względzie mam ZERO doświadczenia-ta przesyłka to było dla mnie totalne zaskoczenie,ale może wyjdę z tej opresji cało
A z tą moją pracowitością to walłaś gafę na całego-ja tylko jeśli chodzi o kwiatuszki i pracę zawodową to mam zacięcie,a w domu obijam się jak tylko mogę