Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Roztoczańskie klimaty 10:20, 14 kwi 2014

Do góry
Zeta napisał(a)

Lałam dwa tyg temu i wczoraj przesadziłam je do lasu pod sosny może klimat brzozowy im nie sprzyja i podlałam magiczną siłą....a brzozy wycinam i robię rabatę z kulkami bukszpanowymi kupiłam 8 szt po 30 zł myślę ze niedrogo....i jakieś trawy funkie i może berberysy ...zobaczę.....a pod rh były opuchlaki wielkości małego palca

Na pewno nie sprzyja, bo brzoza bardzo dużo wody ciągnie te opuchlaki to w centrach ogrodniczych i rośliny z nimi sprzedają
Roztoczańskie klimaty 10:08, 14 kwi 2014

Do góry
Zeta napisał(a)

Lałam dwa tyg temu i wczoraj przesadziłam je do lasu pod sosny może klimat brzozowy im nie sprzyja i podlałam magiczną siłą....a brzozy wycinam i robię rabatę z kulkami bukszpanowymi kupiłam 8 szt po 30 zł myślę ze niedrogo....i jakieś trawy funkie i może berberysy ...zobaczę.....a pod rh były opuchlaki wielkości małego palca
jak wielkości małego palca to nie opuchlaki tylko pędraki...
Roztoczańskie klimaty 10:02, 14 kwi 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Zeta ale już pięknie nad rozlewiskiem warzywniak będzie super Rh porządnie podlej, szkoda, że wcześniej po liściach z odżywką nie lałaś ale dojdą do siebie pozdrówka

Proszę o pomoc w doborze roślin 08:46, 14 kwi 2014

Do góry
Skrawek ziemi (7,3 x 4,5) przed płotem został skopany i położyłam na nim agrowłókninę, żeby powstrzymać chwasty. Chciałabym posadzić tam brzozy 'Doorenbos'. Nie wiem jednak co do nich dokomponować. Czy tawułę van Houtte'a czy dereń biały czy może jakieś trawy, np. miskant chiński 'Morning Light'?
Poradźcie proszę. Głowię się nad tym już tak długo, że mam tego serdecznie dość
Spadek rowu zamierzałam obsadzić irgą 'Ursynów' - czy to dobry pomysł?
Ogród dla Agusi 22:42, 13 kwi 2014

Do góry
akanta napisał(a)
Moja rośnie pod sosną ,właściwie żyje tylko dzięki deszczom i rosie.Daje radę a jest tam raczej różnie.Ale teraz ma więcej wilgoci po zimie więc jej przybyło.Nad nią wysoko są korony sosen ,świerków ,brzozy i nie ma bezpośredniego słońca bo w oddaleniu jest ściana świerków ale świetliście jest.Myślę,że daje radę także w słońcu oby miała wilgotno i sąsiedztwo innych roślin.

Aniu dzięki za odpowiedź pewnie się na nią skuszę bardzo mi się podoba i raczej nie kłopotliwa.Magnolia super ,a moja kalina Burkwooda też zaczyna kwitnąć ten zapach powala
w Oborze też mogą być ogrody 22:36, 13 kwi 2014

Do góry
Alu skorzonery nie tylko nie jadłam...nawet o niej nie słyszałam....musiałam sobie ją wygooglować
Alisonek napisał(a)
Argumentacja dla pomysłu jest taka szmaragdy są tłem dla hortek, które zimą mają brązowe kwiatostany, a w przypadku rh (z różowo-fioletowymi kwiatami) są zielone całe zimę, wtedy kiedy wiązy są golutkie a płaczące drzewa nawet jak nie mają liści są atrakcyjne przez swój kształt, ja zakochałam się w wiśni kiku-shidare (tylko drogie one strasznie ), oglądałam też brzozy yungi, ale nie wiem.
Czy jak będę miała w każdym kącie inny gatunek to nie za dużo tego będzie???

Co do projektowania to argumentacja ma sens...powinno się sprawdzić.
A w każdym kącie inny gatunek...??? To chyba dobrze...jak będziesz miała w każdym kącie takie same rośliny, to będzie za monotonnie. Ja bym jeszcze coś na środku zaplanowała, żeby taka "arena" się nie stworzyła.
Pomysł na ogród 21:32, 13 kwi 2014

Do góry
a wracając do porządków - nie pokazałem drugiej strony ulicy - tam też skoszona trawka - posadzone rośliny - a właściwie drzewka : brzozy , kilka sosen i klony
też wzdłuż całej posesji - ot tak żeby było ładnie wokół
Początki w Kruklandii 20:34, 13 kwi 2014

Do góry
bociek napisał(a)
Juzia, a ja bym zrobila tak: trzy brzozy i w to same trawy i troche wrzosow A ba wiosne cebule

Bociek!!!! Nie nerwuj mnie! Ja od początku piałam za wrzosowiskiem!!!! To madżenie moje było....buuu
Miało być....ale nie będzie, bo...
1. musiałabym kupić tego koło setki
2. u mnie wymarzają...średnio co drugą zimę
3. wrzośce też bym chciała a kupić tu ciężko

A same cebule na tylu metrach okrągłych ??? To Kruklandia nie Keukenhof

Początki w Kruklandii 20:08, 13 kwi 2014

Do góry
Juzia, a ja bym zrobila tak: trzy brzozy i w to same trawy i troche wrzosow A ba wiosne cebule
Ogród dla Agusi 18:52, 13 kwi 2014

Do góry
Moja rośnie pod sosną ,właściwie żyje tylko dzięki deszczom i rosie.Daje radę a jest tam raczej różnie.Ale teraz ma więcej wilgoci po zimie więc jej przybyło.Nad nią wysoko są korony sosen ,świerków ,brzozy i nie ma bezpośredniego słońca bo w oddaleniu jest ściana świerków ale świetliście jest.Myślę,że daje radę także w słońcu oby miała wilgotno i sąsiedztwo innych roślin.
Początki w Kruklandii 18:02, 13 kwi 2014

Do góry
Mathildis napisał(a)
a ja z kolei wolę pogrupowane, ale najlepiej będziesz widzieć jak poustawiasz.

Chyba też tak wolę...poustawiam, ale najpierw trzeba górkę rozsypać i brzozy przesadzić...znowu niestety
Roztoczańskie klimaty 11:18, 13 kwi 2014

Do góry
No załamka z tymi brzozami ale w tym roku szopa ucierpiała i rabaty poniszczone jak się w zimie brzozy złamały ...no niewiem planowałam je wkońcu wyciąć i zrobić tam rabatę z wrzosami trawami i berberysami co wy na to może jeszcze jałowce kolumnowe albo bukszpany kuleczki pośród traw ??? Hmmm. A może cosik w stylu Danusiowej rabaty preriowej?? Mam tu trzy kamienie olbrzymiaste to będzie pasować a od drugiej strony funkie bo tam cień??
w Oborze też mogą być ogrody 00:36, 13 kwi 2014

Do góry
Wieczorową porą kolejny raz zasiadłam do wymyślania mojego ogrodu, i wyszło mi coś takiego, co wy na to? ma to jakiś sens??

Argumentacja dla pomysłu jest taka szmaragdy są tłem dla hortek, które zimą mają brązowe kwiatostany, a w przypadku rh (z różowo-fioletowymi kwiatami) są zielone całe zimę, wtedy kiedy wiązy są golutkie a płaczące drzewa nawet jak nie mają liści są atrakcyjne przez swój kształt, ja zakochałam się w wiśni kiku-shidare (tylko drogie one strasznie ), oglądałam też brzozy yungi, ale nie wiem.
Czy jak będę miała w każdym kącie inny gatunek to nie za dużo tego będzie???

Z roślinek które jeszcze mam a nie zostały zaznaczone na schemacie mam:
3 białe rh
2 malutkie cisy
1 trzmielina na pniu
1 jodła koreańska
1 wierzba sachalińska
kilka berberysów
sporo fioletowych irysów jeszcze pozostało
i kilka innych roślinek pokazywanych wcześniej

I chyba jednak skusiłabym się na róże może w tym miejscu gdzie mam 5,50 wpisane? i więcej clematisów przy pergoli

Chyba czas spać, bo za dużo pomysłów do głowy przychodzi.
Dobranoc wszystkim : i jak będziecie coś mogli, to podpowiedzcie
Moja "przyziemna" :) pasja 23:34, 12 kwi 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Niejasno się wyraziłam. Odradzała nie brzozy jako takie, ale brzozy w miejscu, gdzie chciałabym je posadzić. Chodziło o ten róg, gdzie rośnie wielka brzoza. Gosia uważa, że ona powinna stanowić mocny punkt. Ja miałam zamiar za nią posadzić brzozy pożyteczne, a pień tej wielkiej zamaskować bluszczem, żeby nie wyróżniał się tak bardzo swym rozmiarem i innością na tle pożytecznych.

To jest dokładnie ten sam dylemat, który ja miałam. Kojarzysz moją brzozę w narożniku działki przed domem? Nie jest wysoka - ma jakieś 4m, ale to brzoza brodawkowata. Chciałam dosadzić jej dwa doorenbosy, ale... z tego samego powodu zrezygnowałam... Kontrast chyba by jednak raził. Posadzę więc inne drzewa

Do wizualizacji mogę dać fotkę z wątku. Opisz tylko, co i gdzie mam umieścić, żeby to było to, co Ci chodzi po głowie.
Moja "przyziemna" :) pasja 23:17, 12 kwi 2014

Do góry
Zielona napisał(a)

Hmm... a dlaczego odradzała? Po raz pierwszy taką opinię czytam... Ciekawe... Napiszesz?

Niejasno się wyraziłam. Odradzała nie brzozy jako takie, ale brzozy w miejscu, gdzie chciałabym je posadzić. Chodziło o ten róg, gdzie rośnie wielka brzoza. Gosia uważa, że ona powinna stanowić mocny punkt. Ja miałam zamiar za nią posadzić brzozy pożyteczne, a pień tej wielkiej zamaskować bluszczem, żeby nie wyróżniał się tak bardzo swym rozmiarem i innością na tle pożytecznych.
Moja "przyziemna" :) pasja 23:07, 12 kwi 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Jeszcze brzozy pożyteczne, ale Gosiak kiedyś mi odradzała i teraz się boję ponownie wyskakiwać z tym pomysłem, ale marzę o nich .

Natomiast nie mam żadnej wizji dla świerków na końcu działki...

Hmm... a dlaczego odradzała? Po raz pierwszy taką opinię czytam... Ciekawe... Napiszesz?
Moja "przyziemna" :) pasja 23:01, 12 kwi 2014

Do góry
asica napisał(a)
Ciekawe co jeszcze tam w główce masz poukładane? Ale jestem ciekawa końcowego efektu.

Jeszcze brzozy pożyteczne, ale Gosiak kiedyś mi odradzała i teraz się boję ponownie wyskakiwać z tym pomysłem, ale marzę o nich .

Natomiast nie mam żadnej wizji dla świerków na końcu działki...
Roztoczańskie klimaty 22:41, 12 kwi 2014

Do góry
O rany te oczy na zdjęciu takie jak Twoje Madżen hihi ale wtopa ...no bliźniaczki normalnie
Sorki Ana dzięki za radę odnośnie rh
No a brzozy wycinam została tylko jedna cała ale za to wygięte w łuk ....reszta połamańce ..... no trudno może posadzę tam dorenbosy ...albo zrobię rabatę preriową hahahaha bo tam słaba ziemia????
Ogród cichy i przytulny 20:05, 12 kwi 2014

Do góry
Kierujemy się w głąb ogrodu

Różaneczniki jeszcze nie kwitną za to kwitnie magnolia

I stoimy na rozdrożu - po schodach na trawnik a może dalej ścieżką ?

Idziemy ścieżką

Jesteśmy na końcu ogrodu

Po lewej jabłoń dalej formowany żywotnik, brzozy i żonkile
Zakochana w ogrodach 19:36, 12 kwi 2014

Do góry
Iwona jakie brzozy posadziłaś, ale będziesz miała brzezinkę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies