Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 11:27, 24 lut 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
To jeszcze Wam pokażę jakie fajne zakupy dzisiaj zrobiłam.
Wiem, wiem dopiero luty za wcześnie na donicowe, ale u mnie już są

pędzisz jak rakieta
Fajne zakupy
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 11:19, 24 lut 2021

Do góry
To jeszcze Wam pokażę jakie fajne zakupy dzisiaj zrobiłam.
Wiem, wiem dopiero luty za wcześnie na donicowe, ale u mnie już są

Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:18, 24 lut 2021

Do góry
mrokasia napisał(a)

Ale chyba im dobrze .

Wyglądają na parkę urwisów
Słodziaki
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 10:04, 24 lut 2021

Do góry
Basilikum napisał(a)

bylam u Ciebie na koloroterapii

dzis bylo tak cieplo ze bez kurtki oblecialam pol ogrodu i podworko. Pozamiatalam, powycinalam powynosilam jakies rzeczy, ktore gdzies ktos postawil. Fotek tez pare zrobilam

druga zmiana

wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty - możesz już sobie zanucić
Ogród ciągłych zmian. 10:03, 24 lut 2021

Do góry
Szymka napisał(a)
Idąc dalej.
W 2019 roku poza dokupowaniem roślin i wpychaniem ich w puste miejsca głównie zajmowałam się domkiem.
Zaczęłam już w 2018 ale ciągle mi było szkoda czasu więc przeciągnęło się do 2019. Przemalowałam cały na biało,przeszkliłam ganek starymi oknami i częściowo ociepliłam w środku.
Zimą zostawiam otwarte drzwi żeby koty mogły się schronić.

[im

Ale przepiękny ten wianek.

Przywitać się wpadłam
Przeszłam za Twoim avatarkiem, spodobał mi się .
I nie żałuję że przeszłam ...piękne miejsce na ziemi stworzyłaś ...i czytałam że wszystko własnymi rękami .. szacun

Jeszcze nie doszłam do końca wątku, więc lecę
Wszystkiego po trochu 09:48, 24 lut 2021

Do góry
Ciemierniki wyłażą spod śniegu, czekam aż się wyprostują

PÓki co jeszcze nie ma co pokazywać, wszystko brudne, wymęczone pod śniegiem.
Ładnie się zrobi jak wszystko obeschnie i będzie posprzątane, ale to jeszcze długo
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:46, 24 lut 2021

Do góry
Witajcie,
na wiosnę mam plan obsadzić rabatę z przodu domu, wzdłuż ogrodzenia. Strona południowa, cały dzień lampa.

Zrobiłam wstępny plan ale nie do końca jestem przekonana... 1000 myśli na minutę a nie chciałabym żeby wyszedł z tego miszmasz. Podobają mi się przejrzyste, uporządkowane rabaty.

Czy mogłybyście mi pomóc lub cokolwiek doradzić?

Długość około 18m.
Drzewa klon globosum lub dąb green dwarf z uwagi na to, że cały dzień jest w tym miejscu słońce, wciąż się zastanawiam.

Po bokach drzew trawy - miskant gracillimus lub memory, na dole obwódka z bukszpanu.
Różowe kulki to rhododendron (jaką odmianę najlepiej kupić aby nie urosły bardzo duże po kilku latach?). Pierwotnie w planie była hortensja ale z uwagi, że nie mam tam tui chciałabym coś zimozielonego.

I teraz największy problem co dalej? na zdjęciu mam po 2 kulki kosodrzewiny mops i z środku rozplenice hameln ale nie do końca jestem do tego przekonana.

Będę wdzięczna za wasze opinie i propozycje. Czekam z niecierpliwością.

Wszystkiego po trochu 09:42, 24 lut 2021

Do góry
BKosimkArt napisał(a)

Pozytywne te obrazki z przebiśniegami... zazdroszczę Wam tej pracy... jak ja marzę o tym, na razie u mnie dużo jeszcze śniegu.

Basia, zobacz ile jeszcze u mnie sniegu, wczoraj miałam co rusz pełne kalosze śniegu

Anabelkę żeby ciąć najpierw musiałam odgarnąć z niej śnieg
Wszystkiego po trochu 09:27, 24 lut 2021

Do góry
Joku napisał(a)
Ligustr w formie żywopłotu? Jaki szeroki i na jakim stanowisku? Podpytuję bo myślę czym się osłonić od sąsiadów pod sosną.

Jolu, nie mam żywopłotu z ligustra, taki jeden krzaczek tylko, aurea, ma piękne seledynowe listki, rośnie pod tujami. Tnę silnie, potem jest fajnym punktem na tle ciemnych tui

Reszta ogrodu taka

Wszystkiego po trochu 09:24, 24 lut 2021

Do góry
mirkaka napisał(a)

U mnie bukietowe nic jeszcze nie idą, róże też nie. Generalnie jeszcze ogród śpi, tylko przebiśniegi po stopnieniu śniegu się pokazały.

o ilości roboty nie myślę, zawsze na wiosnę jest dużo. Będę pomału ogarniać, wszystko mnie boli mimo ćwiczeń całą zimę

Pozytywne te obrazki z przebiśniegami... zazdroszczę Wam tej pracy... jak ja marzę o tym, na razie u mnie dużo jeszcze śniegu.
Wszystkiego po trochu 09:20, 24 lut 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Ja z Phantom całe wiadro
Fajnie się urobiłam, ale roboty!
I tnę wszystko, jak leci, nic nie odkładam. Róże już pączkują, tak samo hortensje bukietowe całe w pąkach.

U mnie bukietowe nic jeszcze nie idą, róże też nie. Generalnie jeszcze ogród śpi, tylko przebiśniegi po stopnieniu śniegu się pokazały.

o ilości roboty nie myślę, zawsze na wiosnę jest dużo. Będę pomału ogarniać, wszystko mnie boli mimo ćwiczeń całą zimę

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 09:19, 24 lut 2021

Do góry
Sylwio, gęś ta ma charakterystyczny okular, wczoraj widziałam ją pierwszy raz. Za mało o migracjach ptaków wiem, na pewno to, że migracje zaczynają się od marca. Nad zatoką pojawiły się ostrzeżenia o wysoce zjadliwej grypie ptasiej, wiec uważaj na przybyszy.

Mała Mi, drugi 'ogród' to słone łąki ze swoją roślinnością (jarnik solankowy i astry solne), to rośliny wydmowe, puszcze, Rezerwat 'Darzlubskie Buki', Bielawskie Błota z maliną moroszką, rezerwaty Długosza Królewskiego, a wszędzie mogę rowerem dojechać. Kaszuby są cudowne Dzięki za odwiedziny
Znalazłoby się tu i coś dla Ciebie W tym roku zatoka zamarzła.

Karola, co to, to nie! Z jednym mam za dużo roboty.
Ostatnie zimowe fotki z Kaszub.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:08, 24 lut 2021

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

No widzę, że ostro tu się pracuje
U mnie jeszcze trochę śniegu leży, zwłaszcza od północnej strony domu Mam nadzieje że do soboty zniknie, bo mam zamiar poszaleć w ogródku
Pozdrawiam Gruszko
System automatycznego nawadniania 08:37, 24 lut 2021

Do góry
Witam wszystkich,
Właśnie zabieram się za instalację systemu automatycznego nawadniania w moim ogrodzie. Wysłałem stworzony przeze mnie projekt do dwóch firm handlujących sprzętem nawadniającym. Jedna z nich napisała, że wszystko jest okej, a druga, że rozmieszczenie zraszaczy jest nieprawidłowe - że zraszacze muszą być rozmieszczone tak, by na końcu zasięgu jednego był kolejny zraszacz i by jedno miejsce było podlewane przez co najmniej 2-3 zraszacze.
Moja koncepcja oparta jest o dysze MP Rotator Hunter, w wydajność mojego źródła wody to 2.5 m3/h, każda sekcja zużywa ok. 1 m3 wody na godzinę (planuję budowę studni i nie wiem jaka będzie jej wydajność). Rura doprowadzająca wodę do studzienek - 25 mm, rury doprowadzające wodę do zraszaczy 20 mm + dwie linie kroplujące.
Proszę o Waszą opinię.
W Dolinie Muminków 08:16, 24 lut 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Piękne widoki zapodałaś, a narcyzy za tę cenę grzech nie kupić

Kochana kupiłabym więcej, ale niestety wszystkie pozostałe paczki z uschniętymi cebulkami. Te akurat fajne - 5 cebulek i każda ładnie puszcza zielone. Było dużo ładnych tulipanów, ale bez promocji po 7.99.
Mikołajek już się nie może doczekać soboty i wspólnych nasadzeńmam nadzieję że oprócz prac manualnych z Tatusiem i miłości do aut terenowych to zaszczepię go choć troszkę miłością do ogrodu
Pokażę nasz ogród 07:31, 24 lut 2021

Do góry
Porządki czas zacząć. Niektórych dziwi urlop na sprzątanie ogrodu . Ale czy można wymarzyć sobie lepsza pogodę, na ogarnięcie ogrodu, w lutym?
Świerk serbski - Picea omorika 23:27, 23 lut 2021

Do góry
Witam Państwa. Jestem tutaj nowa, więc proszę wybaczyć jeśli czegoś nie znalazłam lub nie doszukałam. 1,5 roku temu posadziłam świerki serbski i chciałam je teraz przyciąć aby się zagęściły. I tu pytania:
Czy mogę to jeszcze zrobić?
Zależy mi na gęstości więc czy przycinać co roku i każdą gałąź?
Czy przycina się przewodnika?Czy po przycięciu przewodnika gdy wyrosna zastępcze to mam zostawić jednego i inne poprzycinać? Wiem że serby to wysokie drzewa ale ja bym chciała je utrzymać na max 4m
No i teraz najważniejsze, proszę mi tak łopatologiczne napisać lub narysowac jak przycinac? Załączyłam zdjęcia moich okazów. Proszę narysujcie może na nich jak ciąć.
Z góry dziękuję i pozdrawiam

April podbija las... 23:02, 23 lut 2021

Do góry
April napisał(a)

Murki z tyłu, późną jesienią

Ahh, cudowna rabata klonowa
Choroby i szkodniki trzmielin, trzmielina - Euonymus 22:39, 23 lut 2021

Do góry
Wigi napisał(a)
Witam, prosiłbym o identyfikację szkodnika na trzmielinie.
Pozdrawiam

Na razie bym się tym nie przejmowała, otrzep te liscie, bo wszystko zmarzło i wybije ze zdrewniałych pędów. Potem zobaczysz które są zdrowe pędy i obetniesz te przemarznięte. Trzmielina odbije. Te kropki to może być grzyb, który teraz nie ma znaczenia, gniją listki, które i tak opadną.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:33, 23 lut 2021

Do góry
vita napisał(a)
Sylwia, dzisiaj zrobiłam fotkę tej kaczce w Zatoce Puckiej. Niestety nie umiem przyciąć zdjęcia, kaczka jest na środku. Ctrl+v, czy to aby nie taka sama jak u Ciebie?

Musiałam sobie powiększyć żeby zobaczyć( bo ja ślepa) i wydaje mi się, że to taka sama gąska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies