Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

popcorn 19:40, 05 kwi 2021

No pewnie u mnie glina, posadziłam dookoła podziemnego zbiornika na wodę. Ziemia aż mlaska myślę że dadzą radę
Gruszka_na_w... 22:51, 05 kwi 2021

Szałwie późno po zimie dają znać, że żyją. Daj im jeszcze szansę.
U mnie po południu zaczął padać śnieg i teraz sobie leży na roślinkach.
Szarej kurki mi żal- to była moja ulubienica w Twoim stadku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
popcorn 06:33, 06 kwi 2021

Też mi żal kurki, to była pierwsza która by poszła na rosół wszędzie pierwsza, największa i najlepiej odżywiona. Zostało pięć, cztery czerwone u biała, najmniejsza. No i kogucik.
W niedzielę pojedziemy na giełdę rolną, kupimy cztery zielononóżki. Jeśli znajdziemy. Jeśli nie to cztery zwykłe kurki.

Wczoraj narzekałam że za zimno i nie będę nic robić w takich warunkach. no to dziś mamy biało haha i póki nie stopnieje nie bardzo jest jak cokolwiek robić...
Szałwie przycięłam na zero, korzeni nie ruszam w takim razie. Dzięki

Pozdrawiam!

antracyt 06:39, 06 kwi 2021

Chyba nawet Ci tej bieli zazdroszczę teraz. Kolejna noc z przymrozkami, pierzynka na takie temperatury się przydaje.
Moje szałwie i część lawendy po tej zimie też wyglądają na nieżywe. Z cięciem jeszcze się wstrzymuję i liczę, że jednak jakieś listki się pojawią.
Bog 08:12, 06 kwi 2021

U mnie szałwia lekarska wygląda jak zmarznięta przycięłam trochę i czekam ona rusza jak jest zdecydowanie ciepło.
Strat po zimie nie mam jedynie mahonia Winter Sun liście zmarzły opadaja może puści z korzenia albo nie.

Karola Twoja irga na pniu przetrwała zimę.
BASIA8 08:34, 06 kwi 2021

Hej Karolka. U Nas troszkę więcej bieli w ogródeczku. Dziś chociaż wiatr nie wieje, bo wczoraj chciało głowę urwać. Kurcze czytam że kurka odeszła -szkoda, żal zwierzęcia. Trzymaj się Kochana Cieplutko.
Katte 08:55, 06 kwi 2021

Hej, u mnie szalwie ruszyły, może nic im nie będzie - jescze nie wyskubałam starych łodyg to zawsze jakaś ochrona.
W nocy w kapciach leciałam bo wiatr poderwał do góry okna inspektu mimo że kamieniami były obłożone :-/

Ze strat zimowych jescze nie wiem ale nornice pożarły mi kilka liatr i jeżówek.
I mam drutowce w czosnkach :-/ już kilka padło, muszę je czymś polać.
Kasya 09:03, 06 kwi 2021

Nie dość ze wszystko późno to dalej zimnica i snieg.. ech pogoda
popcorn 09:04, 06 kwi 2021

Ojej widzę że każdy ze stratami po zimie...

Nie jest źle, kura, szałwie raczej martwe,łodygi były popękane i całe brązowe na przekroju, wycięłam do poziomu gruntu. Jak nie odbiją od korzenia to po nich.
Starsze werbeny raczej w większości martwe, no ale tu płakać nie będę bo i tak chciałam werbenowy las przerzedzić trochę. Prrsmtozek poprzedniej nocy załatwił mi pomidora i trzy papryki chilli, no ale tu się mocno pospieszyłam i w sumie mogłam okryć te rośliny ale zupełnie nie myślałam i nie sprawdzałam prognoz.wiecej sadzonek mam w domu i z tymi poczekam i wysadzę za jakieś dwa tygodnie.

Też wczoraj strasznie wiało, zawsze się boję czy wszystkie dachówki na dachu mamy po takiej nocy... Rolety zamknięte i niby szczelne a też nimi telepało mimo wszystko... Dom na stoku i podmuchy mogą być niespodziewane i bardzo nierówne...

Lawendy ładnie przezimowały,nawet te w dołku zalewane przez roztopy czy duże deszcze. Irgi na pniu,mam pięć, poprzednią zimę stały w doniczkach i nic, teraz posadzone i nie odkrywane wyglądają bardzo dobrze. Chyba jeszcze nie ruszyły ale nie wyglądają na martwe.

Nornic mamy sporo, kupiłam karmniki dla szczurów i myszy i wystawiliśmy je wraz z trucizną w środku. Nie mam tulipanów bo nie sadziłam żadnych jeszcze, więc nie miały co jeść haha

Upiekę ciasto, obejrzymy jakiś film, potem obiad, miło nie wstawać rano wraz z budzikiem iw ogóle go wyłączyć

Miłego dnia i tygodnia!
LIDKA 10:24, 06 kwi 2021

Odpocznij na urlopie. dobrego dnia