Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pamiętajcie o ogrodach 07:44, 13 sty 2021

Do góry
Zdrowego Roku Grześ!
I normalnego!

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:42, 13 sty 2021

Do góry
siedzę na tarasie domku letniego
w nim kilka prac zaczęłam, wewnątrz i nie dokończyłam
może w tym roku się uda

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:40, 13 sty 2021

Do góry

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:39, 13 sty 2021

Do góry

różnica 1 dzień i ambrowiec żółty

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:37, 13 sty 2021

Do góry
25.10.20

świeci na złoto hortensja pnąca

miłorzęby nadal zielone

okrywowa róża u mnie robi za pnącą
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 07:21, 13 sty 2021

Do góry
W końcu spadł snieg

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 06:12, 13 sty 2021

Do góry
Haniu -----Basiu----Izka----Powoli troszeczkę trzeba zacząc myslec o wiosnie i wychodzić z pieleszy choć nie powiem ze lekko ./Ciągle dyszę jak parowóz ale bycie na powietrzu stawia mnie na nogi .Pozdrawiam
Ogród z zegarem 01:43, 13 sty 2021

Do góry

Ogród z zegarem 01:30, 13 sty 2021

Do góry
Ostatnia wersja do przemyślenia .

Górnej rabatki (łuk skierowany do ogrodzenia) i tych brązowych kółek może nie być.

Czyli zostaje oczko plus wąska rabatka wokół niego i wzdłuż ścieżki po obu jej stronach i pierwsza „warstwa” rabatek takiej samej wielkości. Plus druga warstwa nieco większych rabatek z nieregularnym lewym bokiem.
Ogród z zegarem 00:24, 13 sty 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Moje typy to nr 6 i 7 podobne do siebie, ale dające możliwości dalszej rozbudowy po obwodzie w tym samym stylu. Można zacząć od jednej rabatki, potem kolejna i tak dokładać choć by co roku jedną, to jest wykonalne dla jednej osoby. Ja bym wokół oczka dała kilka rabat z bylinami, w kolejnym rzędzie poszła w rabaty trawiaste lub z niskimi krzewami, w następnym z jeszcze wyższymi krzewami, w kolejnym niskie drzewa, w jeszcze kolejnym wysokie drzewa podsadzone krzewami.

Trochę myślałam nad tymi typami i takie coś mi wyszło (kupiłam se cyrkiel )

Przyznam, że nawet mi się podoba
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:29, 12 sty 2021

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Jestem, chłonę te róże czerwcowe. I widoki z ławeczek.

Ewo światło, ciepło wysyłam

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:25, 12 sty 2021

Do góry
Sezon na dalie był długi, a nawet chyba najdłuższy bo nie czekałam na przymrozek tylko rozpoczęłam wykopki z wolna jeszcze kwitnące. Start miały bardzo trudny przez majową niestabilną pogodę a później przez inwazję ślimakową. Ja nie sypię na ślimaki nic więc było zbieranie - była jedna dalia z której codziennie zbierałam ok 15-20 ślimaków.
Sadzenie dalii obok astrów nie ma sensu. Zasadzam się teraz na ślimaki bo skoro jest już preparat ekologiczny to skorzystam.

Moje październikowe dalie

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:15, 12 sty 2021

Do góry

cudowne jest to jesienne słońce a ja obmyślam zmiany nasadzeń astrów

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:10, 12 sty 2021

Do góry
Antracyt -

Pamiętasz może jakie dzwonki masz w tej kompozycji? Czy ona stoi w półcieniu czy raczej w słońcu? Planuję czymś podsadzić hosty w donicy, w półcieniu i taki duet byłby idealny. Wydaje mi się, że z tyłu, za różą czai się jeszcze jasnota plamista?

Te dzwonki to chyba dalmatyńskie - jak na razie są super, zimują w donicy i dobrze przyrastają, czasem je przytnę i od nowa się zbierają. Do host fajnie też będą wyglądały paprocie, bodziszki, żurawki, ale tez kokoryczka -
tak tam jest jasnota - ona u mnie jak chwast i tym chwastem obsadzam tez donice - odsadzam - trzeba od czasu do czasu tez przyciąć - w donicy były i nie przemarzły - zobaczymy jak po tej zimie bedzie.

PrawieBory - dziękuję Ci bardzo za przemiły wpis - i to jeszcze z Borów Tucholskich - ach żebyś wiedziła jak mam wspaniałe wspomnienia z tamtych okolic .
Gdzie jest Twój wątek - masz ogród ? - pozdrawiam i czekam na śnieg

Joku - hehe na miejscu tak, na razie trawa tam się zbiera więc ławka schowana ale siedzenie pod brzozą dopiero teraz doceniłam

Mgdulska - dzięki, pozdrawiam również noworocznie - wciąż jeszcze chyba można

HannaR - to klon jesionolistny odessanum - trzeba ciąć, kształtować - no nie wiem czy kolejny raz bym go wybrała - teraz jest taka oferta drzewek w szkółkach - tylko wybierać i dopasować do charakteru miejsca.

Popcorn - Karola najlepszego !

ElżbietaFranka - również wszystkiego dobrego na ten rok !

Alija - bardzo mi miło jak czytam co piszesz - super że masz swój wątek - coś już podejrzałam - oj jest wiele inspiracji - pokazuj !

ryska - również wszystkiego dobrego - pozdrawiam

Bardzo dziękuję wszystkim za wpisy jak i za to że zaglądacie - trochę mnie to stresuje, ale też cieszy.

Idziemy dalej z rokiem 2020 - zdjęć coraz mniej - i jest już październik
ławka odstawiona, trawa wysiana

jest ciepło ale jesień już zaawansowana

na pierwszym planie kłosowce które bardzo lubię i wysiewam

moja rabata bylinowa osiaga apogeum kwitnienia

Pszczelarnia 22:48, 12 sty 2021

Do góry
I oto luty we wspomnieniach.

Postanowiliśmy przesadzić jedną gruszę ozdobną do szpaleru nad strumieniem. Grusza się przyjęła, bo lato było deszczowe.

W ogrodzie prawie nie byłam. Zanotowałam tylko, że kwitną śnieżyczki, cyklameny fajnie wyglądają i oczywiście ciemierniki. Na ogrodowym stole stały już kwitnące kompozycje.

Robiłam inspekcje daliom zimującym w piwnicy (w kartonach i gazetach).

Miałam też w domu swoje pierwsze kwiaty z ogrodu. I tak skończył się luty.

Podwórkowa rehabilitacja 22:33, 12 sty 2021

Do góry
Renatko, Sylwio, Asiu, Aniu, Gosiu, Edytko, Agnieszko, Aniu, Eliso, Mariolciu dziękuję Wam za tak liczne odwiedziny i za życzenia.

Budzę się powoli z zimowego snu, nasiona pomidorów zakupiłam i to jest oznaka, że mój organizm jest gotowy do pracy fizycznej
Kupiłam też książkę Danusi więc ten rok zapowiada się ciekawie(marzę o spotkaniu połączonym z podziwianiem Danusi Ogrodów Pokazowych).
W planach mam w końcu zrewitalizować oczko, zrobić letnią kuchnię i być może altankę.
Jadalne róże z warzywnika zmienią miejsce na bardziej słoneczne (potwór powojnik Mayleen odbiera im radość z życia). Tam będzie za to las czosnku niedźwiedziego.
Wzdłuż pola stipowego mam posadzony rozchodnik okazały ale słabo wygląda i podmienię go chyba na lawendę albo na seslerię. Do przemyślenia.
I to tyle.
Styczeń należy się ciemiernikom ale luty to krokusy.
I tego się trzymajmy

Pozdrawiam
Mój ogrodowy pamiętnik 22:21, 12 sty 2021

Do góry
Pomysł był mniej więcej taki. Parę płyt od tarasu potem 6-7 schodów na skarpie pomiędzy drzewami. Nie wiem czy tak będzie ok ale chcę zrobić coś lekkiego w odbiorze.
Płyty muszą być jasne bo ciemne kiepsko wygladają.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:54, 12 sty 2021

Do góry
Dziękuję Jolu, wszyscy pragniemy aby nowy rok był lepszy od minionego, tylko chyba za bardzo nie mamy na to wpływu...
Pociesza nas ogród i planowanie prac na wiosnę.
Teraz jest trochę zimy biały puch otulił brunatności a kolorowe owoce ogników robią za ozdoby

Ogród w remoncie 21:27, 12 sty 2021

Do góry
Chcę Wam pokazać nad czym dumam
Kominuję rozmieszczenie róż na tej cypelkowej rabacie przy fontannie. Wszystko w seslerii z dodatkiem szałwii,białej gaury, może wcisnę jeszcze jakieś lawendy bądź kocimiętki. Projekt jeszcze bardzo wstępny. I nie wiem co na tyły tej rabaty posadzić. Myślałam o tawułach wczesnych.

Takie tam przymiarki

Mój ogrodowy pamiętnik 21:22, 12 sty 2021

Do góry
Ja jednak wolę zimę bez śniegu. Bez mrozu też .
A najlepiej zimę bez zimy .

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies