Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

Waclaw 09:40, 29 mar 2021

Iwonka napisał(a)

Dokładnie, pierwsze kwiatuchy dają najwięcej radości
Podobają mi się ciemierniki wschodnie, ale te najzwyklejsze Niger też są niesamowite. Postanowiłam zrobić z nich pas na rabacie przy altanie. Rok temu kupiłam 6 sadzonek. Rozrosły się przepięknie. Ziemia kompostowa plus skorupki z jajek wyraźnie im służą

[/img]

Imponujące. U mnie mróz poparzył liście. Moje ciemierniki mimo iż w ziemi z kompostem nie są takie dorodne. Ciemny rozkwitł dopiero po 2 latach.
Iwonka 22:11, 29 mar 2021

Agatorek napisał(a)

Super jest ta rabata. No, bardzo, bardzo mi się podoba .

Jeśli pozwolisz, to trochę się zainspiruję.

No pewnie, że pozwalam
Ten fragment też lubię, ale cała reszta rabaty to jeden wielki misz masz. Nie mówiąc o jej dziwnym kształcie
Rok temu dziewczyny pomagały mi ogarnąć temat, ale nic jeszcze nie ruszyłam. Czekam teraz na remont balkonu, może on ostatecznie wyznaczy kierunek, co w okolicy zmienić.
Iwonka 22:12, 29 mar 2021

Agatorek napisał(a)
Ciemierniki dały popis .

I będzie jeszcze większy, są niesamowicie zapączkowane
Iwonka 22:15, 29 mar 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
Iwonko te ciemierniki bardzo łatwo się sieją

Tak wiem, nawet nie ruszam ziemi wokół, może i mnie w końcu coś się wysieje
Iwonka 22:19, 29 mar 2021

Urszulla napisał(a)
Ciemierniki są wdzięcznym tematem, bo kwitną gdy się jest spragnionym kwiatków modne się zrobiły więc gwiazdorzą.

Ja do Targów w Jasionce nie miałam o ciemiernikach pojęcia. Na pamiątkę wyjazdu mam dwa wschodnie, pięknie mi kwitły w donicy. Rok później przeniosłam do gruntu i coś kapryszą.
A z Nigrami chyba się polubiliśmy
Iwonka 22:21, 29 mar 2021

Gosialuk napisał(a)
A wiesz, że ja właśnie najbardziej lubię te białe. Jakoś tak na rabacie najładniej wyglądają. Myślę, że z połączeniem z hortensjami trafiłaś w dziesiątkę.

Przybijam piątkę Też najbardziej je lubię.
Chociaż mam chęć, aby niedaleko białych pni brzóz dać ciemniejsze, fajny kontrast.
Iwonka 22:25, 29 mar 2021

Waclaw napisał(a)

Imponujące. U mnie mróz poparzył liście. Moje ciemierniki mimo iż w ziemi z kompostem nie są takie dorodne. Ciemny rozkwitł dopiero po 2 latach.

Zbieraj im skorupki po jajkach. Swoje cały sezon dokarmiałam mieszając zmiażdżone kawałeczki z ziemią wokół. A ziemię mam tam nieco zakwaszoną, w kompoście miałam dużo gałązek ściętych iglaków.
Poparzone liście wytnij, szybciutko wypuszczą nowe.
Iwonka 22:56, 29 mar 2021

Mam 1 kępkę krokusów Mają chyba z 10 lat. Nie namnażają się wcale, ale też nie zanikają.
Lepsze to niż nic

U Irenki Miłek przeczytałam, że co rok dokupuje sobie na wiosnę kwitnące cebulki i sadzi tam, gdzie ma pusto.
To dobra rada dla cebulowego lenia, którym jestem.

Znów znalazłam nieposadzone cebule tulipanów, tym razem przytulone do ciemiernika. Nawet żyją i kiełkują.
Jeszcze trzy miski cebul nadal w drewutni. Masakra ze mną

Idąc tropem Irenki i marząc o łanach przebiśniegów i krokusów... wypatrzyłam śnieżyce.
Niestety wiosenne kupowanie cebul trochę drogo wychodzi. Stąd na razie jedna doniczka w ramach eksperymentu.

Jestem w szoku, że taka śniezyca ma tak ogromne cebule.
Ciekawa jestem kwiatuszków, nigdy w sumie na żywo ich nie widziałam.

Iwonka 23:42, 29 mar 2021

Taki kot już drugi rok u nas "pomieszkuje" Żulek na niego mówię, coraz mniej się boi. Jest ogromny. Oczy ma smutne.
Waclaw 16:25, 30 mar 2021

Iwonka napisał(a)

Zbieraj im skorupki po jajkach. Swoje cały sezon dokarmiałam mieszając zmiażdżone kawałeczki z ziemią wokół. A ziemię mam tam nieco zakwaszoną, w kompoście miałam dużo gałązek ściętych iglaków.
Poparzone liście wytnij, szybciutko wypuszczą nowe.

Dziękuję a radę. Liście dzisiaj wyciąłem. Skorupkami zasilę