Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

April 06:52, 30 mar 2021

Johanka77 napisał(a)

I takie co to już nic ich nie uratuje:

A mi się wydaje, że jak mocno wyczeszesz cieniutkimi grabiami, jak kępa dostanie powietrza, to jeszcze będziesz się nimi cieszyć. Ja bym nie usuwała ale mocno oczyściła.

Twój/mężowski trawnik "żyleta"

Carexy biedulki. Ja swoje dopiero w ten weekend cięłam. I ciut dłużej. Nie chcę cię dobijać ale są zieloniutkie
Johanka77 08:58, 30 mar 2021

Moje tez były po cięciu
Kasya 09:31, 30 mar 2021

Ja właśnie za to nie lubie ID, takie paskudy po zimie
A w tym roku moje Montany wyglądają jak zgniłki
mrokasia 09:35, 30 mar 2021

Asiula, niektóre moje ID z poletka pod niwakiem też mają suche albo takie podgniłe środki. Co prawda jeszcze ich nie wycięłam, bo z braku czasu chciałam tak jak Ty zrobić to kosiarką ale szczeniory mi rozpłaszczyły kępy i muszę wycinać ręcznie. Ja po prostu wyskubuję to co suche/podgniłe. Nawet jak jakieś kępy wypadną to odrosty od pozostałych szybko uzupełnią wyrwy.
Ale na zdjęciu widać poszarpane końcówki - myślę, że nóż w kosiarce nie był wystarczająco ostry.
sarenka 10:07, 30 mar 2021

I ja pochwale piękny trawniczek
Johanka77 22:09, 30 mar 2021

mrokasia napisał(a)
Asiula, niektóre moje ID z poletka pod niwakiem też mają suche albo takie podgniłe środki. Co prawda jeszcze ich nie wycięłam, bo z braku czasu chciałam tak jak Ty zrobić to kosiarką ale szczeniory mi rozpłaszczyły kępy i muszę wycinać ręcznie. Ja po prostu wyskubuję to co suche/podgniłe. Nawet jak jakieś kępy wypadną to odrosty od pozostałych szybko uzupełnią wyrwy.
Ale na zdjęciu widać poszarpane końcówki - myślę, że nóż w kosiarce nie był wystarczająco ostry.

Kasya napisał(a)
Ja właśnie za to nie lubie ID, takie paskudy po zimie
A w tym roku moje Montany wyglądają jak zgniłki

Dziewczyny muszę je lepiej oblookać.
Poli mówi że jej to na. grzyba. wygląda…

W każdym razie ta zima fajna nie była dla moich. trawek.
O stipy. też się martwię.

Dawno w Toruniu nie było takiej zimy, chyba najczęściej u nas padał śnieg… wprost miałam dość.
Liczyłam na to, że śnieg pomoże bo okryje.
A tu takie coś. no nic… trzeba czyścić
Johanka77 22:09, 30 mar 2021

sarenka napisał(a)
I ja pochwale piękny trawniczek

Tak, przynajmniej on nie ucierpiał
Dorii 22:17, 30 mar 2021

Johanka77 napisał(a)
Niestety Carexowisko kiepskie.
Są takie kępy, które tylko końcówki mają zeschnięte, ale są i takie, co centralnie wygniły.
Jak kiedyś wyzdrowieję, to je „zwertykuluję”, ale na razie za szybko się pocę i męczę..

Moim zdaniem kosiarka, końcówki są mocno postrzępione i suche a niżej widać zielone. Zauważyłam że turzyce wymagają bardzo ostrego narzędzia do cięcia.
Odbiją, raczej nie są za nisko przycięte.
U mnie te co przegniły to wylazły bez obcinania.
Johanka77 23:03, 30 mar 2021

Dorii napisał(a)

Moim zdaniem kosiarka, końcówki są mocno postrzępione i suche a niżej widać zielone. Zauważyłam że turzyce wymagają bardzo ostrego narzędzia do cięcia.
Odbiją, raczej nie są za nisko przycięte.
U mnie te co przegniły to wylazły bez obcinania.

No mam taką nadzieję
Magleska 21:09, 31 mar 2021

Asia trawniczek wycacany

turzyce faktycznie trochę marne ,a może by je jeszcze trochę ściąć ?
Buziaki