Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogródek Hanusi po zimie 11:30, 18 lis 2012

Do góry
No tak. Haniu, zostawmy królową angielską bo to postać dyskusyjna. My mamy swoją Królową do naśladowania.

Haniu pięknie piszesz! Już dawno przeczytałam Twoją wizytówkę 2011. Od roku byłam cichym wielbicielem tego portalu. Nazwę Cię Królową słowa.

Wszyscy tu jesteście czarodziejami ogrodowej magii.
Moja parcela jest wywrócona do góry dnem dlatego Was potrzebuję. Tylko wczoraj wyczytałam, że szachownicę sadzimy pod kątem 45 stopni. Cyk na działkę i korekta.
Aha. W październiku powschodziły mi wszystkie lilie i hiacynty (z cebul) i co teraz?
Zakwitną wiosną?
Ogródeczek jagody99 06:44, 18 lis 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)

Witam ponownie

Jagodo99 z USA, witam serdecznie, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Piękne Twoje lilie, powojniki, bratki. Maluszki rozkoszne. Współczuję z powodu wiewiórek, Bogdzia się zna na zwierzątkach i może coś zaradzi.Myślę, że przeniesiesz do swego ogródka trochę polskiej "mody" a my może zainspirujemy się amerykańskimi nowinkami o ogrodach i roślinach.Pozdrawiam i na przywitanie kwiatki z mojego ogrodu dla Ciebie.

Dziekuje za kwiatki przesliczne
Bajkowy ogród Weroniki 22:45, 17 lis 2012

Do góry
Hanusiu, ja też dużo czasu poświęcam na spacery po ogrodach, nie zawsze zostawiam ślad.Mój ognik wysoki jest tylko kwiatuszki wymarzają w maju, to i owoców nie ma. Jak się nie poprawi, dostanie zastępstwo.
Bogdziu, czy goryczki wymagają ochrony przed zimą?
Jagodo99, jak miło powitać Ciebie i Twój ogród w USA, powojniki,lilie i bratki ładnie pokazałaś.
Martku, Irenko, Popcarol i Danusiu, Elizo w listopadzie trzeba kopać (kopczyki różom) i doszukiwać się "bogactwa" w ogrodzie by nie dać się jesiennej depresji.
Radosnych dni życzę na co dzień.
Ogródeczek jagody99 18:43, 17 lis 2012

Do góry
jagoda99 napisał(a)
Witam ponownie

Jagodo99 z USA, witam serdecznie, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Piękne Twoje lilie, powojniki, bratki. Maluszki rozkoszne. Współczuję z powodu wiewiórek, Bogdzia się zna na zwierzątkach i może coś zaradzi.Myślę, że przeniesiesz do swego ogródka trochę polskiej "mody" a my może zainspirujemy się amerykańskimi nowinkami o ogrodach i roślinach.Pozdrawiam i na przywitanie kwiatki z mojego ogrodu dla Ciebie.

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:32, 13 lis 2012

Do góry
haha, widzę że nie tylko ja nie przejmuję się listopadem
Justynko - namiary na poprzedniej stronie albo 2 strony wcześniej, allegro...

Ewo - ja bym chętnie kupiła taką dużą dorodną kępę, tylko gdzie?? Wszędzie sprzedają 1-2 letnie roślinki... a jakie wymiary ten placyk będzie miał? 170 zł to nie tragicznie, myślałam że z 600 zwłaszcza jeśli Twój M sam go położy?

Bożenko
- będą rosły, gdzie jak nie u Ciebie! Powojniki powiadasz? Jakoś się ich boję, wymarzają podobno... Agniecha pisała że tangucki niezniszczalny... zobaczymy, może w przyszłym roku gdzieś wcisnę??

Aniu lilie? Ale super! Wiosną kupię sobie kolejne, posadzę między róże - mam nadzieję róże przetrwają zimę...

Jutro też planuję kolejne prace, chociaż teraz marne 3 stopnie na dworze, brr
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:14, 13 lis 2012

Do góry
Karola fajnie wyszły obrzeża, ja wczoraj jeszcze na wariata lilie wsadzałam a jutro jeszcze inne co zostały w doniczkach
Nasz przydomowy ogródek 23:21, 12 lis 2012

Do góry
Rozchodnik to może być Carmen, bo Meteor ma bladozielone liście, a Monte Carlo się przyjmą ja dzisiaj jeszcze lilie wsadzałam, przesyłam pełny Monte Carlo z pozdrowieniami

Ogród rozy333 19:56, 12 lis 2012

Do góry
Lilie przecudne.
Jak zdrówko?
Nelumbo - lotos 18:53, 12 lis 2012

Do góry
asc napisał(a)
I w takich kastrach stoją cała zimę..... ziemia jak dla lilii??? Wodę trzeba uzupełniać....
Sorki pytania laika... ale moja przygoda z oczkiem dopiero sie zaczęła wiec ja Kapitan Nemo jestem
I do oczka wrzucamy też w kastrze??? Czy w koszu jak lilie????

Żyzna, ciężka ziemia, prosto z pola po zimowej orce.
Oczywiście wodę trzeba uzupełniać systematycznie. Przed wlaniem podgrzewa się ją do takiej temperatury jaka panuje w kastrze.
Początkiem lata całą kastrę wkłada się do oczka.
Nelumbo - lotos 18:35, 12 lis 2012

Do góry
I w takich kastrach stoją cała zimę..... ziemia jak dla lilii??? Wodę trzeba uzupełniać....
Sorki pytania laika... ale moja przygoda z oczkiem dopiero sie zaczęła wiec ja Kapitan Nemo jestem
I do oczka wrzucamy też w kastrze??? Czy w koszu jak lilie????
Nelumbo - lotos 18:19, 12 lis 2012

Do góry
asc napisał(a)
Napisz jeszcze jak to przezimować. bo widzę, że wiedzę masz.. czy też praktykę???
Byłam na stronce.... lilie też są tam piekne

No popatrz, jaki niewierny Tomasz
Wyciągasz kastrę z lotosem z oczka w październiku dajesz do piwnicy, kotłowni, szklarni, albo nakrywasz na polu grubą warstwą liści. Wszystko co widzisz u dołu robisz końcem marca.

Przy wyciąganiu kłączy z kastry, należy uważać aby ich nie uszkodzić. Najlepiej wypłukać ziemię silnym strumieniem wody.
Kastra z Lotosami po zimowaniu.

Plątanina kłączy nelumbo po wysypaniu z kastry.

Odzyskane kłącza przygotowane do umycia, przycinki i odkażania.

Jak widać kłącza są zdrowe, bez nadgnić i pęknięć. Jest to bardzo istotne - z uszkodzonego kłącza nie wymusimy kwitnienia.

Tak uszkodzone kłącza jak te widoczne na zdjęciach, nadają się do wyrzucenia.

Aby zapobiec rozwojowi patogenów chorobotwórczych, smarowałem rany środkiem grzybobójczym. Do tych celów używam również nadmanganian potasu.

Prawidłowo przycięte kłącze. Kawałek (końcówka) kłącza za węzłem krzewienia nie powinna być przycięta zbyt krótko.

Dodatkowo odkaziłem kłącza w biopreparacie - Biosept

Potem już tylko sadzenie. Zasypuje kastrą nieco ponad połowę pojemności, zalewam wodą i robię błotną papkę. Kłącza delikatnie wtykam w błotko - nie za głęboko. Na końcu po ściance kastry dolewam wodę.

Pozostaje nam czekać do maja.
W maju nawożenie w sierpniu kwitnienie
Nelumbo - lotos 17:49, 12 lis 2012

Do góry
Napisz jeszcze jak to przezimować. bo widzę, że wiedzę masz.. czy też praktykę???
Byłam na stronce.... lilie też są tam piekne
Mój kawałek raju II 20:54, 10 lis 2012

Do góry
Goście odlecieli , obiad był zrobiony pozostał czas na ogród Prawie do ciemnego robiłam, został już skopany cały ogród, prawie wszystkie liście wygrabione, szczególnie spod drzew owocowych i odpadki owocowe też i wywiezione z ogrodu, skoszony trawnik, bo jeszcze po ostatnim koszeniu sporo podrosła trawa. Huba została wycięta, a miejsce cięcia zasmarowane specjalną pastą, przycięte zostały też 2 gałęzie na których były pęknięcia i ciekła żywica.
brzydko to wszystko teraz wygląda, nie wszystkie rośliny przeszły w stan uśpienia, wiele jeszcze można powiedzieć, że rośnie,są zielone i dobrze się mają, a liście jeszcze cały czas spadają
truskawki zostały przeniesione, w pierwszym rzędzie będą królowaly ostrogowce, jak ladnie przezimują, potem są 2 rzędy tulipanów, miały byc przeniesione lilie ale nie dało rady, więc coś innego tam wsadzę, jeszcze nie wiem co
Ogród szmaragdowy 23:44, 09 lis 2012

Do góry
Aż wrócę zobaczyć do siebie, czy ja się pomyliłam, czy co? Ja widziałam azalię,a Ania lilie......sprawdzam.....
Ogród szmaragdowy 23:40, 09 lis 2012

Do góry
No to już nie muszę pytać ile na szerokość sadzonek.... też taki kcem.....

U Hanusi co to za piękne lilie... nie lobię różowego koloru... ale coś mi się ostatnio pomyrdało w guście.... zajeoczotegliwykolor.....
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:43, 05 lis 2012

Do góry
Richie napisał(a)
Aniu, ja też przesyłam gratulacje i to co lubisz...

Dzięki Rysiu... Marzenka ma też zakładkę z obieli... piękna zakładka..
zapowiedziałam M.. że jak przeniesiemy szklarnię .. to tam będzie miejsce dla tego krzewu Szkoda, że tylko sprzedają malutkie sadzonki Nie jestem fanką białych kwiatów..ale hortensje, lilie i obiela.... to biel jest cudna...
Pszczelarnia 22:32, 05 lis 2012

Do góry
ja tez swoim nawet kompostu nie sypie . lilie rosną na suchej glinie i jakoś im to sprzyja . tulipany to nawet nie mam poznaczone i zawsze zapominam gdzie są. obornik trzeba bardzo oszczędnie stosować . ja daje tylko pod warzywa w jesieni i zostawiam w ostrej skibie do wiosny .
Pszczelarnia 22:19, 05 lis 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Pszczółko a ja mam dla Ciebie fotkę

Ania (Monteverde) , intuicja mnie ratuje przed zbyt pochopnym szafowaniem obornikiem. Lilie posadziłam na próchnicy, mieczykom nigdy nic nie dawałam. Tulipanom piasek. Obornik musi być przekompostowany.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:44, 05 lis 2012

Do góry
Karola w Castoramie ,wybór u mnie już żaden były żółte ,fioletowo-różowe ,pomarańczowe i czerwone ,jeszcze lilie i coś tam jeszcze cena pewnie dla tego taka niska ,mi odpowiadały bo żółte poszły na rabatę żółtą ,różowe hiacynty na różowo białą .A pojechaliśmy po korę i żarówki.
Grzybienie w naszych stawach - Nymphaea 21:21, 03 lis 2012

Do góry
Mariusz a jak w Twojej ocenie wypada odmiana Red SPIDER bo dałem się ponieść opisowi na portalu aukcyjnym i kupiłem sadzonkę, niestety mikro, ale kiedyś zakwitnie.
Dziś te moje nowe lilie, znaczy malutkie, wstawiłem do kosza i postawiłem na dnie oczka na większej głębolkości, mam nadzieję że to już odpowiednia pora, bo wczesniej były na głębokości 30 cm bo głębiej bałem się postawić takie maleństwa, aby się nie utopiły.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies