Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród w dolinie 17:16, 20 wrz 2020

Do góry
Dziś był ładny dzień, słonko i 19 stopni. Wsadziłam część cebul. Zostały mi irysy holenderskie. Nie wiem gdzie je posadzić.

Czosnki i szafirki poszły do gruntu bezpośrednio a krokusy w doniczkach, może nornice nie zjedzą.

O tyle wsadziłam

Tak świecą grujeczniki w donicach

A tak wygląda kolega większy w gruncie

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:56, 20 wrz 2020

Do góry
Basieksp napisał(a)
Piękny ten konar z rojnikami fajnie wygląda z tymi makówkami moje storczyki wypuściły takie odnóżki, nie wiem czy je oderwać, mam wrażenie że osłabiają całą roślinę ale jak oderwę to czy nie udzkodzę całego storczyka Pozdrawiam
Dziękuję
Na jednym storczyku też mam dwie wypustki i boję się ich odciąć. Jak przekwitnie to sprawdzę, czy da się tak wygiąć, żeby tym młodym zasypać korzonki w drugiej doniczce. teraz ma jeszcze 3 kwiatostany. Na forum ogrodniczym kiedyś czytałam, że jak ma 3 korzonki to jest szansa, że się przyjmie. Nie urywamy, tylko odcinamy z kawałkiem pędu. Ja najpierw spróbuję przygiąć, nawet jeśli roślina mateczna musiała by stać pod ukosem.

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:46, 20 wrz 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Cudne te twoje rojniki.
I jak fajnie ładnie udekorowane
Dekoracja konarowa też mi się bardzo podoba
Storczyki cudne. Dalej podleasz je roztworem bananowym ?
Co ile dni można to stosować ?

Dobrej niedzieli Dorotko
Swoje storczyki podlewam, lub moczę co tydzień. Nie nawożę ich w trakcie kwitnienia. Po kwitnieniu na zmianę podlewam wodą z banana i odżywką do storczyków, żeby pobudzić je do kwitnienia. Ja moczę storczyki maksymalnie pół godziny.
Miło mi, że i dekoracja konara też Ci się spodobała.

W samym słońcu 16:40, 20 wrz 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Ja bym dała dwa Lucasy. Będzie taki akcencik.
Mi z pisardi pasuje.

Choć nie jestem Ewa

Anda napisał(a)
Pomysł z drugą Pissardi super

To zielone drzewo to mógłby być Lucas, a to drugie zielone to może Prunus serrulata Fugenzo albo Prunus serrula.

Dziewczyny, zgodne jesteście
Ewa,to trzecie drzewko jak się uda kupić w okolicy to kupię,a jeśli nie to się zobaczy co będzie

Od paru tygodni chce pojechać do dwóch szkółek ale nie ma kiedy, więc mam nadzieję,że w tym tygodniu się uda.
Wklejam zdjęcie jak teraz ta rabata ma wymiary- mogę poszerzyć jeśli radzicie.
A jak jest 5,5 metra miejsca na drzewo/ drzewa to zmieści się np jedno drzewo z szerszą koroną czy dwa np graby?
W moim małym ogródeczku - Dorota 16:38, 20 wrz 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
I tobie na tym piachu tak róże kwitną. I widać,że nie chorują. U mnie też kwitną, ale nie tak jak u ciebie. W tym roku jak nigdy bardzo mi róże chorują na plamistość.
W tym roku mało czasu im poświęciłam. Pierwsze kwitnienie deszcze - porażka potem zaczęły chorowac. Niczym nie pryskala może jutro mi się uda.

Komar piękny nie starzeje się lifting przeszedł więc ładny.

Pozdrawiam
Elu pierwsze kwitnienie róż mam obłędne, sama nieskromnie się nimi zachwycam. Mam ich 80 sztuk, ale polecić mogłabym tylko kilka. Reszta byle jak u mnie rośnie i chociaż wybierałam róże z atestem to tylko kilka mam zdrowe do tej pory.
Lipcowe róże

Zieleń, drewno i antracyt 16:31, 20 wrz 2020

Do góry
Dzięki Gosiu
Planowanie zostawiam sobie na inny czas, chwilowo chyba mam przesyt

Zapomniałam, że spacer po arboretum w niedzielę, to nie do końca fajny pomysł, dopisała nie tylko pogoda, ale też tłumy zwiedzających
Na szczęście kilka moich ulubionych miejsc udało mi się uchwycić bez ludzi

Znalazłam fajnego klona okrągłolistnego i hortensje z mojego ogrodu, tylko o niebo ładniejsze
Ogrodowe marzenie Mrokasi 16:25, 20 wrz 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)

Mam nadzieję, że się nie mylisz z tą piękną, złotą, polską jesienią .

Oooo, to tak ja . Tzn. jesień ładną, ciepłą i słoneczną uwielbiam. Te chłodne, mgliste poranki z odrobiną słońca mają swój urok . Ale zimy nie znoszę. Od listopada do marca mogłabym zapadać w zimowy sen albo mieszkać na Kanarach .

Ale takie dni jak dziś - marzenie!

I muszę powiedzieć, że bardzo lubię tę rabatę. Bardzo fajnie mi wyszła. Widzę ją z okien tarasowych .

Bo naprawdę fajnie Ci wyszła ta rabata. Co do zimy mamy tak samo. Ja zaczynam cierpieć w momencie zmiany czasu na zimowy i tak do wiosny, no choć do lutego bo wtedy już zaczyna mnie nosić i szukam oznak wiosny
W moim małym ogródeczku - Dorota 16:25, 20 wrz 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Piękne letnie wspominki!
Storczyki gigantyczne, jeżeli chodzi po ilość kwiatów!!!
Jak zwykle pomysłowo udekorowany konar
Dziękuję Biały storczyk miał 5 kwiatostanów - każdy po 10 kwiatków, różowy ma ponad 50 kwiatuszków. Miałam obciąć pędy po tym kwitnieniu, ale jestem ciekawa, czy mogą mieć jeszcze więcej kwiatków.

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:18, 20 wrz 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Dorotko zdolna jesteś ...... piękny ten konar .....niesamowicie wygląda -jak zaczarowana kraina

dziękuję za instrukcje storczykowe
Dziękuję fajnie, że mogłam pomóc.

W samym słońcu 16:07, 20 wrz 2020

Do góry
Ewa, co o tym myślisz zeby tu gdzie na biało to dać druga Pissardi? A nastepne zielone to jeden grab Lucas a trzecie drzewo to nie wiem czy też grab czy moze jakiegoś klona albo graba?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:36, 20 wrz 2020

Do góry
Cyknięte mimochodem.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:34, 20 wrz 2020

Do góry
Wycięłam dzisiaj rudbekię Goldstrum. Rozchodniki i trawy potrzebowały nieco przestrzeni.
Było:

Jest:

Przydałby się obiektyw z filtrem. Trudno jest zrobić zdjęcie takim zwykłym aparatem.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:28, 20 wrz 2020

Do góry
Ależ miałam dzisiaj radochę. Od jakiegoś czasu psa niepokoiły zapachy na rabacie frontowej. Dzisiaj wyszło szydło z worka.

Zaniosłam mu miseczke z wodą i kocią karmą. Zjadł wszystko. To maleństwo. Mam nadzieję, że nabierze masy przed zimowym snem.

Dzień był piękny. Godny miana ostatniego weekendu lata.

Białe gaury towarzyszyły rozchodnikom, krwiściągowi, a teraz będą dobraną parą dla astrów.

Nadchodzi czas ozdobnych krzewów. Zdobić będą nie tylko jesiennym wybarwieniem liści, ale i kolorowymi owocami. Irga pomarszczona.

Zaczynam po raz kolejny... 15:20, 20 wrz 2020

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:20, 20 wrz 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

A to dobrze . Po wycięciu orzecha na całej rabacie będzie słoneczko to jeszcze kilka róż się zmieści. Ta Kimono też

Do cieniowania możesz wykorzystać tymczasowo miskanty. Póki Ci jakieś nowe drzewko nie urośnie. Różom będzie z nimi do twarzy.

Kimono zapączkowana na maksa.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:19, 20 wrz 2020

Do góry
Witam,

Od około miesiąca na trawniku zaczęły pojawiać się plamy. Był okres ze rosły także grzyby, ale już się nie pokazują. Czy trawnik zaatakowała jakaś choroba? Jest jakiś sposób na pozbycie się plam np poprzez spryskanie?

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 15:08, 20 wrz 2020

Do góry
Czy może mi ktoś pomóc, co to jest?
To niewielki krzak (około 30cm wys.), kwitnie o tej porze roku. I jak widać na zdjęciu, przyciąga owady.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:07, 20 wrz 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
I ten kawałek też widzę z tarasu i też mi się podoba .

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 15:06, 20 wrz 2020

Do góry
Żeby nie było że wszędzie taki bajzel to moje wrzosy kolejne i furtkowa

Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus 15:04, 20 wrz 2020

Do góry
Pod koniec sierpnia mój ogród został bardzo zniszczony przez gradobicie. Wiele roślin zostało bardzo uszkodzonych, między innymi żywopłot z grabu. Tydzień później zrobiłam oprysk z Asahi. Proszę o podpowiedź, co jeszcze mogę zrobić. Czy jest sens teraz przyciąć zniszczone gałązki? Czy przyciąć je na wiosne?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies