Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

Milka 11:51, 16 mar 2021

MiluniaB napisał(a)
Na nową rabatę: rododendrony 3 szt Calsap, 5 sztuk Nova Zembla. Dokupiłem stożek bukszpanowy i kulkę bukszpanową.

Calsap duże

Nova Zembla mniejsze

Bardzo ładne i zdrowe. Calsap ma inne liście, żeby cię nie myliło, jak inaczej będą rosnąć. Dużo, 8 szczęśliwa liczba nieskończoności, będzie im u ciebie dobrze
BASIA8 12:03, 16 mar 2021

No no piękne zakupy, dorodne
Roocika 12:25, 16 mar 2021

Ale duże
Wiaan 12:55, 16 mar 2021

Mirella ale zaszalałaś u mnie co najwyżej trzy sztuki mogę wcisnąć i to mniejsze odmiany, czekamy z niecierpliwością

Ile powinnam przeznaczyć miejsca, chodzi mi o szerokość dla hortensji ogrodowych, będą trzy sztuki koło siebie.
MiluniaB 13:32, 16 mar 2021

Irenko Calsap jako, że wyższe sadzonki kupione pójdą pod ścianę, a Nova Zembla przed nimi. Zastanawiam się czy Zembla nie przerośnie Calsap - dlatego pytałam jakie wysokie u Ciebie. Jak czytałam w internecie, to Calsap 1-1,50, a Zembla 2-3 metry - trochę jestem przerażona przerośnięciem, bo co potem ciąć, zamieniać miejscami?

Chciałam korę wysypać, ale skoro piszesz, że nie to jej tam nie dam. Kamyczki też pewnie nie, więc zostanie goła ziemia - u Ciebie też?

A czy obornik granulowany wsypać do dołka?

Ziemia jest nawieziona, instalatorzy zrobię nawadnianie i można sadzić. Mam jeszcze zamówione trawy na czerwiec, więc trochę jeszcze czasu do efektu finalnego
Gruszka_na_w... 14:19, 16 mar 2021

MiluniaB napisał(a)
Irenko Calsap jako, że wyższe sadzonki kupione pójdą pod ścianę, a Nova Zembla przed nimi. Zastanawiam się czy Zembla nie przerośnie Calsap - dlatego pytałam jakie wysokie u Ciebie. Jak czytałam w internecie, to Calsap 1-1,50, a Zembla 2-3 metry - trochę jestem przerażona przerośnięciem, bo co potem ciąć, zamieniać miejscami?

Chciałam korę wysypać, ale skoro piszesz, że nie to jej tam nie dam. Kamyczki też pewnie nie, więc zostanie goła ziemia - u Ciebie też?

A czy obornik granulowany wsypać do dołka?

Ziemia jest nawieziona, instalatorzy zrobię nawadnianie i można sadzić. Mam jeszcze zamówione trawy na czerwiec, więc trochę jeszcze czasu do efektu finalnego

Bardzo ładne egzemplarze nabyłaś. Są w dobrej kondycji. Dobrze przygotuj im glebę, a będziesz z nich miała pociechę. Wykop szerokie dołki 50x50 cm i taką samą głębokość. Zmieszaj rodzimą ziemię z kwaśnym torfem 50/50% , końskim obornikiem, z siarką (zakwasza na kilka lat), liśćmi dębu, sosnowymi igłami. Otrzep korzenie rodków z tego torfu, w którym siedziały w doniczkach, rozłóż je szeroko. Pilnuj głębokości sadzenia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basieksp 14:27, 16 mar 2021

Bardzo ładne sadzonki widać, że zdrowe, będą ładnie rosły
Wiolka5_7 15:09, 16 mar 2021

Świetne zakupy Mirellko ! Piękne odmiany
Milka 15:12, 16 mar 2021

No i proszę, Hania już podpowiedziała. Ważny element, trzeba rozluźnić te korzenie, zapomniałam napisać, ale już wszystko wiesz.
W internecie fachowcy faktycznie podają rozmiary inne, niż u siebie obserwuję, chodzi mi o docelowy rozmiar.
Bogdzia ma Nową Zemblę i to potężne okazy. Moje mniejsze, bo ciężko im w lesie.
Ja obornika nie daję, ale pewnie nie zaszkodzi. Robiłam, jak kiedyś mi Bogdzia doradzała i to się sprawdziło.
Kaha565 15:35, 16 mar 2021

Mirellko a pokaz nowe bukszpany