Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:55, 14 maj 2018

Do góry
Tak Filipie, nasiona były w ziemi i wzeszły, gdy zrobiło się ciepło.
Nic nie będzie trawnikowi, jeśli tylko takie chwasty. Sa najłatwiejsze do zwalczenia.
Zaczniesz kosić i będzie ok. Zginą.
Aeracja i piaskowanie 07:53, 14 maj 2018

Do góry
Kopanym. Taki do piaskownicy nadaje się.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 07:52, 14 maj 2018

Do góry
Potrzebne jest zdjęcie trawnika.

Jakie są chwasty, jak wygląda trawnik.

Moim zdaniem błędem było sianie w rządkach, trawnik sieje się rzutowo, aby nasiona równomiernie pokryły powierzchnię ziemi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 06:17, 14 maj 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też uwielbiam swoje psiaki, a jakie biegi mają wieczorem...Kreska jak gazela leci, a Kwiatek jak lew. Ale jej dogonić nie może

Wyobrażam sobie, bo moja Biga w biegu też się wyciągała. Bardzo lubiłam ją obserwować jak biegnie.
Pogłaskaj Twoje ode mnie
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 03:27, 14 maj 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Komosa, chwast jednoroczny. I jakieś inne.

Nic nie robić, będziesz kosił i nie przeżyje do następnego roku, bo nie zawiąże nasion. A jak ci się chce i masz czas- to wyrywaj ręcznie. Ale sensu to nie ma.

Niestety jest tego tyle, że nie da rady tego wyrwać. Musiało być w ziemi, którą mi przywieźli?
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 00:26, 14 maj 2018

Do góry
Nie, bo u nas nie występują drzewa liściaste zimozielone. Nie przetrwają.

Tylko iglaste, ale one jako takie "koron" nie mają.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 00:24, 14 maj 2018

Do góry
Kati85 napisał(a)
Witaj Danusiu. Super że odpisałaś. Jeśli nie ta szmata to co proponujesz.Jak sie domyślam to moje kwadratowe bukszpany zostają. Zielone drzewa coś szczepionego - klony, pod nimi kule -bukszpan za nimi - trawa, obwódka zielona niziutki bukszpan czy zielona żurawka???

Proponuję ściółkowanie i tylko to, żadna szmata nie zastąpi ręki ogrodnika i ściółkowania. Ucz się dobrego ogrodnictwa a nie "szmaciarstwa' bo to nie ma nic wspólnego z dbaniem o zdrowie roślin.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/294-jak-pozbyc-sie-chwastow-w-ogrodzie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:20, 14 maj 2018

Do góry
MajaK napisał(a)
Dzień dobry
Jestem w temacia planowania ogrodow zupełnie zielona, dlatego prosiłabym o Państwa pomoc i pomysły na urządzenie widocznej na zdjeciu rabaty.
Za wszelkie sugestie bardzo dziękuję

Usuń kamienie wszystkie bo przyciągają wzrok, zajmują miejsce i biją po oczach. Tutaj tylko rośliny do półcienia.
Biała ścieżka też bije po oczach, daje zbyt duży kontrast, kamyczki powinny być czarne. A kwiaty...białe.

Polecam białe kwiaty i lekko fioletowe. Inny kolor zieleni -odmiany veriegata oraz w liście w kolorze limonkowym-bananowym.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/504-ogrod-bialy-magiczny-urok

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/468-urocze-ogrody-w-cieniu
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 00:13, 14 maj 2018

Do góry
krzychoo900 napisał(a)

Te szerokie źdźbła to chwastnica.
Wyrywać.Musi być nieco większa do wyrywania.
Chwasty w trawniku 22:54, 13 maj 2018

Do góry
marcin544 napisał(a)
Czy ktos zna nazwe tej trawy tworzy rozetę tak jak by słoneczko
i kładzie nisko i długie łodygi

Pooglądaj ten wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/3824-trawy-niepozadane-w-trawniku
Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:52, 13 maj 2018

Do góry
Zianek napisał(a)
Dzień dobry..
1. Trawnik jednoroczny z siewu
2. Po wiosennej areacji
3. Po nawozeniu nawozem typu "szybki efekt dywanowy" na poczatku kwietnia
4. W części zaczyna żółknąć
6. Trawnik uzytkowany przez dzieci i psa
7. Nawodnienie automatyczne
8. Nienaostrzylem przed sezonem ostrzy kosiarki
9. Zdjecia ponizej.

Pytania...
A. Za mokro? Za sucho? Spalilem nawozem?
B. Trawnik choruje?
C. Co poradzić...?

D. Czy mozna mlody trawnik opryskac przeciw chwastom?

W trawniku w większości są trawy niepożądane gatunki. Zerwać i założyć od nowa, albo pogodzić się z tym faktem. Nie stosować wynalazków tupu efekt dywanowy, w dodatku szybki

Chwastów dwuliściennych nie widać, więc oprysk na nic, bo trawy są jednoliścienne, te niepożdane też, więc nie ma czym ich zlikwidować.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3824-trawy-niepozadane-w-trawniku

No to pocieszyłam, ale nie ma lekarstwa.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:51, 13 maj 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Te podejrzane bukszpany trafiły do "szpitalu", mam takie "szpitalu" w nowym ogrodzie i po dwóch latach rośliny są nie do poznania, oczywiście te żywe jeszcze. Odbudowują się.

U mnie szpital na rabatach

Widoki meeega smutne - ale za chwile od razu jakoś jaśniej! nowe nasadzenia cudne!
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:49, 13 maj 2018

Do góry
Komosa, chwast jednoroczny. I jakieś inne.

Nic nie robić, będziesz kosił i nie przeżyje do następnego roku, bo nie zawiąże nasion. A jak ci się chce i masz czas- to wyrywaj ręcznie. Ale sensu to nie ma.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:46, 13 maj 2018

Do góry
GorAna napisał(a)
....jak tam przekwitłe tulipany?

Zostawiam pozdrowienia

Kilka odmian jeszcze ostatki kwitną. Fioletowe, czarne, malutkie czerwone w paski (botaniczne jakieś późne, bardzo malutkie ale wdzięczne).

Donice będę wywozić do poczekalni, będą tulipany dojrzewać i zbierać siły. A w gruncie przycinam do górnego liścia i zostawiam.
W donicach też nie ruszam. Będą lub nie będą na następny rok.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:42, 13 maj 2018

Do góry
Te podejrzane bukszpany trafiły do "szpitalu", mam takie "szpitalu" w nowym ogrodzie i po dwóch latach rośliny są nie do poznania, oczywiście te żywe jeszcze. Odbudowują się.
Wąż ogrodowy 50m 22:32, 13 maj 2018

Do góry
Najlepiej to byłoby zakopać rurę doprowadzającą wodę pod ziemią, 40tke a nawet 60-tkę, co najmniej a dopiero bliżej miejsca zamontować punkt czerpalny i do tego wąż.
Woda w tak długim wężu traci ciśnienie w małym przekroju. Na końcu węża będzie kiepsko z ciśnieniem.

No i ważna sprawa Ja mam długie węże w nowym ogrodzie. Woda w leżącym wężu w upale nagrzewa się i jest prawie gotująca. Aby móc podlewać, musisz ją spuścić gdzieś w bok, na drogę, na piach i teraz wyobraź sobie ile wody tracisz i ile czasu.
A jak polejesz taką wodą, to ugotujesz rośliny na amen.

Pewnie o tym nie pomyślałeś, ale żadna z opcji proponowana przez sprzedawców nie nadaje się docelowo. Rura podziemna jedynie jakop zasilanie kranu na końcu..

A na nim rozdzielacz na dwa węże i wtedy wachlarze i podlewasz od razu wielką powierzchnię. Jednym wężem 100 m, guzik podlejesz i namotasz się. Gryunt to dobra organizacja. Ja włąśnie jestem po takiej organizacji wężowej I dałam radę.

Lepszy wąż będzie Gardeny.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:26, 13 maj 2018

Do góry
Ja też uwielbiam swoje psiaki, a jakie biegi mają wieczorem...Kreska jak gazela leci, a Kwiatek jak lew. Ale jej dogonić nie może

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:18, 13 maj 2018

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:18, 13 maj 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Najpiękniejsze
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:17, 13 maj 2018

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies