Kasiu, poszłam jeszcze raz rzucić okiem na "bazgroły"
Po pierwsze, tak wcale nie jest "malutko" miejsca - widziałaś działkę Danusi?
Skoro nie chcesz się wysłonić, to po co Ci to drzewo? Przecież wysokie akcenty to będą prunus U.
A lustro będzie na ścianie ceglanej, tej co nad nią sąsiad daszek wyżej brzydki zrobił, tak? Jeśli tak, to tam się będzie dużo działo przecież.
Tess, na kawałku muru planuję lustro, więc nad nim nic nie będzie i to jest lekki ból, bo trochę osłonić bym się chciała, nie wiem jak to pogodzić, jedynie liściaste swoją koroną by mogło nad lustrem osłonę stworzyć, ale nie może to być wielkie drzewo, bo tam nie ma miejsca i jak słońce będzie w zenicie to będzie robił się cień na całej bocznej rabacie od wschodu.... na której i tak będzie cień od domu.... to jak jeszcze wsadzę tam wielkie drzewo to w ogóle może być nieciekawie... więc może lepiej nic wysokiego tam w ogóle nie sadzić... tylko prunus U. szczepione na 2,20 m (bo mur będzie na 2,25 m) albo może dać tylko po bokach lustra dwa stożki z cisa....i finito
Chcialabym mieć już wszystko gotowe i tylko przyjmować gości pewnie jakiś zlocik bym zrobiła a narazie przyjmuję na placu boju, ale wszelkie uwagi mile widziane
Czy 1-1,20 wystarczy? Do przejścia w zasadzie tak, choć mogłoby być trochę więcej.
Ale gdybyś chciała donice jakieś poustawiać pod ścianą domu, jak u Danusi, albo przy tym planowanym trawniku (jak u Danusi) to jednak trochę więcej by się zdało.
I cały czas nie wiem, czy ten trójkąt to dobry pomysł. Lubię symetryczne kształty w ogrodzie, ale trójkąt, i to na widoku, to jak dla mnie ciut za dużo.
Bo to na pewno jedynie trawnik będzie? Bez roslinek, które by jego kształt nieco wygubiły?
A, ja gapcio, nie zapytałam, jaka to strona. Pewnie, ze cień nie jest wskazany, wiem coś o tym
To jeśli nie chodzi Ci o zasłonienie (od ludzi), tylko o wysoki punkt, to dlaczego akurat serb? W dodatku masz ich tyle już.
Może jednak ten rohan?
Będą będą jacyś sąsiedzi ale akurat z tej strony nie mogę sadzić licznych wysokich drzew, bo mi słonko zabiorą i zrobi się głęboki cień, a tego nie chcę byłam kiedyś w takim ogrodzie, pięknym, ale na małej przestrzeni nasadzonych masę świerków, że cała południowa strona domu wygląda jakby od północy była jak przyjedziesz kiedyś do mnie to sama zobaczysz
Moja choinka w donicy przed domem miała być wczoraj wyciepana a okazuje się, że jest piekna i zieloniutka. Może przeżyje i posadzę je w polu za płotem na miedzy
A Twoja choinka to też serb? No właśnie mam nadzieję, że mojego posadzę w ogrodzie, chyba nawet wiem gdzie.
Dzisiaj go zadołowałam! Udało się! Ziemia była zamarznięta tylko na jakieś 15 cm, a pod spodem puszek, nawet dżdżownice widziałam - żywe, i ruszające się
Pewnie się zdziwiły Twoje osobiste dżdżownice że ktoś do nich zagląda 20-go stycznia
Widzi się, widzi
serb pojedynczo też pięknie wygląda.
Tylko pomyślałam, że trzy dadzą ładne tło, takie koroneczki zielone - dla nasadzeń przed nimi. No i dadzą wysoki punkt, ale nie taki pojedynczy. Lepiej wysłonią, bo choć teraz masz tam pustkę to kiedyś jednak będą jacyś sąsiedzi.
Tess, masz 100% rację. Ten rysunek był bardziej taki poglądowy bez zachowania większej dokładności.
I wszystkie Twoje uwagi są jak najbardziej słuszne
Przed samymi schodami musi być troszkę więcej tej kostki i chodniczki muszą być trochę szersze.
Z trójkątną rabatą wyjdę troszkę bardziej w prawo bo będzie za mała jak poszerzę scieżki. M. twierdzi że będzie dysproporcja między podjazdem po prawo, który dalej pozostanie na szerokość dwóch samochodów a wąskimi alejkami po lewej strony.
Zaraz postaram się poprawić nieco rysunek.
Moja choinka w donicy przed domem miała być wczoraj wyciepana a okazuje się, że jest piekna i zieloniutka. Może przeżyje i posadzę je w polu za płotem na miedzy
A Twoja choinka to też serb? No właśnie mam nadzieję, że mojego posadzę w ogrodzie, chyba nawet wiem gdzie.
Dzisiaj go zadołowałam! Udało się! Ziemia była zamarznięta tylko na jakieś 15 cm, a pod spodem puszek, nawet dżdżownice widziałam - żywe, i ruszające się
Tess a serba miałaś jako choinkę? Ja kiedyś wsadziłam świerka choinkowego w styczniu, ale ziemia nie była zamarznięta i pięknie się przyjął
Kupiłam z zamiarem, że będzie choinką. Ale córka oprotestowała, że za mały. A ponieważ to ostatnie święta mojej córki w naszym domu, to uległam. Kupiliśmy duze drzewko cięte, a serb został na dworze, był ubrany tylko w lampki.
No właśnie wróciłam kilka stron, żeby zobaczyć, jak ta rabata wygląda teraz, i co było tą pierwszą wersją
Już wiem, o co chodzi. Kilka uwag praktycznych, nie ogrodowych. Wydaje mi się, że przed schodami jest za mało miejsca na komunikację - czyli kostki. Wiem, że wychodząc z domu idziesz od razu z w lewo, więc niby to niepotrzebne, ale jakoś tak wygląda strasznie "chudo".
Po drugie - ta ścieżka po skosie (od schodów do bramy) też jakaś chuda i ja bym ją zrobiła tak, żeby była równoległa do pasów jakie się tworzą na kostce. Oj, znowu kiepsko tłumaczę. Ale popatrz na zdjęcie, to widać.
No i te trójkąt to chcesz mieć na pewno? Bo jeśli chcesz, to powinien być
a) większy,
b) w jednej linii z tym nowym trawnikiem (od strony domu), czyli więcej odsunięty od ściany domu .