Reni, bardzo odręcznie w telefonie bo drukarka mi nie działa. Ja bym zaproponowała coś takiego. Kształty powinny być równe, na bazie kół.

Na pomarańczowo zaznaczyłam ścieżki. Mogą być żwirowe, najłatwiej je wykonać i są najtańsze. Wkoło rabaty w kole od strony trawnika nie musi być ścieżki. Warto rabatę jednak jakoś odciąć od trawnika np. 2 rzędami kostki. Rabata ta mogłaby być cała na kolorowe kwiaty np. jednoroczne. Jest wydzielona od reszty więc w jakiś sposób uporządkowana. Siejesz jak łąkę kwietną lub plamami. Co roku może być dzięki temu inna. Nasiona tańsze niż byliny. Na jesieni/wiosnę może to być miejsce na cebulowe. Można też zrobić tam coś formalniejszego np. kulkowisko.
Ścieżka od bramy może być żwirowa lub zostać trawą. Dlatego jest pomarańczowo zielona. Nie wiem ile tam jest miejsca, czy wstawiają samochód. Od tego zależy jej szerokość i kształt. Pod śliwą jest trawniczek w kształcie koła ale śliwa nie jest w jego środku a przy górnym brzegu. Wielkość tego miejsca zależy od jej korzeni, potrzeb (leżaczek). Też bym to miejsce jakoś odcięła od rabat (2 rzędy kostki jak przy trawnikowej, nie ścieżka). Chodzi o to że nawet jak trawnik jest gorszy to nadal będzie widoczny kształt bo teraz nie wiadomo gdzie jest rabata a gdzie trawnik. Dlatego wygląda to jak bałagan.
Inspiracją do tego był ten projekt.
https://pin.it/5gwqYoY
Może bardziej da on pogląd co mi chodziło po głowie. Oczywiście ten pin to dużo bardziej zaawansowana wersja. U twojej siostry chodzi, aby jasno wydzielić rabaty nie zmieniając zbytnio wszystkiego.