Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Może niedoskonały ale..... 16:07, 16 sie 2013

Do góry
Dereń - wiosna przycięty a właściwie wycięty do ziemi

uwielbiam brzozy, nie przeszkadza mi , że śmiecą. Będzie ich więcej. Takiego koronkowego cienia chyba inne nie dają. Żałuję, że tak póżno o nich pomyślałam. Już bym miała brzozowy zagajnik.Huśtawka bardzo się wpasowała

aronia- nie wiem co ja zrobię z tym wszystkim. Dwa krzaki obsypane owocami

śliwki - na szczęście jest ich mało

Vanille Fraise- zaczyna różowieć

ogrodowe

w hortensjach bałagan.Wiosna będę wszystko zmieniać bo teraz jest tak,że np.funkia schowana gdzieś pod hortensjami.

Muszę to wszystko uporządkować

I takie przejścia

Ogród zapachów u Jasi 23:23, 15 sie 2013

Do góry

Trzy dziewczyny, a w tle trzy brzozy
Ładne zdjęcie
Ogród Sylwii od początku cz.II 13:43, 15 sie 2013

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
zagajnik brzózkowy ... ... za mało zdjęć tegoz zagajnika ... Syla jestes niesamowita ... taaaki duzy zagajnik sobie posadzić ... ... mam absolutnego fioła na punkcie brzózek i traw w brzózkach ... czy z tego hamaka w altanie od czasu do czasu gdy oderwiesz wzrok znad kart to zerkac będziesz na ten zagajnik ??? ... jak tak to to jest ten wyższy wymiar szczęscia i brawo ... brawo, że realizując konsekwetnie marzenia niebawem do niego dojdziesz ...

zawsze myslałam, że mam tszy włosy na krzyz na głowie ... teraz wiem, że mam jeszcze tszzzzy kostrzewy na krzyż )))) w porównaniu z bogactwem zielonego dobra na forum )))) ... no ale za to jakie popiular buziak ... bojam się ich ruszać a musze przesadzić ...

Syla uwielbiam odpoczywać spacerując wśród zdjęć z Twojego ogrodu ... no ... ale to ciacho ... no przeciez miałam nie jeść !!! )))))))))))) ... mniam

Izuś .... zdaję sobie sprawę , iż miejsce zagajnikowe mocno zdjęciowo zaniedbane ..... wybacz .... lecz bałagan trawowo-chwastowy-budowlany dosyć mocno nasycony ..... No nie mogę aż tak na światło dzienne śmiało wywlec.... bo wstyd okrutny
Oj właśnie odrywając wzrok od książki wcześniej nie zasnąwszy można popatrzeć na zagajnik .... i taki był zamysł , bo mnie brzozy jak i Ciebie za serducho ujęły ..... A kostrzewy trzy lub mniej warto mieć .... pokazałaś ich piękno w całej postaci a ja chciałam się ich pozbyć.... Teraz będę je czesać , strzyc i dostarczać pokarmu

Izuś choć wiem , że nie powinnam choć największą słabość mam do deserów .... wprost uwielbiam .... i dlatego na anemiczkę nie wyglądam Ale tam .... umilajmy sobie chwilę póki czas ku temu szczodry .... potem możemy nie mieć takich możliwości ..... Dlatego podsyłam kolejne ciacho

Kolorowy ogród na piasku 00:10, 15 sie 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
No, to przeleciałam po ogrodzie i... wrócłam, aby jeszcze raz uważniej wszystkiemu się przyjrzeć. Bogactwo form, odmian i kolorów. Strzyżenie udane

Dziękuję Basiu . Jak na pierwszy raz wyszło nieźle, teraz tylko trzeba poczekać aż wypełnią się miejsca tam gdzie są braki.

popcarol napisał(a)
Viva, BOSKO!!! pięknie u Ciebie Pozachwycam się jeszcze, mogę?
pozdrawiam!

Karolino bardzo proszę, jest mi ogromnie miło

Urszulla napisał(a)
ciekawy kolor tych dalii ale te kulki bukszpanowe i tak masz wyśmienite....ile mają lat?

Ula, kulki mają dziesięć lat, to znaczy bukszpany mają dziesięć albo jedenaście lat, bo kulkami stały się dopiero teraz. Są po przejściach; miały tworzyć obwódkę przy ganku ale zimą 2005/2006 bardzo mocno podmarzły, obawiając się przykrych widoków po każdej zimie w najbliższej okolicy domu przesadziłam je w dalszą część ogrodu. Od tamtej pory już mróz nie uszkadzał ich i ładnie odbudowały się.
Z czterech, które najbardziej ucierpiały i nie wróciły już do kulistej formy zrobiłam stożki, no może jeszcze stożkami trudno je nazwać, bo też mają braki ale może kiedyś nimi będą.
W ubiegłym roku znowu posadziłam obwódki przy domu, teraz mam trochę więcej doświadczenia i może będę mogła zapobiec przemarzaniom. Obwódki bukszpanowe zawsze były moim ogromnym marzeniem

adka napisał(a)
Przepieknie u Ciebie, alejki nieziemskie a połączenie roślin i kolorów bajkowe.Będę tu zaglądać.Pozdrawiam serdecznie właścicielkę tej baśni.

Adrianno, bardzo dziękuję za zachwyty.. dodają mi skrzydeł
Zapraszam i również pozdrawiam

asc napisał(a)
A ja na dwie raty oglądałam, bo nic przegapić nie chcę

Aniu, muszę nadrobić zaległości, bo nie masz już co oglądać
Buziaczki

Anabell napisał(a)
Przecudne, obłędne widoki Viwo! Horti w ogrodzie powala. Zdjęcia robione w dali obłędne. Na jakim obszarze to masz, ile osób obrabia.
Ja u siebie cały dzień i co dzień jestem w ogrodzie i nie daje rady zawsze coś nie zrobione i robi się zaniedbanie.
Pierwszy raz widzę rozwiniętą werbenę. Ja u siebie posadziłam za gęsto nie ma efektu.

W sklepach nasiennych nie spotkałam Ożanki, pierwszy raz widzę, a uwielbiam taki pokrój roślin.
Teraz jeszcze można by zasiać, ale gdzie kupić.
Cały Twój ogród trzeba oglądać kilka razy i tak będzie niedosyt.Pozdrawiam.

Haniu, zachwyty odwzajemniam nad Twoim ogrodem, hortensje masz cudnej urody i moc opieki im dajesz, bo hodujesz w donicach
Nasza działka ma 60 arów, część zajmuje staw i łąka, część z rabatami, trawnikami to około 3/5 tego obszaru. W ogrodzie pracujemy we dwoje, ja ogrodnik a mąż pomocnik (jeszcze praca zawodowa).

Haniu nasionka ożanki będę zbierać, nie przycinam jej, by dojrzały z pierwszych kwiatów. Jak będziesz chciała to jesienią Ci wyślę.

ewsyg napisał(a)
Pooglądałam i powiem krótko - jestem w szoku, cudoooooo

Też powiem krótko......jest mi bardzo miło i dziękuję

monteverde napisał(a)
Vivo świeżo zakwitła dzisiaj, popatrz czy to Grafini
w realu jest ciemniejsza jakby fioletowo niebieska a może to Indigoletta?

Aniu, głowy nie dam ale pewna, że to Grafini

Rench napisał(a)
Przyznam się,że ja kilkakrotnie cały wątek przeoglądałam i za każdym razem coś nowego odkrywam, poza tym że jest wspaniały ogród-to się nie zmienia

Ach, to Ty Renatko tak mi nabijasz oglądalność, dobrze, że się przyznałaś
Całuski

Marzena2007 napisał(a)
Jakiż Ty masz piękny ogród. Ja nie znam ogródów angielskich ale Twój to dla mnie rasowy ogród angielski. Pięknie!

Marzenko, ja też nie znam ogrodów angielskich ale obie widzimy co teraz Danusia pokazuje
Mój ogród jest na polskiej wsi (prawie ) i to jest pewne
Dziękuję

akanta napisał(a)

Vivo ! Tylko krzyczeć z zachwytu można ! Wyobraż sobie ja krzyczę - c u d n i e!!!!!!!!!!!!!

Aniu, trudno mi to sobie wyobrazić , pozostaje mi tylko wiara

Celina napisał(a)

Celinko, dziękuję za pochwałę

agatanowa napisał(a)
Przyprowadziło mnie do Ciebie od monteverde, Ani, bo pisze, że na różach znasz się, jak mało kto.
Kurcze! Ale masz pięknie!!!

Zostanę na dłużej a chciałam tylko/aż zapytać:

Potrzebuję róży pnącej na przęsło przy furtce od strony południowo-zachodniej, bardzo słoneczne. W przyszłości będzie częściowo, delikatnie zacienione przez gałązki brzozy (będzie rosła ok.2- 2,5 m dalej). To chyba nie powinno bardzo przeszkadzać, bo róża i tak będzie dostawać bezpośrednie słońce zachodnie i wschodnie?
Kolor właśnie róż, może nawet wolę blady róż, lila fiolet. Podobają mi się np. "Constans Spry", 'Coral Dawn' . Nienajgorsza Super Excelsie.

A może róże typu rambler? Czy masz jakieś doświadczenia z nimi?

Jestem początkująca, więc potrzebuję odmiany w miarę niekłopotliwej (o ile przy różach to w ogóle możliwe)...

No i gdzie kupić, żeby źródło było ok? Co radzisz? Z góry dziękuję.

Agato, Ania Monte trochę przesadziła, o różach co nieco wiem, mogę się dzielić doświadczeniem swojej uprawy i tylko tyle.
Pozwolisz, że na Twoje pytania odpowiem u Ciebie. Miejsce obok brzozy po kilku latach może być trudne dla róż.
Mam nadzieję, że pytania są jeszcze aktualne

Oniemiałam z zachwytu jak trafiłam na ten wątek. Ogród jest bajeczny, taki naturalny, te połączenia roślin są doskonałe. O takim ogrodzie marzę który wygląda jak kolorowy obraz! Ja dopiero zaczynam swoją przygodę z ogrodem i w związku z tym mam po Pani prośbę w sprawie róż, podobną jak powyżej Agatanowa. Tak więc zapraszam do mojego wątku, bo nie wiem od czego zacząć.

Agnieszko, jest pewne, że stworzysz ogród swoich marzeń, trzeba tylko trochę czasu, pracy i cierpliwości
Na domek już zerknęłam, bardzo mi się podoba. Odwiedzę Cię w Twoim ogrodzie i może coś podpowiem jeżeli jeszcze masz pytania .

popcarol napisał(a)
Viva, bosko u Ciebie. Te kule na tle trawnika. I angielskie rabaty... ech, CUDA!!!

Karolinko, rabaty tylko udają, że są angielskie
Starorzecze na górce 23:59, 13 sie 2013

Do góry
kachat napisał(a)
Do w miarę naturalnie wyglądającego lasu to mi raczej bukszpanowe kwadraty i trójkąty nie będą specjalnie pasowały Nad tymi jajami jeszcze tylko pomyślę...

Kachat, a do tej brzozy z Twojej linkowanej rabaty pasują takie kule, to dlaczego do Ciebie miałyby nie pasować?
Ogród Sylwii od początku cz.II 23:14, 13 sie 2013

Do góry
Syla napisał(a)
hortensje limelight w stanie kwitnienia .... nie jest to szczyt moich marzeń jeśli chodzi o kwiatostan no ale przechowywane tam brzozy dały im do wiwatu a no i nie częstowałam ich odżywkami jak powinno się zgodnie z przykazaniem

a kiedy je sadziłaś Sylwia?
i może kiedy podcinałas, chyba to ma znaczenie, u mnie na drugi rok zaszalały strasznie
Ogród Sylwii od początku cz.II 23:06, 13 sie 2013

Do góry
Syla napisał(a)
hortensje limelight w stanie kwitnienia .... nie jest to szczyt moich marzeń jeśli chodzi o kwiatostan no ale przechowywane tam brzozy dały im do wiwatu a no i nie częstowałam ich odżywkami jak powinno się zgodnie z przykazaniem

Syla nie jest tak źle, bo moje żadnego kwiatka nie wydały chyba im złe miejsce wybrałam, muszę to zmienić, mają zbyt dużo cienia
Ogród Sylwii od początku cz.II 18:07, 13 sie 2013

Do góry

Ogródek Anity 21:12, 12 sie 2013

Do góry
reni napisał(a)
Witaj Anito.. i ja wzięłam się za przycinanie..super te twoje rabaty

No, jutro jeszcze brzozy na parasolki i pęcherznice bo wszystko wybujało!!!
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:18, 07 sie 2013

Do góry
aksamitka napisał(a)

Ja jestem mimo wszystko początkująca i będę czasem zaglądała do Ciebie
Jakie drzewo polecasz, które szybko rośnie i w późniejszym okresie daje dużo cienia, w którym można odpoczywać? Największa część mojego ogrodu jest w pełnym słońcu ;/

Oczywiście zapraszam
Na drzewach to za bardzo się nie znam. Bardzo łądnie wyglądają brzozy, klony, może platan ma ciekawą kore. Prawda, że na każde drzewo troszke będzie trzeba poczekać , aby dało dużo cienia. CHyba żeby posadzić wielkie okazy, ale to kosztowna zabawa.
Ogródek Anity 19:08, 06 sie 2013

Do góry
martaibartek napisał(a)
Anitko przybiegłam do ciebie z wątku o brzozie brodawkowej- czy w wolnej chwili mogłabyś wkleić zdjęcie swojego okazu? na jakiej wysokości twoja brzoza jest szczepiona?

Obejrzałam twój ogród- piękny! najbardziej zachwyciły mnie hortensje,róże i las jeżówkowy....

Moje brzozy ( mam dwie) ruszyły dopiero w tym roku, tj w trzecim sezonie u mnie. Wcześniej były strasznie marne, ale teraz wiem, że po prostu się korzeniły, a teraz idzie w koronę wreszcie!
Są jeszcze nie przycięte, będę je przycinała na parasolki wkrótce, teraz w sierpniu ( tak wyczytałam u pewnej forumowiczki , która ma przepiękne okazy!).są szczepione mniej więcej na 150, 160cm.

Nie chce mi wgrać zdjęcia, spróbuję jutro rano!
Proszę bardzo

Ogród przydomowy - Hosty 16:27, 06 sie 2013

Do góry
Duże, ja ma dwa (drugi rośnie przy oczku). Jedyną wadą buka jest to że trzeba go pryskać na mszyce- zdobniczka bukowa. Brzozy bardzo brudzą, jest sucho więc leci dużo liści i nasion. Jutro jadę po korę na giełde kwiatową może jakąś trawkę kupię.
Ogród przydomowy - Hosty 12:32, 06 sie 2013

Do góry
1. Fagus sylvatica 'Pendula'
buk pospolity 'Pendula'
2. Ulmus 'Camperdownii'
synonimy łac.: Ulmus glabra 'Camperdownii', Ulmus montana var. pendula G.Kirschn.
wiąz 'Camperdownii'
3. hortensje bukietowe i drzewiaste.
Hortensje posadzę na końcach rabaty bo tam więcej miejsca, a pod jodłami i świerkiem to jeszcze niewiem, zależy co dostanę w szkółkach bo z tym bywa różnie. Brzozy rosną na ulicy chyba jesienią je trochę skrócę.Ja korę będe sypał jutro.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:41, 06 sie 2013

Do góry
Nie byłam w Średzinie od czerwca. Nie wiem czy w sobotę się nie wybiorę bo szukam brzozy Najpierw chyba zadzwonię i się dowiem co tam teraz mają Hortensje widziałam w Krotoszynie, w tej pierwszej szkółce a trawy w brico ale ceny kosmiczne.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:04, 05 sie 2013

Do góry
Dzisiaj nie tylko sadziłam kostrzewę ale cały ogród środkiem grzybobójczym pryskałam... bo mi nie robale ale grzyby wszystko pożerają... nawet brzozy chorują.....

Już wklejam zdjęcia
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:20, 05 sie 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
U mnie ciągle pierwsze tłoczenie się kończy... Chyba je dzisiaj wszystkie ciachnę aby sprowokować drugie...

Na froncie duża liczba kulek będzię piekna

Mniej formalny ogród - ładu dodają kulki i jest drzewo. Wg mnie klon z kulkami będzie piekny.
http://www.garden-collection.com/image_display.asp?sku=SWD11073

A tu rabata która u mnie i Syli powstanie - bukszpany i drzewa (brzozy) poprzetykane hostami i trawami
http://pinterest.com/pin/206673070370705371/

http://www.garden-collection.com/images/thumbs/SWD11042.jpg
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:29, 05 sie 2013

Do góry
U mnie ciągle pierwsze tłoczenie się kończy... Chyba je dzisiaj wszystkie ciachnę aby sprowokować drugie...

Na froncie duża liczba kulek będzię piekna

Mniej formalny ogród - ładu dodają kulki i jest drzewo. Wg mnie klon z kulkami będzie piekny.
http://www.garden-collection.com/image_display.asp?sku=SWD11073

A tu rabata która u mnie i Syli powstanie - bukszpany i drzewa (brzozy) poprzetykane hostami i trawami
http://pinterest.com/pin/206673070370705371/
Może niedoskonały ale..... 17:30, 05 sie 2013

Do góry
Anulka napisał(a)
No proszę,nic się u Ciebie nie marnuje

Anulko, zawsze po grzybobraniu mam dużo robaczywych,igliwia,ścinek więc rzucałam pod iglaki,rododendrony.Teraz przyszła pora na brzozy, sosny i wrzosy.Może kiedyś mi "coś" wyrośnie na działce nie tylko sowy i maślaki
Słoneczny ogród słonecznej safikey 14:18, 05 sie 2013

Do góry
na środku wrzosowiska rządzi sosna czarna

między wrzosowiskiem a pergolą prowadzącą do warzywnika mąż zasadził dwie brzozy, które przyjęły się i już cieszą oczy,

już nie moge się doczekać, kiedy będą dawały odrobinę cieniu , bo całą działkę namy bez odrobiny dużego drzewa

bażyna czarna idealnie wygląda na ciemnej korze

wrzośce zaczynają kwitnąć

już wkrótce będzie tu mega kolorowo, a z przodu posadziłam sporo koloru czerwonego - ciekawe jaki to będzie efekt

czy wiecie, że przez ostatnie 3 tygodnie zrobiłam na działce więcej, niż przez ostatnie 3 miesiące? !

to się nazywa motywacja
pozdrowienia dla trzymających kciuki

Krowy, staw i my... 13:24, 05 sie 2013

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Eeeee jak to nad stawem to brzozy nie, zdecydowanie nie. Ale może klony palmowe??? Tylko jak one sie będą miały do tych wrzosów? hmmmm

Ania Asc napisała: Klon z wrzosami... pasuje.. jedno i drugie lubi kwaśne podłoże Tylko klimat na klon palmowy dość kiepski

Aniu Asc, Gosiu z Kubusiowa i wszyscy zaglądający. Gosia zauważyła skarpę to pokarzę o co z nią chodzi i może mnie czymś zainspirujecie. Mam zamiar obsadzać ją dopiero w przyszłym roku ale może jakieś natchnienie znajdzie się już dziś.
A jeśli klony palmowe nie poradzą sobie z moim klimatem to ja ich nie chcę, u mnie normą jest, że co zimę temperatura spada poniżej 20-25 stopni oczywiście na minusie

Tutaj wymiary tej skarpy:
zapomniałam zaznaczyć długość, skarpa ma 17metrów

A z balkonu mam widok prosto na tę skarpę.
Na tej części pochyłej, chciałabym posadzić coś co będzie przewieszało się przez te pale. Może Mariusz coś doradzi bo tam wiosną będzie pewnie dość mokro. Pale w tej chwili wystają ok 1m nad wodą ale po ostatniej ulewie było tyle wody, że wystawało 40cm. Na górną część skarpy nie mam pomysłu.
Zaznaczyłam też kawałek z wrzosami jak widać to maleństwo w porównaniu ze stawem, więc tak sobie myślę, że aż tak bardzo nie będzie mi przeszkadzało jeśli nie będzie to pasowało do reszty nasadzeń na skarpie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies