Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Starorzecze na górce

Starorzecze na górce

agatanowa 23:38, 13 sie 2013

kachat napisał(a)
Tak się zastanawiam z tym bukszpanem... Czy jego trzeba ciąć, aby ładnie wyglądał? Czy taki pozostawiony sam sobie może stanowić ozdobę, czy wręcz przeciwnie..? Pomyślalam, by go wprowadzic do swojego lasu, ale za bardzo mi się nie bedzie chciało go ciąć, no i raczej znając moje zdolności zamiast kulek wyjdą mi jaja U ciebie Agata mógłby fajnie wyglądać. Ja marzę, by gdzieś, kiedyś zrobić coś takiego: http://www.gniazdko.com/wp-content/uploads/2008/01/bukszpan-buxus.jpg Jak dla mnie rabata bukszpanowa idealna

Trzeba ciąć, samo się nie zrobi takie kuliste i zwarte

Patrz tutaj chyba wszystko o bukszpanie: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1178-bukszpan-buxus-uprawa

A rabata z linka jak marzenie!!!!!!
agatanowa 23:43, 13 sie 2013

kasiek napisał(a)
Ale fajne kulki
Bukszpan nie cięty tez jest piękny. Ostre słońce i suszę dobrze znoszą ogniki ale maja tendencje do przemarzania. Może jeszcze z jukami można pokombiować.
Skąd wiesz że to gąsienica?

Ognikom się przyjrzę, bo nie znam. Do juk nie jestem przekonana (takie zbyt niepolskie), a na zimę i tak średnio zdobią, bo trzeba wiązać w snopki. Choć same snopki mogą też zdobić
Co do gąsiennic na świerkach, Kasiek, popatrz tutaj: https://www.ogrodowisko.pl/watek/3387-choroby-szkodniki-swierka-klujacego
agatanowa 23:44, 13 sie 2013

a to jednak ogniki znam, tylko chyba pod inną nazwą
kolorystyka trochę nie z mojej bajki
agatanowa 23:48, 13 sie 2013

weronika77 napisał(a)
Mam sporo bukszpanów, i uważam że cięte i formowane są ładniejsze, odpowiednio zagęszczone. Kule, sześciany, stożki lub żywopłociki. Rosną u mnie i w słońcu i w cieniu, zdarza się częściowe, raczej drobne przemarzanie. Z ognikami bywa gorzej, z przemarzaniem.
Chcesz coś zielonego i ciemniejszego, może cis albo kosodrzewina, bukszpany...
Domek ładny. Ogród będzie podobny, zajrzę z ciekawości. Pozdrawiam.

Weroniko, tak - uwielbiam ciemną zieleń roślin. Dlatego lubię i bukszpany i cisy w ich podstawowej kolorystyce.

Zaglądaj, proszę, jak najczęściej, masz fantastyczny ogród, więc w mym zaproszeniu jest masa interesowności: liczę na porady tak wytrawnej ogrodniczki
kachat 23:54, 13 sie 2013

Łukasz, Weronika - czyli mówicie, że trzeba ciąć..? Szkoda, miałam nadzieję na kolejny ciekawy zimozielony bezproblemowy krzaczek. Do w miarę naturalnie wyglądającego lasu to mi raczej bukszpanowe kwadraty i trójkąty nie będą specjalnie pasowały Nad tymi jajami jeszcze tylko pomyślę...
agatanowa 23:59, 13 sie 2013

kachat napisał(a)
Do w miarę naturalnie wyglądającego lasu to mi raczej bukszpanowe kwadraty i trójkąty nie będą specjalnie pasowały Nad tymi jajami jeszcze tylko pomyślę...

Kachat, a do tej brzozy z Twojej linkowanej rabaty pasują takie kule, to dlaczego do Ciebie miałyby nie pasować?
malgorzata_s... 10:53, 14 sie 2013

Agatko śliczny domeczek i ogródeczek.Zazdroszczę zwłaszcza tego że tworzysz wszystko od początku i w odpowiedniej kolejności. Będzie cudniej z roku na rok. Pozdrawiam.
dorotka_z 11:39, 14 sie 2013

Bardzo jestem ciekawa kolejnych nasadzeń. Jeżeli pozwolisz, bedę podglądać
agatanowa 14:42, 14 sie 2013

Gosia, Dorotka dziękuję za odwiedziny. Zaglądajcie jak najczęściej - zapraszam
AlicyaLK 15:08, 14 sie 2013

Macham wesoło!