Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Prośba o pomoc w projektowaniu ogrodu 10:38, 12 kwi 2018

Do góry
Mam już posadzone tuje co 130 cm i zastanawiam się co mogłabym posadzić między nimi.

Moim zdaniem tuje są za rzadko i nie można pomiędzy nimi sadzić innych krzewów niż takie same tuje, aby stworzyć zielone tło. Jednolite oklejanie ogrodu takim samym żywopłotem wydaje się monotonne i nudne. Można część ogrodzenie osłonić przesadzając niektóre tuje i wtedy w innym, pustym miejscu możesz zastosować inny żywopłot.

Chociaż również myślę się czy nie zrobić rewolucji i poprzesadzać je tak żeby były np. po 4 a między nimi np. hortensję, a z przodu coś niskiego.

Źle myślisz. Ja bym tak nie zrobiła.

Miejsce gdzie są róże chyba zlikwiduję (i tak do niczego już się nie nadają), a może zamiast tego poszerzę rabatę przy ogrodzeniu.

Popieram - taka wąska rabateczka do niczego nie pasuje i w dodatku utrudnia koszenie trawnika. Kamyczki jeśli są białe, zmień na szare lub inne, aby nie białe.

Jest jeszcze kłopotliwy kącik w rogu, gdzie w tej chwili są świerk, sosna, tawuła,forsycja, wierzba i sporą część zajmuje orzech. Czy można jakoś rozsądnie zagospodarować tą przestrzeń, czy przy orzechu nie bardzo będzie coś rosło?

Rozsądnie można by było zagospodarować tę przestrzeń, ale orzech wyklucza takie rozwiązanie, bo pod nim później gdy będzie duży - nic nie urośnie

Orzech do wyrzucenia, wtedy dopiero można myśleć o ładnym ogrodzie i tym narożniku.

Prośba o pomoc w projektowaniu ogrodu 10:28, 12 kwi 2018

Do góry
Renkowa, poćwicz wklejanie zdjęć bo pomoc będzie utrudniona lub wręcz niemożliwa.
Skąd masz takie malutkie zdjątka? I dlaczego linki?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11-testowe-dodawanie-zdjec

Poprawiłam i poprzenosiłam posty, które zamieściłaś u Makusi.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:40, 12 kwi 2018

Do góry
Grabić liście jesienią i robić pryzmy z czegokolwiek, skoszonej trawy z liśćmi, czymkolwiek.

Kompostu tą dziką trawę wytrząśniętą. No chyba że to perz, to nie.
Sam nawóz sztuczny to za mało, zakopuj w ziemi co się da. Organicznego oczywiście.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 00:57, 12 kwi 2018

Do góry
tommiberry napisał(a)
Gardenarium jakbys mogla mi pomoc to mialem kilka pytan:
Pytanie:
1)Czy moge juz zaczac podlewanie-mam ASN (Automatyczny System Nawadniania)
2)Czy jako ze gleba jest ciezka powinienem go juz zAerowac?
3)Rozumiem ze zadnych nawozów ani mniszków przez najblizsze 3 miesiace nie powinienem stosowac?
4)Czy w najgorszym miejscu gdzie trawnika jest najmniej i teren jest nie równy okolo 200m2 lepiej przekopac (glebogryzarka czy wertykulator?) czy probowac dokladac ziemi/rownac i dosiewac?
5)Czy dosiewac trawnik po calosci czy czekac ze moze sam wzejdzie i sie zagesci?

Dopytam jeszcze:
6)co robic z chwastami ktore sie pojawiaja narazie w niewielkich ilosciach? myslalem zeby pryskac je insiwidualnie jakims chwastoxem czy innym mniszkiem-dobrze mysle?

Co prawda pytanie jest do Pani Danusi, ale chce się wtrącić.

Dla mnie ta ziemia jakaś bardzo zbita jak klepisko jak tam ma rosnąć trawa. Popatrzyłam na powiększeniu to duzo piachu i małych kamieni. Popatrz czy w miejscach gdzie trawa zielona nie jest lepsza ziemia.

W piachu trawa rosnać nie będzie. Przede wszystkim jak już wcześniej pisała Pani Danusia coś trzeba zrobić z tą ziemią spulchnić ją i nasypać lepszej ziemi przynajmniej 2-3 cm podsiać (zmieszać) z nawozem przegrabić i na to posiać dobrej jakości trawę lekko przegrabić, przyklepać i podlewać, w zależności od pogody. Jak jest ciepło i trawa będzie podlana a nie zalewana to powinna już ok. tygodnia zejść.

Teraz jakie masz chwasty. Jednoroczne podczas koszenia w ciągu roku powinny zniknąć. Najpierw zrób porządek z trawnikiem a później będziesz walczył z chwastami. Jak trawa będzie dobrze rosła to i chwastów nie będzie.

Możesz podlewać czym chcesz byle by nie zalewać bo trawa wygnije. I delikatnie aby strumieniem wody nie spłukiwać nasion trawy w jedno miejsce.

Pozdrawiam
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:53, 11 kwi 2018

Do góry
Gardenarium jakbys mogla mi pomoc to mialem kilka pytan:
Pytanie:
1)Czy moge juz zaczac podlewanie-mam ASN (Automatyczny System Nawadniania)
2)Czy jako ze gleba jest ciezka powinienem go juz zAerowac?
3)Rozumiem ze zadnych nawozów ani mniszków przez najblizsze 3 miesiace nie powinienem stosowac?
4)Czy w najgorszym miejscu gdzie trawnika jest najmniej i teren jest nie równy okolo 200m2 lepiej przekopac (glebogryzarka czy wertykulator?) czy probowac dokladac ziemi/rownac i dosiewac?
5)Czy dosiewac trawnik po calosci czy czekac ze moze sam wzejdzie i sie zagesci?

Dopytam jeszcze:
6)co robic z chwastami ktore sie pojawiaja narazie w niewielkich ilosciach? myslalem zeby pryskac je insiwidualnie jakims chwastoxem czy innym mniszkiem-dobrze mysle?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:29, 11 kwi 2018

Do góry
Przegrabienie plastikowym wachlarzem, ziemia z worków do trawników do posypania, nasiona do dosiania, nawóz i podlewanie... będzie dobrze.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:27, 11 kwi 2018

Do góry
Psurdyk, trawnik wygląda podejrzanie, czy aby nie został spalony nieumiejętnym nawożeniem w zeszłym roku?

Na pewno trzeba:

skosić, dobrze wygrabić lub zrobić wertukulację
posypać ziemią i nasionami, zwałować.
Z nawożeniem bym się wstrzymała nieco bo można tylko pogorszyć sprawę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:25, 11 kwi 2018

Do góry
Wczoraj położyłam się o 19 chyba... i usnęłam, do rana
Chwasty w trawniku 21:23, 11 kwi 2018

Do góry
Nie, turzyca ma rozłogi.Jak zostanie kawałeczek, odrasta.
Testowe dodawanie zdjęć 21:20, 11 kwi 2018

Do góry
za małe i kliknij w zdjęcie.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 21:44, 10 kwi 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Może właśnie za dużo tej chemii??? Po co to tyle tego?

w zeszłym roku po zauważeniu ogniska choroby zastosowałem mniejsze dawki topsinu,mondataku i nie przyniosło to rezultatu choroba przenosiła sie na sąsiednie drzewka lub pojawiała sie w nowych miescach to samo obserwuje i teraz wiec jak nie chemia to co?jedynie ona mi została i przyjazna pogoda
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:38, 10 kwi 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale Frezja w ciemno brała wszelkie uwagi to ma teraz pięknie

To prawda Danusiu..zwłaszcza jeżeli chodziło o Twoje rady

Cieszę się bardzo z tego co mam i z tego, czego tu się dowiedziałam, nauczyłam. Do dziś wspominam żwirek, który zbieraliśmy na kolanach z pseudo kącika wypoczynkowego; a było co zbierać...3 worki
Dzisiaj mam fajny taras dzięki Tobie Danusiu

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:55, 10 kwi 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Piotr, chwała ci za ten przyrząd. Witek nawet oglądał

Cieszę się bardzo, że również mogłem pomóc. Jutro wstawię zdjęcie z wymiarami . Potrzeba nacieć rurek do wbijania wyszła przy pierwszym teście. Trawa się po prostu blokowała. Pomysł był bardzo trafny. Jak widać na zdjęciu na początku było 5 rurek, ale u mnie ziemia była bardzooo ubita i nie dało się robić na 5, dlatego zostały 3. Rurki dodatkowo są zaostrzone.

Elementy dociąłem wcześniej sam. Samo spawanie pierwszego 15 min (przymierzany był profil na nogę, aby wygodnie się kopało) drugi może 5 min. Pomysł z nacięciem rurek był najprostszym z możliwych, bo w sprzedaży chyba nie ma rurek z mniejszą średnica wlotową. Szwagier wymyślił, że takie rurki są w trampolinach lub namiotaxh hehe, ale na OLX nie znaleźliśmy aby ktoś w okolicy pozybywal się tych elementów.
Pozdrawiam.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 16:48, 10 kwi 2018

Do góry
Oprysk to dopiero na miodówkę bukszpanową, teraz podsyp trochę azofoski. Po cięciu lepiej po liściach nie pryskać niczym.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:46, 10 kwi 2018

Do góry
Ale Frezja w ciemno brała wszelkie uwagi to ma teraz pięknie
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 16:16, 10 kwi 2018

Do góry
Piotr, chwała ci za ten przyrząd. Witek nawet oglądał
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:04, 10 kwi 2018

Do góry
Zdjęcia na pewno pomogą.
Świerk serbski - Picea omorika 16:00, 10 kwi 2018

Do góry
Im się nie należy cięcie, tylko odchwaszczenie i odżywienie. Nie mają siły rosnąć, bo są bardzo rachityczne. Na teraz cięcie może jedynie pogorszyć ich wygląd.

1. Wytyczyć chociaż kwadraty, jak nie całe rabaty
2. odchwaścić trawę
3. nawieźć nawozem wieloskładnikowym np. Azofoską, rozmieszać z glebą, podlać
4. Wyściółkować korą.

Uwielbiam takie porady, bo rośliny potem wyglądają zdrowiej.
Chwasty w trawniku 13:32, 10 kwi 2018

Do góry
Ta szerokolistna to turzyca.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:29, 10 kwi 2018

Do góry
Wczoraj po 9 rano o już odpowiedziałam co podejrzewam i co trzeba zrobić

Sypanie to chyba tylko po to, żeby dobić ten trawnik poczwórnie. Skoro jest podejrzenie, że spalona, to w żadnym wypadku nie można niczego sypać, a jedynie lać wodę. I czekać. Patrzeć czy rośnie czy nie.

Nawóz w nieodpowiedzialnych rękach ogrodnika to jak widać groźna "broń": zdolna niszczyć. Odstaw nawozy na rok. Aż zrozumiesz jak je stosować. Najpierw czytaj, potem rób.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies