Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:33, 13 sty 2015

Do góry
Gosiu, wybacz że się szarogęszę, ale Magnolia tu zagląda, to tu zostawię moje pytanie.

Magnolio, ta molinia arundinacea co ją Malkul ma od Ciebie, to jaka odmiana?

I drugie - czy trzcinnik Karl pasuje do werbeny? Kupiłam z tą myślą a teraz mam wątpliwości...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:33, 13 sty 2015

Do góry
Sałata dębolistan - poleciał mi ja kiedyś Magnolia i faktycznie bardzo dobra , zalety podała juz Aga powyżej.
Działka prawie w Borach Tucholskich 20:19, 10 sty 2015

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
dziwne ale chyba zatęskniłem za białym

piękna magnolia a ten ptak to nie kos? bo szpak ma nakrapiane pióra
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 17:38, 10 sty 2015

Do góry
Wow - cofnęłam sie troszku i jestem pod wrazeniem Twoich malowideł, zwłasza tych z magnolia... Zdolny jesteś
Juki masz świetne, odkąd w zeszłym roku w końcu u mnie jukka zakwitła a koleżanka dała mi pasiate, to zachorowałam na te roslinki i wiosną zamierzam rozszerzyć kolekcję
Ogródek Iwony 23:54, 09 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Rabata M'usiowa powaliła mnie na kolana!
I pomyśleć jak ogród zmienił się dzięki forum, niesamowita metamorfoza!

Marzenko, dzięki tobie tez planuje metamorfozę. Zakochana jestem w twojej rabacie kwadratowej z magnolia. Nie wiem tylko, która wersję wybrać. Ale w 2016 ja skopiuje, w każdej wersji będzie dobrze
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 11:45, 08 sty 2015

Do góry
Agania napisał(a)
U mnie w we wtorek było już marcowe słońce, wczoraj w nocy -10, dzisiaj rankiem już +4, ale znowu śniegiem sypnęło i zapowiadają dalsze opady, ta pogoda, nie chce sie ustabilizować, ja niczego nie okrywałam, o jukki się nie martwię.

Piękna magnolia, ciekawa jestem czy wiosna będzie dla nich łaskawa i pąków nie wymrozi.

Jukkę tę pierwszą na zdjęciu mam, a tą trzecią chciałabym mieć....pamietasz jakie to odmiany?

Pokażesz te nie zimujące w gruncie?

chodzi ci o juke rośnie bez kłopotu

co do tych co zimuję je w pomieszczeniach to jeszcze młode okazy
Jukka filamentosa x elata

Jukka glauca Baileyi

i Yucca sapphire skies zobaczymy co zrobi ta dla testu zimuje w gruncie

no i coś z większych to i jakieś tam domówiki mam też co w lecie na polu są
Jukka Rostrata

Jukka alofolia purpurea
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 07:36, 08 sty 2015

Do góry
U mnie w we wtorek było już marcowe słońce, wczoraj w nocy -10, dzisiaj rankiem już +4, ale znowu śniegiem sypnęło i zapowiadają dalsze opady, ta pogoda, nie chce sie ustabilizować, ja niczego nie okrywałam, o jukki się nie martwię.

Piękna magnolia, ciekawa jestem czy wiosna będzie dla nich łaskawa i pąków nie wymrozi.

Jukkę tę pierwszą na zdjęciu mam, a tą trzecią chciałabym mieć....pamietasz jakie to odmiany?

Pokażesz te nie zimujące w gruncie?
Kiedyś będzie tu ogród 11:32, 07 sty 2015

Do góry
Rozumiem dokładnie Twoje niepokoje nad tym nieszczęsnym kawałkiem tej rabaty, u mnie nie widać żywopłotu, a jest, tworzą go właśnie szczelne i gęste, nasadzenia, bo inaczej nie potrafię sadzić

Rosną thuje szmaragd, aurescens, sosny bośniackie i libmy kolumnowe, sosna pospolita Watererii, sosna himalajska, cyprysik nutkański świerk serbski pendula, jodła kaukaska, świerk kaukaski aurea, iglaki to tylko formy szczepione, bo rosną powoli, możesz wybierać nany lub glauci.

Z liściastych brzozy pożyteczne Doorenbos(wolniej rosną), magnolie, klony jesionolistne i pospolite, polecam Crimsona Sentry, śliwo-wiśnie ozdobne Pissardii,Nigra, wiśnie ozdobne Amanogawa, ambrowce kolumnowe, buki Rohani, Tricolor, Dawick gold/radzi sobie na mokrym/ i graby, oczary, lilaki, krzewuszki, czarne bzy, tawuły, wierzba hakuro..., pęcherznice, oczywiście derenie jadalne.

Nad oczkiem pasują klony japońskie, magnolia, może świerk np. taki Inwersa, albo taki ten mój smutniak Bochemica, albo serbski Bruns, pięknie wyglądają zwisłe formy szczepione na paliku z liściastych karagana syberyjska, lub jałowce horyzontalne i rozesłane.

Jest jeszcze jeden rodzaj wierzby takiej nawodnej, rośnie jak krzew, na popielato, ale nazwy nie pamiętam, Mariusz będzie wiedział i Gunnera wygląda cudownie, ale to inna bajka, wymaga solidnej osłony na zimę, u mnie przemarzła po zimie w 2011r.

Tylko ten teren podmokły u Ciebie, ja nadsypywałam ziemię?
Rób więcej zdjęć

Pozdro
Ogród do kwadratu 18:05, 04 sty 2015

Do góry
Magnolia polecała mi klona palmowego ale bezodmianowego. Na pewno kupię jak tylko upoluję wiosną, bo piękny jest pomimo, że zielony. Ma tendencje do wielopniowości (Magnolia pisała, żeby nie zostawiać więcej niż 5 pniaczków) a na jesień CUDOWNY! Dodatkowo nie taki kapryśny jak inne palmowe. Zaraz zrobię przegląd u siebie, to podam stronę, na której było o tym.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 16:59, 03 sty 2015

Do góry
Wrzośce, tu również dosadziłem obwódkę:

Nad stawem przy altanie wszystko zryte pod nowe rabaty i trawnik:

Rabata przydomowa i kolejne zakupy:

Magnolia gwiaździsta:

Trawniki dłuuuugo nie były cięte. Nie ma to jak niesprawna kosiarka na początek sezonu i 3 tygodnie w serwisie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 16:44, 31 gru 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Przyznaję, że zagubiłam się w akcji tej rabaty bez Twojego komentarza ale podoba mi się jej zapełnienie. Na koniec roku to fajne podsumowanie Zastanawiam się tylko co jeszcze na niej wymyśliszNajlepszego na Nowy Rok

Najpierw było kilka bukszpanów, piownie, liliwoce, kosaćce syberyjskie i żurawki....
Potem piownie wywędrowały na inną rabatę na rzecz traw (nieporozumienie z kostrzewą siną szybko zostało zastąpione stipą. Zurawki wyjadane przez opuchlaki walczyły o miejsce (kilka razy sadziłam) ale przegrału tę walke i z opuchlakami i carex bronze form.
Lilowce zostały przenisione na rabtę kuchenną a ich miejsce definitynie zajęły bukszpany i stipa. Sezonowo dosadzałam trawy rubrum, lobelię (zapominiałam jaka to odmiana)
W tym roku róże zostały wyeksmitowane na różankę na rzecz kolejnych kul bukszpanowych a wiosną dojdą do nich trawki i grafitowy żwirek.
Zapomianiałam, ze na rabacie posadziłam jeżówki... myśle zatem czy eksmitowac ją czy przesadzić jeżówki....
To największe zmiany, o drobniejszych nie wspominam....

Jak siebie znam będą kolejne zmiany ...

Aha magnolia tez była inna w 2010....

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:22, 23 gru 2014

Do góry
Moja Olka, tez 18tka także walczy o choinkę- chłopaki czują się wzięci w kaganiec.
Cichutko popiskują tylko.

Boa świetne, nie tnij. Ładny róż.

Dobrych Świąt Waszej gromadzie!
Pszczelarnia 09:16, 23 gru 2014

Do góry
Fakt, nie mogliście nie kupic tego buka.... z taka historią i z taką masywną donicą ( jak sie ukorzeni w pierwszym sezonie, to ruszy z kopyta i zaraz, za momencik będzie wielkim parasolem jak w łazienkach)
W ramach przedświątecznej krzataniny i 'wczwuwania się ' w nastrój zachwycam się po raz kolejny zywopłtem grabowym u Was- widze go za kilka lat, zagęszoną bryłę wygieta w łuk z przerwą na przejście na łąkę- to jest zachwycające!
Jeszcze świeczki w cynowym pojemniczku na kracaistym obrusie.....
Zmykam do rogalików, pastowania podłogi i kompotu swiątecznego
Pa
Dobrych Świąt!
4 pory roku w ogrodzie 23:24, 17 gru 2014

Do góry
Udało mi sie zebrać fotki do kolejnej rabaty.. z trawami.
Wszystkie foty z tego roku, tylko zima wcześniejsza.
Zima normalna

Zima czyli luty 2014

Marzec (krokusy, magnolia) rabata się powiększyła i kamienna ławeczka poszła na środek

Kwiecień - floksy szydlaste tulipany magnolie

Moja bajka 23:23, 17 gru 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Kasiu rh do tego rogu sie nadaje ale musisz zabrac inne rośliny bo będzie potrzebował miejsca. Ponieważ tam rosną dwa krzaki z których jeden -magnolia będzie na pewno wielki i szerokui to ja bym go nie wpychała w kat tylko posadziła z przodu tam gdzie leżąte kamienie -łupki, a nawet jeśli można to jeszcze bardziej z przodu. Jesli nie chcesz powiększyc tej rabatki to moze azalie japońskie posadz Kermesinę lub Melinę to piękne rośliny i potrzebują mniej miejsca niz rh. Na razie nie podaje polecanych rh bo nie wiem co zadecydujesz i w jakim chcesz kolorze, napisz.

Zdjęcia ptaków swietne.

Bogdziu dziękuję Ci za tak szybką i wyczerpującą odpowiedź. Upewnię się tylko czy dobrze zrozumiałam - w róg posadzić te azalie japońskie, a rh z przodu? Czy też w róg ani azalii, ani rh, tylko, albo jedno, albo drugie z przodu? Rh może w jakimś jasnym kolorze żeby rozjaśnić trochę ten zakątek, np. żółty lub biały? Co o tym myślisz? Rabatki nie da się powiększyć w żadną stronę, ponieważ ta powierzchnia z kamienia to ścieżka prowadząca od furtki do ogrodu, a zaraz przy niej jest studnia i nasz domek.
Moja bajka 23:16, 17 gru 2014

Do góry
Kasiu rh do tego rogu sie nadaje ale musisz zabrac inne rośliny bo będzie potrzebował miejsca. Ponieważ tam rosną dwa krzaki z których jeden -magnolia będzie na pewno wielki i szerokui to ja bym go nie wpychała w kat tylko posadziła z przodu tam gdzie leżąte kamienie -łupki, a nawet jeśli można to jeszcze bardziej z przodu. Jesli nie chcesz powiększyc tej rabatki to moze azalie japońskie posadz Kermesinę lub Melinę to piękne rośliny i potrzebują mniej miejsca niz rh. Na razie nie podaje polecanych rh bo nie wiem co zadecydujesz i w jakim chcesz kolorze, napisz.

Zdjęcia ptaków swietne.
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:09, 17 gru 2014

Do góry
Udało mi sie zebrać fotki do kolejnej rabaty.. z trawami.
Wszystkie foty z tego roku, tylko zima wcześniejsza.
Zima normalna

Zima czyli luty 2014

Marzec (krokusy, magnolia) rabata się powiększyła i kamienna ławeczka poszła na środek

Kwiecień - floksy szydlaste tulipany magnolie

Moja bajka 22:30, 17 gru 2014

Do góry

jednak teraz jest szaro, buro i paskudnie. Po prostu pusto i smutno. Przydałoby się coś zimozielonego. Po murku puściłam więcej bluszczu, ale wiadomo, że on potrzebuje czasu zanim ruszy. Zastanawiam się czy w tym rogu poraziłby sobie rododendron. Wiosną i latem, kiedy magnolia ma liście to miejsce jest dość zacienione. Ale wcześniej rosła tam melisa, która doskonale sobie radziła. Mam też kilka małych cisów kolumnowych, w fajnym zielonożółtym kolorze, które można by tam chociaż kilka posadzić i przycinać. Doradzicie coś?
Na zdjęciu poniżej widać te cisy. W sumie mam ich 8, ale na tę rabatę na pewno wszystkich bym nie dała, bo nie ma tam aż tyle miejsca. Myślałam o kilku, żeby je przycinać. Ale też nie upieram się, żeby za wszelką cenę je tam wciskać. To taka luźna myśl. Doradźcie proszę.
Ogród w Tarnowie 18:12, 17 gru 2014

Do góry
Nadal ciepło a ryby przerwały sen i wypłyneły na wierzch i chcą jeść...

a magnolia ma coraz większe pąki

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 20:30, 14 gru 2014

Do góry
Renatko - pozdrawiam....jutro pewnie coś jeszcze wrzucę.

Haniu
- tak to ta magnolia. Też myślałam,że to coś magnoliowatego, ale kwitła w czerwcu w temperaturach +30 do +38 .... wydawało się mało realne. Dziękuję.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies