Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 15:58, 14 gru 2014

Do góry
Elu,ten piękny biały kwiat, to najprawdopodobniej magnolia wielkokwiatowa.magnolia grandiflora
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 22:59, 13 gru 2014

Do góry
Haniu eksperymentujesz

Ps. To prawdopodobnie magnolia grandiflora . U nas wymarza ale jest zimozielona
Pozdrawiam
Ogródek Anity 07:38, 09 gru 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Róża jak z bajki o Małym Księciu wakacje bomba a mufinki niezłym przedwsięwzięciem.....wszystko poczytałam

Hej Ula!
Takie mufinki, z tym kremem , będę robić pierwszy raz! Przepis taki jak w słynnej nowojorskiej cukierni Magnolia....zobaczymy czy mi wyjdzie, ale jeśli będę trzymać się mocno przepisu to może wyjdzie!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:15, 08 gru 2014

Do góry
malkul napisał(a)
nie mam ani czasu ani natchnuienia a dodatkowo manufaktura to dla mnie rzecz niemożliwa, bo mam dwie lewe łapki. to mój eM ma dwie prawe

dwie lewe?.... nie wierzę.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:06, 08 gru 2014

Do góry
tak, teraz można lisciaste z naszych stref klimatycznych.
Nie ciełam zywopłotu w ten weekend, myłam okna i biegałam wokół dzieci /kuchni...cholewka nic konkretnie nie zrobiłam.
W zeszłym roku kończyłam żywopłot w styczniu. W tym roku pewnie bedzie podobnie.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:58, 08 gru 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

Nic z nią nie robię. moja jest na spadku,i jeszcze w ziemi piaszczystej, więc muszę tylko dopilnowac żeby M.nie wpadło do głowy tam rzucać śnieg przy odśnieżaniu.
2 lata temu mi padła po zimie, myslę że dlatego, że był na niej długo śnieg, dłużej niż w innych częściach ogradu bo spadek jest na pólnocną stronę ( latem to nie ma znaczenia, zimą słabe słońce sobie z tym nie radzi). Tak myślę bo ona łatwo zagniwa zimą, więc im ma suszej, tym lepiej.
Zobaczymy jak bedzie wtym roku.

O widzisz...to muszę eMowi powiedzieć aby mi uważał tam ze śniegiem jak spadnie i będzie odśnieżać. Na razie zostawię tak jak jest...bo jest ładnie i nie chce tego widoku psuć.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:54, 08 gru 2014

Do góry
Magda70 napisał(a)
Marta a co opatulasz??
Robisz coś ze stipą?? Nie wiem czy ją przykrywać...ona taka ładna ciągle jest, że nie chce mi się z niej chochołów robić.
Ja tylko klona jednego opatuliłam...i reszta zostawiona sama sobie.
Nawet snopków z traw nie powiązałam.
Zupełnie w innym kierunku w listopadzie i grudniu me myśli i czyny są skierowane. Na ogród czasu brakło...

Nic z nią nie robię. moja jest na spadku,i jeszcze w ziemi piaszczystej, więc muszę tylko dopilnowac żeby M.nie wpadło do głowy tam rzucać śnieg przy odśnieżaniu.
2 lata temu mi padła po zimie, myslę że dlatego, że był na niej długo śnieg, dłużej niż w innych częściach ogradu bo spadek jest na pólnocną stronę ( latem to nie ma znaczenia, zimą słabe słońce sobie z tym nie radzi). Tak myślę bo ona łatwo zagniwa zimą, więc im ma suszej, tym lepiej.
Zobaczymy jak bedzie wtym roku.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:27, 08 gru 2014

Do góry
ja molinię używam do opatulania. Najpierw agro, a na to snopek moliniowy i sznurek. Cieplej i nie ma paskudy białej dającej po oczach.

ja jeszcze na dobre nie wyszłam z ogrodu ( jeszcze 40% zywopłotu czeka na mnie)a juz zaczynam tęsknić powoli.

Lilie w leasingu- dobre!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:09, 08 gru 2014

Do góry
Oj ile tu wpisów! Pozdrawiam wszystkich razem i każdego z osobna.

Bogdziu, skoro rozsądek dominuje u rodziców, to i dzieci można trafić rozsądne, które się poddają takiemu wychowaniu. Z drugim trudniej, inny charakter

Magnolia, dni tak krótkie, że niewiele się da zrobić, nawet sobota za krótka zanim wstanę i podgotuję obiad w domu, to już południe. Ogólne prace porządkowe teraz się trafiają (kto to wszystko poroznosił!?) Wczoraj wkładaliśmy karbid do otworów w ziemi (chyba się kiedyś zapadniemy, jak ser szwajcarski mamy ziemię wokół domu podziurkowaną!) Muszę kupić coś mocnego.
U nas małe katary też były, ale na razie bez zarywania szkoły. Ogólnie nie można narzekać na pogodę. Teraz dwa dni nocnych minusów zapowiadają, a potem znów na plusie. Ma to swoje zalety, ale ja jednak czuję, że musi być taka konkretna przerwa od ogrodu, żeby nie kusiło wyjść, że można jeszcze coś zrobić. Żeby porządnie zatęsknić do ogrodu.

Magda, taka ze mnie rozsądna kobita, że kupiłąm sobie kilka opakowań cebulek na próbę przy zakupach tulipanów i krokusów, a teraz nie mam gdzie ich wcisnąć. Tu będę przekopywać, tu też szykuje się rewolucja i wychodzi na to , ze nie mam miejsca. Jeszcze mi zostały te trzy lilie w leasingu Muszę chyba w doniczki dość duże i do ziemi, bo docelowo mam obmyślone miejsce, ale tam jeszcze chwastowisko.

Agnieszka, Pozdrawiam. Jak kiedyś sąsiad usłyszał, że stonkę zbieram z ziemniaków, to się za głowę złapał, że aż tak ekologicznie. Aż tak... Hmm... albo ekologiczne albo nie, wg mnie nie ma połówkowych rozwiązań. Jak mam pryskać, to po co mi ta robota, mogę od teściów takie mieć.

U mnie nie ma co pokazywac, więc cicho siedzę. Skupiam się powoli na świętach, ale bardzo powoli. W sobotę wyrwałam upadłe kwiatostany moliniom i zrobiłam suchą wiązankę. Fajnie to wygląda, w połowie przewiązana i tyle. Prosta, ale ładna ozdoba.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:17, 08 gru 2014

Do góry
pisałaś u Mdżen że pogodę macie łądną. Cos działacie ogrodowo jeszcze?

My zaliczamy przeziebienia, katary, zatoki, wirusy żołądkowe.
Wieczorem parę ze średnim śsobie przejażdżkę na hulajnogach, fajnie było.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 16:52, 07 gru 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Małgoś, znalazłam numer magnolii gdzie było o werbenie.. i Danusia pisze, że można trzymać ja w ciemnym, byle nie przesadzić z wodą.

Też się doszkoliłam , magnolia z listopada
Ogród prawie romantyczny 15:14, 07 gru 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
A ta magnolia jest duża? ja nigdy nie okrywałam moich poza pierwszą zimą po posadzeniu, jeżeli Twoja jest młoda i rośnie w przewiewnym miejscu i choruje to ja okryj tylko nie zapomnij zdjąć otuliny na wiosnę kiedy ma kwitnienie? Bogdzia bardzo dobrze radzi z rodkami tylko jakby jeszcze napisała czemu torf tylko nasz, bo mnie to ciekawi pozdrówka

Magnolia młoda i nieduża, odmiana susan. Przesadzona dwa lata temu i dotąd na zimę okrywana. Rośnie na skraju rabaty i na pewno narażona jest na wiatr, ale ponieważ od lata dręczyły ją choroby grzybowe, a u nas na razie nie zapowiadają wielkich mrozów, zastanawiam się czy okrycie jej w tej chwili, nie stworzy dobrych warunków dla rozwoju jakiejś choroby

Pozdrawiam Aniu
Ogród pod trzema dębami 11:30, 07 gru 2014

Do góry
Ciemierniki zeszłoroczne. Mam cztery sztuki i wszystkie będą kwitły. Niestety, jak wiele rzeczy u mnie, popodgryzane przez ślimaki. Liczę, że kolejne kwiaty będą już ładne, bo mróz ostateczne ślimaki przegonił.

Magnolia na jednej gałązce m więcej pąków, niż w zeszłym roku całe drzewo. Skorzystałam z Marzenkowej rady i pospałam ją Magiczną Siłą
Ogród prawie romantyczny 11:28, 07 gru 2014

Do góry
A ta magnolia jest duża? ja nigdy nie okrywałam moich poza pierwszą zimą po posadzeniu, jeżeli Twoja jest młoda i rośnie w przewiewnym miejscu i choruje to ja okryj tylko nie zapomnij zdjąć otuliny na wiosnę kiedy ma kwitnienie? Bogdzia bardzo dobrze radzi z rodkami tylko jakby jeszcze napisała czemu torf tylko nasz, bo mnie to ciekawi pozdrówka
Ogród prawie romantyczny 19:08, 06 gru 2014

Do góry
yolka napisał(a)
Moja tez ma grzyba. Gdzieś czytałam zeby pryskać na wiosną zanim paki nabrzmieją, a teraz już nie wiem kiedy lepiej. Ociepliło się z okrywaniem mozna poczekać

Magnolia chorowała od połowy lata, ale wiosną profilaktycznie opryskam razem z różami
Czytałam, że zapowiadają opady śniegu na najbliższe dni
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:46, 05 gru 2014

Do góry
Gosia ale magicznie w ogrodzie! Swiątecznie jakby, szaro/biało i koronkowo.... ach!

Co małej pod choinkę.... bardziej umiem napisać co dużej. A może to samo obu- perfumy, ksiązkę ( małej to raczej serię mamoko)i ciuchy ( chociaż tu ławto wtopić u dużej)

U Agi, nie tylko w ogródku.. 12:25, 02 gru 2014

Do góry
WIOSNA.. ciąg dalszy
w dużej mierze "nowobogacki" kamień pod roślinami.. z czego do końca nie jestem zadowolona, ale coś z tym trzeba było zrobić jak już został wysypany. Te zielono-żółte kępy świetnie dają sobie na nim radę
pierwiosnki..

magnolia.. w tym roku postanowiła zakwitnąć i wychodzące nieśmiało zaspane piwonie

hiacynty.. i śliwa ozdobna

żurawki i berberysy.. uwielbiam ich kolory i nie z(a)mordowany rodek

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:08, 01 gru 2014

Do góry
Napia napisał(a)
Ładna ta asperkowa już jestem ciekaea, jak będzie wyglądać wiosną, gdy zakwitną cebulowe

Asperkowa potrzebuje kilku lat, żeby pokazać swoja urodę, w sumie posadziłam 4 asperki, zastanawiam się czy robić okrywy hortensjom, bo to ich pierwsza zima będzie, rabata jest wyściółkowana, ale zrobię test okryję dwie, a pozostałe dwie zostawię, krzewy hortensji były dość duże jak kupiłam, to może to wystarczy, sadzone wiosną, więc są już wystarczająco ukorzenione...wiosną zakwitnie na asperkowej magnolia, a dla ozdoby rabaty dosadziłam jeszcze krokusiki, żeby nie było smutno

Jesień nie była tak kolorowa jak rok temu, rabaty są już szarobure i ponure, albo we mgle, albo w kroplach deszczu.

na śnieżek już czekam

Kwiatowy ogródek Monteverde 13:19, 30 lis 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Magnolia wywołała do tablicy kamasję i wraca do łask Ale że kwitnie dwa razy to nie wiedziałam. Moja kwitnie tylko raz.. kupiłam jako konkretną odmianę a dostałam zupełnie co innego.

U mnie była aż do mrozu, mróz skosił ostatnie pąki
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:13, 30 lis 2014

Do góry
Magnolia wywołała do tablicy kamasję i wraca do łask Ale że kwitnie dwa razy to nie wiedziałam. Moja kwitnie tylko raz.. kupiłam jako konkretną odmianę a dostałam zupełnie co innego.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies