Jak większość forumowiczów zderzyłam się z problemem zagospodarowania rabaty przy wejściu do domu. Może ktoś z Was będzie miał pomysł, w jaki sposób zamaskować te studzienki? Myślałam o rabacie z hortensjami, może wiśnią nigrą, albo pissardi, może klon globosum? Tylko jak to wszystko tu rozmieścić? Wystawa rabaty północno-zachodnia. Wymiary rabaty są naniesione na zdjęcie. Pomocy...
Asiu, na rabacie z Bobo i bodziszkami mam posadzone od strony zewnętrznej (mają się przewieszać) turzyce / carex 'Ribbon Falls', a od strony wewnętrznej są turzyce / carex 'Everest'. To wszystko jest uzupełnione żurawką 'Palace Purple' oraz wiosennymi zawilcami wielkokwiatowymi (sprawne oko wypatrzy, że jeden wiosenny mi zakwitł) i jesiennymi 'Honorine Jobert'. Są też tam upchane werbeny patagońskie i białe gaury... ciasno, ale po mojemu
Dzisiejsze fotki - Bobo coraz bardziej biała, jestem pozytywnie zaskoczona, że tak pięknie znosi upały i słońce, nic się z nią nie dzieje, nie więdnie, a praktycznie w ogóle jej nie podlewam, więc duży plus dla niej Wybaczcie, że znowu wrzucam fotki bodziszków
Drogie koleżanki i koledzy proszę o pomoc.
Mam problem z 3 tujami (posadzonych 50szt) kopane z gruntu. W ostatnim czasie ok 2 miesięcy trzy tuje zaczęły zmieniać kolor i marnieć. Tuje posadzone w kwietniu 2020, gleba gliniasta, przed posadzeniem nasypana ziemia optima pod iglaki. Drzewka posadzone jak miały ok 120cm. Ziemia przy korzeniu jest cały czas wilgotna, a gdy mocniej poleje deszcz błotnista. Nadmienię, że reszta tui ma się dobrze, a tylko te 3 odstają od rodziny. Tuje nie były jeszcze nawożone od posadzenia. Dodam że słabo rosną, prawie nie ma przyrostów na wysokość.
Proszę o radę co to może być? Jak mogę im pomóc.
A tu kolejna NN do kolekcji Dostałam trzy sadzonki w prezencie, może to jest Magnus? Jest dość wysoka i co charakterystyczne, to jej jasno zielone liście.
Nie ma co ukrywać...inspirka była i przyszła motywacja do pracy...basen ogrodowy to z planów Must have
Gorące domowe SPA taaak bardzo mi pomaga na kręgosłup, ból odchodzi w zapomnienie
Jeżówka NN, kupiona jako Magnus, ale może to jednak 'Hope'? Nie wiem. Ma dość dużego jeża, ale nie tak płaskiego jak 'Hope' na zdjęciach w internecie. Widzę też, że zmienia kolory, pojawia się blady róż, ale również i mocny pink No i moim zdaniem jest średnio wysoka, taka 50-60 cm, czyli na pewno nie na tyły rabaty. Tak ją u siebie posadziłam (bo miała być magnuską), i teraz bidula nie może się przebić i znów będzie przesadzanko...
Danko dzięki
Na razie tylko ten jeden dzielżan mi kwitnie reszta to właśnie chyba jesienne są bo na razie tylko guziki mają.
Lato niech będzie upalne i bez komarów tym bardziej że na weekend mam rodzinę żony na goszczeniu
Będzie fajnie
cienista (tam tylko rano jest słońce) i prajaszczur na widnokręgu
Gosiu dla ciebie moje rudbekie
U mnie to samo sieją się gdzie chcą a ja potem mam co pielićW Rudbekiach lubię tę ich zmienność kolorów .Sadziłam żółtą a sieją się różne.
Z rozchodnikami mam posadzone rozplenice Hamlen i trzcinniki
Rabata do przeróbki bo za gęsto jest. Tu są Hamlen .
Helen rabatka śliczna i wygląda na skończoną. Miejsca już tu nie widać na nowe sadzonki. Piękna ta żurawka. Czy nad nią nie wciśniesz jeżówek? Pokaż kłosowce, w takiej ilości musi wyglądać fajnie!
I część z przodu domu, z którą najpierw będę potrzebowała zrobić porządek.
Było:
Jest:
Ta skrzynia to wytwór mojego męża. Trzyma tam piasek na wypadek powodzi, które tu często się zdarzają. Ale obiecał mi, że przeniesie ją w inne miejsce. Planuję tam dosadzić tuje, żeby uzupełnić już istniejący szmaragdowy żywopłot. Muszę też jakoś zasłonić studzienkę, ale o tym jutro.
Dzień dobry Wstawiam troszkę aktualnych zdjęć.
Hortensje kwitną lubię je w tej fazie kwitnienia.
Wims Red mam pierwszy sezon i ciekawa jestem jak się przebarwi.
Zastanawiam się czy już mnie denerwuje to że mam tak naćtukane jeżówki na tej tylnej rabacie. Tu różowe, tu pomarańczowe, tu żółte i znowu różowe. Czy czasem nie powinnam wsadzić je wszystkie w jednym miejscu tak jak miało być pierwotnie.