Ogród sensoryczny
18:10, 18 mar 2018
Ogród sensoryczny pomaga dzieciom odkrywać tajemnice natury, edukować, poznawać swoje zmysły. Powinien oddziaływać poprzez wzrok, dźwięk, zapach, dotyk, smak.
Trzeba wybrać takie rośliny, które mają wpływ na te wszystkie zmysły.
To bardzo cenne miejsce.
Trochę chaotycznie, ale staram się jak najwięcej wyszukać informacji i je zgromadzić tutaj.
Ważne w ogrodzie sensorycznym: (nigdy takiego nie robiłam, więc dla mnie to nowość)
- uprawa odpowiednich roślin (ustalenie ich listy)
- samodzielne wysiewy i pikowanie (miejsce do tego)
- kompostowanie (jakiś mały kompostownik)
- kolorowe pojemniki i doniczki do wykorzystania (często z odzysku - opakowania pet, pudełka metalowe)
- recycling (kapsle, płyty CD) z nich można zrobić fajne, kolorowe ozdoby ruchome
- robienie naturalnych wyciągów z roślin do nawożenia
- karmienie ptaków
- budowa domków dla pożytecznych owadów-
- szlaki, zakamarki, ogrody "dziurki od klucza", pętelki, ścieżki sensoryczne
- zakątki zmysłowe
- wzbogacenie krajobrazu
- zestawy narzędzi ogrodowych
- wytrzymałe rośliny sensoryczne
- dużo roślin które ulegną zniszczeniu podczas zajęć
Lista roślin ważnych:
szczypiorek, mięta, monarda, bazylia, oregano, paprocie, perowskia, szałwia, rozchodnik, czyściec wełnisty, dąbrówka rozłogowa, tojeść rozesłana, konwalnik, tymianek, trawy ozdobne miękkie w dotyku jak: tatarak, trzcinnik, następnie koniecznie lawenda, rozmaryn, truskawki, poziomki, borówki
Trzeba wybrać takie rośliny, które mają wpływ na te wszystkie zmysły.
To bardzo cenne miejsce.
Trochę chaotycznie, ale staram się jak najwięcej wyszukać informacji i je zgromadzić tutaj.
Ważne w ogrodzie sensorycznym: (nigdy takiego nie robiłam, więc dla mnie to nowość)
- uprawa odpowiednich roślin (ustalenie ich listy)
- samodzielne wysiewy i pikowanie (miejsce do tego)
- kompostowanie (jakiś mały kompostownik)
- kolorowe pojemniki i doniczki do wykorzystania (często z odzysku - opakowania pet, pudełka metalowe)
- recycling (kapsle, płyty CD) z nich można zrobić fajne, kolorowe ozdoby ruchome
- robienie naturalnych wyciągów z roślin do nawożenia
- karmienie ptaków
- budowa domków dla pożytecznych owadów-
- szlaki, zakamarki, ogrody "dziurki od klucza", pętelki, ścieżki sensoryczne
- zakątki zmysłowe
- wzbogacenie krajobrazu
- zestawy narzędzi ogrodowych
- wytrzymałe rośliny sensoryczne
- dużo roślin które ulegną zniszczeniu podczas zajęć
Lista roślin ważnych:
szczypiorek, mięta, monarda, bazylia, oregano, paprocie, perowskia, szałwia, rozchodnik, czyściec wełnisty, dąbrówka rozłogowa, tojeść rozesłana, konwalnik, tymianek, trawy ozdobne miękkie w dotyku jak: tatarak, trzcinnik, następnie koniecznie lawenda, rozmaryn, truskawki, poziomki, borówki