Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Anitka 14:19, 18 mar 2018

Mari napisał(a)

Te żółte stożki to jaka odmiana - może żywotnik Rheingold ??

Gdzie zaopatrywałaś się w rośliny? Możesz podać nazwę szkołki (może być na priv)

Wprawne oczka masz - tak to żywotnik Rheingold. Mam jeszcze 4, dwa za ogniskiem pod brzozą. Szkółek to ja odwiedziłam wiele, ale napiszę.
Anitka 14:30, 18 mar 2018

Zana napisał(a)
Znowu grzebię w drzewach i chyba się tą glediczją u Ciebie do końca zaraziłam. Coś mi się zdaje, że chyba zakupię.

Ja mam cztery i moje ulubione. Kiedyś sąsiadka z okna dachowego u nas zobaczyła i przy ploteczkach przy płotku zapytała co to za egzotyczne drzewka mamy. No i ja teraz z okienka dachowego u niej dwa drzewka widzę. Parę osób po wizycie u nas też ją zakupiło.
Gdy mięliśmy dylemat jakie drzewo wsadzić do kręgu to pierwsze co M zaproponował to glediczję właśnie. Ale powiedziałam, że od "przybytku glediczii głowa nas rozboli". Nie ma problemu z obsadzaniem pod nią rośnie i w ogóle u mnie bezproblemowa.
Tylko koniecznie kup glediczję trójcierniową 'Sunburst', bo ta jest bezkolcowa.
Anitka 15:14, 18 mar 2018

Iwonka napisał(a)
Walka z kunami trwała w sumie kilka lat. Nie pomogła nawet profesjonalna ekipa. To, że jedna z kun wpadła do klatki, to jakiś cud. A drugi jest taki, że na szczęście nie pogryzła nas przy znoszeniu tej olbrzymiej drucianej konstrukcji przez wąski otwór ze strychu. Do dziś pamiętam jej dziki wzrok i okropny krzyk. Nic jej w tej klatce nie było, poniewa był to taki łapacz przyjazny zwierzęciu, ale wcale mnie ta panika nie dziwi. Nawiasem mówiąc bardzo ładny pyszczek ma to stworzenie
Wydaje mi się, że uratowały nas opaski na gołębie, które zamontowaliśmy na wszystkich rynnach. To były jej szlaki na strych, a kolce skutecznie utrudniły wędrówkę.
Co do koła to dostalismy je w prezencie od pana, który robił nam dębowe schody w domu. Pod koniec lat 90-tych był szał na te ozdoby. Mnie nigdzie to koło jakoś nie pasowało i tak kulałam je po zakamarkach ogrodu. Chętnie oddam Sylwii, do jej rancza pasuje idealnie

Chyba u nas też szuka mieszkania, bo wczoraj poprószyło śniegiem i świeże ślady na balkonach i dachu znalazłam. Oj, nie chcę mieć takiego sąsiada. Nawet jak ma pyszczek ładny.

Ja jak koło znalazłam to o Sylwii ranczu od razu pomyślałam. Szykuje się " zlot z kołami"
Mari 16:02, 18 mar 2018

Skoro to żywotnik Rheingold to czy możesz mi powiedzieć czy on zimą brązowieje i to znacznie?? Bo nie wiem czy mi przemarzł czy on się tak zachowuje zimą? W środku gałązki niby ma zielone ale cała czuprynka i boki są brązowe... Na zdjęciu ile może mieć lat...szybko rośnie?
Możesz pokazać zdjęcie swojego żywotnika jak wygląda teraz zimą? - jeśli to nie kłopot.
Zana 16:23, 18 mar 2018

Dziękuję Agatko. Wiem, że ta żóława to Sunburst. Masz aż cztery? Chyba niedokładnie zdjęcia oglądałam, bo lokalizuję tylko dwie. Ale niedopatrzenie nadrobię.

Kuny spryciuli nie zazdroszczę, nawet jak ma uroczy pyszczek.
Gardenarium 16:25, 18 mar 2018

Mari napisał(a)
Skoro to żywotnik Rheingold to czy możesz mi powiedzieć czy on zimą brązowieje i to znacznie?? Bo nie wiem czy mi przemarzł czy on się tak zachowuje zimą? W środku gałązki niby ma zielone ale cała czuprynka i boki są brązowe... Na zdjęciu ile może mieć lat...szybko rośnie?
Możesz pokazać zdjęcie swojego żywotnika jak wygląda teraz zimą? - jeśli to nie kłopot.

Ten zywotnik pod wpływem niskiej temp. zmienia kolor. Latem wróci do normalności.

Instagram Ogrodowiska
Wiolka5_7 17:10, 18 mar 2018

Witaj!
Pochodziłam sobie po twoim ogrodzie i jestem zachwycona
Wszystko ze sobą współgra...architektura, kompozycje roślin...
Dekoracje przed domem cudne i ciemierniki w korycie

Teraz czytam o tych glediczjach Sunburst u ciebie, ze bardzo je lubisz...
I tak myślę,że znalazłam drzewo do mojego kącika z leżakami,który planuję Fajnie będzie kontrastować z bukami dawyck purple, jak myślisz?

Pozdrawiam jeszcze zimowo
Sabina76 23:56, 18 mar 2018

Witaj Pospacerowałam po Twoim pięknym ogrodzie. Masz też fajnie zrobione miejsce wypoczynku z fajnymi drzwiami, oknem i korytem. A drzwi wejściowe - ich kolor jest po prostu the best!
Anitka 18:52, 19 mar 2018

Zana napisał(a)
Dziękuję Agatko. Wiem, że ta żóława to Sunburst. Masz aż cztery? Chyba niedokładnie zdjęcia oglądałam, bo lokalizuję tylko dwie. Ale niedopatrzenie nadrobię.

Kuny spryciuli nie zazdroszczę, nawet jak ma uroczy pyszczek.

Wszystkie to 'Sunburst'. Ona na wiosnę jest żółtawa, później zielenieje, a na jesień cudnie się przebarwia. Już ci pomagam w lokalizacji tych czterech sztuk
Jedna rośnie przy domku.

Druga przy ognisku od prawej strony, a dwie mam z boku.

Anitka 18:58, 19 mar 2018

A tu w październiku.