Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 11:49, 02 paź 2014

Do góry
ale pięknie z ta kapuchą! Śliczne kolory
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 10:21, 02 paź 2014

Do góry
Koachani,
Patrzycie na stare zdjęcia

sporo od tego czasu dosadziłam i wszystko bardzo się rozrosło
są i miskanty i bukszpany, roplenice i trawy i chyba nawet nie za bardzo jest gdzie co dosadzać mąż się śmieje, że jest tego za dużo nawet, a poza tym z boku domu mam puszczone dreny i kable i trochę jestem tym ograniczona ;-(

a to dopiero pierwszy rok tej rabary w przyszłym gdy się jeszcze rozrośnie będzie tego więcej, więc czekam do przyszłego roku, gdzie coś wypadnie czy będą placki wolne to na pewno dosadzę

tu zaplanowane nasadzenia cebulek

tu z boku z większych roślin jest magnolia, żarnowiec i rozplenica, jest też bukszpan i różaneczniki, więc chyba na razie pass

ale tu za domem pomyślę o miskancie morning light, bo tego nie mam a fajnie by tu pasował i o trzmielinie na pniu - może przy bukszpanach, bo rzeczywiście nie mam tu z tyłu żadnych wyższych roślin. Ależ jesteście pomocni

a tu z drugiej strony przed domem - tu nie sadziłam żadnych cebulek, bo tu mam wielki problem z kretami i co kilka dni rabata jest szczegółowo przekopana

dziękuję za pomysły,
teraz chyba wszystko wygląda lepiej?
miłego dnia
sylwia
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:36, 01 paź 2014

Do góry
Alex- franca odpisała i prosi o wybaczenie
Czyli sadzisz kłosownicę?

Tess - właśnie mi się wydaje, że ja też za długą zostawiłam (nawet Magnolia kiedyś tu o tym pisała) ale ja myślałam że jeszcze się ją raz tnie jesienią ale podobno już nie ciąć, bo przemarznie. Zatem radzę się wstrzymać.

Toszka- jesteś może w stanie zobrazować etapy hakone w trakcie sezonu? Ciekawa jestem jak to się kształtuje.

Jolas - kwitnie właśnie i wtedy jest wysoka co mnie właśnie wkurza

Evchen – trend mówisz? Hehe , bardzo bardzo to mnie łachce

Jola – z tą zielenią to samo tak jakoś hihihihi

Pszczółko- nie trzeba ale mnie wkurza ze wtedy ma kłosy i jest taka wysoka , że ja wole ściąć, jednak jak się okazało to ona zakwita ponownie

Aage- a długo masz już u siebie hakone? Z czym zestawiona?

Ewa- to canon d510, jaki idol babo, co ty tu na forum tyle piękności że gdzie mi tak do tych wypieszczonych

Anita- właśnie widzisz ja mimo iż był syf i brud to zawsze pokazywałam jak idzie robota bo tak lubię też u kogoś oglądać jak powstaje a nie tylko jak już dopieszczone i gotowe. Cieszę się, że to docenisz.

Do pozostałych ogrodników odmachuję łapką
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:01, 01 paź 2014

Do góry
Magnolia parasolowata

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:20, 29 wrz 2014

Do góry
Milka napisał(a)
tak przy okazji, jak dostały bukszpany..ucierpiała magnolia parasolowata

czy po liściach ktoś pozna czy to zawilec, czy coś innego?

Mi się wydaje, że to bodziszek jakiś
ściskam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:12, 29 wrz 2014

Do góry
tak przy okazji, jak dostały bukszpany..ucierpiała magnolia parasolowata

tulipanowiec cały zielony

czy po liściach ktoś pozna czy to zawilec, czy coś innego?

Sonia się położyła i połamała wszystko, co za arystokratka, że tylko na kwiatkach musi leżeć!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:28, 27 wrz 2014

Do góry
Pewnie ze dwóch ogrodników by trzeba mieć, zeby ze wszystkim zdążyć. Dobrze, ze mama przyjechała i oberwała maliny, to choć godzinka dłużej przy rabatkach.
Dziś dzieliłam tiarelki na maksa. Kupiłam kiedyś dwie. Magnolia poradziła podzielić. Podzieliłam na 5-6 sztuk. A dziś każdą na 15-2o części. Pięknie się rozrosły. Wsadzam w miejsca gdzie wypadła runianka. Docelowo chyba wszystką runiankę będę musiała wywalić, więc wsadzam tiarellę wszędzie, gdzie się da wśród runianki. RUnianka choruje, tak jak kiedyś u Butterfy. Wyciągam całe krzaki - jaśnieją, dostają plam i pleśnieją im pędy w ziemi. Zaraza jakaś. Podlałam raz previcurem, ale to nic nie dało. Nie chcę roślin, z któymi jest kłopot, więc chyba muszę się liczyć z podmianą. Zaczęłam już, żeby nie było znów pustej ziemi przez dwa lata. W sumie pas szerokości 1-1,5 metra mam bez roślin, bo tam się już drugi rok ta zaraza zaczyna i wędruje głębiej. DO lipca jest spokój, pieknie wszystko przyrasta. Później zaczynają się deszcze i rośliny marnieją.
Ogród niby nowoczesny ale... 21:14, 26 wrz 2014

Do góry
aage napisał(a)

Przycinasz seslerię? kiedy?

Aage witaj u mnie
Seslerii jeszcze nie przycinalam. Rośnie u mnie odpaździernika 2013r
Więc jeśli będę przycinać to dopiero po zimie - wiosną razem z innym trawkami - ale to zależy jak b edzie wyglądać. Ale tak jak pisala Magnolia - jak bedzie brzydka ciachnąć krótko - za 2 tygodnie bedzie piękna. Więc tak zrobię

iwonadm napisał(a)
pięknie pięknie zachwyca niezmiennie

Dziękuję Miło mi bardzo!

Tusiala napisał(a)
Fajnie, że wreszcie dałaś nowe zdjęcia. Uwielbiam tutaj spacerki. W Twoim ogrodzie porządek, harmonia i taki spokój. Jeden dominujący kolorek

Marta...u Ciebie też mam zaległości...ale siara! Dziękuję kochana!

kamasja napisał(a)
Madziu super jak zwykle, mogę tak siedzieć i oglądać wciąż. Lubię ludziom "zaglądać w ogródki" a tu można bezkarnie.Miodzik. Czytam te wszystkie nazwy traw roślin i wszystko już mi się miesza ale stipa to moja miłość po bukszpanach (niestety jeszcze jej nie mam bo na wiosnę nigdzie nie było)poczekam do przyszłego roku i gdzieś wcisnę bo jest obłęna.

Oj ja też lubię tak zaglądać
Stipa jest przecudna...jak dalej jej nie znajdziesz to przypomnij się bo pewnie uda mi się zebrać nasiona- może i siewki ale to zależy od naszej kochanej pani zimy
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 19:23, 25 wrz 2014

Do góry
Aga, zadam od razu pytanie, bo pewnie się nie doszukam sama... Podobno Magnolia radziła Ci kiedyś wsadzenie kilku sadzonek w jeden dołek, aby uzyskać formę wielopienną - czy to nie była przypadkiem brzoza? i czy zrobiłaś tak?
Szukam wielopiennych brzóz pożytecznych, ale nie wiem, czy znajdę. Pomyślałam o takim prostym rozwiązaniu i Beata-Butterfly skierowała mnie właśnie do Ciebie .
W Gąszczu u Tess 11:16, 25 wrz 2014

Do góry
ewentualnie zawilce np. pajęcznowaty - ładnie, ale efekt czasowy
W Gąszczu u Tess 11:15, 25 wrz 2014

Do góry
z traw może by się sprawdziło proso. Tylko z tych odmian stojących bardzo pionowo- Heavy Metal jest takie, ale wysokie- ok 150 cm. Podobno Warior jest tez poionowe, tylko ciut niższe- do 120 cm. Ale warto by było sie upewnić czy się nie rozwala nigdy.
To proso ma bardziej niebieskawa zieleń, więc nie byłoby idealnego połączenia barw zielonych, jednak to jest tak subtelne że nie sądzę żeby komuś przeszkadzało.

Z bylin - Języczka przewalskiego jesli nie jest tam za sucho- wysoka, strzelista, smukła.
W Gąszczu u Tess 10:44, 25 wrz 2014

Do góry
tak, dużo, inaczej rośnie, ale po deszczu a czasem i bez tego się wyłozy.
Dlatego tak drążę temat słońca.
W Gąszczu u Tess 10:22, 25 wrz 2014

Do góry
tak, jest całkiem niezły. Tylko jak by się dało, to Rhododedrona bym troche wgłąb pchneła żeby z czasem z takiej perspektywy jak robiłas zdjęcie nie zasłonił całkiem kul cisowych.
Ale wiesz to tak ze zdjęcia.

Kurcze, wydaje się że to nie jest całkiem słoneczna rabata po roślinach na niej. Jeśli tak, to nie sadź tam trzcinnika, bo będzie się pokładał
W Gąszczu u Tess 10:16, 25 wrz 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
Jej, pomroka czarna- nie poznałam że to one na zdjęciu. szukałam poprostu maluchów, a to kolosy!
Jak będą miały 1.5 metra, to pewnie że molinia Variegata za niska.
Trzcinnik Overdam pod warunkiem że jest tam słonecznie to jednak dobry wybór do takiej wysokości. I wcześnie zakwitnie i odpowiednio delikatny.

Skąd tak Cię dobrze znam?- wiem jak sama bym się zachowała po takim znalezisku. A Ty przecież masz ten sam wirus co wszyscy tutaj i ja oczywiście też.

Dzięki, Magnolio
Czyi Twoim zdaniem ten mój pomysł przesłony z buksików z trawami w tym miejscu ( i z tą duża kulą na rabacie i rodkiem) jest do zaakceptowania?
W Gąszczu u Tess 09:46, 25 wrz 2014

Do góry
Jej, pomroka czarna- nie poznałam że to one na zdjęciu. szukałam poprostu maluchów, a to kolosy!
Jak będą miały 1.5 metra, to pewnie że molinia Variegata za niska.
Trzcinnik Overdam pod warunkiem że jest tam słonecznie to jednak dobry wybór do takiej wysokości. I wcześnie zakwitnie i odpowiednio delikatny.

Skąd tak Cię dobrze znam?- wiem jak sama bym się zachowała po takim znalezisku. A Ty przecież masz ten sam wirus co wszyscy tutaj i ja oczywiście też.
W Gąszczu u Tess 09:18, 25 wrz 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Kasiu, relacji wideo nie będzie, ba, w tej ekscytacji nawet o zrobieniu fotek nie pomyślałam
Toszko, Beatko, pokazuję

A tu miałyby być. Nie widzimy bałaganu ani na rabacie (ona nadal w realizacji), ani na placyku gospodarczym (nie nadążam).

Pomiędzy nimi trawy. Co wy na to?

Tu na rabacie czyli po prawej na zdjęciu?
Kostki z buksów, super sprawa. Trzcinnik i miskant chyba za wysokie żeby dobrze wyglądały między kostkami. Może źle to rozumiem?
Jesli coś pomiedzy to może molinia Variegata- jak na nia patzrysz pojedyńczo, to nic specjalnego, ale rozrośnięta i wiecej niż 1 szt ślicznie rozjaśnia a i kształt ma ładny- fontannowy.
Ja sobie Ciebie doskonale wyobrażam na szpilkach grzebiącą w kontenerze z urobkiem. Jeszcze wyobrażam sobie uśmiech tryumfalny, a nawet głośne okrzyki jak ulokowałaś już te buksy w samochodzie.
Moja "przyziemna" :) pasja 08:04, 25 wrz 2014

Do góry
butterfly napisał(a)

A takie cos to zaproponowała Magnolia dla Agniechy, i to chyba chodziło o brzozy, choć moge się mylić...
Podpytaj, bo sadziła coś takiego

Dziękuję za podpowiedź , zgłoszę się do Agniechy.
Moja "przyziemna" :) pasja 21:00, 24 wrz 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Zastanawiałam się też nad wsadzeniem np 3 małych w jeden dołek, ale nie jestem przekonana...

A takie cos to zaproponowała Magnolia dla Agniechy, i to chyba chodziło o brzozy, choć moge się mylić...
Podpytaj, bo sadziła coś takiego
Pszczelarnia 11:45, 24 wrz 2014

Do góry
Joku napisał(a)
Moim zdaniem ten bodziszek to Rozanne. Skoro tak rośnie, kwiaty też mi pasują. U mnie zrobił podobnie jak u ciebie, zarósł wszystko dokoła. Próbowałam go wiosną wykopać, ale nie dałam rady. Będę próbować ponownie wiosną

Może masz rację.
Rozanne powinien mieć do 40 cm, himalajski, ok 50cm. Kwiaty ze zdjęcia rzeczwiście bardziej wygladaja jak Rozanne, himalajskiego maja płatki bardziej oddzielne. Ale głowy nie daję.
Rozanne powinien mieć dolne części pędów różowawe, himalajskiego nie wiem
Ogród w duszy mi gra... 23:27, 23 wrz 2014

Do góry
Mam tam 10 hortek, ale sadzonych co około 80cm
Jutro zmierzę ile miejsca zajmują w każdą stronę od narożnika.
Mam je dość mocno odsunięte od narożnika i tuj, bo za nimi mam jeszcze miskanty.

Drzewa: w narożniku brzoza - która już była. Po lewej wiśnia royal burgundy, po prawej magnolia galaxy /bo jednak chcę mieć też wiosną kwiaty.... na drzewach /
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies