Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogród irci 10:02, 14 lut 2012

Do góry
Ja też kupiłąm sobie całą wiązkę tyczek i przywiązuję lilie, irysy i inne wysokie kwiaty. Nie ma aż takich wiatrów jak u ciebie, ale i tak by sie pędy łamały, gdybym ie podwiązywała. Może czasem nie wygląda to najlepiej, ale cóż...
Mój ogród 22:35, 13 lut 2012

Do góry
Bożenko, wiem że "W ciemności" to nie komedia romantyczna ..... Lilie kupiłaś piękne...ja też ostatnio zaczęłam rozglądać się za białymi kwiatami i niebieskimi. Życzę zdrowia mamie i oczywiście Tobie
Miało być inaczej 22:18, 13 lut 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Piękne trytomki, są takie oryginalne, no lilie też ładne. Agnieszko, u mnie tak samo jak u ciebie, za płotem pola. Ale za to jakie mamy widoki.

Widoki piękne i ciągła inwazja chwastów na trawniku przyznam , że chwilami daję za wygraną, bo ile można pryskać .....tu na zdjęciu widać "piękną" konieczynkę
Miało być inaczej 22:14, 13 lut 2012

Do góry
Piękne trytomki, są takie oryginalne, no lilie też ładne. Agnieszko, u mnie tak samo jak u ciebie, za płotem pola. Ale za to jakie mamy widoki.
Mój ogród 21:40, 13 lut 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Ewo, ja dzisiaj zakupiłam jeszcze cebule lilii, mam razem dziesięć. To już będzie je widać w takiej grupie

Małgosiu, ja też jak mam okazję kupić gdzieś taniej to korzystam z okazji. Wiadomo wszyscy liczymy się z groszem.

Irenko, wiem że lilie sadzi się jesienią, ale ja wtedy o nich nie myślałam. Tak mi się podobały te białe na zdjęciach, że nie mogłam się oprzeć.

Bogusiu, wyobrażam sobie te niebieskie anemony u ciebie. Ja bardzo lubię niebieski kolor w ogrodzie. A anemony to moje ulubione kwiaty. Mam jednego wymarzonego, może kiedyś mi się uda zdobyć. To Anemone x hybrida 'Honorine Jobert' To jego zdjęcie, niestety nie w moim ogrodzie, ale w jakimś angielskim. Czy nie piękny?

Piękne.
Mój ogród 20:41, 13 lut 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Ewo, ja dzisiaj zakupiłam jeszcze cebule lilii, mam razem dziesięć. To już będzie je widać w takiej grupie

Małgosiu, ja też jak mam okazję kupić gdzieś taniej to korzystam z okazji. Wiadomo wszyscy liczymy się z groszem.

Irenko, wiem że lilie sadzi się jesienią, ale ja wtedy o nich nie myślałam. Tak mi się podobały te białe na zdjęciach, że nie mogłam się oprzeć.

Bogusiu, wyobrażam sobie te niebieskie anemony u ciebie. Ja bardzo lubię niebieski kolor w ogrodzie. A anemony to moje ulubione kwiaty. Mam jednego wymarzonego, może kiedyś mi się uda zdobyć. To Anemone x hybrida 'Honorine Jobert' To jego zdjęcie, niestety nie w moim ogrodzie, ale w jakimś angielskim. Czy nie piękny?
Bożenko to tej wiosny będziesz szalała na biało? wsadzone wiosną lilie też pięknie kwitną, może trochę później, ale to tylko zaleta, bo przedłużają kwitnienie
Byłaś wczoraj na działce?
To trochę na pobieliło wieczorkiem, prawda?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 20:38, 13 lut 2012

Do góry
Irenko, masz sympatycznego buziaka, a hiacynty śliczne - niebieskie. Mam fisia na tle niebieskiego. No to latem nam te lilie będą pachniały. A jakie kolory wsadziłaś ?. Zresztą one wszystkie śliczne.
Mój ogród 20:34, 13 lut 2012

Do góry

Mój ogród 20:12, 13 lut 2012

Do góry
Bożenko, ja tez na jesień posadziłam takie białe lilie. Ponoć to śa klasyczne, dawne lilie i pięknie pachną
Pszczelarnia 18:20, 13 lut 2012

Do góry
Ewo, może spotkajmy się w Twoim ogrodzie . Chcę Ci powiedzieć, że bardzo podoba mi się klimat Twojego ogrodu, domu i całej okolicy. Jest w tym taki naturalny artyzm. Piszę, to bez żadnej kurtuazji .
Pięknie opisujesz swoją historię. Na początku jak założyłaś wątek zwabił mnie do Ciebie nick, bo moja młodość związana z pszczółkami, ale tak się losy potoczyły, że ich nie posiadam.
W prezencie przysłałam Ci lilie, bo jeśli się nie mylę wyczytałam w czyimś wątku, że jesteś nimi zainteresowana, chcę Cię zachęcić do ich uprawy, bo są naprawdę mało wymagające.

Mój ogród 13:31, 13 lut 2012

Do góry
Ewo z Pszczelarni, też nigdy nie miałam lilii i kupiłam je dlatego, że mam rabatę, gdzie kolor biały ma być dominujący i białe lilie myślę, że będą wyglądały dobrze. Wg zapewnień koleżanek z forum nie są aż tak wymagające. Podsypię sporo kompostu (rabata została na zimę nawieziona nawozem końskim), myślę że ziemia będzie dosyć żyzna. Kupiłam je w Netto, a zdjęcia z zakupionymi liliami są w moim wątku na stronie 34.
Cena za jedną lilię 2,99 zł. Poczytam sobie na temat lilii w necie i literaturze ogrodowej. Staram się nie sadzić bardzo wymagających roślin, ale sama wiesz jak łatwo się skusić. Widok kwitnących białych lilii jest tak nęcący, że postanowiła zaryzykować.
Mój ogród 12:52, 13 lut 2012

Do góry
Bożeno a jakie lilie polecasz/kupiłaś/kupujesz? Nie mam o tym zielonego pojęcia. Wiem, że istnieją tygrysie i królewska.
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 10:09, 13 lut 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Wandziu, ja moje lilie te kupione w dni temu, wyniosłam do piwnicy. Jest dużo chłodniej jak w domu. Do gruntu wsadzę w kwietniu. Może trochę za wcześnie kupiłam, ale w sklepie jak leżą to chyba mają gorzej jak w chłodnej piwnicy. Jutro idę dokupić jeszcze kilka tych samych białych. Lubię jak rośliny tworzą wyraźną plamę. Dzisiaj obejrzałam ogród pana Radziula w "Mai ogrodzie" To dopiero jest pasjonat roślin.

No i dobrze robisz, Bożenko, że dokupisz takie same lilie. Ja kiedyś robiłam błąd, bo kupowalam każdej odmiany po jednej sztuce, żeby mieć ich więcej. Ale wiadomo, że nasadzenia z dużej ilości takich samych odmian wyglądają o niebo lepiej. Człowiek musi nauczyć się tu ograniczać, gdyż wychodzi to tylko na dobre ogólnemu wyglądowi ogrodu. Najlepiej chyba kupować wszystkiego po trzy, w każdym raie ja się tego trzymam. Oczywiście nie mówimy o drzewkach i krzewach, bo do tego trzeba byłoby mieć ogromne areały.
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 22:09, 12 lut 2012

Do góry
Wandziu, ja moje lilie te kupione w dni temu, wyniosłam do piwnicy. Jest dużo chłodniej jak w domu. Do gruntu wsadzę w kwietniu. Może trochę za wcześnie kupiłam, ale w sklepie jak leżą to chyba mają gorzej jak w chłodnej piwnicy. Jutro idę dokupić jeszcze kilka tych samych białych. Lubię jak rośliny tworzą wyraźną plamę. Dzisiaj obejrzałam ogród pana Radziula w "Mai ogrodzie" To dopiero jest pasjonat roślin.
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 21:06, 12 lut 2012

Do góry
Ewuniu, lilie sadzi się albo jesienią, albo na wiosnę, pod koniec kwietnia. Można posadzić cebule także teraz w doniczce w domu, a potem, po 15 maja przenieść do ogrodu. Ja bym jednak radziła wstrzymać się do wiosny i wsadzać od razu do gruntu, bo w domu mogą się powyciągać, a potem wcale nie będą kwitły wcześniej niż te wsadzane do gruntu. Ja zamawiałam w tamtym roku z katalogu i przysłali mi w marcu, musiałam więc powsadzać do doniczek, bo co miałam robić? Ale jak masz wybór i kupujesz ze sklepu, to naprawdę radzę ci poczekać. Tak samo liliowce

.
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 20:54, 12 lut 2012

Do góry
Wandziu, dziękuję za życzenia. A co zrobić, żeby mieć takie lilie w ogrodzie (nie mam ani jednej)? Ja wiem, ziemia żyzna, słońce ale kiedy się sadzi te ... cebule (kłącza?). Widziałam w jednym markecie ogrodnicznym już są w trocinach ale co ja z nimi mam zrobić do kwietnia/maja? Kiedy je sadzić?
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 18:03, 12 lut 2012

Do góry
wanda7 napisał(a)

Wandziu, na pewno wybierzesz najpiękniejsze cebule.... masz do tego dobre oko

AGNIESZKO, no niestety dzisiaj byłam w Castoramie i LM i jeszcze tych cebul nie ma. Jak tak dłużej pójdzie, to już nie będzie warto kupować begonii, bo będzie za późno na wysadzenie. Lilie i liliowce to zupełnie inna sprawa, bo jeszcze dlugo można je sadzić.

Wandziu, u nas w sieciówkach też jeszcze nie ma cebul, ale w sklepach specjalistycznych ogrodniczych już widziałam .... to może do takich zajrzyj
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 17:26, 12 lut 2012

Do góry
AgnieszkaBK napisał(a)
Wandziu, na pewno wybierzesz najpiękniejsze cebule.... masz do tego dobre oko

AGNIESZKO, no niestety dzisiaj byłam w Castoramie i LM i jeszcze tych cebul nie ma. Jak tak dłużej pójdzie, to już nie będzie warto kupować begonii, bo będzie za późno na wysadzenie. Lilie i liliowce to zupełnie inna sprawa, bo jeszcze dlugo można je sadzić.
Mój ogród 19:50, 11 lut 2012

Do góry
Dzięki wszystkim odwiedzający mój ogród.
Sebku moja Halcyon ma niebieski nalot na liściach, czego nie widać na zdjęciach, kupiony w szkółce z taką nazwą. Gdzie jak gdzie, ale w szkółkach rośliny powinny być dobrze oznakowane, co nie zawsze tak jest. Tam gdzie mam działkę niedaleko jest szkółka i facet też ma hosty. Stoją sobie wszystkie nie oznakowane. Podobała mi się jedna (taka z długimi wąskimi liśćmi) na ale facet nie zdradził mi co za ona. Powiedział, że nie ma czasu tym się zajmować. A ja i tak kupiłam. Nie zrobiłam jej jeszcze zdjęcia, ale znowu będę miała problem. Host jest tyle i niektóre odmiany są do siebie bardzo podobne. Gwoli sprawiedliwości jest w tej szkółce dużo też oznaczonych roślin. Hosty traktuje się tam po macoszemu.
Tak samo jest w centrach ogrodniczych. Jak się nie przykłada uwagi do nazewnictwa roślin to nie ma problemu, ale już wytrawniejszy ogrodnik chce wiedzieć co kupuje. Jak patrze w necie i staram się rozpoznać jakąś hostę, to na każdym zdjęciu wydaje mi się inna. Mam zamiar zwiększyć ich liczbę w moim ogrodzie, bo rosną całkiem dobrze na skarpie.
Wandziu moje lilie posadzę w środku rabaty, ten problem z badylami po przekwitnięciu dotyczy też cebulowych. Jak kwitną są piękne, cieszą oczy, bo to przeważnie pierwsze kwiaty w sezonie, a potem jest problem jak ukryć usychające badyle, bo jak sama stwierdziłaś, trzeba je zostawić aby cebule nabrały mocy.
Bogusiu, mojemu szczawikowi też w zeszłym roku cebulki się rozmnożyły, ale nie miałam czasu się z nimi bawić i wyrzuciłam na kompost. Ale w tym roku wybiorę najładniejsze i przechowam. Był naprawdę niezawodny, rósł przy samym krawężniku i kwitł niezmordowanie do jesieni. Lubię pewniaki, każdy jakieś ma w swoim ogrodzie.
Mój ogród 18:39, 11 lut 2012

Do góry
wanda7 napisał(a)
Bożenko, białe lilie to dla mnie najpiękniejsze. Lilie wcale nie są wymagające, to jedne z najbardziej wdziecznych kwiatów. Tylko pamiętaj, żeby po przekwitnieciu nie ścinać badyli za nisko. Cebula dzięki badylowi czerpie pokarm i się rozbudowuje. NIestety minusem jest to, że te sterzące badyle nie są ładne, Warto więc sadzić lilie raczej na tyłach rabat

O to się czegos nauczyłam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies