Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród

Mój ogród

monteverde 00:41, 11 lut 2012

ten szczawik wysiewała Bogusia z "zacienionego" a lilie ja mam, ale mogłaś je wsadzić na jesieni, mogą w tym roku nie zakwitnąć, ta ostatnia hosta to może być Big Father
bogumila 10:00, 11 lut 2012

monteverde napisał(a)
ten szczawik wysiewała Bogusia z "zacienionego" a lilie ja mam, ale mogłaś je wsadzić na jesieni, mogą w tym roku nie zakwitnąć, ta ostatnia hosta to może być Big Father

Szczawika nie wysiewałam.Kupiłam w ubiegłym roku małe cebulki i pomnożyły się niesamowicie.Mam - Szczawik Dippego.
wanda7 11:35, 11 lut 2012

Bożenko, białe lilie to dla mnie najpiękniejsze. Lilie wcale nie są wymagające, to jedne z najbardziej wdziecznych kwiatów. Tylko pamiętaj, żeby po przekwitnieciu nie ścinać badyli za nisko. Cebula dzięki badylowi czerpie pokarm i się rozbudowuje. NIestety minusem jest to, że te sterzące badyle nie są ładne, Warto więc sadzić lilie raczej na tyłach rabat
Sebek 15:26, 11 lut 2012

EPODLAS napisał(a)
Na mojej skarpie mam kilka host. Nie są to jakieś wyjątkowe okazy, no ale są. Zadziwiająco rosną tam dobrze - jest półcień a i kompostu na dobry start im nie żałowałam. W zeszłym roku dosadziłam kilka maluchów. Problem w tym, że jak każdy początkujący ogrodnik nie przywiązywałam znaczenia do nazewnictwa. Funkia to funkia. Teraz to się zmieniło. Właściwie to rozpoznane mam tylko dwie.
Te rozpoznane to: Halcyon . Tu ona z nieznaną mi hostą. Może mi ktoś podpowie.

Tu " Halcyon" kwitnaca.

Ładna hosta, niestety nn

"Grat Expectations" jeszcze nieduża

I jeszcze jedna nieznana, kupiona w Biedronce, zapowiada się że będzie miała duże liście

Przypomniałam sobie że z rozpoznanych mam Golden Tiarę, ale nie mam jej zdjęcia.
Może ktoś rozpozna jakąś moją hostę? Z góry dziękuję.

Ta pierwsza po prawej to może aureomarginata?
Trzecia może wide brim?
Ostatnia to może być blue angel.

A ta halcyon mi się nie zgadza... Ona jest niebieska - oto moja w pierwszym roku po posadzeniu - prawie miniaturowa, ale ma mieć bardzo duże liście

Bogdzia 18:39, 11 lut 2012

wanda7 napisał(a)
Bożenko, białe lilie to dla mnie najpiękniejsze. Lilie wcale nie są wymagające, to jedne z najbardziej wdziecznych kwiatów. Tylko pamiętaj, żeby po przekwitnieciu nie ścinać badyli za nisko. Cebula dzięki badylowi czerpie pokarm i się rozbudowuje. NIestety minusem jest to, że te sterzące badyle nie są ładne, Warto więc sadzić lilie raczej na tyłach rabat

O to się czegos nauczyłam.
EPODLAS 19:50, 11 lut 2012

Dzięki wszystkim odwiedzający mój ogród.
Sebku moja Halcyon ma niebieski nalot na liściach, czego nie widać na zdjęciach, kupiony w szkółce z taką nazwą. Gdzie jak gdzie, ale w szkółkach rośliny powinny być dobrze oznakowane, co nie zawsze tak jest. Tam gdzie mam działkę niedaleko jest szkółka i facet też ma hosty. Stoją sobie wszystkie nie oznakowane. Podobała mi się jedna (taka z długimi wąskimi liśćmi) na ale facet nie zdradził mi co za ona. Powiedział, że nie ma czasu tym się zajmować. A ja i tak kupiłam. Nie zrobiłam jej jeszcze zdjęcia, ale znowu będę miała problem. Host jest tyle i niektóre odmiany są do siebie bardzo podobne. Gwoli sprawiedliwości jest w tej szkółce dużo też oznaczonych roślin. Hosty traktuje się tam po macoszemu.
Tak samo jest w centrach ogrodniczych. Jak się nie przykłada uwagi do nazewnictwa roślin to nie ma problemu, ale już wytrawniejszy ogrodnik chce wiedzieć co kupuje. Jak patrze w necie i staram się rozpoznać jakąś hostę, to na każdym zdjęciu wydaje mi się inna. Mam zamiar zwiększyć ich liczbę w moim ogrodzie, bo rosną całkiem dobrze na skarpie.
Wandziu moje lilie posadzę w środku rabaty, ten problem z badylami po przekwitnięciu dotyczy też cebulowych. Jak kwitną są piękne, cieszą oczy, bo to przeważnie pierwsze kwiaty w sezonie, a potem jest problem jak ukryć usychające badyle, bo jak sama stwierdziłaś, trzeba je zostawić aby cebule nabrały mocy.
Bogusiu, mojemu szczawikowi też w zeszłym roku cebulki się rozmnożyły, ale nie miałam czasu się z nimi bawić i wyrzuciłam na kompost. Ale w tym roku wybiorę najładniejsze i przechowam. Był naprawdę niezawodny, rósł przy samym krawężniku i kwitł niezmordowanie do jesieni. Lubię pewniaki, każdy jakieś ma w swoim ogrodzie.
wanda7 21:18, 11 lut 2012

Absolutnie nie zgadzam się z Sebkiem co do host. Sorry, ale jestem jednak pewna mojej identyfikacji.
EPODLAS 17:06, 12 lut 2012

Oglądałam w waszych ogrodach ptaki, które karmicie i z zapałem fotografujecie. Dzisiaj przy garażu udało mi się zrobić zdjęcie gołębiom. Opiekuje się nimi pan, dla którego te ptaki są tak samo pasją jak dla nas nasze ogrody. Patrzy na nie czule i traktuje jak swoje dzieci. Gołąbki są zadowolone z życia ich opiekun też.

Moją drugą pasją jest kino. Dzisiaj byłam w kinie na "W ciemności" Agnieszki Holland"
AgnieszkaBK 18:18, 12 lut 2012

Gołąbki urocze.... a jakie wrażenia po filmie?
malgocha1960 18:33, 12 lut 2012

Gołębie piekne na zdjęciu,ale nie chciałabym znależć się pod ich obstrzałem jak sie wszystkim na raz zachce.