Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta

wanda7 21:39, 11 lut 2012

AgnieszkoBK, Gabrielo, Irciu, Bożenko, Bogumiło, Monteverde, Sebku, Olu, Bogdziu, Przemo, Leonia i Danusiu bardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa i uwagi, Cieszę się ogromnie, że was mam i że zaglądacie choćby na chwileczkę.

Dzisiejszy dzień nie należał do najlepszych, bo zrobił się nam jakiś zator w instalacji wodnej i walczymy z tym bezskutecznie od rana. Nie pomagają żadne sposoby. Trzeba będzie wezwać hydraulika, ale na to musimy czekać aż do poniedziałku.
No nic.Trudno, jak są mrozy, to się rozmaite ustrojstwa psują.
Jutro wybieram sie do marketów po cebule begonii. Na razie w Warszawie ich nie było, ale słuchy mnie dochodzą, że w innych częściach kraju już się pojawiły cebule i kłącza. A na sadzenie begonii to już najwyższa pora, bo one strasznie długo kiełkują.

EPODLAS 22:03, 11 lut 2012

Wandziu mam nadzieję ,że awarię wkrótce usuniecie. U nas już w sklepach pojawiły się nasiona. Chociaż jeszcze mróz, to już jakoś radośnie jak w sklepach widzi nasiona i cebulę. Wandziu kłącza begonii sadzisz do od razu do gruntu tak wcześnie ? Ja kiedyś dostałam begonię, urosła wielka (miała czerwone kwiaty), ale nie maiłam ją gdzie za bardzo przechowywać i oddałam siostrze męża. Ja poluję na cebulki rośliny, której nigdy nie widziałam, ale o niej czytałam w "Ogrodach" Jest to roślina cebulowa, spokrewniona z czosnkiem, cebulki mogą zostawać na zimę w gruncie.. Nazywa się Tulbagia fioletowa. Napisałam sobie łacińską nazwę, może w Anglii zobaczę. Staram się mieć takie rośliny, żeby nie trzeba wykopywać na zimę z wiadomych powodów. Tulbagię widziałam tylko na zdjęciu , bardzo mi się podobała. Może kiedyś mi się uda ją zdobyć.
AgnieszkaBK 22:21, 11 lut 2012

Wandziu, na pewno wybierzesz najpiękniejsze cebule.... masz do tego dobre oko
viva 23:15, 11 lut 2012

Wandziu, przychodzę do Ciebie z rewizytą, znam trochę Twój ogród z tamtego forum, Czesław jest rozpoznawalny. Jest u Ciebie bardzo klimatycznie i widzę, że posadziłaś sporo róż, że też znalazłaś jeszcze tyle miejsca, ogród wydaje się już mocno zapełniony.
laurowisnia 10:44, 12 lut 2012

Wandziu, również planuję pierwszy raz posadzić bulwy begonii, w jakich warunkach trzymasz doniczki z nimi?
pamelka 11:19, 12 lut 2012

Wandziu oczywiście po powrocie z nart najpierw odwiedziłam centrum ogrodnicze Żadnych nowych dostaw, poczekać musimy, aż mrozy nieco odpuszcza, bo teraz nikt nie chce ryzykować zmarznięcia materiału
Współczuję gorąco problemów z 'rurami', mam to samo, wczoraj przepchnięte, dzisiaj ponownie
wanda7 17:23, 12 lut 2012

EPODLAS napisał(a)
Wandziu mam nadzieję ,że awarię wkrótce usuniecie. U nas już w sklepach pojawiły się nasiona. Chociaż jeszcze mróz, to już jakoś radośnie jak w sklepach widzi nasiona i cebulę. Wandziu kłącza begonii sadzisz do od razu do gruntu tak wcześnie ? Ja kiedyś dostałam begonię, urosła wielka (miała czerwone kwiaty), ale nie maiłam ją gdzie za bardzo przechowywać i oddałam siostrze męża. Ja poluję na cebulki rośliny, której nigdy nie widziałam, ale o niej czytałam w "Ogrodach" Jest to roślina cebulowa, spokrewniona z czosnkiem, cebulki mogą zostawać na zimę w gruncie.. Nazywa się Tulbagia fioletowa. Napisałam sobie łacińską nazwę, może w Anglii zobaczę. Staram się mieć takie rośliny, żeby nie trzeba wykopywać na zimę z wiadomych powodów. Tulbagię widziałam tylko na zdjęciu , bardzo mi się podobała. Może kiedyś mi się uda ją zdobyć.

BOŻENKO. Awarię już usunęliśmy,jest woda!!!!
U nas w sklepach cebul nadal nie ma, są tylko nasiona. Bożenko, begonie sadzi się teraz doniczek w domu. Kiełkują bardzo długo. Po 15 maja wynosi się je już do ogrodu i sadzonki przesadza się do większych donic, skrzynek albo jeśli ktoś woli, do gruntu. Cebule wsadza się już teraz, żeby rośliny w sezonie wcześniej zakwitły.
Obejrzałam sobie w necie tulbagię. Masz rację, rzeczywiście ładne, drobniutkie kwiatuszki o takim lawendowym kolorze. Pieknei pasowałyby do róż. No i jeszcze ten plus, że zimują w gruncie. Zastanawiam się tylko nad jedną rzeczą. Jest ona spokrewniona z czosnkiem, a czosnki, jak wiadomo, mają bardzo szybko brzydkie suche liście, podczas gdy kwiaty są jeszcze piękne. Otóż ciekawe, czy tulbagia też tak ma. Nie wiesz, jak to z nią jest?
wanda7 17:26, 12 lut 2012

AgnieszkaBK napisał(a)
Wandziu, na pewno wybierzesz najpiękniejsze cebule.... masz do tego dobre oko

AGNIESZKO, no niestety dzisiaj byłam w Castoramie i LM i jeszcze tych cebul nie ma. Jak tak dłużej pójdzie, to już nie będzie warto kupować begonii, bo będzie za późno na wysadzenie. Lilie i liliowce to zupełnie inna sprawa, bo jeszcze dlugo można je sadzić.
wanda7 17:30, 12 lut 2012

viva napisał(a)
Wandziu, przychodzę do Ciebie z rewizytą, znam trochę Twój ogród z tamtego forum, Czesław jest rozpoznawalny. Jest u Ciebie bardzo klimatycznie i widzę, że posadziłaś sporo róż, że też znalazłaś jeszcze tyle miejsca, ogród wydaje się już mocno zapełniony.

VIVA, miło mi, że u mnie spacerowałaś. Rzeczywiście róż kupiłam dużo i właściwie ciągle myślę o kolejnych odmianach. MIejsce na nie musiało się znaleźć, bo one przecież są najpiękniejsze, czyż nie?Zabiłaś mi jednak ćwieka, jak to się mówi, bo zupełnie ciebie nie kojarzę, ani z nicka, ani z fotek z twojego ogródka. Podpowiedz mi, poszę, co i jak.
wanda7 17:34, 12 lut 2012

laurowisnia napisał(a)
Wandziu, również planuję pierwszy raz posadzić bulwy begonii, w jakich warunkach trzymasz doniczki z nimi?

Ja już sadzałam begonie nie raz. Ale różnie to z nimi było. Zeszły rok nie był dla nich dobry, co zresztą potwierdzało wiele osób. Okropnie wyrastały w grube łodygi i potem się prrzewracały i wyłamywały.
Może w tym roku będzie lepiej.
Ja je sadzę do małych doniczek i trzymam zwyczajnie w pokoju. A po 15 maja wysadzam do większych donic i skrzynek Najlepiej trzymać te donice pod zadaszeniem, gdyż delikatne kwiaty nie lubią deszczu.